baltrekk Posted May 23, 2011 Report Posted May 23, 2011 Ukratko - nisam imao previše vremena da obilazim grad, jer sam bio po 'službenoj dužnosti' punih 5 dana i samo jedan dan za obilazak :), ali ono što sam imao prilike da vidim stvarno me je oduševilo. Posebno bih voleo da ovo mesto posetim u zimskom periodu, kada je sezona skijanja otvorena. Ono zbog čega mi se posebno Grenobl dopao jeste činjenica da je poprilično miran grad sa nešto preko 150.000 stanovnika, a da je ujedno okružen alpskim vencom planina koja vrvi od turista u zimskom periodu. Klima je gotovo slična onoj koju i ja imam u rodnom kraju, a to pre svega mislim zbog činjenice da je u Grenoblu u letnjim mesecima izuzetno toplo, a u zimskim - izuzetno hladno. Sneg se na vrhovima planina zadržava dobar deo godine i postoje čitava zimska naselja ispod vrhova namenjena zimskom turizmu sa velikim brojem uređenim stazama. Ono što bi svakako trebalo da se vidi ukoliko imate samo jedan slobodan na raspolaganju (kao npr. ja) jeste La Bastille primer najboljeg utvrđenja u Francuskoj u 19. veku. Gradnja Bastilje je započeta u srednjem veku, a kasnije su vršena proširenja na obimnim podzemnim mrežama. Mislim da postoji i turistički obilazak kompletnog utvrđenja sa vodičima, ali ja to nažalost nisam stigao da obiđem, već samo onaj komercijalni deo do koga se stiže malom žičarom poznatijom pod nazivom "Les Bulles" ili Cable cars do restorana Téléphérique. Žičara je zaštitni znak Grenobla, jer takav vid prevoza postoji još od 1875. i često se koristi kao motiv za suvenire, odn. štampa na magnetima za frižider. :) Ono što svakako izdvaja utvrđenje La Bastille jeste predivan zalazak sunca sa prelepom panoramom Grenobla i večernjim svetlima koja daju izuzetan kontrast. Bez namere da dalje dužim - prelazim na fotografije grada! :) 1. IMG_0395IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 2. IMG_0448IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 3. IMG_0379IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 4. IMG_0297IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 5. IMG_9832IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 6. IMG_9864IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 7. IMG_9867IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 8. IMG_0001IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 9. IMG_0611IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 10. IMG_0223IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 11. IMG_0182IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 12. IMG_0240IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 13. IMG_0274IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 14. IMG_0285IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 15. IMG_9906IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 16. IMG_0130IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 17. IMG_0450IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 18. IMG_0361IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 19. IMG_0313IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 20. IMG_0489IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 21. IMG_0615IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 22. IMG_0597IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 23. IMG_0609IMGN by Milos Diskovic, on Flickr 24. IMG_0619IMGN by Milos Diskovic, on Flickr Za onog ko je imao vremena da sve ovo pogleda, a želi još :) klik na: http://www.flickr.com/photos/milosdiskovic...ith/5746141904/
baltrekk Posted May 23, 2011 Author Report Posted May 23, 2011 Još par fotki in-'n'-out :) IMG_0654IMGN by Milos Diskovic, on Flickr IMG_0658IMGN by Milos Diskovic, on Flickr
supersonic Posted May 26, 2011 Report Posted May 26, 2011 noćna panorama masakrira daj mi ovu planinsku u boji 1680 px po dužnoj strani, života ti :D ubija ! Dakle, ne znam koja mi je bolja
Recommended Posts