t@urus Posted June 20, 2011 Report Share Posted June 20, 2011 http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/261142/Pr...-o-mostu-na-Adi Snimana emisija o mostu. Radila ekipa Discovery-a... Ekipa koja snima stvarno najvece projekte u svetu, a ovaj most to jeste. Najveci most na jednom pilonu! Kada na stranu ostavimo cenu projekta i izvodjenje istog u ovakvoj situaciji kakva je sada u Srbiji, sta mislite o mostu, inzenjerskom poduhvatu i uopste kakva su vasa razmisljanja? edit. na blicovoj strani imate kompletnu emisiju iz tri dela na yt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukinjo Posted June 20, 2011 Report Share Posted June 20, 2011 Sve sto nas promovise u pozitivnom smislu je win win situacija. Nema greske. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ji 4Tze Posted June 20, 2011 Report Share Posted June 20, 2011 "njemu" :lol: Bilion dollar bridge, tako ga zove, da je prošao jednom ovih dana preko Gazele popodne ne bi ga tako hvalio, pitao bi se jesmo li normalni... i zar nije bila priča ovde o tome? Jeste li provalili kako isti radnik gore na vrhu i dole na dnu radi različite stvari, doduše oko kablova ali... I kako su svi "domaći" radnici.. Gledao sam i druge emisije ovog tipa ali samo kod nas sam video da nigde ne žure (nije da su lenji, samo ih je premalo). Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted June 20, 2011 Report Share Posted June 20, 2011 bulevar pre Djilasa bulevar moderniji i noviji: Kakva razmiljanja tacno treba da imamo prema faranoskom mostu posle ovoga? Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted June 20, 2011 Author Report Share Posted June 20, 2011 ^^ promenio sam mislio sam da povezem sa naslovom, i da ne upotrebim rec most 5 puta... Jeste isti radnik na dva posla (Hari)... Malo kuburimo sa engleskim, gradski arhitekta ima jednu recenicu i 5 puta kaze yes, ali dobro Boze moj... Ja htedoh da zaobidjem pricu o ceni, da ostavimo po strani uzimanje kredita i ostalo. Nek pricaju o tome ovi u Skupstini. Meni se ovaj most i nacin na koji je objasnjen u emisiji svidja! Bio sam odusevljen kad sam gledao Big, Bigger, The Biggest epizodu o visecim mostovima ali sa dva stuba... Najveci je bio onaj u kini koji su spomenuli i ovde. Bavili su se razlicitim problemima, rastojanjem, vetrom, zemljotresom, i bilo je tesko cak i kad ima dva pilona... U svakom slucaju ovo je nesto novo. Dok Kinezi i Emirati ne provale pa naprave nesto vece. Sigurno ce pomoci u nasoj promociji u svetu. Konacno nesto lepo o nama, u jednoj od najjacih svetskih emisija o gradnji uopste. Mislim da je bila tema, ali je ne nadjoh... Ili smo u nekoj drugoj pricali o tome... Nebitno, mozemo ovde o emisiji i sistemu koji je objasnjen u istoj... Malo mi je cudno da je jedan svetski medij snimio emisiju o ovome, a da npr javni servis nije napravio nesto slicno... Ili nije da ja znam. @inner: Jeste naruzio Bulevar stoji, ali ne bih da mesamo politiku sa ovim, ako je ikako moguce! Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckyBug Posted June 20, 2011 Report Share Posted June 20, 2011 Pa ne moze jedno bez drugog, uzrocno posledicno. Koristice, nije da nece, da li mi se svidja nisam siguran, nije mi ni lep ni ruzan ( mos misliti najveci jednopilonski na svetu kakva jadna propaganda), ali bih se slozio sa innerom Bulevar je postao strasilo, verovatno ce se i sa ovim slicno nesto desiti, tu se opet vracamo na onu temu kako se sve radi bez plana, nego samo drus stavi most tu, odradi jadno tako da pljackamo fond svakih god dana za sve moguce rekonstrukcije. Tako su "planski" sredili stanice za tramvaje, i kad je dosao "spanac" ( za kog su znali odavno i pre rekonstrukcija ) seci 7cm ploce na stanici, i na sta ono sad lici oglodalo i raspalo; ne valja im posao, rade traljavo, aljkavo, jeftino. Ja bih voleo da je ovo poslednje od njih jer su samo naruzili grad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Emisija je super a i most ce biti ako ga urade kako treba :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esdy_11192 Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Most jeste predivan, naravno i preskup (uporediti cenu sa ovim). Bice jedna od znamenitosti Beograda, to je sigurno. Ali koliko god sam bio pozitivan prema celoj izgradnji, ovaj clanak me je terao na razmisljenje. Mada kod nas je urabnizam u haosu skoro ceo vek (Npr. silni pokusaju uredjenja Terazijske terase - valjda sam pogodio naziv dela kod cesme koji gleda ka reci). Link to comment Share on other sites More sharing options...
okmijun Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 POZITIVNO je sto smo za ISTE pare mogli da imamo DVA????? da, vrlo pozitivno..za ludnicu.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ji 4Tze Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Bulevar već "zeleni" i biće lepši, inner universe kači sliku "starog" bulevara kod Taša ("pre Djilasa" :ph34r:) i "novog" iznad Đerma - što je pre bilo nebo i zemlja, a deluje mi da nije ni video uživo na šta je ličilo i kako je sad. Znam kako je bilo pre, prošao sam skoro i autom i bajsom od Lipovog Lada naniže, onaj kome nije sada bolje treba da se leči. Platani su bili sečeni na par godina do stabla pa se niko nije žalio, brzo će to da izraste, pogotovo sad kad su novi. Živeo sam neko vreme kod Vuka na samom uglu Bulevara i Ruzveltove i ne pričam napamet. Most ko most nije skup ali boli što se aferama niko ne bavi niti će iko da odgovara, od nabavke kablova do firmi u stečaju koje dobijaju tendere za pristupne puteve... E to je ono što je manji deo cene mosta ali više "košta"... a svim okolnim petljama i pristupima koštaće mnogo ali se tu uračunava, koliko se sećam čak i petlja kod Careve ćuprije pa neće biti milijardu dolara ali će stići pola milijarde evra, ogromne pare, i tu su prave mutljavine a ne na samom mostu.. Nije samo rasla cena već se projekat menjao i mnogo se dodavalo na prvobitnu ideju oko mosta od 85 miliona i pristupa od 65 miliona... Ovo je samo početak gradske obilaznice, za sad znamo kako izgleda most preko Dunava (odvratno) i ostaje onaj preko Ade Huje, koji će da spoji Karaburmu, tj. Mirjevski bulevar i Višnjičku ulicu sa "autoputem" do PA. Beograd "pre Djilasa" znamo kakav je bio, npr 2006. sam u 4 popodne na Gazeli od Autokomande upadao u gužvu negde kod Hitne a i pre radova, 4 godina kasnije "na Gazeli" je gužva počinjala čak na Dušanovcu - to nema veze sa Djilasom ili ovom ili onom vlašću već količinom automobila koja je neviđeno porasla a hoće da pređe preko mosta koji je projektovan za 30.000 automobila dnevno. Most preko Ade je za 200.000 - to je otprilike trećina svih automobila u gradu. Koliko sam pratio, most je "kruna" konstrukcija sa kosim zategama, koje je ekipa na čelu sa Hajdinom kod nas počela još 60-ih godina: Novi Železnički preko Save > Most Slobode > Most Solidarnosti (Poljska, Plok) > Most na Adi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 ^ Ja zivim tu i poznajem bulevar malo bolje od "prosao sam skoro biciklom". Pomenuo sam bulevar jer sam upoznat i sa nacinom na koji su izvodili radove. Kako su im falile dozvole i projektna dokumentacija. Kako projekat nije ni postojao nego se menjao u hodu. Zasto je gomila vodovodnih cevi popucala ubrzo posle zavrsetka rekonstrukcije, kako su betonske ploce utonule nicim izazvano u zemlju, kako su sredili sine koje ce ponovo da sredjuju, i generalno kako taj bulevar sad izgleda na temperaturama od +18 stepeni kad se "go" beton upali. O tome kako "Balkan Gradnja", kojoj se ulice posle rekonstrukcije redovno raspadaju, stalno dobija tendere u Beogradu drugom prilikom... Posebna pikanterija su sami platani za koje je Gradsko Zelenilo navodno izdvojilo pare jos u pocetku rekonstrukcije, da bi ispalo da nisu ni predvidjeni planom rekonstrukcije, pa onda od jednom ipak ima drveca al' se ne zna kojeg (jer ne znaju koliko ce mesta da zauzme). Pa onda grad na kraju trazi od gradjana donacije da bi se platani kupili i to ne oni sa pocetka price nego jos veci i bolji = Nesto slicna situacija sa naprasnim dizanjem cene izgradnje ovog mosta reklo bi se. Cela poenta ove price je upravo ono sto je LuckyBug ukacio iz konteksta. Da je tu politika debelo umesala prste, a da je Bulevar (iako izgleda kao skretanje sa teme) za pametne jako dobar primer kako se ovde radi. Kako se u najavama dizu kule i gradovi, dovodi Discovery i prica o boljem i modernijem, a onda kad se sve stisa krpe se rupe. S tim u vezi, ja ne bih bio toliko ponosan na to monstruozno cudo jer most nije ni zavrsen a odavno kolaju price da je debelo preplacen i podignut na pogresnom mestu. Za ostalo sto ne valja cemo sacekati da se most otvori = kao sto je i u bulevaru slucaj. P.S - Evo jedne slike koja je uradjena malo iznad Djerma .... Ovome je trebalo 100 godina da izraste do ove visine (takodje mi se cini da je ovo kod lipovog lada koji si pominjao). Nisam siguran kako je sad lepse u odnosu na ovo, i kako ce to da rastu malo brze "sad kad su novi".... Gledaj da ne ispadne da si ti taj koji je za lecenje kad vec dajes takve izjave... ili je vec ispalo .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ji 4Tze Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 nije 100, 300 godine... http://www.bastabalkana.com/2010/02/platan...adjani-u-pakao/ posle one priče gde ti i stelanova veličate neoklasicizam i neobarok, nisam siguran koliko može sa vama o bilo čemu da se priča a da ima veze sa gradnjom.. Al me zanima kakav most biste zapravo želeli da vidite u Beogradu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckyBug Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Ja bih voleo da me demantuju i da od trenutka kad ga otvore ne bude krpljenje rupa, zatvaranje traka na svakih pola godine, prepravki, ispravki itd. dakle govorim o funkcionalnosti, estetiku ostavljam po strani ona nama i nije poznata kategorija. Sto se tice Bulevara ostajem pri tome da je katastrofalno odradjen, i usto mislim da nema tu mesta uvredama kao idite lecite se vi kojima se ne svidja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
:HGT: Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Srbija radi, Beograd se gradi :puke: Link to comment Share on other sites More sharing options...
STELLANOVA Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Rumun, nemoj da me uzimas u usta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ji 4Tze Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Što, je l nisam u pravu? Gore piše "specijalni forumi" a vi što se u arhitekturu razumete koliko je i vidite na svoj način dajete sebi za pravo da bez ikakvih "specijalnih" argumenata lupetate a mi ostali da to gledamo, pa nije ni to lepo. Lucky, nisam to napisao, aj da se ne lažemo i izmišljamo... dakle kome sada nije bolje nego pre treba da se leči. Na stranu šta se kome sviđa.. i meni su se sviđali platani ali nisam išao okolo i kukao jer znam da nema poente - troši se energija, pritom bez razmišljanja. Ulica je bila štrokava, asfalt katastrofalan, trotoar buvljak, šine kao na simulatorima za džipove, kad ih pređem nisam siguran da li je probila samo šolja ili ceo amortizer... Ako je sada lošije stanje nego ranije, onda je stvarno sramota - ja to nisam primetio. Kao i sa Gazelom, taj most nije projektovan niti napravljen za sve ono što ga je sačekalo i sad kad mu je došlo vreme, samo što se nije srušio - e pa ne može da trpi 5 puta više nego što je napravljen a da se to ne vidi. Funkcionalno, šta fali mostu preko Ade, duplo je širi od Gazele, 6 traka sa šinskim punim profilom u sredini i pešačkom i biciklističkom stazom po obodu, prolazi pored budućeg poslovnog centra grada. Takvi su planovi, mi smo radili još 2003 ili 2004. na faxu urbanistički projekat koji je sadržao i prilaz od tog mosta na tom mestu, železničku i bus stanicu na mestu parkinga kod buvljaka i poslovni kompleks velike spratnosti tu na obali na mestu luke.. Kvalitet izrade odgovara vremenu i mentalitetu samih korisnika koji daju pare da se izrada obavi. Pošto ovde niko ne odgovara za svoje odluke niti politički niti krivično, to nam je što nam je. Pošto neće niko da se mrdne sa željom da promeni, svako malo će neki lopovi negde da ukradu. Ništa ovde nije što se ne dešava i drugde, evo moj omiljeni primer - CityCentar u Vegasu je počeo sa cenom od 1 milijarde, koštao je 9 i još nije završen i jedan ceo toranj je skraćen na pola zbog greške u proračunu... A finansira se iz privatnih fondova, dakle nije državna sisa.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
STELLANOVA Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Dok se ne trazi diploma arhitekte za ucesce u forumu na njemu mogu da pisu svi clanovi DizajnZone. To sto sam ja pisao tamo jeste iz ugla korisnika arhitektonskih dela, koja se za nas korisnike i prave. Sva zapazanja sam iznao kao KORISNIK a ne kao ARHITEKTA. To je jasno tamo i naznaceno. Lako je i lepo uzivati u staklenim fasadama dok ih pravis i rendas u nekom programu ili dok maketu gledas na stolu studija. Kad budes provodio +8h dnevno u njima videces da te "trendi" stvari nemaju nikakvu realnu svrhu, lepotu i funkcionalnost koju treba jedan zgrada ili objekat da imaju. Prvo i osnovno kod gradnje poslovnih zgrada i objekata koji su u sluzbi gradjana i biznisa jeste FUNKCIONALNOST a ne lepota ili "najbolji, najveci, jedini na svetu" uzklik efekat za koji je Srbija odlicno tlo...a to nema veze sa arhitekturom vec zdravim razumom... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ether7 Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Dok se ne trazi diploma arhitekte za ucesce u forumu na njemu mogu da pisu svi clanovi DizajnZone. To sto sam ja pisao tamo jeste iz ugla korisnika arhitektonskih dela, koja se za nas korisnike i prave. Sva zapazanja sam iznao kao KORISNIK a ne kao ARHITEKTA. To je jasno tamo i naznaceno. Lako je i lepo uzivati u staklenim fasadama dok ih pravis i rendas u nekom programu ili dok maketu gledas na stolu studija. Kad budes provodio +8h dnevno u njima videces da te "trendi" stvari nemaju nikakvu realnu svrhu, lepotu i funkcionalnost koju treba jedan zgrada ili objekat da imaju. Prvo i osnovno kod gradnje poslovnih zgrada i objekata koji su u sluzbi gradjana i biznisa jeste FUNKCIONALNOST a ne lepota ili "najbolji, najveci, jedini na svetu" uzklik efekat za koji je Srbija odlicno tlo...a to nema veze sa arhitekturom vec zdravim razumom... Staklene fasade se i stavljaju da bi bila sto veca FUNKCIONALNOST tj. insolacija objekata a sto manja potrosnja elektricne energije za osvetljenje, iz ekoloskih razloga isto;a ne zato sto je to nekom lepo ili se svidja. A to sto tipicni balkanski arhitekti ne umeju da rese "ruznocu staklene fasade" razlicitim oblicima, ili brislolejima to je druga prica; najcese zato sto se ponasaju kao lakeji investitorima i svaku intervenciju koja nije neopohodna i koja povecava cenu objekta ne smeju iz straha da uvedu , da ne bi bili placeni uopste a ionako dobijaju kikiriki za ovo sto inace rade. Ionako na kraju je invrestitor "dizajner" prema svojim zeljama a arhitekti su najnepotrebniji faktor u prici, nesto kao nuzno zlo;po prirodi vecinom kukavice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Meni je recimo zanimljivo da procitam o tome sta misle "obicni" ljudi o nekom objektu i pre svega kako se osecaju dok su u njemu, zasto da ne.Samo sto mislim da si STELLANOVA ti iz jednog pojdinacnog slucaja (svog poslovnog prostora ) doneo generalni zakljucak o nefunkcionalnosti staklenih fasada a to nije tako kod svih objekata,barem ne kod onih koji su studiozno radjeni s namerom da podmire sve potrebe