MaxCohen Posted June 28, 2011 Report Share Posted June 28, 2011 Nicosia Tower Stasinou Nouvel Tower 25 The Project is located in the centre of Nicosia in Stasinou street. Budget: €10.000.000,00 Duration of the Project: 30 months Architect: Ateliers Jean Nouvel Nalazi se na obodu Elefteria Square (Trg Slobode) down town Nicosia. Trg ste imali prilike da vidite, Zaha Hadid studio, pobednik medjunarodnog otvorenog konkursa. http://www.zaha-hadid.com/masterplans/eleftheria-square Sam trg je u stvari raskrsnica na obodu starog grada Lefkosia-e(Grcki naziv za Nikoziju), zauzima sadasnji nadvoznjak koji povezuje pesacku zonu starog grada sa glavnom shoping zonom grada. Klasifikacija ovog podrucja kao i zastitnog zelenog pojasa oko zidina tvrdjave, evropskom posmatracu se tesko moze uciniti trgom u klasicnom smislu poimanja istog, vise kao izdvojena celina razlicitih fragmenata okruzenja City Hall-a koja datira iz kolonijalnog vremena, pomenutog zelenog pojasa i nadzemne komunikacije. Resenje Zahe Hadid je ujedno i hvaljeno i osporavano, od strane profesionalnih krugova Nikozije pri cemu mislim na arhitektonsko-gradjevinske, prezirano i po misljenjima mnogih neprimereno mestu, vremenu,ceni i daleko od funkcionalnog. Iskreno, moje skromno misljenje bez obzira sto sam daleko od odusevljenja likom i delom doticn gospodje iz Mesopotamije, mislim da je shodno imenu i fami koje je prate potpuno neukusno i suvislo bilo sta sto se da podvesti pod kritiku iste. Ime i klasa za sebe. Tower, opet naglasavam iz perspektive prosecnog stanovnika stare, dobre Evrope tesko bi se moglo govoriti o nekakvom tower-u, ali imajuci u vidu da su gospoda Cypriot-i skloni samo-reklamiranju i preterivanju do granica ogavnosti, te cinjenici da zgradu iz 80-tih od cca. 4 nivoa nazivaju Aluminium Tower, moze se govoriti o kakvoj-takvoj objektivnosti naziva. Projekat datira iz 2004, gradnja je otpocela 2009, sve raspolozive stambene jedinice su rasprodate. Slike su sa sajta, nesto iz privatne arhive. Potrudicu se za vikend da napravim par pristojnih snimaka i da uslikam nesto iznutra od detalja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted June 29, 2011 Report Share Posted June 29, 2011 Ako sam dobro razumela to je stambena zgrada,jel imas osnovu da vidimo funkciju malo. Meni ovako na prvi pogled nesto ne izgleda previse zanimljivo, pogotovu me zamara ova perforacija koja je postala toliko trendy da je dosadna mada ako kazes da je projekat iz 2004 mozda tada i nije bila toliko zastupljena. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts