Jump to content

Most na Adi

t@urus

Recommended Posts

offtopic

ali ja sam pod nekim generalnim utiskom da srbija bas i ne radi? Mnogo je opstina koje nisu beograd gde je OGROMNA nezaposlenost, ispadne da samo beograd radi...

[OFF]

@pail: Evo dacu ti primer Krusevca, jer sam najvise upucen u tu problematiku. Postojale su firme koje su bile ogromne i u doba SFRJ (Merima (danasnji Henkel), 14. oktobar, Zupa, Trajal, evo iz nase struke i GP Jastrebac...) U 3 sata kada se islo sa posla, bukvalno je bilo zakrcenje ulica pesacima, jer je bilo oko 20.000 radnika samo u tim vecim fabrikama. Bile su pune kafane, islo se kod prijatelja, jednom recju uzivalo se, ali se i radilo... Onda je dosla neka druga struja, prodala je sve sto je nekad vredelo, za smesne novce i mnogi ljudi su u 60-im godinama zivota zavrshili na birou.

Da sumiram. Nisu ti ljudi krivi sto ne rade, vec je kriv sistem, jer vecina tih ljudi zeli da radi, ali nema posla, nema mesta, nema nicega... Takav jedan grad kakav je bio Krusevac sada je mrtav... Jos gore je u opstinama kao sto su Vladicin Han, Kursumlija, Prokuplje... Ovi veci gradovi i prolaze nekako...

I ne bih se tako ogranicio da samo Beograd radi, pogledao si juznije, ali nisi pogledao severnije u ravnicu koja taj Beograd hrani, hteli mi to da priznamo ili ne, to je neminovnost...

[/OFF]

@LuckyBug: Potpuno mi je jasno zbog cega takvo razmisljanje, ja sam mladji a opet sam jako razocaran stanjem u zemlji, sto se moglo i videti iz nekih mojih stavova... htedoh da ovu temu okrenem na neku drugu stranu, jer smatram da ovaj most iako se gradi u drzavi punoj lopovluka, moze da napravi nesto dobro za ovu zemlju, da napravi dobru promociju, i da sto je najvaznije skrati vreme putovanja bilo Beogradjanima, bilo nama ostalima koji smo tamo samo u tranzitu...

Svideo mi se koncept, konstruktivni sistem za posebnim delovima za vozove, posebnim za automobile, pesake bicikliste... Nisu izmislili toplu vodu ali se u toj sferi dugo nista novo nije ni izmisljalo... Htedoh da pricamo o tome, ali prica ocigledno nije mogla da izbegne ovu tamniju stranu svega...

@Stela: Ne mozes pricati o tome na osnovu jednog objekta... Izvini ali tako je... Sada se prave kombinacije zidova zavesa sa kombinacijama razlicitih stakala, nekad se medjuprostor popunjava raznim gasovima koji imaju dobre termicke sposobnosti...

pogledaj: http://www.schueco.com/web/us/commercial/f...des/e_2_fassade

neke od ovih strukturalnih fasada imaju koeficjent topl. provodljivosti oko 0,45 (poredjenja radi zid od opeke debljine 38 ima preko 1,2; kod nas je standard 0,9 a u Evropi oko 0,3 sto dovoljno kazuje da ovaj zid kompletan od stakla skoro sam moze da zadovolji propise tamo)

E sad sto neki investitor Bugarin nije pljunuo sumu da kupi fasadu ovog ili drugih kvalitetnih proizvodjaca (pored navedenog recimo i Kingspan) ili mu arhitekta nije rekao da to postoji ne znaci da to nije dobro! Zbog navedenih propusta tebi je zimi hladno, a leti toplo...

Lepo se ta "preosvetljenost" resava brisolejima, drugim sistemima, na ovom linku imas fasade sa vise stakalasa razlicitim nivoom transparentnosti

Ne treba generalizovati!

Pozdrav svima!

