Renovatio Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Pozz drugari evo i jednog projekta za fax na kome trenutno radim. U pitanju je projekat nove stanice Laste, jos uvek sam daleko od zavrsetka a evo i test kadra i izgled samog objekta. Konstrukcija je resena preko celicnih Virendel nosaca. Crits and comments are mostly welcome :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renovatio Posted June 4, 2011 Author Report Share Posted June 4, 2011 Stepenista nisu betonska iako tako izgledaju a i naravno srusila bi se :) nego su celicna... Mrzelo me da sredjujem model istih ali kako stvari stoje trebalo bi jer bas bode oci... Link to comment Share on other sites More sharing options...
biser Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 inspiracija: ruska skola 20-og veka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renovatio Posted June 4, 2011 Author Report Share Posted June 4, 2011 ruski konstruktivizam? Da moglo bi se reci... Hteo sam da idem na nesto cisto, pravilno, svedeno i krajnje jednostavno a opet mocno :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
konstrict Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Nisam arhitekta ali sviđa mi se, biće to lep heliodrom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Simpaticno je, sada bi mozdao mogao da napravis neku foru sa bojama fasade i recimo bojama svetla ili stakla nesto da ne izgleda ovako sumorno i da se odvoji od komunistickih zgrada jer su one po meni jako depresivne.Inace ovako oblikovno je meni zanimljivo bas zato sto je relativno jednostavno.U sustini ovaj gornji deo mozes da tretiras kao da su puzle kao da su nekako ovi prelazi zasebne celeni pa da se tako poigras i bude zanimljivo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renovatio Posted June 5, 2011 Author Report Share Posted June 5, 2011 Inace gornja celicna celina je predstavljena u vidu nadstresnice za donji deo gde se nalaze peroni - dolasci i odlasci, kupovina karata i ostale zavrzlame. Gornja platforma je park + restoran i kroz nju ce kroz otvore prolaziti zelenilo. Kacim update veceras! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukinjo Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 okaci veceras obavezno, zanima me kako se razvija. Voleo bih da vidim u preseku pre nego u modelu... malo su mi tvrdi ovi kubusi koji to nose. Koliko je platforma cela izdignuta od zemlje? plasim se da nece da predstavlja zastitu od sunca i kise zbog upadnog ugla... i koliki su prepusti u pitanju? Nepoznat mi je taj sistem koji si naveo, ja bih ocekivao neku resetku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Je l' vas na tom faxu uce kako da razvijete neki osecaj za lepo ili tako nesto? O odnosima forme, sadrzaja itd? Cesto se pitam kako je postao ovakav kakav jeste sa zgradama koje izgledaju kao letnja odmaralista u Budvi ili atomska sklonista iznikla iz zemlje umesto da budu ispod nje.... i onda vidim ovo.... Al da ne bi trolovao ajmo ovako... Ovo je logo pomenute stanice http://www.promobile.rs/address_pics/286/Lasta.jpg Kao sto vidis to je neki retro fazon zaobljenih formi koji je vrlo karakteristican i prepoznatljiv. Covek bi pomislio da bi se setio i iskoristio makar ime "Lasta" ako ne i sam logo ne bi li napravio idejni projekat estetski jedinstvene celine koja ce zapravo makar delom asocirati na to sto joj je namena i ime koje nosi. Dalje, ako se malo udubumo u problematiku (sto mislim da je danasnjim arhitektama misaona imenica) autobuska stanica je mesto dolazaka i odlazaka, gde se ljudi srecu i koje treba da odise zivotom. Najgrublja paralela bi bila kad ides na more pa onaj osecaj kad prodjes preko nekog brda i prvi put krenes da se spustas i vidis okean. Dakle nesto sto ce coveku pobuditi emociju pri pogledu na tu stanicu. Opet na primer zgrada stare zeleznicke stanice... S tim u vezi: Ovo tvoje ne izgleda kao autobuska stanica i mesto okupljanja ljudi, vec kao; 1) strazarska kula u zatvoru 2) heliodrom sto rece neko. 3) nedovrsena naftna platforma u sred poljane. 4) Kao da se neko igrao u Minecraftu Ono sto je tuzno u prici je to da su skoro svi komentari upuceni upravo tehnickoj izvedbi objekta bez ikakvog osvrta na pocentu ideju koja je trebalo biti zadovoljena.... Imajuci to u vidu, tj. predjasnje komentare, pretpostavljam da sam sam sebi odgovorio na pitanje zasto je Beograd ovakvo ruglo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 @ inner univers Svako ima svoj koncept i nacin razmisljanja.Po meni ne moraju svi objekti jedne firme da izgledaju isto.Niti da sve autobuske stanice bas budu prepoznatljive kao takve.U sistini u pravu si za to sto govoris kakav pristup treba imati pri projektovanju ali ovaj projekat Renovatia nije tako los kako si ti prikazao.On lako moze bojama,materajilazicijom da docara o kojoj firmi se radi ali ne mora uvek da se ide na to.Aposlutno to moze da bude stanica kao bilo koja druga koja ce recimo da menja firme.Odakle znas da sutradan nece taj objekat da kupi neka druga frima kojoj ne bi odgovaralo da previse podseca na "Lastu".Svako razmislja na neki svoj nacin.Sa druge strane uzasno me nervira kada neko ne postuje tudji rad i trud i napise ovako nesto neukusno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Pa pazi da je ovde ulozen neki umni napor osim kliktanja misem, sto je danas praksa u svim aspektima "kreativnog" poslovanja onda bih i ja imao nekog postovanja prema prednostima i manjkavostima istog. Ovo razmishljanja videlo nije.. Takodje, znam da sam u pravu i tu nema nikakvog "ali". Ovo ne lici na autobusku stanicu. Cinjenica da podseca na sve drugo sem na stanicu je poseban promasaj. Dakle imamo zgradu koja veze sa mozgom nema, a koja bi mogla da se dosminka da "lici", a ni to nije bitno jer ce mozda neko da je kupi sutra. Sjajna ti je logika. Onda bi sve zgrade trebalo da budu obicne kocke, pa samo da se menja natpis zavisno od svrhe. Bravo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Nisi shvatio poentu.Poenta je da nemaju svi isti pristup pri projektovanju, odnosno da postoje razliciti uglovi posmatranja.To sto sam ja navela je banalan primer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Nas dvoje se ocigledno ne slazemo oko toga sta podrazumeva pristup projektovanju. edit: Moja poenta je da je isto ovo mogao da uradi i algoritam na kompjuteru i kran posle samo da spusti ime firme. Genericki i jednodimenzionalno. Meni je to monstruozno i ja tu ne vidim nikakav pristup projektovanju vec nedostatak istog. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renovatio Posted June 5, 2011 Author Report Share Posted June 5, 2011 Ja sam i zeleo da izgleda kao naftna platforma :) i da ima ovaj prljavi industry look i ne bezim od toga. Ne bih se slozio sa tobom da ne izgleda kao autobuska stanica jer ne moraju svi objekti iste namene da izgledaju isto... A ta sumorna ponavljanja i replikacija objekata iste namene je ono sto cini Beograd ruglom... Pocnimo od novo-izgradjenih osnovnih skola koje se sve stancuju i rade na isti nacin, gde arhitekte po principu copy/paste prelaze sa projekta na projekat... Parcela je inace jako mala i objekat je izdignut kako bi se maksimalno iskoristio donji prostor gde se nalaze polazni i odlazni peroni, to je i bila jedna od osnovnih ideja. Gornja platforma je uradjena od celicnih virendel nosaca koji su jako slicni resetkastim nosacima. Izdignuta je 12m od zemlje i nose je 3 arm. betonska jezgra. Konstruktivni modul je 7,2m a sto se raspona tice izmedju 2 jezgra je 6modula (48 metara) a prepusti su uradjeni max do 3 modula. To je i dozvoljeni limit za ovu konstrukciju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Znaci tebi daju da nacrtas autobusku stanicu a ti nacrtas naftnu platformu i kazes evo vam autobska stanica... Cega se pametan stidi.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renovatio Posted June 5, 2011 Author Report Share Posted June 5, 2011 Ako obavlja svoju funckiju i u svom sklopu sadrzi neophodne sadrzaje moze da bude i krofna! :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renovatio Posted June 5, 2011 Author Report Share Posted June 5, 2011 Evo novih slika, kad budem bio u prilici okacicu i ostalo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukinjo Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 @Renovatio i svi malo mi se cini da je kritika koju daje inner un. prilicno na mestu, osim sto je malo pregrub :D. Dakle ono sto se nama cini je da je pristup dosta intuitivan i da nije dovoljno analitican, ili si ti tako krenuo sa prezentacijom pa nam se svima to cini. Malo je tvrda cela struktura, i nije dovoljno duhovita. Znam tvoje projekte ostale sa behancea i mozda mi je ovo najslabije. Evo jos par pitanja koja mi padaju na pamet. Koliko ti je debela tavanica iz koje raste drvece? :) Na kojoj godini ovo? master? ceo semestar radite projekte? Aj uzdravlje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renovatio Posted June 5, 2011 Author Report Share Posted June 5, 2011 Projekat se radi pola semestra. Medjuspratna je 50cm. Drvece ne raste iz nje nego je u saksijama i namerno sam uzimao drvece sa tanjim stablom da ne bude da iz tavanice izrastaju sekvoje :) Ovo je 4 godina bachelor. Struktura jeste tvrda to sam i hteo. Zasto bi uopste i morala da bude duhovita? Ovo je stanica ne obdeniste Pcelice Maje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukinjo Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 duhovitost nema veze sa namenom, mislio sam na nadahnutost, smelost, svezinu. Aj cekam ceo projekat, necu ovako da komentarisem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renovatio Posted June 5, 2011 Author Report Share Posted June 5, 2011 Kao sto sam gore i napisao na samom pocetku projekat je daleko od kraja :D a po reakcijama vidim da je trebalo da ga okacim tek tad... A i jbg sta cu kad sam svez ko bajata kifla :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 @inner: Uz duzno postovanje, pregrub si... Problem kod nas je sto se svi u sve razumeju, mislim da nisi dovoljno kompetentan da pricash o ovoj oblasti, kao sto ja nisam da pricam o ilustraciji... Slozices se... Ipak se i kod nas na faksu uci nesto, i to mali broj ljudi i produbi i postane neshto od njih...Ne kazem ni da misljenje nekog ko nije iz struke ne moze da pomogne, jer ce takvi ljudi i koristiti sutradan ono sto arhitekta napravi... Za dosta toga si i u pravu... @Renovatio: sto se tice projektnog zadatka, meni se pristup problemu svidja, mala slobodna povrsina, aj' da podignem sve, dobijem velike prostore za ljude koji se tu zadrzavaju kratko (cekaonice, kafice, prodavnice, saltere), a dole da napravim samo perone... Ok pristup... E sad treba razmisljati o tome koliko coveku treba da ode da kupi kartu gore, i da se vrati dole, verovatno mu vec ode jedan bus... Mozda zbog toga spustiti malo kompletan objekat, i zbog onoga sto je Bukinjo pricao, zastita od sunca, kise... Sto se tice objekta dosta tmurno, moglo bi se to uciniti zanimljivim, kada bi se upotrebila neka druga materijalizacija, mozda cak i da razradish ovu ideju sa "visecom stanicom" a da skroz promenis formu... Reko je rekao inner universe :"mozda i da zalici na pticu." Ionako imas objekat koji je "poleteo". To je neko moje vidjenje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renovatio Posted June 5, 2011 Author Report Share Posted June 5, 2011 Naravno da postoji prodaja karata dole u jezgrima... Ljudi za sta me smatrate...ccc Prostori koji treba da budu zatvoreni gore su naravno zatvoreni pa samim tim i postoji zastita od kise. Zadatak je bio "medjunarodna stanica". Gornji prostor je napravljen prevashodno za one koji presedaju tj. menjaju autobus ili cekaju, pa mogu da se popnu gore da pojedu nesto konkretnije ili popiju nesto. Dole se nalazi par kioska, brza hrana i drugi sadrzaji koji su namenjeni korisnicima koji se kratko zadrzavaju... Jos jedan od razloga zbog kojih sam izdigao stanicu jeste taj sto bi objekat bio prosto "progutan" susednim objektima jer je lokacija poprilicno skucena/zavucena. Ceo taj kraj oko stanice i uz obalu reke obiluje olupinama starih i glomaznih tankera i odajde utisak nekakvog masinskog/industrijalizovanog podrucja. Zbog toga sam i hteo da napravim nesto sto nekima izgleda kao naftna platforma ili mozda glomazna celicna resetka! Nesto sto bi bilo u kontekstu/sadejstvu sa svojom okolinom... Naravno pored cinjenice da je stanica prvenstveno izdignuta kako bi se obezbedila sto veca povrsina za autobuse, perone i ostale sadrzaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 A sta kazes na to da izmedju stubova napravis jedan visespratni blok a levo i desno ostane ovako da lici na lastu koja leti onako izgled od napred nesto nalik slovu V ne mogu da nadjem na netu neku slicku ali verovatno znas na sta mislim ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganga Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 E, mislim da ako ne preoblikujes nadstresnicu u lastu nista nisi uradio! :o :P Ja cu sacekati ceo projekat, pa pisem tad! Za sada, za razliku od vecine, ne mislim da ides u pogresnom pravcu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts