Jump to content
Sign in to follow this  
hektor2

After effects

Recommended Posts

Znaci, imam par objekta na sceni, recimo neki oblaci, sunce i zeleo bih da tokom animacije od 10ak sec. svaki od tih oblaka i sunce imaju neko lagano kretanje, cisto da se malo promeni pozicija, da nisu 100% staticni. Ne bih zeleo da direktno na objekat primenim turbulence filed, da se on deformise, vec bih hteo da ih povezem na null objekat i da njemu nekako dam turbulence field deformaciju, tako da se dobije neuniformisano prirodnije kretanje/pomeranje.

Nadam se da sam jasan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da ti je najbolje da prekompozujes lejere na koje hoces da primenis turbulence field (ctrl+shift+c) i da efekat primenis na tom novom prekompozovanom lejeru.

Na null ne mozes da stavljas efekte. Mozes da stavis na adjustment layer, ali onda ce ti efekti delovati na sve lejere ispod.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moguce je da nisam bio jasan :) ili ja nisam shvatio poruku :)

 

Konkretizovacu scenu:

 

Tri oblaka na sceni (svaki je poseban lejer iz photoshop-a)

Jedno sunce (opet poseban lejer iz PS)

Jedno more - talasi (poseban lejer iz PS)

 

Animacija se sastoji u tome da se svi ti oblaci/sunce/more lagano mrdaju ali ne i deformisu. Znaci zeleo bih da primenim neku deformaciju tipa turbulense, ali ne na sam objekat nego na njegovo (lagano) mrdanje

 

Rucna varijanta bi izgledala ovako:

Uzmem leyer sa oblakom mrdnem ga u levo par pixela pa postavim key, pa onda pomerim nekoliko frejma, pa opet pomerim oblak nekoliko pixela u neku drugu stranu, po opet postavim key....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako oces da svi ovi objekti imaju jednolicno kretanje, npr. s lijeva na desno, onda uradi ovo sto ti je napisao Sashimr...Precompose tih objekata, onda toj noovoj kompoziciji izanimiraj kretanje ili joj na "position" primjeni wiggle expression.

Medjutim, ja sam shvatio da ti oces da se svaki od tih objekata pomjera nezavisno jedan od drugoga, a da opet budu dio jedne cjeline.U tom slucaju, opet primjeni wiggle expression u "position", za svaki objekat posebno i sa blago razlicitim vjrijednostima.

To bi trebalo da je to.Nadam se da sam pomogao.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro si shvatio :) Necu da mi objekti idu samo levo desno, vec da random menjaju poziciju (veoma male varijacije u pomeranju, cisto da se nesto desava na ekranu)

Koliko sam i ja procitao po netu "wiggle" je to sto bi mi koristilo, e sad, zahebancija :) Da li sa wiggle mogu da napravim loop, odn. da mi se posle, recimo 10 sec. opet ponovi isto kretanje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiggle ekspresija sama po sebi jeste vrsta loop-a, unoseci vrijednosti zadajes komandu koliko puta zelis da se promijeni pozicija tvog obekta za odredjeni vremenki interval.

Ajde brzinski da pokusam da ti objasnim ovako.Drzeci stisnuto alt dugme na tastaturi kliknes misem na "stopwatch" pored "position" opcije u padajucem meniju lejera na tajmlajnu.Otvorice ti se sa desne strane, tacno ispod lejera prozor.U njega unesi tekst ekspresije:wiggle(1,10).

Vidjeces da se tvoj objekat pokrece sam od sebe.Ako ti je to presporo ili prebrzo, mijenja vrijednosti sve do momenta dok ne budes zadovoljan.

S obzirom da je ovo jedna od "basic" stvari sto se tice aftera, na netu ces pronaci gomilu stvari o tome.Odgledaj par tutorijala i skapiraces o cemu se radi, veoma jednostavna stvar.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...