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

@Stela: Ne mozes pricati o tome na osnovu jednog objekta... Izvini ali tako je... Sada se prave kombinacije zidova zavesa sa kombinacijama razlicitih stakala, nekad se medjuprostor popunjava raznim gasovima koji imaju dobre termicke sposobnosti...

pogledaj: http://www.schueco.com/web/us/commercial/f...des/e_2_fassade

neke od ovih strukturalnih fasada imaju koeficjent topl. provodljivosti oko 0,45 (poredjenja radi zid od opeke debljine 38 ima preko 1,2; kod nas je standard 0,9 a u Evropi oko 0,3 sto dovoljno kazuje da ovaj zid kompletan od stakla skoro sam moze da zadovolji propise tamo)

E sad sto neki investitor Bugarin nije pljunuo sumu da kupi fasadu ovog ili drugih kvalitetnih proizvodjaca (pored navedenog recimo i Kingspan) ili mu arhitekta nije rekao da to postoji ne znaci da to nije dobro! Zbog navedenih propusta tebi je zimi hladno, a leti toplo...

Lepo se ta "preosvetljenost" resava brisolejima, drugim sistemima, na ovom linku imas fasade sa vise stakalasa razlicitim nivoom transparentnosti

Ne treba generalizovati!

Pozdrav svima!

Investitor je Lindner a ne neki tamo bugarin...

http://www.lindner-group.com/

Sve zgrade su gradjene poslednjom tehnologijom. Zao mi je, teorija je jedno a praksa je sasvim nesto drugo. Ono sto ja svaki dan vidim jeste da su sve neonke upaljene i da non stop radi centralna klima (nezavisno od godisnjeg doba)...

@Ether7

Sta da ti kazem, ja iz licnog svakodnevnog iskustva tih prednosti nisam video. Izolacija losa, leti toplo, zimi hladno. Non stop radi centralna klima. Osvetljenost samo u prvih 2m od fasade prema unutra. Ostali prostor unutar zgrade u mraku. Nema veze to sa balkanom, projekte su radile svetske arhitekte za Lindner Holding. Zgrade i izgled mozes videti na sajtu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Business_Park_Sofia

http://www.businesspark-sofia.com/

Vidi , nisi ti los lik, samo ti treba malo vise kosmopolitantske arhi-edukacije. Pa dao si primere iz tamo neke Bugarske, izvlacis iz tih primere zakljucke za sve zgrade sa staklenim zid-zavesama. Te zgrade izgledaju ocajno, o funkcijamo ne mogu da govorim jer nisam video osnove. Ovi tvoji linkovi su neki krs arhitekte, tehnicki no name u svetu, jer postoje mnogo bolje uradjene zgrade u staklu ili sa brisolejima koji razbijaju monotonoju. Opet, ne mozes ziveti u bunkeru zato sto ti se staklo ne svidja, ali, da, imas pravo, te zgrade u bugarskoj su izrazito estetski nesrecne, pa me ni ne cudi da ti ne svidjaju. Sto ne povlaci automatski, ne sledi zakljucak da je fasadno pokrivanjem staklom lose. Evo ti primeri kako treba da izgledaju staklene fasade, s naglaskom na kontrolisanoj insolaciji, ili brisolejima:

http://goarup.com/docs/Caltrans%20District%207.pdf

http://architizer.tumblr.com/post/81103026...y-amanda-levete

http://www.arcspace.com/architects/asympto...rry_street.html

http://www.arcspace.com/architects/denari/hl23/hl23.html

E aj da se ne lazemo, u objektu se MAX u prvih 4 metra od prozora moze normalno raditi za radnim stolom ako je samo prirodno osvetljenje. Ono sto je bitnije i sto donosi mnogo vecu ustedu je centralni pametni sistem osvetljenja koji sam upravlja koliko je svetla kada potrebno dodati/oduzeti, automatsko ukljucivanje-iskljucivanje sijalica i sl.

Ako bih stavio staklenu fasadu peti razlog bi mi bio da "uštedim" energiju na osvetljenju, jer je 10X važnije koje ću sijalice izabrati nego da li mi je prozor preko pola fasade ili cele fasade.

Meni je kao arhitekti mnogo bitnije što će takva fasada vizuelno da proširi ionako skučeni prostor u kom se radi, ili vizure koje se hvataju, nego to sto ces da šatro uštediš na osvetljenju... Hoćeš sutra malo...

Kao što će ako zasadiš travu na ravnom krovu tvoj objekat postati "zeleni". Hoće sutra malo...

Sve je to propaganda i aktuelni trendovi :))))

"njemu" :lol:

Bilion dollar bridge, tako ga zove, da je prošao jednom ovih dana preko Gazele popodne ne bi ga tako hvalio, pitao bi se jesmo li normalni... i zar nije bila priča ovde o tome?

Jeste li provalili kako isti radnik gore na vrhu i dole na dnu radi različite stvari, doduše oko kablova ali...

I kako su svi "domaći" radnici..

Gledao sam i druge emisije ovog tipa ali samo kod nas sam video da nigde ne žure (nije da su lenji, samo ih je premalo).

ti si bog zna koji po redu koji je to isto čuo 1 billion dolar bridge a ja vama svima kažem slušajte "bolje". Rekao je da ceo projeka, misleći na UMP, košta milijardu evra. Most je koliko se sećam oko 160 miliona. Bilo je predviđeno 90 miliona pa je onda poskupeo čelik i ostalo štaveć može pa se popelo na nekih 120 miliona pa se još malo popelo a ostalo se kraduckalo xD

nakraju krajeva samo rekonstrukcija Gazele je prvobitno koštala 60 miliona€

Malo je radnika bilo jer se tada završavao pilon pa je dobar deo njih bio gore a što se tiče naguravanja oni su ionako sa strane tamo zabačeni pod morem armature ni ne vide se :)

ali ja sam pod nekim generalnim utiskom da srbija bas i ne radi? Mnogo je opstina koje nisu beograd gde je OGROMNA nezaposlenost, ispadne da samo beograd radi...

To je onda jos gore,samo je Beogradjanima omoguceno da rade tako da ... obrni okreni mnogo vam je bolje.

Jeste težak OFF ali pročitah još i gomilu ovakvih komentara na linku iz prvog posta ka tekstu u Blicu, pa ...

Od kako ja pamtim ljudima je "Beograd" stalno kriv za nešto - guši ostale i bahato drži za sebe sve što vredi ...

Daj bre ljudi manite se Beograda nije problem Beograda što Srbija ne radi već problem Srbije, a Srbijom (čik pogodi) ne upravlja "Beograd" i Beograđani već kojekakvi "djes` zemo" lobiji i sistemi vrednosti.

Od Beograda su se nisu´leba najeli Beograđani već oni koji ga najviše gaze i pljuju ... :angry:, a ovaj most i taj Bulevar se grade ne da bi Beograd bio reprezentativniji i lepši već da bi bio podnošljiviji za život, pošto je postao prenatrpan, al´ ne Beograđanima.

Ok evo ... most.. Izgleda mi smesno. Rekao bih da se u njemu ogleda nas malogradjanski mentalitet, neodmerenost i iskompleksiranost. Monumentalno i grandiozno delo napravljeno da premosti baru. Kao kad okacis salonski luster u sobi sa niskim plafonom. Ne bi cudilo da na prilazima postave i gipsane lavove. Izgleda impresivno kad prolazis pored pilona, a kad vidim sliku iz vazduha i sta premoscuje ...

Ovi tvoji linkovi su neki krs arhitekte, tehnicki no name u svetu, jer postoje mnogo bolje uradjene zgrade u staklu ili sa brisolejima koji razbijaju monotonoju.

Mnogo dajes za sebi prava da pljujes tudje radove i misljenja. Spusti se malo na zemlju. Moj savet. Ako nastavis tako da pljujes velike svetske firme i njihove podizvodjace pocese ljudi da te shvataju neozbiljno...

Sve zgrade tamo je radio

http://lindner-group.com/references.html

Ako su oni neozbiljni i neprofesionalni po tebi onda imas ozbiljan problem...

Mnogo dajes za sebi prava da pljujes tudje radove i misljenja. Spusti se malo na zemlju. Moj savet. Ako nastavis tako da pljujes velike svetske firme i njihove podizvodjace pocese ljudi da te shvataju neozbiljno...

Sve zgrade tamo je radio

http://lindner-group.com/references.html

Ako su oni neozbiljni i neprofesionalni po tebi onda imas ozbiljan problem...

Na osnovu tvojih postova mogu samo da zakljucim da si blatantni forum trol. Ja JESAM arhitekta tako da sebi mogu da dam za pravo da kazem sa strucne strane sta je lose a sta ne. Te "Velike svetske firme" su nobody, u odnosu na imena iz linkova, i to svaki bolje obrazovaniji arhitekta koji pravi moderne tendenicje i desavanja u struci zna, jedino indijanci kao ti prosipaju bisere tipa neoklasicna arhitektura u 21. veku, stilovi, mermerni lavici i venci. Brate bolje da si se zakopao u zemlju posle tih postova, a meni ovde drzis strucna predavanja, ne mogu da verujem koliko si smesan. I da, prestani da pimp-ujes svoju firmu (linder-griup) ili poslovne saradnike na ovim foruma, nikoga neces prevariti.

P.S. Na kraju, nemoj da izvrces reci koje sam rekao, i da menjas temu, nisam spominjao izvodjace, vec PROJEKTANTE tih bugarskih zgrada. Te staklene fasade koje su po tebi lose, nije izvodjac projektovao, vec arhitekte, znaci govorim samo o projektima.

Nema razloga niko da se "pljuva" sustina je u tome da su zid zavese jos uvek u povoju kao fasada.Krenulo se sa jednom vrstom pa su onda negativne strane resavane na jedan,drugi,treci nacin i ide se ka tome da budu sto funkcionalnije i pre svega da povezu coveka sa okolinom ,barem po meni.Sluze da prostoru daju zivot kako bi se psihicki bolje osecao.Naravno da spratna visina od 3m daje ostevljenost dubine od 6m i da se dalje od tih 6 m ne moze osecati osvetljenje od te fasade ali za osecaj sirine prostora i atmosferu mnogo znaci.Tehnologija se razvija,iznalaze se nova resenja i meni je i dalje to prelepo i volim da vidim zastakljene objekte.

By the way ne mora uvek neko zvucno ima da ima i dobar projekt kao ni to da neko ko je potpuno anoniman nema nesto fantasticno tako da sto se mene tice nema mi mnogo znacaja koja je firma u pitanju,bitno je kako je uradjno i da li valja.Apsolutno treba ispostovati svacije misljenje,nekim ljudima se staklo kao materijal ne svidja i to je to.Ne treba nikoga ubedjivati ni u sta,sve je to stvar ukusa.

Imate logicku gresku u razmisljanju. To sto sam ja rekao za staklene fasade je iz licnog svakodnevnog iskustva a ne nekih proracuna. To ne znaci da su staklene fasade "out" niti da ih treba izbaciti iz upotrebe. Prosto znaci da se upotreba takvih fasada ne treba gurati na silu... Kako se to radi danas...

Stvarno Marija pretera ga. To bi bilo kao da si rekla da je armirani beton u razvoju jos uvek.

Neki najraniji primer zidova zavesa za koji ja znam je na jednom od najpoznatijih objekata Waltera Grophius-a negde tamo na pocetku Bauhaus-a! A to je bilo dosta davno...

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bauhaus.JPG

ali kontam da si htela da kazes, da se jos uvek razvija, a ne da je tek u pocetku razvoja...

@ Ji 4tze: obraduj nas?

genijalno...

Ja sam isto ovo hteo da iskomentarisem i jedva sam se suzdrzao da ne post-ujem. Marija, vidim da si dosta neinformisana o tome sta se trenutno u svetu radi, a pogotovo me je sokirala cinjenica da si do pre koju nedelju u nekom postu prvi put cula za BIM. Mislim, dosta ljudi kod nas nisu ni svesni kakvo katastrofalno "obrazovanje" dobijaju na domacim fakultetima i koliko su u zaostatku studentima jednog Bartleta, MIT-a ili AA, a sutra ce vam isti biti konkurenicja ako zelite posao i na internacionalnoj sceni,i kakva vas sudbina ceka po zavrsetku skolovanja.

Najtuznije od svega je sto svi ti domaci profesori sto dobijaju fantasticne plate od skolarima i raznih dazbina na fakultetu; dobro zive ovde, a odavno su odglumeli u svom filmu; i to dobro sami znaju; sem naravno, studenata koji redovno placaju sve sto treba.

Ej molim vas sada stvarno preterujete htela sam da kazem da se sve razvija jos uvek i da se iznalaze nova resenja koja ce otloniti neke probleme koje su zid zavese u proslosti stvarale a vi ga shvatite kako hocete i hranite svoju sujetu bas me briga.

Bas cu da vas vidim dokle cete, vi koji "sve znate" , da dogurate.Dobro ja znam kada su pocele da se koriste zid zavese ali cinjenica je da su se mnoge stvari vezane za njih promenile sa godinama ali vi izgleda sve bolje znate pa tako i ovo.

Sa druge strane ja nemam problem da pitam kada nesto ne znam, moje je da se razvijam i da ucim i dalje nezavisno od onoga sto sam mogla na fakultetu da naucim a da se uporedjujem sa stranim studentima nemam ni nameru niti me to zanima.Kreativnost i talenat je najbitnija komponenta u ovom poslu a nadogradnja znanja je konstantna.To sto vi imate vise vremena da zuijite po netu i da saznate neke nove stvari u svetu arhitekture je druga stvar.Nemojte molim vas da mi solite pamet kako ste o tome culi na vasem fakultetu jer dobro sam upoznata sa radom svih fakulteta u Srbiji i sa kolikim znanjem se izlazi sa istih.

Elem taj post koji je T.A.R.G.A.T citirao je izvucen iz konteksta gde ja objasnjavam jos u prethodnom postu kako se krenulo od jednog,drugog resenja i kako se i dalje iznalaze nova resenja koaj bi uklonila njihove nedostatke.A cinjenica je da nedostataka ima jer se ljudi ne bi zalili da ih nema.

I stvarno mi je ponekad muka da procitam sta se ovde pise jer toliko sujete,potrebe da se neko unizi a da se dotnicni uvelica to je neverovatno.Strasno ste iskompleksirani.Nigde neke pozitivne kritike nigde lepe reci ,samo nabijanje sopstvene sujete.

Zivi bili pa videli ko ce dokle da dogura.

Kreativnost i talenat je najbitnija komponenta u ovom poslu

Sve ti to ne treba u Srbiji. U Srbistanu ima da pevas kako investitor svira

- sto jeftiniji objekat, sto jeftiniji materijali, osnovne forme, a sto se tice funkcija mozes samo da se igras tetrisa tj. kako da sto vise stanova uglavis i ukombinujes u gabarite za osnove,a sve ostalo kriminalno da smanjis, da bi novokompovani kriminalac koji inace radi zgrade izvukao sto veci profit. Puca njemu za arhitekturu i Korbizjea i sta je Mies rekao i pisao,dali je nesto lepo i kvalitetno, jer ako neces - ima ko hoce i da radi za kikiriki. Toliko je neregulisana i degradirana ova struka u Srbiji.

Drugo, na sasvim legitimnu kritiku da nisi znala sta je BIM do pre par nedelja, sto je tragicno za nekoga ko sebe smatra obavestenim,nisi dala nikakav odgovor i argument, vec sve prebacujes na licnu uvredu i prozivke. Ne umes da prihvatis kritiku i pokazujes sujetu.

@ Ji 4tze: obraduj nas?

pogledaj GUP, ovaj važeći, sa poslednjim izmenama.

http://www.beoland.com/zemljiste/IzmGup_Karte.asp

Mi smo prema tome i radili na fakultetu i tj. pre donešenih izmena gde smo imali lokaciju ovog mosta (a ne uzvodno, kao pre izmene) kao i obeleženu zonu gradskog centra u bloku nizvodno od toplane (tj. u luci), stambeni blok (sada Belvil) i autobusku/železničku stanicu sa pripadajućim sadržajima u bloku 42 (ono prazno između Belvila i buvljaka), ne sećam se više detalja... Ali spratnosti poslovnog centra kao i sadržaj sasvim odgovaraju izgledu mosta jer će tu biti budući poslovno administrativni centar.

Sad, pošto je tamo krš i lom, a pošto niko ne priča o velikim planovima (još od kako je SEKA udarila), taj most stvarno liči samo na nečiji kompleks ili seksualnu frustraciju.

Deluje mi i da uglavnom niko u temi ne zna šta je tamo planira pa donosi sud na osnovu onoga što vidi a to je emisija na Diskaveriju ili par linkova sa strane. Ne kažem da je njihova krivica što su neinformisani, nije ovo privatna gradnja pa da se ne može saznati, ali ako ćemo da pričamo na nivou "ja mislim" onda tema može i u ćaskanje.

Škripi jer nema love da podmaže... Ko će da gradi poslovne tornjeve danas u Srbiji?

Videćemo kakve će afere da isplivaju posle ovog mosta, napraviće ga na kraju u rokovima (ili bar do kraja godine) ali kada i ako ih neko bude pretresao, svašta će da ispliva.

npr. kako je moguće da je STC (slovenačka firma sad u stečaju čiji je direktor optužen i u Nemačkoj ili gde već) dobio tender za izgradnju pristupnog puta sa NBG strane a podizvođač mu je u stvari bio austrijski PPOR koji i gradi most :lol: dovezli su mašine na lokaciju i pre dobijenog tendera... praksa nam je "samo tetki da odnesem lek" a nema niko da podvikne i kaže "ti ti buđavi"... možda i može, ostaje da se vidi - mislim da ima nade.

Sve ti to ne treba u Srbiji. U Srbistanu ima da pevas kako investitor svira

- sto jeftiniji objekat, sto jeftiniji materijali, osnovne forme, a sto se tice funkcija mozes samo da se igras tetrisa tj. kako da sto vise stanova uglavis i ukombinujes u gabarite za osnove,a sve ostalo kriminalno da smanjis, da bi novokompovani kriminalac koji inace radi zgrade izvukao sto veci profit. Puca njemu za arhitekturu i Korbizjea i sta je Mies rekao i pisao,dali je nesto lepo i kvalitetno, jer ako neces - ima ko hoce i da radi za kikiriki. Toliko je neregulisana i degradirana ova struka u Srbiji.

Drugo, na sasvim legitimnu kritiku da nisi znala sta je BIM do pre par nedelja, sto je tragicno za nekoga ko sebe smatra obavestenim,nisi dala nikakav odgovor i argument, vec sve prebacujes na licnu uvredu i prozivke. Ne umes da prihvatis kritiku i pokazujes sujetu.

To sto ti govoris o tome sta je bitno u poslu nema veze sa onim o cemu smo pre toga govorili.I to o BIM-u nema veze sa ovom temom a ti si ubacio cisto da pokazes koliko ja nesto ne znam a ti znas tako da ta kritika u tvom postu je sve bila sam dobronamerna.I komentar " Ja sam isto ovo hteo da iskomentarisem i jedva sam se suzdrzao".Sta si hteo da kazes?Sta sam ja pogresno rekla o zid zavesama?Da nije mozda da se sa godinama ne radi na tome da se eliminisu negativen strane?Vi ste iskarikirali moj post a ti pritom dodao da pojacas moje "neznanje" iznoseci deo iz neke sasvim druge teme.Jos jednom ponavljam da mene nije sramota sto nisam znala sta je BIM jer je to relativno novi pojam a ti kao da 20 godina to znas pa sada tu izigravas nekog tako iskusnog arhitektu.Ne bi mi bio problem ni da sam rekla nesto netacno u vezi zid zavesa pa da me neko koriguje ali vas post je bio daleko od toga.On je imao za cilj da mene i moje znanje ismeje sa tendencijom da uvelica vase sopstveno.

Mozda cete vi biti mnogo uspesniji u poslu i znati vise od mene,mene to uopste ne zanima ali ste usput izgleda zaboravili da se ponasate kao ljudi i pokazujete neke od najgorih ljudskih osobina.Ne samo sada i ne samo vi to je inace problem ovog foruma i zato vise niko i ne postuje svoje radove.Prestali su ljudi bilo sta i da komentarisu jer ne zele da ulaze u rasprave.

A ti i doticni TARGAT malo razmislite da li je u redu da se tako ponasate i kako bi se vi osecali da vas neko tako proziva.

Pritom mnogo malo godina imate da biste demontrirali " silu " u ovom poslu.Na ovom forumu su uglavnom jako mladi i neiskusni ljudi tako da ovo pre svega treba da bude forum gde cemo jedni drugima da pomazemo a ne da se gaji sujeta i malsicioznost.

nisam znala sta je BIM jer je to relativno novi pojam

No comment.

Charles M. Eastman at Georgia Tech coined the term BIM,[3]. This theory is based on a view that the term BIM "Building Information Model" is basically the same as "Building Product Model", which Eastman has used extensively in his book [4] and papers since the late 1970s. ('Product model' means 'data model' or 'information model' in engineering.) Charles Eastman has said that Tekla has been BIM even before the name was created.

According to him[6] and others[7], the first implementation of BIM was under the Virtual Building concept by Graphisoft's ArchiCAD, in its debut in 1987.

http://en.wikipedia.org/wiki/Building_Info...#Origins_of_BIM