Black Arrow Posted July 8, 2011 Report Share Posted July 8, 2011 prelistavam danas blic, pa mi zapalo za oko... biroi na listi kao cvecare ili buregdzijske radnje, kod nas u novom sadu. dok jedni toboze rade za 20 evra po kvadratu (kilo, dve kile arhitekture) drugi rade projekte za "oko 500 evra". Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted July 8, 2011 Report Share Posted July 8, 2011 skoro je ovo bilo... Jel to u delu o gradovima u Srbiji? Pa kad dodje NS na red, budu tu neke delatnosti... Koja je razlika izmedju ovih 5 biroa i 5 mesera? Nikakva! Takodje koji li im je kriterijum za odredjivanje bash ovih 5 projektnih biroa? Sto se tice cene po kvadratu, mislim da se vecini investitora ovde samo ona moze objasniti! Miloje kad ide po burek on uzima cetvrtinu, kad ide u mesaru uzima kilo od buta, kad kupuje na pijaci uzima kilo krastavaca... Realno, uvek mozemo da izracunamo koliko ce nam posla trebati, pomnozimo to sa nekom zeljenom zaradom po satu, dobijemo neku sumu koju kasnije podelimo sa povrsinom objekta i dobijemo cenu po kvadratu TM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganga Posted July 8, 2011 Report Share Posted July 8, 2011 Sta je ovde neprimereno? Reklama u novinama, btw najcitanijim u Srbiji? Il to sto se placa po kvadratu? Il cena? A to je smesno studentima. Aj zamislite da vi otvorite biro i zaposlite 5 ljudi i svakom plata sa porezima svaki mesec. To mu dodje 40000e godisnje ako ih placas najjadnije a ti ne zaradis ni evro. Izracunajte koliko je to kila arhitekture kako nazvaste i kako biste vi prodali toliko kila a niste prof na faxu niti bliski s gradonacelnikom.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ether7 Posted July 8, 2011 Report Share Posted July 8, 2011 Jad, beda, tuga , bol i ocaj. Ko zadnji sa samopstovanjem pobegne odavde i spasi se neka ugasi svetlo. U protivnom kada das cenu klijentu jednog dana ima da kaze "ali Pera radi za 15e na kilo hartije". Sta je ovde neprimereno? Reklama u novinama, btw najcitanijim u Srbiji? Il to sto se placa po kvadratu? Il cena? A to je smesno studentima. Aj zamislite da vi otvorite biro i zaposlite 5 ljudi i svakom plata sa porezima svaki mesec. To mu dodje 40000e godisnje ako ih placas najjadnije a ti ne zaradis ni evro. Izracunajte koliko je to kila arhitekture kako nazvaste i kako biste vi prodali toliko kila a niste prof na faxu niti bliski s gradonacelnikom.. Nije mi jasan tvoj post i sta si njime hteo da kazes? Da, slazemo se svi da je situaciju u Srbiji tragicna, zahvaljujuci ekipi iz raznih komora, ministarstvu, i politickoj garnituri, a jos tragicnije je sto ovim primerom same kolege degradiraju struku "prodajuci" arhitekturu na kvadrate, ili komade, kilo, na kubike, kako oces. Zamisli, ozbiljan inzinjerski posao resavanja funkcija, resavanja konstrukcija, placanja konsultanata, materijalizacije, zatim, ozbiljnog autenticnog dizajna, svog znanja koje imas - i sve to nekim pseudo-koncenzusom svedes na "kvadrate"? U cemu je onda razlika izmedju Fostera, Kolhaasa, i "Biroa kod Pere i Zike"? U cemu je razlika izmedju Pikasa, Goje, Munka, Mikelandjela, Leonarda i vikend hobiste koji nesto maze akvarel? Kolko' kvadrat platna isto, jel to ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 sto se placa po kvadratu, a i cena je malo smesna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ether7 Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Pogledao sam malo sajt poslednjeg oglasa iz novina, taj DeltaPro biro. Evo malo zanimljivih screehshotova, svaki komentar drugi je suvisan, o kakvim se standardno profesionalcima/strucnjacima radi.