Jump to content

Kotiranje fasade?

goribor

Recommended Posts

Prvo: ovo pitanje treba da ide na podforum arhitektura. Procesljas malo po forumu, vidis kako tu sve funkcionise, pa tek onda postavis svoj prvi post u kome 98% ljudi moli za pomoc, i kad im se pomogne vise nikad ne dodju.

Drugo: kako je formulisano pitanje obavezno vs ne, sta ocekujes da ti kazem obavezno, ili da ti kazem ne i sta sam ti objasnio? Jasno pise, svaka direkcija ti daje sta ti je obavezno kad radis projektnu dokumentaciju! Do sada sam video puno projekata, ali nisam video da se to trazi, mada stara skola je to radila... Imas i novi zakon o planiranju i izgradnji pa procackaj malo tamo da li je obavezno ili NE...

Trece: evo ti jedan primer, gde se kotiraju samo slojevi fasade, ako imas erkere, lodje, razlicitu materijalizaciju, odredis da je neka dominantna fasada +-0.00 pa se po tome ravnas.

fasada.jpg

Pozdrav!

E bas ti hvala, na svim informacijama. Predpostavih da je tako. U novom zakonu nema ni traga od kotiranju fasade, ali pojedinci smatraju da je sastavni deo tehnickog crteza( verovatno je u pitanju ta stara skola), iako je objekat osnove pravougaonika???i osim terasa od 1.20m nema nikakvih ispusta...

A sto se ostalog tice, prihvatam zajeb, bilo je kasno, a mene je mrzelo da cesljam.

ako to radish a imash razliku pa makar ona bila i 1 cm zbog razlicite materijalizacije, i to prikazujesh. Lodje i erkere sam ti dao kao primer.

Stara shkola, da, radila je, radili su mnogo i mogu slobodno da kazem radilo se bolje! Sada renderi vode glavnu rec, nekad je to bilo drugacije...

Ne kazem da napredak tehnologije ne ubrzava proces, ali nekako osecam da je projektovanje stavljeno u drugi plan, vise se ide na to da render bude napucan, tako traze asistenti, profesori, kasnije investitori, sve je to jedan zacaran krug!

@Moderatori: prebacujte ovo na forum Arhitektura.

Da ali sajber render nikad nece moci da maskira nepotpun projekat. Ako se objekat izvodi potrebno je bezbroj promisljenih detalja, znanje, iskustvo, sto je bilo nekada...sada nisam siguran. uci se lose, lose se prenosi dalje i tako u krug.

Kod idejnog projekta nije obavezno,cak mislim da se ne preporucuje jer opterecuje crtez,kod projekta koji se izvodi je obavezno.Mislim,danas svasta moze da se vidi.Svakakvi projekti se predaju za dozvolu,imala sam prilike da vidim,ali ako hoces da ti rad bude kako treba onda su ti potrebne ne samo dubinske vec i visinske ako imas neke podele u okviru fasadnih obloga.Takodje trebas da imas oznake za sve materijale koje kroristis na fasadi i pored legendu po slojevima od kojih se sastoji fasada.