korisnika.Idealnog resenja nema,svaki objekat ima svoje pozitivne i negativne strane ali svakako da bas ovim sto rece Ether7 se neki problemi koji se javljaju kod staklenih fasada mogu ukloniti.Inace imam u kuci u dnevnoj sobi dva ogromna prozora i obozavam sto daju tako puno svetlosti toj velikoj prostoriji,samo je recimo problem pogled od komsija jer su kod nas premale parcele za tako nesto.Inace straklene fasade osim ogromne kolicine svetlosti i ustede na energiji za osvetljenje povezuju coveka sa okolinom i smanjuju osecaj izolacije i sigurna sam da je za psihu mnogo bolje da vidis nebo dok radis nego da mozes samo da naslutis da napolju ima zivota. Sto se tice mosta i svih mucki oko novca, zar to nije postao obicaj u Srbiji sta god da se gradi ?!? Elem kao sto rece moj dragi sugradjanin "Cela Srbija radi a Beograd se gradi" tako da nemojte mnogo da se zalite kod vas se bar nesto radi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Al me zanima kakav most biste zapravo želeli da vidite u Beogradu? Ja bih voleo da vidim onaj most koji je tri mosta i preko koga mogu da predjem reku bez zastoja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted June 21, 2011 Author Report Share Posted June 21, 2011 Ja bih voleo da vidim onaj most koji je tri mosta i preko koga mogu da predjem reku bez zastoja. Za ta tri mosta treba resiti i prikljucne saobracajnice, a znajuci kako to ide ovde, mogla bi se napraviti jos veca guzva od postojece ili od te zamisljenje posle izgradnje ovog mosta... @Lucky: kako mislis propaganda? Sta nije najveci na svetu? Ako je najveci, treba i da se prica... Ne vidim tu neku trulu propagandu... Onaj kineski most je samo prepravljeni Golden Gate sa 400m vecim rasponom pa ga gledah u dve emisije. Ne razumem razlog zbog cega se ne bi pricalo da je najveci jednopilonski most na svetu, ako je to stvarno tako... @HGT: Nazalost, jedna tacna izreka... Ovo ce resiti i tvoj problem kad ides iz Nisa za recimo Novi Sad... Neces se vuci sat i po kroz Beograd... Bar bi trebalo tako da bude teoretski, jer je most stvoren za 200.000 vozila dnevno! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pailhead Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 offtopic ali ja sam pod nekim generalnim utiskom da srbija bas i ne radi? Mnogo je opstina koje nisu beograd gde je OGROMNA nezaposlenost, ispadne da samo beograd radi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 To je onda jos gore,samo je Beogradjanima omoguceno da rade tako da ... obrni okreni mnogo vam je bolje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckyBug Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 @taurus Sta da ti kazem, za zivota sam se naslusao slicnih prica i hvalospeva, najvecih hala, mostova ... kad ono. Link to comment Share on other sites More sharing options...
STELLANOVA Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 @Ether7 Sta da ti kazem, ja iz licnog svakodnevnog iskustva tih prednosti nisam video. Izolacija losa, leti toplo, zimi hladno. Non stop radi centralna klima. Osvetljenost samo u prvih 2m od fasade prema unutra. Ostali prostor unutar zgrade u mraku. Nema veze to sa balkanom, projekte su radile svetske arhitekte za Lindner Holding. Zgrade i izgled mozes videti na sajtu: http://en.wikipedia.org/wiki/Business_Park_Sofia http://www.businesspark-sofia.com/ @GAF_Marija Ustede u osvetljenju NEMA. Ceo prostor se osvetljava non stop full osvetljenjem. Ovo je prisutno u 3 zgrade u kojima sam radio, boravio: http://www.businesspark-sofia.com/en/page/90/ http://www.businesspark-sofia.com/en/page/91/ http://www.businesspark-sofia.com/en/page/93/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts