Jump to content

Crvenooki plavac


Recommended Posts

Ma necu da te hvalim uobrazices se. ;) Tek da kazem voleo bi da je fotka moja.

 

Jedno pitanje. Kada spremas fotke za staking jel refokusiras svaki snimak pomocu optike ili imas neku skalameriju za pomeranje aparata napred-nazad?

Link to post
Share on other sites

Svaka čast. Mora da je bilo veoma rano kada je bio tako miran. Inače samo mužjak ima te đavolski crvene oči.

 

 

http://www.photogeza.com/invertebrates/dra..._damselfly.html

 

I mene zanima kako stakuješ iz ruke ili sa stativa. Ja intenzivno eksperimentišem ali nisam zadovoljan.

Tek kada sam probaš nešto možeš odista ceniti tuđu veštinu i znanje. Moram priznati mnogo si dobar :D .

Link to post
Share on other sites

Hvala drugari :)

 

Baš koristiš mali iso. :)

-Jbga, ISO 100 :D

 

 

Jedno pitanje. Kada spremas fotke za staking jel refokusiras svaki snimak pomocu optike ili imas neku skalameriju za pomeranje aparata napred-nazad?

I mene zanima kako stakuješ iz ruke ili sa stativa. Ja intenzivno eksperimentišem ali nisam zadovoljan.

- Prvo da napomenem da fotkam isključivi rano ujutru kada su insekti najmirniji i strpljivo čekaju da se zagreju. Moja fotkanja uglavnom traju do 10h ujutru. Ne koristim nikakve "makro šine" već samo koristim stativ i okrećem prsten za fokusiranje ili monopod i tada pomeram opremu napred-nazad. Sve zavisi od situacije na terenu.

Ako insekt stoji na čvrstoj podlozi ili na jačoj grani (pa jutarnji vetar ne izaziva pomeranje) koristim stativ i okrećem samo prasten za fokusiranje. Ovde imate moj prvi uspešan pokušaj f.stackinga sa stativa http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=75891

Na žalost, veoma česti insekti stoje na travkama koje se pomeraju pri najmanjem dašku vetra i tada ne postoji način da se uzdate u stativ. Monopod ili oslanjanje o neki čvrsti oslonac će odraditi posao, a vi trebate samo da (veoma precizno, veoma precizno) pomerate opremu napred-nazad. Besplatni program CombineZP će izravnjati fotke (neka minimalna pomeranja) i sve to složiti u jednu oštru fotku sa minimalno nuspojava u vidi "halo" efekata koje je dovoljno isklonirati.

Sa stativa je dovoljno ići na f/11, a iz "ruke" ili monopoda je bolje ići na f/13 i odraditi najviše 5 fotki. Fokus stacking nastao i od 2-3 fotke daće veoma dobre rezultate.

Pišem tekst o f.stackingu za najnoviji broj Refoto-a, pa će biti objavljene i slike i neki screan screenshots-ovi.

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...
  • 2 weeks later...

Hvala svima još jednom :)

 

Evo da Vam javim vest koja može biti veoma dobra za sve nas koji volimo makro fotografiju. Pošto je tema "prakse na delu" u najnovijem broju časopisa ReFoto makro fotografija logično je da bude objavljen i konkurs na tu temu gde možemo slati najbolje makro fotke koje imamo. Međutim, vremenom su ti konkursi nekako ispali iz opticaja. Nakon razgovora sa urednikom u vezi makro konkursa postigao sam nezvanični dogovor da ako bude primljeno dosta kvalitetnih makro fotografija on će probati da ubedi redakciju da napravi par strana za te fotke.

To je baš lepa vest i svako ko smatra da ima dobre makro fotke koje vredi videti neka pošalje na email adresu citaoci@refoto.co.rs sa naslovom Praksa na delu i može se poslati do 10 radova po autoru. Rok za slanje je do 15 decembra.

Treba iskoristiti ovu priliku i pokazati kakve makro fotke imamo za pokazivanje ;)

 

Nadam se da će konkurs uspeti :)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...