Jump to content
Darko Selaković

Apple Final Cut Pro X

Recommended Posts

Ne postoji ni jedan segment gde je FCPX trenutno ispred konkurencije. Mozda ukupno ima dve-tri stvari koje se ne mogu naci u drugim aplikacijama. Necu da ponavljam da druge aplikacije imaju jedno 58 stvari koje se trenutno ne mogu naci u njemu.

Upravo se zezam sa AVCHD fajlovima i jeste dosta responsive (doduse ne mnogo vise od Premiere Pro npr.), ali uporno renda nesto u pozadini i ako sam mu rekao da ne transkoduje nista.

Kapiram da ce oni mozda dosta toga oko I/O brzo da poprave (ukoliko ih pro aps jos uvek zanimaju), medjutim ovde je problem sto je sama aplikacija lose zamisljena. Da pokusam da objasnim onima koji nisu videli / probali / skapirali:

- Ovo je mutant iMovie i Aperture. Ne postoji Save / Save as. Sve sto ste ikada ubacili u FCPX je uvek tu. Sta se desava kada neko radi na puno projekata (Storilajna :) ) ne smem ni da zamislim.

- Da, Timeline = Storyline = Projekat, i ne - ne mozete imati vise otvorenih u isto vreme

- Ne postoji opcija da se prozori re-aranziraju. Ovo je single window aplikacija i WYSIWYG. U toku editinga na drugom monitoru mozete imati preview samo ukoliko posaljete viewer na isti, ali je onda viewer samo tamo, ne i na glavnom monitoru.

- Source window vise ne postoji. Necu sada da smaram o 3 point editingu ali najveci broj editora koje ja znam radi tako sto dovede playhead na mesto gde zeli da uradi edit, drzi tu vizuelnu referencu na record monitoru, a na source monitoru trazi pravo mesto za in point sledeceg klipa To vishe nece da moze, rekao Apple da mora drugacije.

 

Ima jos puno toga ali da ne ponavljam kada je vec pretrpan net informacijama.

 

I slusajte sta kaze Guru za iMovie, ta aplikacija ima veoma napredna resenja i otvara mogucnosti za workflow kakav do sada nije postojao. Recimo offline - online: Klinci urade offline skolske predstave u iMovie i onda dodje chale, importuje projekat u FCPX i tamo zavrsi. Ma people recognition, auto pilot on, sve prshti. Kliknes dugme i izadje film.

Pitao si Guru kakav je to projektat gde klijent posle par godina trazi promene. To je projekat koji je kostao jako puno para pre par godina. Jeste na kasetama, nije interlejsovan i nije za televiziju.

A kada smo vec kod kaseta, znas da FCP za veliki deo svoje reputacije moze da zahvali dokumentarcima? 8 od 10 dokumentarnih filmova na poslednjem Oskaru je editovano na FCPu. Sta mislis koliko se cesto u izradi dokumentaraca koristi arhivski materijal bas sa kaseta? Koliko cesto televizije, festivali, traze HDCAM SR (npr)?

Mozda ne kapiram sta podrazumevas pod modernim editorom, ali po meni to nije onaj ko izbacuje materijal SAMO za Youtube, Facebook, Vimeo i CNN iReport (to su glavne export opcije u FCPX :) )

Da se razumemo, ja uopste ne iskljucujem mogucnost da cemo svi mi za par godina editovati u FCPX, tj da ce Apple svojom snagom uspeti nekako da preokrene situaciju (mada iskreno sumnjam da ih ovaj segment uopste vise zanima).

Ovo sada je potpuni debakl.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neka, navići ćete se svi vrlo brzo. Onda će u FCP 3G da vrate trećinu funkcija, u FCP 3Gs još trećinu, a onda će da izbace revolucionarnu verziju koja će da promijeni sve... još jednom™... i koja će biti našminkani Final Cut Pro 7 s ispravljenim nedostacima.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Neka, navići ćete se svi vrlo brzo. Onda će u FCP 3G da vrate trećinu funkcija, u FCP 3Gs još trećinu, a onda će da izbace revolucionarnu verziju koja će da promijeni sve... još jednom™... i koja će biti našminkani Final Cut Pro 7 s ispravljenim nedostacima.

 

Nisi razumeo, ovo sada ne radi kako treba zato sto ga vecina drzi pogresno.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne vidim nista cudno u tome da Apple izveze proizvod koji radi onako kako ti oni kazu da mora da radi.

To nije prvi put a ni poslednji, a vrlo cesto je Jobs stajao finansijski iza paketa koji kod korisnika na prvu loptu izaziva nerazumevanje i ima potpuno obrnutu logiku od onih koji su mejnstrim, a pokazuju se i dan danas nezamenljivim na velikim produkcijama.

Mozda fcpx i nije u toj klasi, ali slusati i probati u praksi nisu iste kategorije.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ne vidim nista cudno u tome da Apple izveze proizvod koji radi onako kako ti oni kazu da mora da radi.

To nije prvi put a ni poslednji, a vrlo cesto je Jobs stajao finansijski iza paketa koji kod korisnika na prvu loptu izaziva nerazumevanje i ima potpuno obrnutu logiku od onih koji su mejnstrim, a pokazuju se i dan danas nezamenljivim na velikim produkcijama.

Mozda fcpx i nije u toj klasi, ali slusati i probati u praksi nisu iste kategorije.

Komentari su dati nakon probe. Jasno je koja je njihova taktika ovde:

- napraviti fcpx dostupniji masama, nizim cenama i pojednostavljenim funkcijama

- ostaviti sav dodatni development third party provajderima, sto su i sami potvrdili. Na taj nacin maksimalno spustaju cenu razvoja i privlace ogroman broj developera da dalje razvijaju platformu.

Ocigledno da je to dalo rezultat kod iphona, medjutim mislim da je nemoguce primeniti isti pristup kod uredjaja za siroke mase i pro aplikacija. Mozda i gresim ali sudeci po broju ljudi koji su vec krenuli ka drugim aplikacijama, za sada se taktika pokazala kao potpuno pogresna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uvek zanimljivi David Pogue :)

 

Ajde da se vratimo u avgust daleke 2007-e, kada je Apple predstavio iLife '08 paket i u njemu iMovie 7. Evo šta je tada Davig Pogue pisao o iMovie:

http://pogue.blogs.nytimes.com/2007/08/17/...with-imovie-08/

 

Pogađate, taj iMovie 7 je ustvari pravi predak današnjeg Final Cut Pro X-a.

 

iMovie 7 je nazvao korak unazad a iMovie je izrastao u pravo remek delo, a za novi Final Cut Pro X je rekao "Final Cut X is already intuitive, powerful and very sweet.":

http://www.nytimes.com/2011/06/23/technolo...ch/23pogue.html

 

Što bi značilo da će Final Cut Pro X definitivno biti pun pogodak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probao ja taj FCPx...

 

Moram priznati da mi nije jasno odakle dolazi taj hejt, kuknjava i neprimerene izjave, kako na ovom tako i na mnogo ozbiljnijim video forumima. Stvara se atmosfera linca na Rendija koji samo radi ono sto radi poslednjih 15, 20 godina.

Po mom skromnom misljenju, Apple je posle spustanja kolor grejdinga na desktop resio da malo prodrma situaciju u segmentu riltajm kompoziting i finising sofvera/hardvera. U prilog mojoj teoriji govore poslovni potezi Blackmagic Design-a i Assimilate Inc. Cak je i veliki Autodesk shvatio (a na primer Nokia nije) gde to ide, i zato sada imamo Smoke za "tricavih" 10 hiljada evra na Mac-u. Videcemo kako ce se zavrsiti, ali mislim da je Apple stvorio i otvorio tehnologiju koja dosta precizno pokazuje pravac: Lion, Thunderbolt, FCPX, Grand central Dispatch, Open CL, Xcode, AppStore. Danas programirati i razvijati za Apple platforme znaci - pos'o je dobar, a para laka.

 

Sam FCPx je po meni vise nego solidan pocetak jednog novog poglavlja koje ce nastaviti demokratizaciju alatki. Sto se tice nedostatka EDL, XML, OMF importa/exporta mislim da to znaci da nije spreman za profesionalnu upotrebu, a ne da nije namenjen profesionalcima. Adobe mercury engine je pored FCPx i Resolve-a igracka. Integracija Motion-a i FCPx na koju ljudi ne obracaju puno paznje je jednom recju virtuozna.

 

... i mislim da i nije bas tako los kao sto se prica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I nije los, ali jeste iMovie Pro, a ne Final Cut. Ne postoji opravdanje od strane Apple-a da izbaci naslednika (a ako nije, valjda bi se drugacije zvao) nekog softvera koji ce biti osakacen svim onim zbog cega je prethodnik bio hvaljen. FCP 7 jese bio spreman za istoriju, PPro je vec ozbiljno ugrozio taj deo trzista Apple-u, ali umesto da naprave nesto bolje, napravili su jednu ozbiljnu igracku makar dok ne dobije dobije samo ono sto je ostalo u FCP7. Ono sto postoji u FCPx, postoji vec skoro deceniju u Vegas-u, od verzije 3 pa nadalje, ali kao sto Sony ne vodi brigu o Vegasu i ne radi na hardverskoj akceleraciji, i kao sto Apple pravi sebi finansijski dobre poteze svesno gadjajuci FCPx-om novu ciljnu grupu, mislim da ce Pro korisnici najvise migrirati ka Premiere-u. Uostalom Adobe se jedini usmerio ka Pro korisnicama na pravi nacin. poslednjih godinu dana.

 

Naravno da jedva cekam da probam FCPx na nekom kompleksnijem projektu, da vidim kako se ponasa i gde su pros/cons nove arhitekture, ali me ne greje sunce ako uzmem u obzir da je znao da se zaglupi sa veoma malim brojem fajlova. Istina, neposredno pre nego je FCPx stigao stradala mi je CUDA karta, tako da nemam nikakvu processing kartu u masini trenutno i ne znam kako FCPx radi sa istom. Moracu da sacekam da vidim rezultat toga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ovako,moji prvi utisci su ok.Mislim da je za neke brze akcije i kratak klip dosta efikasan.Magnetic timeline je fenomenalna stvar i to me je najviše i oduševilo.Videćemo kasnije,kako kaže Xandros,kako će se ponašati sa nekim kompleksnijim projektima. Nadam se da će neki buduću update ispraviti nedostatke i stvari koje nedostaju.

Evo i jednog lepog online tutorijala,pa ko želi da se malo bolje upozna sa programom....

 

final cut x tutorial

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogledao sam par ovih tutorijala. I meni to zanimljivo izgleda. Naravno, treba software da se doradi, ali ima tu dobrih novih trikova. U svakom slucaju mislim da je to hrabar potez koji ce se sigurno isplatiti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna druga stvar tu smeta.

Nije shto oni naprave alat koji se zove "koza" pa ti ga pokazu a ono "magarac", nego shto tebe kao njihovog korisnika prave budalom!

 

Kapiram ja da je sve zbog profita, kapiram ja da su oni inovativni, ali ovo jeste uvreda ljudske inteligencije i trzista koje te je stvorilo:

Da nije bilo umetnika i kreativaca, apple ne bi postojao!

Secate se onog vremena, kad je svaka profi graficka-video-audio aplikacija izlazila prvo na mac pa tek onda posle pola godine-godinu na pc paltformi, od fotoshopa pa do premiera (koji je ako se ne varam razvio isti covek koji je uradio i FCP dok naravno budale iz Adobe-a ga ne otpustishe), kad je apple imao 0.4 posto trzista ali ovi skoro nista posto su bili ljudi iz specificnog faha, verni korisnici, odani kupci, sa pristojnim bdzetom i izdasnih novcanika! Oni su te odrzali i oni su za tebe napravili proboj.

 

 

I ti sad njih odbacujes da bi preoteo trziste koje kupuje androide?!?!!?!!?

 

Ti im ovako vracas shto se te koristili kad je bilo pitanje da lices u opshte opstati na trzishtu?!

 

Prvo ih 2 godine zavlacis sa novom verzijom, jos ih shatro pitas kakve bi izmene i dodatke zeleli, i onda nishta od toga ne uvazis nego kazes, "zinule mi dupe za parama" a 3rd party plug-inovi ce da vama zavrse posao samo to neko drugi treba da za vas uradi jer mi necemo!

 

Kreativci su ovde ucenjeni zaglavili...

 

U tom smislu stvarno ne znam sta ljudi iz Linux-a ili koje god vec cekaju...

 

Ja sa svoje strane nemam vishe iluzija....na apple ne mogu racunati u buducnosti...nije to japanska firma da brine za svoje korisnike, nego Kalifornijska....

 

Pitanje je samo kuda dalje?

 

Da predjem na sta?

Na Avid?

Pa Avid je skoro istu stvar radio sa svojim upgrade-ovima i njihovim cenama pa su ljudi sa Avida i preshli na FCP cim se alternativa pojavila.

 

Mislim da ce FCP proci kao i media100.

 

Aple je zaboravio da ovo nije ekipa, koja danas ima myspace, pa ako ga se zasite, sutra otvore FB.

 

Ljudi koji danas koriste apple su uglavnom high end profi, a oni teshko migriraju. A kad izgube poverenje u brend/kompaniju vishe mu se ne vracaju. Prosto, learning curve je prevelik i predugo traje da bi korisnici apple-a pratili kvartale finansijskih analiticara i menjali sisteme i studije tak obrzo!

 

Prvi zaokruzen (sony nije), stabilan(premiere nije), posvecen (fcp nije) i finansijski smislen(avid nije) sistem koji me ne pravi budalom da mi se sad otvori, preci cu na njega a zaboravicu na apple.

 

Na zalost, takvog jos nema!

 

Paradokslano jeste, ali je tako:

 

Osnovna alatka multimedije, video editor, sa parametrima koje sam naveo, jos uvek-ne postoji!

 

 

Da li mozete da zamislite da Adobe izbaci novu verziju PS ili AE koja u stvari to nije nego je nekakav image-tamte-avmte?

Nikad!

Naucili su na Premiere-u (koji je mnogo pre Avida i FCP imao funkcije o koima ovi nisu mogli ni da sanjaju u to vreme, samo shto ih kreteni iz Adobe-a nisu unapredjivali/odrzavali pa premier nikad nije radio kako treba;out of sync problem i 2GB ogranicenje fajle mislim,ono, hta ces dalje...?) sta znaci kad izgubis klijentelu....

 

 

jebao ih ipad nacin razmishljanja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tzelina

 

Zašto pobogu toliki hejt? Koliko si platio Final Cut licencu?

Ko je pitao ljude koji su kupili Final Touch 2K za 25 hiljada dolara svojevremeno šta misle o Apple-ovoj kupovini Silicon Colora i izlasku Colora u sledećoj verziji studija za džabe? Šta su uradili vodeći svetski studiji kada je Apple EOL Shake? Neki ni dan danas nisu još prešli na drugi softver. Šta da kaže Disney koji ima 2700 Final Cut licenci, a u kojem je Stiv najveći akcionar? Apple je spustio svet montaže i kolor grejdinga na desktop i približio ga gomili ljudi. Sa Final Cut X svi ti ljudi dobijaju mogućnost da bar osete i naslute kako rade Flame, Quantel i ostali high end sistemi. Zar niko ne čita šta piše?

Everything just changed in post

Ovim potezom Apple pokušava da demokratizuje korak dalje, da obezvredi tehnološku prednost velikih firmi u odnosu na individualce. To se desilo u fotografiji, u dizajnu, u štampi, u montaži pa čak i u akviziciji, pojavom DSLR-a. Karika koja nedostaje je brz i visoko kvalitetan postprodukcioni sistem, ne preterano komplikovan za upotrebu koji može dati vrhunske rezultate, čak i za film. To što je trenutno orijentisan ka web i online distribuciji pozdravljam iz sve snage, jer mi je muka od televizije i svega vezanog za nju.

Apple je ohrabrio i našao zamene za sve svoje tehnologije (uslov je da rade na Mac-u): Shake - Nuke, Color - Resolve, Scratch, Final Cut - (Avid, PP, Smoke) i dao sebi gomilu vremena sa Prores familijom kodeka. To je okruženje u kojem će Final Cut x da se razvija nekoliko godina i da pritiska cenom i performansama high-end systeme, jer će producenti da shvate da klinci na nekom softveru od 300 dolara prave slične stvari kao na mašinama od 100 hiljada dolara i više.

Creative mainstream = Apple.

Ovo su neka moja ramišljanja, možda su pogrešna, ali ja to tako vidim.

 

A o Final Cut X-u kao platformi neki drugi put.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prvi zaokruzen (sony nije), stabilan(premiere nije)

 

Vegas stvarno nije zaokruzen ali ako trazis ne rock hard stabilnost nego unknow alien material hard stabilnost onda si na pravoj adresi, mene naprosto fascinira koliko je stabilan taj program, evo tri dana se ne iskljucuje masina i radi se na ogromnom projektu a on ni da stucne, znaci ni najmanji glitch, svaki NLE program prvo treba da krene od te pretpostavke t.j. DA NE PUCA, posle se sve prepreke relativno lako rese.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^

 

Pa to kaze covek koji iza sebe ima nesto da kaze na tu temu. Voleo bih da vidim cime podupires svoje misljenje... Tvoj odgovor je daleko daleko manje inteligentan i potkrepljen cinjenicama. Ili je to cisti Apple fanboy sindrom...

 

Znaci svi ti profesionalci koji su radili na projektima o kojima ja i ti i bilo ko ovde moze da sanja nisu u pravu sto se zale na FCPX, a ti si u pravu? Jel' to hoces da kazes? Uvek sam mrzeo iskljucivost. Nikad ne volim da zastupam niciju stranu jer svi oni prave pare preko nasih ledja i jos treba da ih neko brani jer je neko tamo iz menadzmenta rekao da je revolucionarno... A kad dodje u ruke profesionalaca proizvod kreiran iz menadzment odeljenja onda oni nemaju pojma sta pricaju jer jelte Apple zna vec unapred sta je i za mene i za tebe bolje.

 

Zato su profesionalci tu gde jesu, a amateri gde im je i mesto dok ljudi koji imaju da se prokenjaju na sve i svasta i njima se zna gde je mesto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:D

Ljudi, mozda je ovo Appleova marketing fora, kao sto je Coca Cola uradila 1985. totalnim promenom ukusa bukvalno izazvavsi narodnu pobunu i vracanjem na stari dobri ukus posle par meseci. Rezultat - rekordan skok prodaje i povratak poverenja potrosaca....

 

Mada....ne verujem da je to u pitanju sto se Apple situacije tiche.....Jednostavno, ljudi su resili da zanemare milion profesionalaca na racun 100.000.000*x potencijalnih consumer korisinka I uredjaja (pad,pod,phone..)...i jednostavno, izbacili su program koji omogucava tati koji snima decu u 9:16 rezoluciji na svom iPhoneu da izmontira triptih decjih budalastina.....

 

Verujem da se Apple prebacuje lagano na Consumer strategiju i da mu je cilj da svakodnevnom prodajom gadzeta i prometom na svom App storeu zaradi sto vishe.....Jednostavno, nije im vise do bavljenja sa razmazenim montazerima, rediteljima, koloristima....ocigledno je da im to ne donosi profit!

Oni prodajom jednog iPada (500$) zarade bar jos 100$ godisnje po korisniku prodajom aplikacija i muzike, pa vi vidite koja im je krajnja racunica...

 

O tome koliko je FCPX dobar,i koliki je revolt prema Appleu konacno isplivao, Astere mozes pogledati i ovde http://forums.creativecow.net/finalcutprox , gde ljudi koji imaju godina koliko ja i ti zajedno i koji su se kleli u Appple, najavljuju prelazak na PC i Adobe - za manje novca dobijaju isto, pa cak i vishe i mocnije.....

 

Takodje, covek koji je postavio clanakkoji sam preneo na CCow forumu je autor vise knjiga o Final Cutu, i smatram ga relevantim i strucnijim od svih nas na forumu za ocenu i komentar trenutne situacije i buducnosti editinga...

 

Ne zelim da komentarisem da li je bolji Mac ili PC, Apple ili Adobe - ali na kraju bolji je onaj koji pobedi na trzistu i koji ti omoguci da posao zavrsis brze, bolje i kvalitetnije... Da li ces da vozis Punta ili Opela stvar je licnog ukusa i izbora, ali u svakom slucaju od Kragujevca do Beograda moras da predjes 140 km....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...