Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pazi.. moze da se kaze da sam iz branse, mada vec dugo nisam u toj prici. Zavrsio sam drapsin, tako da sam po srednjoskolskom obrazovanju avio mehanicar za avio motorne sisteme i opremu :)

Tvoja racunica oko kilometraze stoji.. medjutim, mora da se uzme u obzir i razlika u eksploatacionim uslovima u kojima rade motori u avionima i automobilima, kao i kvalitet materijala upotrebljenih u konstrukcijama istih. Stos je u sledecem - kad bi nasi putevi bili svi k'o autoputevi Austriji i Nemackoj i kad bi rezim upotrebe motora bio isti (sto znaci nema visoke turaze, nema rada "na hladno", uvek ista procedura paljenja.. zagrevanja. Ono najbitnije - konstantnost! Da autmobil mozes da vozis po vazdusnim jastucima i da ga vozis kontstantno na 3000 o/min, tih 300.000 km bi bio p**kin dim.

Secas se Volvoa 200 serije ili 900 serije? ni su prelazili po 300-400K bez ikakvih problema.

Takodje, da kola servisiras uvek u ovlascenom servisu, menjas sve delove onda kada im dodje vreme za zamenu, bez obzira da li "jos moze da tera", resurs automobila bi bio daleko duzi. Takodje, ne moze da se ocekuje od necega sto se pravi u par miliona komada, tempirano da dinara jednog vise ne uloze u kvalitet materijala, dok ne izgura iz garancije, stvari bi bile mnogo drugacije. Sto je propao VW Buba? Pa kad ga jednom kupis - to je to. Istorija auto-industrije poznaje par slucajeva kada su odredjeni modeli automobila oterali u grob vlasnika pre nego ovaj automobil, ali to je retko i ti modeli su upravo zbog toga propadali. Nikome se ne isplati da ti vozis ceo zivot jedna kola.

Sve ostalo je generalno tu negde... jeste, sati aviomehanicara su nesto skuplji, delovi i alat takodje, mozda je najveci problem u papirologiji i sertifikaciji svih gluposti koje se stavljaju pred vlasnika aviona, jednim delom zbog sigurnosti a drugim delom zbog one - Jebi magare dok je u blatu jer ne moze da se pokrece :)

Kao i jedrenje i ostali skupi sportovi, ima necega sto je skupo samo zato da bi bilo skupo, tek toliko da se plebejci ne bi preterano mesali u uzivanciju vise klase. Jedan tupavi vinch za jedrilicu kosta 1000 eur ne zato sto treba toliko da kosta, niti u njemu ima nekih ultra-specijalnih elemenata ili materijala, nego zato sto se zna ko to kupuje i koliko kosta brod na koji se to ugradjuje. E sad, sto ja to njima ne mogu da objasnim da ja na primer volem jedrenje a nisam prokleto bogat - booojim se da nikoga ne interesuje :D

Poslednja i bojim se kriticna stvar - mentalitet. Nas narod, prilicno ogranicen, nema kulturu zivota (a izgleda ni bilo cega drugog), pa se tako jako jako tesko probijaju razonode tipa letenje, motorni zmaj, paraglajding i ostali slicni sportovi koji nisu fudbal recimo.

Posted

Pa dobro, u svemu ovome sto napisaste ima istine!

Kad te neko pita: "Na sta ide avion?" Ti mu slobodno odgovori: "Na papire!"

Odrzavanje je ono sto najvise kosta! Kad je nastupila ekonomska kriza najvise su propadale aviokompanije za razliku od ovlascenih servisnih centara.

Svaki proizvodjac propisuje sistem odrzavanja za odredjeni tip aviona i tu nema odstupanja.

Parkiranje aviona kod nas jos uvek nije toliko skupo, (parkiras ga na otvorenom, pokrijes ciradom, stavis podmetace, zastitne poklopce i vezes avion za zemlju) kao u okruzenju. E sad, hangarisanje je naravno skuplje! U okolini Beograda postoje mali aerodromi "Lisiciji Jarak", "13. maj" i verovatno mozes da se dogovoris za cenu (ono: ja tebi, ti meni)!

Sto se mentaliteta tice, recimo da si privatnik iz Beograda sa dobrim biznisom (ne mislim na Miskovica i njemu slicne, vec neki slabiji) i da imas firmu u Nisu, pa odlucis da pazaris MXP-140 jer ti je to bolja varijanta nego da ides kolima (ista potrosnja a duplo brze stignes). Zamisli ko bi ti se sve okacio na grbacu, od drzavnih organa i onih "manje drzavnih", pa ljubomorne komsije...

Mnogo smo mi nazalost daleko od toga!

Al` avioncic je mrak, zar ne?!

Posted

Na temi o Canon 500f4 (valjda) sam spomenuo neku opremu koja trenutno truli. E zamisli sada situaciju:

Znate crk'o nam je Vidikon, mi naručili od Sony-ja ali nije to to, da li možete da pošaljete 2 komada hića je?

Nema problema, jedan od ljudi koji bi trebalo da dodje do vas je sportski pilot, pa je na vama da obezbedite prelet preko YU teritorije.

, dozvola za prelet je dobijena u roku odmah, pa su gospoda umesto u Cirih, na posao otišli u Boku... Oprema je isporučena, sve zašrafljeno, juga platila opremu i naplatila posao koji je napravila oprema a Cesna je u povratku morala da sleti negde u Italiju zbog nevremena u Alpima...

Sve se to dešava tamo neke 1985-6-7. A danas je sve drugačije...

E sada zamislite svet, posebno amere kada je tamo Robinson R22 kao kod nas spominjan BMW. Čak je jedan od najpoznatijih vozača WRC poginuo u vazduhu...

Greota je što smo nenormalni, ne zbog drugih nego zbog sebe .. Umesto da se uživa i radi prava stvar, zavezan si moralnim, ekonomskim, političkim, dnevno seljačkim i glupavim problemima današnjice .... Greota što malog afijona nećemo baš gledati baš često na nebu (neće biti prodato mnogo komada)...

Posted

@istankov: bez bilo kakve zelje da vredjam... mnogo si ti to banalizovao. Ali prica je poduze. Ja sam zavrsio Teslu (avio smer), bio redovna klasa u tom spominjanom Vrscu (imam i jbn profi dozvolu), a leba zadnjih 15 godina zaradjujem kao kontolor letenja. Najkrace receno... NIJE TO JOS ZA SRBIJU.

Postoje izuzeci, ali ne bih sada o tome. Jako lepa, ali i jako zajebana zanimacija u majcici Srbiji.

Posted
...a leba zadnjih 15 godina zaradjujem kao kontolor letenja.

Pa dobro, ako si u BG, nije da Vam je loše. Platu po strani, imate i novu zgradu, samo Vaše mesto za odmor i razonodu, teniski teren... Prijavnica Vam je k'o gastarbajterska kuća, jbt - a imate dve.

Posted

@kuntalo:

Aj se ti trudi dve cuke da ne spojis dve tackice na ekranu! :P

Nisam kontrolor letenja, vec aviomehanicar, ali sticajem okolnosti znam kakav je to pos`o, prema tome ljudi apsolutno zasluzuju sve te super uslove rada! Kontrolisu celu Srbiju, Crnu Goru, i mislim Bosnu i deo Hrvatske ako se ne varam! Zahebano bre!

• 2 years later...
Posted

Da malo oživim temu.

Izgleda da se AeroEast probio i na Nemačko tržište.

Jako mi je drago zbog ovoga.

Jel ima neko od vas avijatičara neke preciznije informacije? Kako napreduje ova firma, čini mi se da je VladaM kačio sad fotke nastale iz jednog od njihovih aviona.

*Samo da ne dignu cenu, i eto mene za 10 godina u vazduhu. :lol: