istankov Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 I šta bajne arhitekte na njima nauče? :blink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
istankov Posted July 3, 2011 Author Report Share Posted July 3, 2011 Našao sam: predmet se zove Tipologija objekata 1 i 2, treći i četvrti semestar... Nauči se jedno veliko NIŠTA! JBT! I onda dodje investitor i plati da se napravi hotel, npr... dodje IME i postavi jednu čvrstu, kvalitetnu stolicu u funkcionalnost. o Hotelima i stolicama što čvrstim što mekim ... do prekosutra. Šta se nauči na arhitekturi uopšte??? Da crtate??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckyBug Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 Ne znam za arhitekturu, ali je previse ocekivati od bilo kog fakulteta da svakom pojedincu "ulije" svo moguce znanje. Fakultete zavrsavaju kako dobri strucnjaci tako i kurta i murta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
istankov Posted July 3, 2011 Author Report Share Posted July 3, 2011 mene bi lično bilo sramota da uradim projekat i onda da me npr. konobari pljuju. Ne zbog toga što su konobari, već što su ti ljudi vrsni profesionalci u svom poslu i znaju šta i na koji način objekat treba da im omogući, a GENIJE nije nikoga pitao (la) da objasni način funkcionisanja, npr aperitiv bara... A kako kažem primera ima desetine! Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckyBug Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 Nazalost vrlo je cest slucaj da prevlada sopstveni ego nad realnim razumevanjem problematike, nije to samo boljka arhitekture. Sto bi rekao jedan moj kolega, pred upis osim onog obaveznog pisanog dela treba obaviti i jedan razgovor sa potencijalnim kandidatima kao sistem eliminacije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisa Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 Pored bolnice, hotel je najtezi za projektovanje u funkcionalnom smislu. Bio je nekada predmet (jedno od projektovanja) gde se ucilo bas o bolnicama i hotelima. Sto se tice bara/restorana/kuhinje i u svetu postoje firme koje se samo time bave usko specijalizovano. Niko nije multipraktik :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
istankov Posted July 3, 2011 Author Report Share Posted July 3, 2011 Lisa, Lucky - Naravno da niko nije multipraktik. Naravno da ja kao fotograf sigurno znam da ne znam valjano da uradim vjenčanje i taj dio posla ne radim. Samo neverovatna je činjenica da zadnjih n poslova nalazim takve kretenizme i izvodjenje besnih glista samo radi glista a funkcionalnosti ni od korova! ČAK, opasnih! Primeri: - hodnik od recepcije ka delu sa sobama u jednom momentu se sužava na 0.80m! Zamisliti samo dva gosta sa koferima jedan ulazi drugi izlazi: haj'te vi, ne hajde vi, ne ne ipak vi, bežite iz hotela vi imate prednost... - Stepenište od restorana, gledano iz restorana ka izlazu - em je strmo, em se strana sužava, tako da recimo na početku ima širinu od oko 2.2m, posle 6 stepenika pada na 1.20! Zamisliti samo požar u restoranu i stampedo ka izlazu! - "Oprostite gde je toalet?" - pitanje na recepciji, gosti došli posle n sati putovanja, čekaju na check in. Znate, popnete se stepenicama pa onda pravo, pa sidjete stepenicama pa levo pa pravo pa opet levo... Vraća se gošća posle 3 minuta "Ali znate ja nisam našla", a dete uflekano... - Laundry service... hotel sa 12 spratova, 2 lifta za goste i 0 NULA liftova za servis. Zamislite sada pičvajz i haos, a posebno je pitanje da li bi ste se udobno osećali u situaciji: stigli, čekate na već pomenuti check in, dok sobarice sredjuju sobe, prethodni gosti izlaze, i u svoj toj gužvi sobarice moraju da koriste iste liftove kako bi odnele / donele novu posteljinu. Zamisli kolika je to gužva kada je u hotelu 100 novih i 100 starih gostiju (svako sa 2 kofera u proseku) i 10tak sobarica sa naramcima posteljine koje zuje. Da li je to problem organizacije hotela? ne ni slučajno, to je problem arhitekte koji nije predvideo na svakom spratu dovoljnu prostoriju za smeštaj čiste / prljave posteljine I servisni lift. Lift koji može da koristi samo osoblje. Hoćete dalje? ima pregršt... Da li za ove banalne primere treba iskustvo i ultraspecijalizacije organizacije i projektovanja hotela? Ja mislim da JOK! Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted July 3, 2011 Report Share Posted July 3, 2011 U pravu si, arhitekte su ponekad jako samozivi strucnjaci, ne zele da pitaju druge kada nesto ne znaju, bio je ovde covek koji se profesionalno bavi kuhinjama i barovima za velike hotelske lance! Realno takav covek ti treba ako zelish da neshto bude savrsheno, ako si ti strucnjak za arhitektonski aspekt objekta, onda ti treba neko ko je strucan iz oblasti iz koje ti nisi! Postoje i sada predmeti, projektovanje objekata specijalnih funkcija: bolnice, hoteli, opere, sta ti zapadne, ali ovo sto je Lucky rekao je jezivo tacno... 90% mojih kolega sa faksa je u tripu zavrsavamo lep fakultet bice posla za sve, a onda naprave dnevnu sobu od 5m2, znaci trosed i ispred mesto samo da se stave noge, eventualno neki stocic za kafu, obrazlozenje je da je to spojeno sa trpezarijom, sve je kompaktan prostor, pa je vizuelno veci... Ne bih da kazem da se jos izmedju trpezarije i dnevne sobe, prolazi u spavacu sobu... Mislim... Ali realno ljude bolji dupe, sistem im omogucava da zavrse faks, mozda ce neku godnu da okinu ali ce zavrsiti kad tad... I ako imaju nekog brata-kuma-rodjaka-partijskog kolegu zaposlice se i raditi! Ali to je vec mnogo zaebana polemika i ne bih o tome... Evo ti situacija za lift. On kosta izmedju 20 i 50h eura, zavisi koji je sistem i za koliko je osoba... Investitor ti kaze: Koji ce meni djavo za hotel od recimo 8 spratova, 3 lifta? Stavi jedan bre za 8 osoba i to mi je dosta... Ne razmislja on u pravcu da ce u taj hotel u sezonskom periodu da nagrne mozda 200 ljudi, a onda ce oni da se pate... Kako arhitekta nekome moze zivot da ucini gorim, retko koje zanimanje moze... Treba samo znati kako to da ne uradis, ako ne znas treba pitati one koje znaju! Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted July 4, 2011 Report Share Posted July 4, 2011 Ja mogu da govorim samo sto se tice GAF-a i toga kako se na njemu radi.Na njemu je funkcija mnogo bitan deo dok je estetika nesto sto je stvar ukusa.Hocu da kazem da konkretno na predmetu drustvene zgrade po starom programu,sada ne znam kako se zove, je asistent rekao,polako radite ali uradite da funkcionalno valja pa makar bio cist pravougaonik.Hocu da kazem da se kod nas na fakultetu radi funkcija objekta jako dugo zajedno sa asistentima a za formu i estetski deo se daje mogucnost studentima da sami to odrade s tim da se skrene paznja da ne bude neka totalna katastrofa. Mislim da nije u redu da sve arhitekte svrstavas u isti kos istankov jer nije bas tako.I da li stvarno mislis da je moguce da na arhitekturi nema predmeta koji se bave projektovanjem javnih zgrada?!?