neu3no Posted March 25, 2011 Report Posted March 25, 2011 Ćao. Evo da vam predložim nešto. Možda to već postoji. Ako postoji brisnuću ovu temu. Moj predlog je sledeći. Neki od vas nemaju šta da rade, a neki možda imaju ponuda koje ne mogu da postignu. Oni koji nemaju šta da rade sede besposleni i ne zarađuju, a oni koje rade mnogo i ne postižu sve. Oni koji se plaše da propuste klijenta i moguću zaradu, mogu da prebace posao na one koji ne rade ništa, uz odgovarajuću nadoknadu. Tako bi svejedno zaradio. To vam predlažem. Ajde sad. Šta ste se stisli. :) Radite, delite poslove, zarađujte, nek se parice vrte. Kolika je nadoknada i kako će te voditi projekte ostavljam na vama. Poz vaš Neu3no
iguana Posted March 25, 2011 Report Posted March 25, 2011 dobra ideja, ali joj nije mesto u ovom delu foruma
DEDA_RUMA Posted March 25, 2011 Report Posted March 25, 2011 Bas mi se desilo pre neki dan da sam trebao da radim neki template i power point prezentaciju za jednu americku firmu, ali zbog bolesti nisam nikako mogao da ispostujem njihove ponudjene rokove za izradu svega toga, pa sam odlucio da im preporucim jednog prijatelja sa zone...medjutim, ispostavilo se da su oni odmah nakon sto sam im rekao da ne mogu to da postignem (a pritom naglasivsi da imam coveka koji ce im to odraditi za relativno istu kintu) odlucili da postave konkurs na 99designs, a da je to nisam znao + sam iscimao coveka za k zdravlje...eto, ja sam hteo da prebacim sljaku coveku, ali me oni ispalise. Dakle, to o cemu ti pricas postoji i pomazemo se s vremena na vreme... Predlog br. 1. Iskoristite postojanje mail-a i googla. Sastavite vasu ponudu, pronadjite na googlu mailove komapnija koje pripadaju vasoj ciljnoj grupi i redom saljite na sve jednu adresu. Barem jedan odgovor ce vam stici u inbox. Predlog br. 2. Napravite nalog na 99designs i ponudu koju ste vec sastavili za bombardovanje mailovima saljite CH-ovima. Najvaznije je da sa jednog naloga mozete poslati najvise 15 poruka dnevno, inace cete doziveti block. I za to postoji resenje, 4-5 naloga, sto je u prevodu nekih 60-75 poruka na dnevnoj bazi. Uglavnom ce vas CH-ovi pitati da se uzmete ucesce u njihovom konkursu, ali zajebite tu spiku. Za ovakvu akciju vam je potreban online portfolio koji mozete napraviti na wordpressu, blogspotu ili gde vec hocete. Predlog br. 3. Overite SVE moguce sajtove sa oglasima, ali sve moguce i potpuno nebitno na kom jeziku su. Postoji google translate i meni je odradio posao. Takodje, forumi, blogovi, ma sve zive opcije reklame dolaze u obzir, sve su to bitni seo poeni. Eto, dao sam predloge za pronalazenje poslova. Naravno, sve ovo zahteva jako puno vremena, ali se svakako isplati - to garantujem! Long live guerilla! :D
neu3no Posted March 25, 2011 Author Report Posted March 25, 2011 Massive issue naravno. Naravno da je ideja dobra. Često uleti više hitnih poslova, a klijenti su kao što znamo svi u žurbi. Zašto odbaciti moguću zaradu. Umesto da ne zaradiš 1000€, jer ne možeš da postigneš, lepo prodaš posao nekom ko ga nema i zaradiš svoj deo ne radeći ništa. U ovakvoj temi bi smo mogli postavljati vrstu posla, a sam projekat i njegove detalje uneku drugu. Tarife i kome bi ste prepustili posao za naknadu odlučite sami, a ovde već postoje mehanizmi na osnovu kojih bi mogli da odaberete izvršioca posla. Free market. Everyone works, everyone gets paid, everyone wins. Ovo malo para što je ostalo u sveti trebada se vrti. :)
fontana Posted March 26, 2011 Report Posted March 26, 2011 Massive issue naravno. Naravno da je ideja dobra. Često uleti više hitnih poslova, a klijenti su kao što znamo svi u žurbi. Zašto odbaciti moguću zaradu. Umesto da ne zaradiš 1000€, jer ne možeš da postigneš, lepo prodaš posao nekom ko ga nema i zaradiš svoj deo ne radeći ništa. U ovakvoj temi bi smo mogli postavljati vrstu posla, a sam projekat i njegove detalje uneku drugu. Tarife i kome bi ste prepustili posao za naknadu odlučite sami, a ovde već postoje mehanizmi na osnovu kojih bi mogli da odaberete izvršioca posla. Free market. Everyone works, everyone gets paid, everyone wins. Ovo malo para što je ostalo u sveti trebada se vrti. :) Topla voda, rupa u saksiji i sl. Bez ljutnje ali je tako, s obzirom da upravo tako i stoje stvari kod ljudi koji ozbiljno posluju, ne samo u kreativnoj industriji vec i u drugim industrijama, decenijama unazad. Mislim, nije mi bas najjasnije to da neko ko ima toliko posla, cak i previse, dakle neko ko je afirmisan na trzistu u odredjenoj industriji, zatrpan poslom, trazen, popularan itd, sto neizbezno znaci da ima veliki krug kolega po struci, sadasnjih, bivsih, buducih itd., nema nikoga kome bi ponudio odredjeni posao nego je primoran da uslugu prepusti nepoznatoj osobi i tako eventualno ugrozi svoj kredibilitet, pa cak i vise od toga (?) No, u svakom slucaju podrzavam akciju jer s druge strane mozda moze da uspe u nekim specificnim slucajevima. Mada, dok se Srbende sloze, pa jos kada je lova u igri ; )
DEDA_RUMA Posted March 26, 2011 Report Posted March 26, 2011 Sto brate? Pa, eto, recimo, viideo sam onaj tvoj logo Tamarama i kapiram da totalno ok radis pos'o i to je sve sto klijenta interesuje. Opet, sa druge strane, na tebi je kome ces poveriti posao. Vidi se kako ko radi, svako ima i neki svoj online portfolio (ukoliko se klijent odluci da vidi radove coveka kojeg mu preporucujes) i sve super. A klijenti k'o klijenti, njih zapravo i ne interesuje ime izvodjaca radova, nego iskljucivo finalni proizvod. Ajd da sacekamo prvu ovakvu akciju, pa cemo videti koliko je bila uspesna i kakve su impresije dizajnera, a i klijenata.
fontana Posted March 26, 2011 Report Posted March 26, 2011 Sto brate? Pa, eto, recimo, viideo sam onaj tvoj logo Tamarama i kapiram da totalno ok radis pos'o i to je sve sto klijenta interesuje. Opet, sa druge strane, na tebi je kome ces poveriti posao. Vidi se kako ko radi, svako ima i neki svoj online portfolio (ukoliko se klijent odluci da vidi radove coveka kojeg mu preporucujes) i sve super. A klijenti k'o klijenti, njih zapravo i ne interesuje ime izvodjaca radova, nego iskljucivo finalni proizvod. Ajd da sacekamo prvu ovakvu akciju, pa cemo videti koliko je bila uspesna i kakve su impresije dizajnera, a i klijenata. Slazem se sa sustinom, jer kao sto rekoh podrzavam akciju ali i dalje smatram da je situacija poprilicno drugacija u praksi nego u teoriji, sto bi se reflektovalo kroz dampovanje cena, preuzimanje klijenata i sl. Inace, i sam bih, verovatno, u nekom slucaju prepustio neki svoj posao npr. tebi ili jos nekim clanovima sa DZ ali samo u slucaju da neko od mojih prijatelja ne moze da mi izadje u susret. Naravno, za takav kontakt mi je dovoljno da posaljem poruku ovde ; )
DEDA_RUMA Posted March 26, 2011 Report Posted March 26, 2011 upravo. pazi, ukoliko bi se desilo da nekom nabacim sljaku, onda bih ocekivao i da me taj ispostuje i ne mazne klijenta. da mene neko iscima za neku sljakicu za koju nema vremena, odradio bih to, ali mi ni sigurno ne bih maznuo klijenta. Naravno, ne bih se ni oko cene bunio. Znaci, ako si ti dogovorio sljaku za 200$, onda za tu kintu i ja radim...ti uzmes tvoj deo (koliko vec mislis da je korektno) i nema problema.
Vrabac Podunavac Posted March 26, 2011 Report Posted March 26, 2011 Kad je u pitanju mažnjavanje klijenata, vrlo lako bi moglo doći do toga u dizajnerskim poslovima. Ako preporučite kolegu koji je istog ranga kao vi (moža i bolji ili se klijentu više sviđa njegov stil) koji je fer, klijent će potražiti nekog trećeg jer je otkrio da ima boljih od vas po istoj ceni i jer ste zabranili kolegi dalju saradnju sa njim bez vašeg posredstva. Ako preporučite nekog lošijeg od sebe, rizikujete da se obrukate. Što se tiče programiranja, klijentu je svejedno. Ovo je najprikladnije za front-end kodiranje. Posao možete poveriti i nepoznatoj osobi (naravno ako ste prethodno proverili validnost i urednost koda nekog prethodnog rada).
DEDA_RUMA Posted March 26, 2011 Report Posted March 26, 2011 Paaaaa, nisam bas mislio na zabranu. Vise sam neko postovanje imao na umu...valjda se podrazumeva da je otimanje klijenta krajnje sebicno. Ako smo ljudi, necemo se tako bahato ponasati jbg...
Trunks Posted March 26, 2011 Report Posted March 26, 2011 Preotimanje klijenata nije bitno jer bi ideja bila da je taj neko podizvođač, klijent ostaje tvoj. Veći je problem prebaciti posao nepoznatoj osobi jer ne znaš koliko je odgovoran itd., bez obzira na kvalitet rada koji si video npr. na DZ.
DEDA_RUMA Posted March 26, 2011 Report Posted March 26, 2011 Pa, kapiram da ovde ipak postoji minimalno desetak ljudi kojima bih mogao da verujem da ce zavrsiti rad u zadatom roku.
neu3no Posted March 26, 2011 Author Report Posted March 26, 2011 E momci, mnogo ste smoreni. Vi odmah o mažnjavanju i krađi klijenata i strah da li će biti posao završen, ili će dizajnet pobeći na Kubu sa dvesta evra. : ) Ne radi se uopšte o tome. Ko ima projekat viška neka preda projekat, a ne klijenta. Osim toga, kao da to mora da bude klijent! Ko jebe klijente. Radite za sebe. Budite vi i klijenti i podizvođači. Recimo neko ima dobru ideju i vremena za stock i naruči je kod kreativnog člana koji radi odličan 3D i plati to 50€ i okači i proda 10 puta. Naravno, ovaj koji radi 3D radi ceo dan 5 takvih poslova pa nema vremena za stock. To je sano jedna ideja. Budite kreativni. Mašta nema granice.
px325 Posted March 26, 2011 Report Posted March 26, 2011 Slazem se da ne mora da se predate klijenta. Recimo, neko naruci logo, dizajner ne moze da stigne, samo posalje brief do drugog dizajnera, ovaj odradi i to je to, ne mora uopste da zna za koga radi.
fontana Posted March 26, 2011 Report Posted March 26, 2011 E momci, mnogo ste smoreni. Vi odmah o mažnjavanju i krađi klijenata i strah da li će biti posao završen, ili će dizajnet pobeći na Kubu sa dvesta evra. : ) Ne radi se uopšte o tome. Ko ima projekat viška neka preda projekat, a ne klijenta. Osim toga, kao da to mora da bude klijent! Ko jebe klijente. Radite za sebe. Budite vi i klijenti i podizvođači. Recimo neko ima dobru ideju i vremena za stock i naruči je kod kreativnog člana koji radi odličan 3D i plati to 50€ i okači i proda 10 puta. Naravno, ovaj koji radi 3D radi ceo dan 5 takvih poslova pa nema vremena za stock. To je sano jedna ideja. Budite kreativni. Mašta nema granice. Izvini care ali bez klijenata nema posla, kao sto ni bez kupca proizvod profesionalnog rada sam po sebi nema svrhu, u potrosackom drustvu u kakvom zivimo, te je tvoja izjava da sami sebi budemo klijenti krajnje nelogicna, tacnije nesvrsishodna. Takodje, "mastovitost" koju objasnjavas terminom "ideje", a koja se odnosi na klasicnu preprodaju proizvoda tudjeg intelektualnog rada ( sto ne iskljucuje i skart ), ne predstavlja nista novo; nista cime se mnogi vec ne bave, pogotovo u kreativnoj industriji, a pogotovo kada je stock u pitanju. ;)
Recommended Posts