Darjan Jurincic Posted March 29, 2011 Report Posted March 29, 2011 Pozdravljeni ljudi! Javljam vam da se u maju organizuje radionica digitalnog i tradicionalnog crtanja u Beogradu. Na tim radionicama ce se raditi prezentacije u zivo sa strane najboljih ilustratora u regionu Balkana. Simpozij ce trajati 4 dana, u tom vremenu ucesnici imace priliku gledati i slusati procese stvaranja slika/ilustracija/concept arta i takodje postavljati gomilu pitanja da bi naucili sto vise moguce. Listu instruktora, tacan termin i cene cu okaciti u narednim danima i verujte mi, da se trudimo organizovati event kojeg ce zapamtiti svi, takodje se radi na tome, da se privede umetnike sa drugih podrucja kao sto su razni performerji itd. Al kao sto sam rekao, javicu vam se uskoro i ako imate bilo koje pitanje, MOLIM SALJITE MEJL NA doubleblack.nosugar@gmail.com... Cujemo se! D
Darjan Jurincic Posted March 29, 2011 Author Report Posted March 29, 2011 Evo i link do grupe na Facebook-u... http://www.facebook.com/home.php?#!/ho...145816555485266
mae Posted April 18, 2011 Report Posted April 18, 2011 za nas koji smo malo u defektu sa fb-om,ima li nekih novosti?
inner universe Posted April 18, 2011 Report Posted April 18, 2011 ovo ce da bude sjajno. Strava ilustratori, nikako za propustiti.
johnDOE1 Posted April 18, 2011 Report Posted April 18, 2011 slazem se u potpunosti! pre neki dan me je Blaz pitao da li se vidimo tamo, i mislio sam da dolazi cisto kao posetitelj, ali sada kada znam da ce i on biti medju predavacima, ovo se ne propusta NIKAKO!!! :)
LuckyBug Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 Bas video pre par dana, dolazim 99% sa tim da ni na fb stranici nisam skontao lokaciju ( pomagajte drugovi )
inner universe Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 ima vremena saznacemo :) Bitno da se svi skupimo. Ovo ako prodje ima da bude jedna od bitnijih stvari koje su se desile Srbiji. Valjalo bi rashiriti shto je vishe moguce po unutrashnjosti, po njihovim shkolama stripa itd itd..
Darjan Jurincic Posted April 19, 2011 Author Report Posted April 19, 2011 Hej Hej Hej!!!! Izvinite ako se javljam tek sada. Radi se na internet stranici i blogu gde ćete dobiti sve potrebne informacije. Znam, FB je sad mali haos al brzo će sve izgledati mnogo bolje. Dakle, da odgovorim onima koji se nisu još zarazili fejsom: Lokacija je Dećji Kultuni Centar, u Takovskoj 8 u Beogradu. Simpozij traje od 26. - 29.5.2011. Drago mi je, da ste zadovoljni listom instruktora. Radimo na tome, da ih bude još:) Važi onda, vidimo se:)
Urbana_Legenda Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 Bilo bi dobro da pozovete i Marka Djurdjevica i njegovus suprugu Jelenu Kevic-Djurdjevic. Lista je sasvim solidna. Ali ne vrijedi 3500 dinara da se daju pare za taj simpozijum. P.S. Znam skoro svakog ko ce da bude predavac.
Urbana_Legenda Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 I naravno Zorana Janjetova... kao i R.M. Geru. Pa onda recimo, Sejic Stjepan... koji rastura.
Darjan Jurincic Posted April 19, 2011 Author Report Posted April 19, 2011 Verujem, da je porodica Djurdjevic prezauzeta vodenjem studia. Takodje oni sami organizuju radionice po Evropi. Cena nije 3500 DIN nego 2500 do 22.5.2011 i 3000 na dan simpozija.
Urbana_Legenda Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 Kao što sam rekao, za vreme ovih 4 dana ljudi će naučiti više nego za vreme 4 - 6 godina u bilo kom fakultetu/akademiji... Znaci, ukinimo fakultete, idimo na simpozijume jer za 2500 dinara naucicemo vise nego na fakultetima i akademijama...
inner universe Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 ^ Choveche koji je tvoj problem? Shto si tako negativan? Pre samo 3 meseca je bila prva ConceptArt.org radionica u Istochnoj Evropi, tj. u Bukurshetu. 300 evra je bila audiencija. Drugo, fakulteta koji se bave ilustracijom kod nas nema, tj. ima jedan u NSu, i jedan u Bgu a on je dno dna. Fenomenalno je shto neko uopshte pokushava da napravi neshto tog tipa u ovoj rupi od zemlje, tim pre shto su mladi crtachi kod nas apsolutno ogranicheni na shkole stripova chiji su glavni aduti ili likovi iz vremena Komandanta Marka ili njihovi naslednici koji i dan danas crtaju tako, kao npr. Gera. Shta ce on da pricha molim te, kako se crtaju kauboji tushem i perom u 2011. godini? To je ql, ali to je neshto chime se nashe shkole stripa inache bave i ovo je odlichan nachin da se vidi i neshto drugo. A i to shto ti poznajesh te likove je apsolutno nebitno jer je ovo mala zemlja pa ih malo i ima. Dakle reklamirash sam sebe. Postoji gomila njih koji bi doshli i koji nikad uzhivo nisu videli Aleksu Gajica na primer. Takodje, gomila njih mozhda nije imala prilike da se sretne sa svojim istomishljenicima. Ja sam jedan od njih. Ja na prste mogu da nabrojim ljude koji se bave digitalnom ilustracijom i koji pokushavaju da nauche neshto novo. Ako za koncert mozhe da se da po 3 soma i za turu pica 1000 dinara mozhe i za ovo. Kako prodje da prodje, bitno je da se desi i da krene ozbiljnije, pa ako bog da da raste i cena ulaza, pa i tim ljudima da se daje vishe para za to shto rade.
Urbana_Legenda Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 Inner, imam li ja pravo da kazem svoje misljenje a da se ono tebi ili bilo kome ne dopadne? Da li ja moram prvo tebi poslati na PM da mi ti das dozvolu da li ja nesto smijem napisati ili ne? Sta nije tacno u prethodnom odgovoru? Ovo za moje samoreklamerstvo, molim te, ne stavljaj mi rijeci koje nisam napisao... Sto se tice Gere, on i te kako zna kako treba da se crtaju ilustracije. I te kakvo znanje ima. To pitaj koga god hoces. Gera ce takodje reci da je vazno crtanje a ono se i te kako moze nauciti na fakultetima primjenjenih umjetnosti i akademijama.
Darjan Jurincic Posted April 19, 2011 Author Report Posted April 19, 2011 Znaci, ukinimo fakultete, idimo na simpozijume jer za 2500 dinara naucicemo vise nego na fakultetima i akademijama... Pogrešno si me shvatio. Nikada nisam spomenuo to, da se ukinja fakultete i akademije. Ali slušati, prićati i raditi uz bok ljudi koji su u industriji već godinama, koji su priznati i dobri u tome što rade... ...pa iskreno nema takvih "predavanja" na nijednoj školi ovde u Balkanu. Jeste, dolazi sa vremena na vremena koji ilustrator i drži predavanje ali ekipa koja se sakuplja za Simpozij je stvarno fenomenalna. Isto znam, da se na školama ući (nažalost) osnovne stvari. A sve što treba da se naući o tome šta traže klienti, kako napraviti dobar portfolio, kako se radi ilustracija u Photoshopu, na šta staviti pažnju kad neko želi raditi za Marvel, DC, Ubisoft, Bungie itd itd, eto sve to je onda prepušteno slučaju. Lićno znam kako je imati gomilu pitanja i nikoga koji bi ti odgovrio, ili kako je osćati se sam sa time što radiš i živeti u nadi, da ćeš jednog dana imati priliku i novac prisustvovati na takvoj radionici. Ovaj Simpozij je u prvom redu uradjen, da inspiriše, motiviše i poveže sve koji se žele baviti umetnošćom. To je glavni razlog zašto sam krenuo sam da organizujem sve. Neću primiti ni jedan cent od ulaznica. Treba da se kriju bar putni troškovi predavaća, ja sam ne znam dali ću imati za leb na kraju meseca. Ulažem svoj novac, trćim gore i dole po gradu, spavam malo ili skoro ništa ali znam da (ako bude bilo ljudi) će se na kraju sve isplatiti jer kao što reko Lazar, ovo je prvi takav dogadjaj u Srbiji i verujem, da to bar predstavlja početak nečega... D
Urbana_Legenda Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 Darjane, svaka tebi cast na tome sto hoces da uradis. Sve to stoji. To je super! Samo sto je moja zelja da na simpozijumu budu kao spomenuti Stjepan Sejic, Zoran Janjetov, Darko Macan, Bob Zivkovic i tako dalje... Nista vise od toga.
inner universe Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 Pa jedno je izjaviti neslaganje iznoseci konstrukivne kritike i argumente za svoj stav, a izjave tipa "To ne vredi te pare" (kao da merimo neshto na kantar), uporedjivanje fakulteta i kursa (shto je cinizam) uz opasku kako vec znash sve koji ce uchestvovati (po principu nema nishta novo da se vidi) spadaju u klasichno trolovanje teme. Dakle, to su dve sasvim odvojene stvari tim pre shto fakulteti koshtaju po 2000 hiljade evra, a najblizha ConceptArt radionica (U Bukureshtu) je bila 300 evra. Shto se Gere tiche, ja znam da on zna da crta. Shta vishe fenomenalan je, ali bi ljudi ovde trebalo da mogu da vide josh neshto sem 1065u varijantu neke kaubojshtine. To je domen stripa koji se kod nas gaji i neguje kao da nishta drugo ne postoji, i zato je dobro da se i ovakve stvari deshavaju da bi mladi ljudi videli i dashak necheg drugachijeg. Takodje, da je crtanje vazhno-vazhno je i to se podrazumeva. To je osnov svega i to niko ne spori, shta vishe to se naglashava ali ono se ne uchi na fakultetima. Uchi se na pripremama, a FPU je dno dna obrazovnog sistema i svako sa malo poshtovanja i zhelje da napreduje nema shta da trazhi tamo. Ljudi koji tamo obitavaju takodje nishta ne rade vec vegetirajuci 5 godina stvaraju bolesnu atmosferu nerada, sve dok se posle diplomiranja ne nadju na vetrometini sopstvene nesposobnosti.
Darjan Jurincic Posted April 19, 2011 Author Report Posted April 19, 2011 Izvini ako je moj odgovor ispao kao napad, daleko od toga. I potpuno se slazem sa time sto si napisao, samo sam hteo objasniti onu kvotaciju. Pisao sam mejl nekim od ovih što si spomenuo ali nisam još dobio odgovor... Ne žeilim, da to preraste u svadju tako da svima kažem hvala na podržavanju. Nadam se, da se vidimo u što većem broju i na kraju nazdravimo dobrom domaćom rakijom :) cheers D
Urbana_Legenda Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 Ja se nisam slozio i ne slazem se sa time da se kod nas na fakultetima nista ne uci. Isto tako znam mnogo dobre crtace koji su zavrsili FPU i likovne akademije i rade ekstra stvari... to sto ti neces da prihvatis, to je apsolutno tvoje pravo. Da li ja trolujem temu, to je do moderatora ovog foruma. Imam isto tako pravo izraziti zelju zasto nema imena koja sam vec naveo, a kakav ce odgovor da bude, to ne zavisi od mene. I na kraju, koliko god Balkan bio "mali" u odnosu na ostatak svijeta, ima mnogo fantasticnih ilustratora pocevsi od Petra Meseldzije, preko Stjepana Sejica pa do Marka Djurdjevica. Ako pratis strip Vekovnici, tu se nalazi presjek mladih, sjajnih strip crtaca i ilustratora sa ovog dijela Evrope, Svijeta... kako god hoces.
t@urus Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 nisam strucan u oblasti ilustracije ali cu reci da cena uopste nije visoka... Evo AA London (arhitektonski fax) u Rovinju pravi radionicu 4,5 dana 650 funti! jesu to svetski profesori, jeste to svetski standard, ali kad za cenu karte jednog grandovog koncerta u areni, moze dobiti ovakvo znanje, i poneki kontakt, mislim da nije i ne moze biti velika... Da li je moguce da se prijave ljudi koji nisu iz vase struke koje bi zeleli da nauce nesto novo? Koji nivo predznanja je potreban? Mogli bi zbog ljudi koji nemaju fejs, makar ovde nesto da izbacite, da i mi vidimo listu predavaca, program itd, itd.
Darjan Jurincic Posted April 19, 2011 Author Report Posted April 19, 2011 Naravno se moze prijaviti ko god zeli, nije potreban nikakav nivo predznanja. Dobrodosli su svi koji traze inspiraciju i motivaciju. Jedina je razlika u tome, da oni koji su u toj prici imace konkretnija pitanja, donesce svoje portfolije i videce ono sto ih zanima. Uradni program bice objavljen uskoro (kao i uradna internet stranica i blog sa svim informacijama). Mogu da ti kažem, da biće prezentacija o character/creature designu, matte paintingu, environment designu, ilustracija od skečeva do konačnog izgleda, kompozicija sa više likovima, mix tradicionalnog i digitalnog, korišćenje foto reference u klasićnoj ilustraciji (uljne boje), korica knjige/stripa i još.. Lista predvaca koji su vec pristali i su: Aleksa Gajić > http://www.aleksagajic.com/ Tihomir Ćelanović > http://tihosblog.blogspot.com/ Darjan Jurinčič > http://doubleblacknosugar.blogspot.com/ Blaž Porenta > http://blazporenta.blogspot.com/ Dragan Bibin > http://draganbibin.blogspot.com/ Miloš Vujanović (skrolaj dole) > http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=78316 The Mićo > http://themicos.blogspot.com/ Predavaće o ilustraciji Marko Stojanović i Bojan M. Đukić I čekam odgovore još nekih MNOGO talentovanih ljudi ali neću ništa najvaljati dok ne bude 100%. Ako bude bilo još bilo koje pitanje slobodno reci. Pozdrav D
zvr-zvr Posted April 19, 2011 Report Posted April 19, 2011 Aaaa, koji smor.. Nisam tu a bash bih hteo da prisustvujem. Kakve su sanse da ce biti nekih snimaka sa prezentacije?
Darjan Jurincic Posted April 19, 2011 Author Report Posted April 19, 2011 Sredili smo 2 kamere i bar jedan uradni fotograf biće prisutan sva 4 dana. Uradićemo film na kraju, tako da biće dovoljno dokumentacijskog materiala:) Pozdrav Darjan
modesty031 Posted April 20, 2011 Report Posted April 20, 2011 Gde proslediti prijave? Iskljucivo na FB? Nemam taj nalog i ne bih zelela da ga otvaram ni iz ovakve potrebe... A opet, spremna i vis enego voljna da dam 2500 za takav dozivljaj.
Recommended Posts