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renovatio Posted July 4, 2011 Report Share Posted July 4, 2011 Na fakultetu se samo uce osnovni normativi za projektovanje hotela i radi se jedan projekat za ceo semestar koji se nalazi na nekoj lokaciji u savrsenim uslovima bez ikakvih ogranicenja... Danas retko koji arhitekta ima priliku da projektuje objekte razlicite namene i da pritom isti budu izvedeni. Objekti poput bolnica i hotela zahtevaju dugogodisnju paksu i rad arhitekte na materiji tako da uporedjivati ono sto student nauci tokom studija i ono sto nauci posle je besmisleno... Cinjenica je da ako zelis da tvoja arhitektura reprezentuje odredjenu instituciju na sto pozitviniji nacin moras da saradjujes sa korisnicima iste... Evo i mog proslogodisnjeg rada na tu temu > http://www.behance.net/gallery/SPEAR-TOWER...ux-hotel/480031 Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 Nije ni cudo sto nam je grad ovakav sa takvim asistentima, al' bar se vidi da ga kolege slusaju :) Svi novokomponovani objekti u Beogradu danas su kocke od betona ili stakla koje se nigde ne uklapaju... a izgleda ni da ne rade ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 ti kad bi jednom makar rekao nesto pametno pa da te covek i poslusa ... poenta je da nekoga mozes nauciti da razmislja i savlada standarde vezane za funkcionalnost a forma je promenljiva stvar,danas je nesto dobro sutra ne,svako ima neki svoj licni pecat i potrebu da se izarazi pa u skladu sa tim asistenti ne odredjuju kako ce ciji obekaj da izgleda.ti banalizujes po obicaju sve sto ja napisem ,covek je mislio da funkcija bude primarna stvar a da je forma nesto plus ne da je odvojivo jedno od drugog s tim da ako upropastis funkciju ne vredi ti forma ama bas nista a sa dobrom funkcijom objekat ce imati i upotrebnu vrednost sto je jako bitna stvar. prekini da se osvrces na ono sto ja pisem,daj sam svoj komentar vezano za naslov teme ako imas bilo sta da kazes uopste ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ji 4Tze Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 Nekad je bio predmet koji se zvao Projektovanje3, jedan od težih ispita. Sad, u okviru "novog" nastavnog plana, postoji i dalje ali nešto čisto sumnjam da je obiman kao u okviru starog ali baš sumnjam da se uči pogrešno... http://www.arh.bg.ac.rs/code/navigate.asp?Id=1882 istankove, o kom hotelu pričaš? Ne možeš da znaš zašto je hodnik širok 80cm ili zašto se odustalo od servisnog lifta. I da je do arhitekte, (a većinom je do investitora) to je neko trebalo da stopira i ne pusti dozvolu, tako da frustraciju ne treba da širiš ovde i vređaš većinu učesnika podforuma. Šta se dole radilo to ni Bog sveti ne zna, tj. sem investitora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 ti kad bi jednom makar rekao nesto pametno pa da te covek i poslusa ... poenta je da nekoga mozes nauciti da razmislja i savlada standarde vezane za funkcionalnost a forma je promenljiva stvar,danas je nesto dobro sutra ne,svako ima neki svoj licni pecat i potrebu da se izarazi pa u skladu sa tim asistenti ne odredjuju kako ce ciji obekaj da izgleda.ti banalizujes po obicaju sve sto ja napisem ,covek je mislio da funkcija bude primarna stvar a da je forma nesto plus ne da je odvojivo jedno od drugog s tim da ako upropastis funkciju ne vredi ti forma ama bas nista a sa dobrom funkcijom objekat ce imati i upotrebnu vrednost sto je jako bitna stvar. prekini da se osvrces na ono sto ja pisem,daj sam svoj komentar vezano za naslov teme ako imas bilo sta da kazes uopste ... Banalizujem stvari jer je banalizacija najbolji nacin da se sagleda sva glupost naseg obrazovnog sistema u kome takvi likovi kao sto je tvoj asistent mogu da nekom nesto da predaju, i jos da budu branjeni biserima koji svode estetiku i formu na "danas je nesto dobro sutra ne". Krajnji rezultat toga je ono sto je i pokrenulo temu, sjajan posao koji radite tako skolovani i nicim izazvan ponos koji pri tome imate... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaxCohen Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 Nekad je bio predmet koji se zvao Projektovanje3, jedan od težih ispita. Sad, u okviru "novog" nastavnog plana, postoji i dalje ali nešto čisto sumnjam da je obiman kao u okviru starog ali baš sumnjam da se uči pogrešno... Ako ne gresim to je taj ispit. Veoma zaheban, obiman i dream team preko puta, kao u onom fazonu kad Jevreji igraju vaterpolo u Buchenwald-u. U plavim kapicama sinovi Avrama, u zelenim kapicama-krokodili...pismeni deo Tika, teorija Pidza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganga Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 Ako je bio tako tezak, tiplologija objekata nije ni I od ispita koji je bio projektovanje 3. Sad je na informativnom nivou. p.s. Ne znam da li si cuo, ali Pidza je preminuo pre nekih godinu dana, mozda vise. Kazu da su mu dobar deo zdravlja narusili investitori za koje je i projektovao hotele.. Pa istankov, nije samo arhitekta kriv pogotovo ne za taj hodnik i lift, znas to i sam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ji 4Tze Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 A pa sad zna, rekli mu konobari :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted July 5, 2011 Report Share Posted July 5, 2011 :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaxCohen Posted July 6, 2011 Report Share Posted July 6, 2011 @istankov... Vidi, mozda je taj hodnik bio i malo siri, ali bi trebalo da budes manje hedonista i da sve one lepe case i flase sa vinom sa tvojih slika sa sve escajgom i djakonijama ne zavrse uvek komisijski unistene posle slikanja. Hocu reci, treba ti malo vezbe na obimu. Posle mozda i hodnik bude malo siri... Prijateljski i nikako zlonamerno. Sala mala. Elem, videh ti sajt, dubok respect od mene imas za rad, iskreno. Odlicne stvari. Malo vise svetla tu i tamo za moj ukus, mora prezentaciona fotografija u arhitekturi i portfolio-u da bude manje pretenciozna i napadna, gotovo sterilno izbalansirana. To je ono sto trziste trazi. Na zalos` si potpuno u pravu...ali. Problem nije u arhitektama nego u parama. Dobro, da bas budemo pitzaisle ima tu i malo sujete, ali to je dijagnoza sa kojom svaki arhitekta izadje sa faxa. Zaraza koju ti hteo ne hteo usade oni odozgo, verovatno stiteci svoje neznanje, najcesce, to im nekako dodje kao opravdan odbrambeni mehanizam. Nesvesno postanes i ti deo establismenta koji si u jednom trenutku prezirao. Zasto u parama? Zato sto je dobar strucnjak, uvek firma, za tehnologiju kuhinje ili pak organizaciju hotela, a ima takvih konsultantskih kuca uvek overpriced, nekih 5%, ali vrede. Problem je sto to niko na Balkanu nece da plati. I uvek neko ima nekog za nesto, ko zna nekoga, burazersko, partijska linija, eto sranja u najavi. meni je prosle nedelje bio potreban strucnjak za organizaciju kuhinje i tri bara u okviru jednog kluba, nekih 400 m2, covek iz Virardi-ja koji je svetska firma za takve stvari mi je dao ponudu za consulting od nekih cca.14.600 eura. Da izadjes sa tom stavkom pred investitora na Balkanu, makar bio i hotel sa 5 zvezdica od 30 milki u pitanju ili ce te otpustiti ili uctivo poslati na kanabe razgovora kod kakvog psihica. Realno... Drugi problem je sto niko ne cita odrdbe i propise. Sednes, 40 kg knjiga i materijala pred sebe, zna se koliko sta treba da bude i sklapas hotel, restoran, sve je to Lego sistem kockica, veruj mi. Ali posto NJ.K.V Investitor pripada vrsti koja je obdarena mentalnim pipcima koji sezu u sve pore korumpiranog nam drustva, uvek je svestan da ce neko dobiti nicim izazvano jednooko temporary slepilo nad kakvim vaznim hartijama i da ce taj pecat makar i u Photoshop-u biti na njegovoj dozvoli, aktu, ukratko tamo gde i treba da bude. Krivci za taj ergonomski i funkcionalni kriminal su gospoda na drzavnim jaslama u kakvim malim ali bitnim sluzbama koje lupaju pecate. Naravno tu niko nije dosao zbog kompetentnosti nego zbog genetike i rektalnog alpinizma. Dakle, arhitekte jesu krive, ali indirektno i ne svojom voljom, mada izgledaju ko O.J. Simpson case. Nisu izboli mrtvaca iako imaju krvav noz u ruci, veruj mi. O sveznajucim investitorima sa sar pej naborima na vratu i inspirativnim nadimcima stecenim u bajboku i sl. ne trositi reci. Neispravljivo. Student nije zapalio zito, ukratko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted July 6, 2011 Report Share Posted July 6, 2011 meni je prosle nedelje bio potreban strucnjak za organizaciju kuhinje i tri bara u okviru jednog kluba, nekih 400 m2, covek iz Virardi-ja koji je svetska firma za takve stvari mi je dao ponudu za consulting od nekih cca.14.600 eura. Da izadjes sa tom stavkom pred investitora na Balkanu, makar bio i hotel sa 5 zvezdica od 30 milki u pitanju ili ce te otpustiti ili uctivo poslati na kanabe razgovora kod kakvog psihica. Realno... Realno. Tacno. Na mestu. Po meni je edukacija investitora na ovim prostorima najtezi zadatak arhitekte. Iako se mnogi ne bi slozili sa tim. Mislim da vecina njih razmislja samo o trenutnom trosku, a ne razmislja kako neki evro vise ulozen sada, moze da donese hiljade evra kasnije... Jbg, proci ce godine dok se ovo ne promeni! Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted July 6, 2011 Report Share Posted July 6, 2011 Banalizujem stvari jer je banalizacija najbolji nacin da se sagleda sva glupost naseg obrazovnog sistema u kome takvi likovi kao sto je tvoj asistent mogu da nekom nesto da predaju, i jos da budu branjeni biserima koji svode estetiku i formu na "danas je nesto dobro sutra ne". Krajnji rezultat toga je ono sto je i pokrenulo temu, sjajan posao koji radite tako skolovani i nicim izazvan ponos koji pri tome imate... Ako estetiku i formu stavljas ispred funkcije onda si veruj mi u velikom problemu.Forma i estetika treba da proizadju iz funkcije odnosno da budu posledica ali ocigledno si ucio sasvim suprotno.Ne zelim da se mesam u tvoju filozofiju arhitekture i zamolila bih te da se ne mesas u moju.Apsolutno podrzavam svog asistenta kao i sve ostale koji posmatraju projektovanje na nacin na koji sam opisala a ti mozes da budes pristalica cega god zelis,mene to ne zanima.Samo cu te jos jednom zamoliti da me ne vredjas i da ne vredjas skolovane i pametne ljude.Bas ti takvi kao ti dovode do problema kao sto je izneo istankov pa se zapitaj da li je isparvno tvoje razmisljanje ili nemoj mene se stvarno ne tice sta ces ti da mislis ili kako da projektujes samo mene ne diraj jer nisam ja tema vec ono sto je istankov izneo ako si zaboravio posto ti to vec prelazi u naviku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
istankov Posted July 7, 2011 Author Report Share Posted July 7, 2011 @ Inner universe: Cilj teme nije da se medjusobno ispljujemo i izvredjamo. @ Ostali: Student JESTE zapalio žito. Uvek postoji način da se struka stavi ispred para. I taj investitor "Šar pei neck style" jako lepo zna da mu 14.500€ u ovom momentu ne predstavlja ništa ako će mu sutra smanjiti troškove poslovanja i doneti cing cing više u Baja Patak trezor. Problem nije u cifri. Problem je u obrazloženju cifre. Ako je investitor spreman da plati džakuzi, JEDAN džakuzi 10.000+, samo zato što mu je zavibritala tanka struna na vratu, šta misliš da li je problem 14.500 za nešto čime bi se dodatno ... eksponirao u predelu prepona, samo ako znaš da mu pogodiš žicu. Uzgred, za jedan od hotela na mom foto portfoliju projekat je plaćen tričavih 100.000. Pronadjite ga... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaxCohen Posted July 7, 2011 Report Share Posted July 7, 2011 @istankov Opet gresis...debelo. Kome da pogodis zicu da da dobru cifru za nesto sto se zove consulting? Apstrakcija...utopija. To se ne moze staviti u sebe, pod sebe ili pak na sebe, ne moze da se zagrize, glocne, neopipljivo, a i ne donosi momentalno bar 400% na ulozenu cifru, znaci sa aspekta investitora balkanikusa bacena para, a njemu je svaki dinar ko poklopac od shahta, znaci bas taj deo oko abdomena, juzno, ga ziga da uopste pomisli da se rastane od tesko otetih para. Nema tu pogadjanja u zicu. I kad imas posla sa investitorima skolovanim po UK i Switzerland koji vrlo dobro znaju sta znaci pametan rad na duze staze i consulting, opet postoji problem za dodatne usluge tog tipa. Veruj mi provereno u praksi. Projekat placen 100.000 u Montenegro od strane nekog...ne verujem, mada bi voleo da je istina. Zbog struke. Problem je sto svi vole da preuvelicaju za javnost bilo koju cifru koja je njihovo ulaganje, jer je bolesna sredina i vreme napravila takav sistem vrednosti. Imao sam klijente koji su u javnosti ulaganje od nekih 35.000 eura prikazivali kao 200.000 sa ciljem samoreklamiranja, tako da opet kazem, voleo bih da verujem, ali pre ce biti da je nekih 20-30 K u pitanju za projekat, a u javnost se izlazi sa navijackom "Mnogo smo jaki, moze nam se 100 K za projekat, itd..."Imao sam prosle godine ozbiljnu raspravu sa jednim od heroja privatizacije koji mi je rekao da je ulozio 35 miliona u objekat, razmetanje, bajke, basne, igrokazi. Dok mu drugi prisutni nisu rekli da sam ipak neko debelo merodavan i iz struke, tako da smo na kraju dosli na neke realne grane razgovora od jedva 2 miliona, na papiru ulozena, nikad isplacena do kraja. Ali to je mentalitet koji se ne da promeniti. Jedino pozitivno je da se ipak nesto krece na bolje, ali mili, puzi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ji 4Tze Posted July 7, 2011 Report Share Posted July 7, 2011 Kako sad cilj teme nije međusobno pljuvanje i vređanje? I šta bajne arhitekte na njima nauče? Šta se nauči na arhitekturi uopšte??? Da crtate??? mene bi lično bilo sramota da uradim projekat i onda da me npr. konobari pljuju. a GENIJE nije nikoga pitao (la) Pošto očito ne znaš kakvo je stanje sa arhitektama kod nas i koji su razlozi onoga što vidimo, onda dovodiš pogrešne zaključke. Da, uglavnom jesu klinci nabeđeni kad se pojave na faxu ili dok malo porastu, dobar deo i dok studira ali većinu "napolju" dočeka hladan tuš. Većinu... Jer su uglavnom premalo plaćeni (zakon tržišta, skuplji je keramičar od arhitekte a ako kažeš da je to vrsni profesionalac gađaću te :D), onaj s parama nije više asistent koga mogu da ubede u koješta i idući linijom manjeg otpora popuštaju (kao što i sam asistent na faxu popušta studentima na njihove koještarije), nemaju izbora - investitori su takvi, nisu to gospoda. Na kraju, sami asistenti i profani su iz iste sredine - možda je to i glavni problem. Većina mladih arhitekata koji se školuju van naše sredine imaju mnogo pozitivniji stav prema sebi, samim tim mogu i da ubede investitora da ne zna. Standardi su prosti, postoji literatura i to bi bilo to. Ostaje da se predoči investitoru da ih ispoštuje i inspekciji da ih proveri, tako da studenti tu nemaju šta da budu krivi. Taj što tebe plaća, sve ide na njegovu dušu jer mu sistem to dozvoljava. Čudi me da ne znaš zašto je tako ili ćeš za godinu dana da otvoriš i treću temu o krš hotelima u CG? :D A gde ti je portfolio? Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted July 7, 2011 Report Share Posted July 7, 2011 http://www.istankov.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts