toma Posted June 12, 2011 Report Share Posted June 12, 2011 Uzeo sam da čačkam Mental Ray u Maxu 2009 i dešava mi se neobičan problem. Na modelu koji sam napravio mi se pojavljuju providne fleke kada u scenu uvedem osvetljenje. Providnost se javlja u senkama a kada nema svetla sve je ok. To se desava na nekoliko razlicitih materijala i utvrdio sam da je problem u tome sto sam koristio Composite materijal da dodam blato na fiću. Šta koristite za ovakve situacije u Mental Ray-u? Da li Mental Ray ima neki svoj composite? Gledam ovaj help ali ništa ne nalazim... evo kako to izgleda, rupe na vratima, rupa u zadnjem blatobranu, prednja tablica, senka iza levog fara za maglu... a ovako izgleda bez composite materijala Uploaded with ImageShack.us Link to comment Share on other sites More sharing options...
breeder Posted June 12, 2011 Report Share Posted June 12, 2011 Mental ray ima node color_mix. Kako se u maxu neznam al bi trebalo da postoji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GOKSIMASTER Posted June 12, 2011 Report Share Posted June 12, 2011 Kao sto kaze breader color_mix je najlakse resenje , malo zezunuto dok ne ukacis kako da povezes... Ako hoces bas surface shader potrazi na netu mix8Layer. Nisam ga nikad koristio zato sto mi je color_mix zavrsavao posao ali pricali su ljudi da je dobar. Ima ga sigurno za 2009 verziju. Nego iskontrolisi da su normale i UV svuda perfektni, da nema usecanja geomterije. Pogledaj da li je problem uvek na istom mestu. Jer ako su samo ti delovi problem onda je gotovo sigurno neki problem sa geomterijom ili alpha texturom na tom delu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobi Posted June 12, 2011 Report Share Posted June 12, 2011 Možda da probaš sa Blend materijalom, ili sa mix mapom u diffuse slotu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
toma Posted June 13, 2011 Author Report Share Posted June 13, 2011 Gledao sam sinoc ali ne nadjoh taj color_mix, jel to mapa, materijal ili nesto trece? Nista mi nije jasno. Jel to iskustvo iz MR za Mayu ili standalone verziju ili taj color_mix sigurno postoji u Maxu? Da li su maxovi native materijali i mape uopste kompatibilni sa Mental Reyem ili nisu? Koristio sam samo one koji su se pojavljivali kad je MR setovan kao renderer... @goksimaster model je dobar, licno sam ga napravio od nule, sve normale su okrenute kako treba, nigde nema preklapanja a alfa mapa postoji samo na blatu u materijalu za šasiju. I ako se pojavljuje negde neko preklapanje geometrije koje nisam primetio providnost se ipak javlja i na mestima gde sigurno nema preklapanja i to samo kada je to mesto u senci, kad nema senke sve je ok?! @bobi probacu i to cim stignem, u principu i hteo sam da koristim samo standardna Maxova resenja. Pokusavao sam prvo sa standard materijalom i mix mapama ali sam imao problema sa bumpom koji uvek zahvata i boju a ne samo blato pa ruzno izgleda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tra-la-la Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Zvuči bzv ali da nije možda problem u raytrace limitu? + Koji je metod za računanje senki, segment? Link to comment Share on other sites More sharing options...
breeder Posted June 13, 2011 Report Share Posted June 13, 2011 Ja bi reko bas da je problem u tom composite materijalu. I maya ima te neke probleme. Jednostavno resenje je izbegavati takve shadere i koristiti mental ray zamene za iste. Sto se tice color_mixa u pitanju je textura(mapa). Link to comment Share on other sites More sharing options...
toma Posted June 13, 2011 Author Report Share Posted June 13, 2011 Raytrace limit je default, max trace depth: 6, max reflections: 4, max refractions: 6 shadow mode: simple (probao sam i sa segment, bilo je jos gore, senka je bila sva suplja) Jel to ok? Nasao sam na netu da je jos ljudi imalo taj problem ali nisam nasao resenje i izgleda da jeste kriv Composite materijal. Malo sam razocaran nekompatibilnoscu integrisanog renderera sa maxovim materijalima :( Hteo sam samo da napravim rendere u MR ali da materijali budu takvi da mogu da se koriste i sa Scanline rendererom. Mozda je to reseno u novijim verzijama Maxa? Hvala svima na pomoci! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts