mefisto0603 Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 ...ovaj...upravo ogranizujem poslovni put do Tel Aviv-a i malko mi je frka :) za dslr sad. Znate li da li je problem uneti dslr na granici (cuo sam price da jeste) ??? Otezavajuca okolnost je mozda i to sto u koferu nosim par medicinskih uredjaja za prezentaciju (to moram da prijavim na carini garant). Najradje bi poneo samo moj 550d i 18-55is....a u najgorem slucaju neki glupavi compact (samsung, nikon) koj bih pozajmio. Molim za savete sto pre...jer moram da isplaniram i let (a nema direktnih :( ) i povratak...pa ako mogu dslr da nosim...onda bih ostao 10tak sati duze :) . Hvala unapred ;)
ljubomir Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Ja sam 2008 isao u Izrael i bila mi je frka zbog DSLR-a. Kada sam dosao tamo shvatio sam da aparat nije nikakav problem. Jako puno turista koristi DSLR-ove. Imao sam osecaj da ih je u Jerusalimu vise nego kompakata. Sto se tice granice, kontrole su velike. Pogoovo u povratku. Ako budes nosio nesto u tecnom pakovanju ocekuj da ces morati otvarati kofer i da ce te podrobno ispitivati kako si to kupio. Za aparat na granici me niko nije nista pitao. Nosio sam komplet aparat i 2 objektiva kao rucni prtljag.
Milomir Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Sve što si čuo batali. Možeš da uneseš svoju foto-opremu bez ikakvih problema (pa Izrael je velika, kako bi se reklo, turistička atrakcija) - sve drugo što su ti rekli se zove paranoja. Međutim, moj savet je da skineš obrazac sa sajta carine (naše) i popuniš (sa sve serijskim brojevima) za svaki slučaj prilikom povratka. P.s. - Srećan ti put i gledaj da se mrdneš iz T.A.
mefisto0603 Posted July 6, 2011 Author Report Posted July 6, 2011 Cool...pao mi je kamen sa srca sad :) . Moze samo kratko objasnjenje sta se radi sa tim carinskim obrascem i link eventualno. Hvala ljudi ! ps - na zalost nema mrdanja iz T.A. :( to je sto je.
xanadu Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 http://www.dizajnzona.com/forums/lofiversi...php/t50700.html
ljubomir Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Ja sam taj obrazac uzimao pre prolaska kroz nasu pasosku kontrolu. Obicno je jedna policajka dezurna. Uzmes taj papri popises opremu koju nosis i serijske brojeve. onda ona to potpise i to je to. Ako unapred pripremis brojeve sama procedura traje 5 min.
rastamon Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Pozdrav druže Mefisto :D ... za Izrael su ti odgovorili ,a što se tiče prijave foto opreme kod izlaska izlaska iz zemlje, batali to! Niko ti sigurno neće praviti problema. Taj 550D je već bio sa mnom do Australije ;) Kada sam hteo da ga prijavim na aerodromu, zajedno sa ostalom opremom, video sam praznu kancelariju gde se to kao obavlja ... i jedan carinski službenik mi reče da to nije obavezno ... i niko me nije ni pogledao dva puta na povratku ...
ljubomir Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Mislim da nisi u pravu. Jesu male sanse da ce te neko nesto pitati ali ako dodje do problema pri povratku osiguran si. Ne razumem u cemu je problem zrtvavati 5 min i posle ne razmisljati. Devojke koje su bile dezurne kad sam isao su uvek bile ljubazne.
rastamon Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Ja nisam nikada imao nikakvih problema, ali slažem se da je uvek najbolje ne rizikovati ... Devojke možda jesu ljubazne, ali ponavljam, u kancelariji nije bilo nikoga ,a carinski službenik mi je lepo rekao da to nije obavezno ... meni je to bilo dovoljno ...
civi Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 kao neko ko je radio na turistickom brodu i presao mnogo granica za 7 meseci , popunite jebeni papir mozete imati velikih problema over and out
neonka Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Evo ga formular ;) http://www.upravacarina.rs/cyr/Dokumenti%2...emenoIznosi.pdf
Hornet Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Kada sam putovao za Italiju, na granici su mi overili taj papir na moj izričit zahtev, uz primedbu da se dslr-ovi više ne proveravaju, već se kao i lapotopovi računaju u lični prtljag. S druge strane, sumnjam da to pravilo postoji napisano, i bez obzira što ti u 90% slučajeva papir neće trebati, zašto bi razmišljao da li ćeš da naiđeš na nekog drkoša kome žena nije dala... 5 minuta (i manje) nije neko cimanje, tim više što već prijavljuješ drugu opremu. Obrazac: ClicK! Edit: QQ, preteče me uvažena drugarica neonka :D
Mashinac Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Smaraci drze na sajtu stari formular, a na carini daju drugi, manji, A5 formata pa onda te smaraju da prepises, ali dobro to je 5 minuta posla, lakse je prepisati sa ovog nego na licu mesta vaditi opremu i pisati tamo serijske brojeve i ostalo :)
walter1 Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Ja sam ove godine nosio DSLR u Grčku i kad sam hteo da ga prijavim na našoj granici, carinik je samo odmahnuo rukom uz opasku: ne treba. Na moje: nemoj posle pri povratku da mi neko pravi probleme, samo je kratko odgovorio: neće, vozi.
bocca Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Zato sam i ja na granici sa madjarskom rekao da me je neki sa cvikerima lera 3 sata za opremu kad sam se vracao pre 6 meseci, pa je ovaj bio u fazonu ajde :mrgreen: To sto mi jedan carinik kaze da ne treba moze da okaci sebi o...
rastamon Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Možda si mu bio sumnjiv :D ... ili je pomislio da si neki od ovih novih "uvoznika" sa fotoglasa :rolleyes:
bocca Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Nisi ukapirao :D nisam imao problem koji je trajao tri sata sa nekim carinikom, nego sam onog mamlaza masno slagao da se ne bih raspravljao sa njim nego da uradi ono sto mu kazem :D
zmaj Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Nisi ukapirao :D nisam imao problem koji je trajao tri sata sa nekim carinikom, nego sam onog mamlaza masno slagao da se ne bih raspravljao sa njim nego da uradi ono sto mu kazem :D Treba popuniti papir, čisto da ti bude mirna savest. Posle 3-4 izlaska sam ćeš da prestaneš to da radiš. Da imam L stakla ili neko ozbiljno telo, verovatno bih i dalje popunjavao papirče.
kobayashi Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Pa naravno, da ne bude kao sto su onu zenu uhvatili (stavili vest na sajtu carine, pominjano i ovde) kako je pokusala na zeleni prolaz da pronese 5D mk2, blic i ne znam koji objektiv, kao sve vredi 380.000 din. ili tako nesto; oprema privremeno oduzeta, podneta prijava itd. Neka oni meni overe papir (izjavu, potvrdu, sta god) za 'tu i tu opremu' na kome pise da ne moram vise nikad da je prijavljujem i nema nikakvih problema, jer njima je smaranje da ti to overavaju kad izlazis, ali kad se vracas pa treba da se pokazu pred sefom... Pa kad su bre Djokovica i njegovu ekipu koliko vec dugo drzali na pasoskoj kontroli, sta onda dalje pricati...
bocca Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Treba popuniti papir, čisto da ti bude mirna savest. Posle 3-4 izlaska sam ćeš da prestaneš to da radiš. Da imam L stakla ili neko ozbiljno telo, verovatno bih i dalje popunjavao papirče. Imam L stakla i ozbiljno telo. popunjavam papirice dan danas :)
rastamon Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Ja tih problema neemam, telo mi je sad staaro, a stakla ne da nisu L, nego ni C :D
Jo Husafet Posted July 6, 2011 Report Posted July 6, 2011 Au jbt rastamone sto si uporan?! To sto ti nisi imao problema ne znaci da to tako treba, niti da ihdrugi nece imati. Dakle, kao neko ko svakog prokletog meseca predje najmanje jednom 2 granice (cesto i vise puta), tvrdim da je dovoljno samo jednom naleteti na bambusa i cela ona prica "vozi - ne treba" pada u vodu. Hint: Aj da vidim junaka koji ce u makedoniju da udje na Presevu a vrati se preko Prohora Pcinjskog, bez papira za aparat, laptop i svu ostalu tehniku. Ja jednom probao i bilo mi je sasvim dovoljno da mi presedne sva lepota tog kraja (koji btw predlazem da se obidje ako imate vremena pri povratku iz Grcke npr.) Znaci jos jednom da ponovimo nauceno: Carinika ima i ovak'ihi onak'ih. Stvarno ne razumem sto je problem popuniti papir. Ko hoce da se junaci ili raspravlja sa carinicima - samo izvol'te.
simazoran Posted July 7, 2011 Report Posted July 7, 2011 Prosle godine, kada sam putovao u Grcku, na granici sam trazio da prijavim opremu i carinica mi je ljubazno rekla da to nije potrebno.Kada sam objasnio da je u pitanju 5DMKII+objektivi+Nikon D90+...rekla mi je da to menja stvar i da popunim formular.Vrlo je dobro bila upoznata sa vrednoscu opreme.
ilicn Posted July 7, 2011 Report Posted July 7, 2011 Vrlo je dobro bila upoznata sa vrednoscu opreme. ;) vrednost moje opreme je bila do 1000e i rekli su nema potrebe.. (inace sam nosio sve racune sa sobom i to mi je bio jedini dokaz da je kupljeno kod nas, bar nesto da imam)
tihomirv Posted July 7, 2011 Report Posted July 7, 2011 Zar nije lakse popuniti jedan papir nego nostiti racune i garantne listove?
Recommended Posts