Jump to content

Recommended Posts

Posted

Caos kolege, nesto se gubim oko diplomskog pa rekoh mozda mi se posreci da neko ima odgovor na nesto sto me muci :D.

jako mi je bitno pa ako neko zna neka priskoci u pomoc i rado placam pivo, ili par xD

Dakle, kao sto naslov kaze, fascinantni su mi fazoni gde su fasada i krov isto, a ujedno su i stepenice tj tribine.

ovakva resenja plasira Big vec neko vreme i ja pokusavam slican motiv na svom objektu.

Ono sto se javlja kao pitanje jeste detalj tog sistema. Ono sto me cudi je odnos punog i praznog koji su dali, tj te ploce ne deluju deblje od 10cm, nasuprot staklu tj razmaku izmedju nivoa koje je makar 3x vece od samog profila stepenika. *Sa pretpostavkom da su nivoi ne veci od 40-45cm.

Ovakav odnos me zbunjuje zbog cinjenice da svasta nesto treba da se pojavi u tim plocama (termika, hidroizolacija..), i sve to vuce na minimum od 30tak sm debljine, a ako je stepenik visok 40, ne ostaje nista za staklo?

Takodje, ne vidim da oni imaju medju stepenike? Tj klasicne stepenike na prohodnoj visini od 16-17, tj 15-20 u ovom slucaju?

Problem predstavlja i nosivost, tj da li je to egzoskelet koji se sam nosi?

Evo primera

http://www.big.dk/projects/ccc/

Svaki predlog tj usmerenje je dobrodoslo.

A mozda i ozivimo zonu sa malo konstruktivne rasprave :)

Posted

Jel imas sliku izgradjenog objekta ovog tipa? Ovi modeli su nerealni jer to su idejni projekti ,sasvim je druga prica kda to dodje kod staticara i ostale znalce o konstrukcijama.Ako imas neki izveden objekat na njemu bi pre moglo da se vidi kako je ustvari postignuto ovako nesto a samim tim i realne debljine nosaca,stakla,stepenika ...

Druga stvar,probaj sam da konstruises nesto,nemoj da se obazires previse na tudje.Kreni nekom svojom logikom da postignes tako nesto pa ces uz pomoc asistenata doci do nekog resenja.Sta mislis kako su oni dosli do ove ideje?Hocu da ti kazem da sto pre se osmelis da sam izmislis nesto to bolje :)

Posted

Marija, ako mislis da neko od nas studenata moze da izmisli bilo sta sto vec ne postoji verovatno ne poznajes dovoljno savremenu arhitekturu i arh. uopste pa zivis u zabludi da si napravila nesto sto niko pre tebe nije ;)

Dakle, pusti te ideje :).

Krenuo sam svojom logikom naravno, ko je rekao da sam krenuo sa idejom da reprodukujem postojecu stvar?

Naravno da idem svojom logikom, ali pored toga je besmisleno ici kroz projekat kao da se niko nije bavio tom problematikom.

Ne znam sta vama pricaju na gafu tamo ali me stavovi nekad zbune :D

A sto se tice realnih, video sam jedno jako slicno resenje izvedeno ali je bilo pre 3-4 godine i ne mogu da iskopam fotke.

isto su bile stepenice kao krov u isto vreme, sa jako tankim profilom gazista i staklenim oknima izmedju koja cak nisu ni imala vidljive profile (dakle staklo i gaziste na nulu), a pritom je sve bilo u natur betonu. Sad se pitam, kako su to dobili, jer taj beton mora da je vodo nepropustan, a opet ne znam kako je takav a da nema ni 10cm debljine. A gde je termika, i ostalo?!

Posted

Ono sto ja tebi plasiram je iskljucivo moje licno razmisljanje,nema veze sa GAF-om tako da nemoj da uplices GAF u pricu.Svako ima pravo da razmislja na koji nacin zeli i da bude u kojoj god zeli zabludi pa tako i ja u svojoj ako je zabluda uopste.

Ja sam htela da ti dam savet da probas nesto sam pa da trazis pomoc asistenata sa tvog faxa koji je jelte mnogo bolji od GAF-a.Tesko da ces se sa ovom problematikom iskobeljati trazeci savet od ljudi koji su uglavnom nesvrseni ili tek svrseni studenti a malo je onih koji su radili na takvim ili slicnim projektima tako da good luck .

Posted
Druga stvar,probaj sam da konstruises nesto,nemoj da se obazires previse na tudje.Kreni nekom svojom logikom da postignes tako nesto pa ces uz pomoc asistenata doci do nekog resenja.Sta mislis kako su oni dosli do ove ideje?Hocu da ti kazem da sto pre se osmelis da sam izmislis nesto to bolje :)

Marija ne budi naivna, sama znas da dobrih asistenata ima 5%, balave za profesorskim dupetima i nemaju ni jednu kuhinju razradjenu u svojoj blistavoj "karijeri"! Kazem ima, zadesi se neki, ja sam imao srecu, ali generalno takvo je sanje svugde u Srbiji, ne bih to delio na fakultete!

Marija, ako mislis da neko od nas studenata moze da izmisli bilo sta sto vec ne postoji verovatno ne poznajes dovoljno savremenu arhitekturu i arh. uopste pa zivis u zabludi da si napravila nesto sto niko pre tebe nije ;)

Dakle, pusti te ideje :).

Krenuo sam svojom logikom naravno, ko je rekao da sam krenuo sa idejom da reprodukujem postojecu stvar?

Naravno da idem svojom logikom, ali pored toga je besmisleno ici kroz projekat kao da se niko nije bavio tom problematikom.

Buki, moze samo je veci izazov, fotografija postoji 100 i kusur godina pa je tesko fotka nesto sto niko nije, a arhitektura postoji vise od 5000...

Kazem tesko jeste, ali sa velikim znanjem, jos vecom voljom i puno vremena, koje ti nemas na raspolaganju se mozete napraviti nesto inovativno... Makar da konstruktivni sistem uotrebis na drugi nacin, da bar tu budes kreativan...

Sto se tice ovoga radio je Aalto, ali samo tribine pokrivene travom... na zemlji... U slucaju konkretnog primera koji si dao, postoje sigurno sekundarne stepenice, koje na ovom renderu nisu prikazivane... njih nekoliko za penjanje a ove primarne se koriste kao tribine, mislim da je to jedini moguci pristup, niko nece da preskace preko 40cm visine... Mozda se varam... Mozda teleport! Ako nisam bio jasan mislim da se to resi kao sto je odradjeno na primeru sportskih hala...

Sad ti ostaje samo da malo bolje izucish konstrukciju svega toga i probash da dodjesh do reshenja...

Sto se tice izolacije da li bi se ona mogla raditi iznutra zbog zasicenja vodenom parom, a gore da imash betonsku kosu plochu kosu sa spenenicima, mozda bi tako mogao da napravish nize stepenike... Ne znam lupam, pokusavam da pomognem...

Tebi treba isto ovako, cela jedna fasada objekta da bude stepenasta?