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganga Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Pail, kako znas da je cena smesna ako ne znas koliko im vremena treba za kvadrat? Pre godinu, dve smo pricali kako se u unutrasnjosti radi i za 3e po m2 - napredujemo lepo. Ether7, hahaha Foster, Kulhas, Leonardo... Da li me za**bavas? Uporediti nasu bajnu arhitekturu nasih kvazi strucnjaka sa tim imenima?! Salis se, jel? Mojim postom sam hteo reci da mi je sasvim razumljivo da neko stavi reklamu u novine pri tom trazeci za projekat od 500 kvadrata 10000e i da ne vidim razlog za toliku dramatizaciju koja se rasirila brzinom svetlosti. Razmislite koliko mu treba vremena da isprojektuje tih 500 kvadrata. Ova arhitektura koja se gradi kod nas je mahom jad, beda, tuga, bol i ocaj, a kako se stancuje bez ucesca mozga, da sam investitor nasmejao bih se kad bi mi rekao i tu cenu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Drage kolege, kako se ovde stalno vrti jedna te ista prica o tome kako su niske cene naplate kvadrata i kako neki rade za 2e po istom dajte da se udruzimo napravimo jedan protest ili neku peticiju makar gde se zahteva od komore da se uvedu zakoni ili kako se vec to zove gde se mora odrediti jedan standard u ceni ispod koje ne sme da se ide i da ako se radi za cenu ispod odredjene kaznjava. Ja jos nisam diplomirala imam jos nesto da zavrsim na jesen tako da ne znam koliko mogu da se bunim ali vi koji radite aman udruzite se sta cekate vise i koga cekate??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrikovic Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Sve se vise biroa zatvara ili smanjuje broj zaposlenih pa zato mozete videti sve ovo. Sto se tice cene, mozda je pored kvadrata bitan i procenat u investiciji kao 3-5% investicije i sl. To je jos jedan pokazatelj, koa sto se pogadja nadzor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Pail, kako znas da je cena smesna ako ne znas koliko im vremena treba za kvadrat? Pre godinu, dve smo pricali kako se u unutrasnjosti radi i za 3e po m2 - napredujemo lepo. Vrlo lako. Ja uradim model za 3 dana. Uradim teksture za jedan dan. Osvetlim sve to za 3-4 sata. I izbacim dve slike, jednu dnevnu jednu nocnu i uzmem preko 1000e. Istina, radim to 10 godina, kupio sam legalan softver, ali recimo u kompjutere ne ulazem vec godinama. Nemam nikakvu skolu za ovo potrebnu, nikakvu diplomu, a ni nesto preterano puno odgovornosti, jer se slika pokaze jednom na nekom sastanku. Neko ko je zavrsio fakultet, koji danas vise cak nije ni besplatan. Neko ko je polagao drzavne ispite i dobio licencu. Neko ko mora da osmisli neki prostor, dizajnira, proda svoje ideje. Neko ko vodi firmu i placa poreze i nadam se zaposlene. Neko u cijoj ideji, odnosno realizaciji neko treba da zivi, a po nasem obicaju mozda generacijama. Neko ko je kupio kompjuter, neko ko je platio AutoCAD i obucio se za rad u njemu. Taj neko ne moze da da ovakav oglas i da radi za ovakve cene. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 *edit* Ovo su inace enterijeri. Moja informacija, doduse od pre nekoliko godina je da su beogradske cene za to bile 30-50 evra po kilogramu. Ali tu su u pitanju kafici i sl. gluposti sa jako malom kvadraturom. Racunaj da radis dizajn nekog kafica, od 30 kvadrata. Puta 15 evra. 450e. Koliko to moze da se radi? Ajd na stranu cak i to, ali to je NEODRZIV model. Ne sredjuje se u Srbiji 5000 kafica svake godine, pa da svako moze da se omasti o deo tog trzista. A bogami, ni ne gradi se vise ista. Ovo je samo dokaz koliko su ljudi kod nas operisani od bilo kakvog smisla za biznis. I ovi uspesni, uglavnom ne bi mogli da budu uspesni u bilo kakvom uredjenom drustvu/trzistu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 5 ljudi valjda moze da radi za otprilike 300e sa sve porezima i doprinosima, to je 1500e mesecno puta 12 je ipak daleko ispod 40k. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganga Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Ko radi za 300 eura? Tj za 150 posto jos toliko ide na porez, doprinose, zdravstveno i sl... Ti si udelio njima mesecnu platu 150-200e a ti za 3 dana 1000e! Lepo si to izracunao :) Druga stvar je sto ti ne znam da li dobijes za model toliko para za ovdasnje rendere vec one preko grane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Koliko mislis da su plate? Doprinosi su oko 44% Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 minimalna plata je oko 15k, racunaj jos 15k za doprinose, 30k- to ti je 300e... Mislis da ce neko raditi u birou za 150e? Tesko... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 S obzirom da ljudi ovde i volontiraju, ne bi me nista cudilo da neko radi za 150e. Kod B. Mitrovica je vlajda usataljeno pravilo da se radi za 200e bez prijave. Ako i ne, takve su barem glasine. 150e je i dalje bolje od 0e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganga Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Pazi, u sanaa ako bi da radis, dobijes sobu od njih da prespavas, a ti placas sve troskove sam! To o cemu pricas su prakse ili trip da ce neko da svrsi ako mu u biografiji bude pisalo da je posecivao branin biro pa ce i dzabe da radi ako treba. Ne pricamo o plati studenta il tek svrsenog studenta. Ako iko igde radi za manje od 350e kolika je prosecna plata... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Jesi ti diplomirao? Deluje mi kao da nisi imao mnogo kontakta sa ljudima koji su tu oko 83-86 godista, ili da bar nisi sa njima puno pricao o yaposlenju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganga Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Sledece godine bi trebalo bar. One koje znam a da su zavrsili skoro imaju oko 300e u prvih par meseci a posle vise ali sve to van beograda. Ne znam kako je u beogradu? Znas li ti, ali ne moras samo najgore primere navoditi? ELEM EVO PAR KILA ARHITEKTURE I TO NI MANJE NI VISE NEGO NAUCNI CENTRI KOJI CE PRIVUCI MLADE RTS Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 Ja znam za ove od po 200, znam za 350 ne prijavljeno, znam za 1000 + placen stan, ali to je radno vreme od jutra do sutra sa tipa 3-4 dana slobodno u mesecu. Znam i neke koji volontiraju, odnosno kojima kazu "mi nemamo para da ti damo ovog meseca" "ajd dajte sta date". *edit* Ti sto primaju 300e, primaju i dalje, odnosno jos nisu presli u ovaj visi stadium? Mislim, to mogu i ja da ti obecam, dodji meni da radis 3d modele (ja cu da ih renderujem) prvo besplatno, pa posle par meseci dacu ti 35.000 godisnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
istankov Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 oglas: treba mi projekt kuhinje, stepeništa i kupatila u 5x2postojeće i 5x2 nadogradnje. plaćam 5€/m2 šifra: 5€ keva Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted July 10, 2011 Report Share Posted July 10, 2011 evo radiću ti ja za 3e, mnogo ti je 5e za to... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ether7 Posted July 11, 2011 Report Share Posted July 11, 2011 dajte da se udruzimo napravimo jedan protest ili neku peticiju makar gde se zahteva od komore da se uvedu zakoni Ja jos nisam diplomirala 1. Ahaha. Zakoni u banana drzavi Srbiji? Evo jedan ortoped na celu gradjevinskog ministarstva i prostornog planiranja, a u slobodno vreme se bavi zavrsavanjem kombinacija za prodaju racunarske opreme svim drzavnim preduzecima, jedva ceka da ti pomogne, to mu je na listi prioriteta. Nemaju bre vremena da dignu glavu od kradje i namestanja dok su jos na vlasti, a ne da se bave zakonima. 2. Bolje da ni ne diplomiras, ako mislis da ostajes ovde. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 Pa izgleda da je svima lakse da samo pljuju,komentarisu,zgrazavaju se itd. nego da ustanu i urade nesto povodom toga i sebi koliko toliko makar pokusaju da pomognu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 Marija, sticajem okolnosti znam kako funkcionisu stvari u komori i u struci. Promena nema sanse da odatle krene. Zacarani krug se mora prekinuti na nekom drugom mestu. Ali slazem se, da bi uopste do toga doslo, potrebno je da svako od nas, svakim danom kaze "ovo (bilo sta, odnosno sve u Srbiji) nije u redu". Da li ce se promeniti ili ne, nije bitno, bitno je samo to reci. I'm a human being, god dammit, my life has value! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts