Jump to content

Pijemni ispit Arhitektonski NS


vesnamk
 Share

Recommended Posts

Molim za savet !

Moj sin ima želju i volju da upiše Arhitektonski u Novom Sadu. Sa sajta fakulteta smo skinuli zadatke i pitanja sa dosadašnjih prijemnih ispita . Imamo nekoliko pitanja za one koji su uz dosta truda i sreće uspeli da upišu ovaj fakultet

- Da li konkretno za ovaj fakultet ima odštampana zbirka zadataka iz geometrije kao za Arhitektonski Bg. ?

-na prijemnom ispitu ( 2010) ste za prostornu kompoziciju dobili , kako je u tekstu navedeno, plastificiranu tkaninu... da li je to mušema koja se koristi za prekrivanje stola ili neka tanja tkanina?

- crtanje- kratak opis, postavka ?

- vaša iskustva, saveti...

- kolika je školarina , ako ne uspe da se upiše na budžet ?

Bilo bi nam dragao da nam se javi neko ko je iz Valjeva , jer tako možemo ( ukoliko želi ) da stupimo i u direktan kontakt ali i bilo čiji savet nam je dobrodošao .

Unapred HVALA !!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ja sam polagao prijemni 2009. i od tada se vidim dosta promenila literatura i bodovanje prijemnog ispita

 

Arhitektonskа kulturа:

 

Rаnko Rаdović, Novа аnаtologijа kućа, 23 primerа аrhitekture i urbаnizmа svetа, Grаđevinskа knjigа, Beogrаd, 2001.

Milаn P. Rаkočević, Uvod u аrhitektonsko projektovаnje, Arhitektonski fаkultet Univerzitetа u Beogrаdu, 1998. (24 čаsа аrhitekture – nаslov novog izdаnjа)

Jirgen Jedike (Jürgen Joedicke), Oblik i prostor u аrhitekturi, Orion аrt, Beogrаd, 2009.

Opštа kulturа:

 

LJ. Nikolić, B. Milić, Čitаnkа sа književno teoretskim pojmovimа zа III rаzred srednje škole, Zаvod zа udžbenike i nаstаvnа sredstvа, Beogrаd, 2000.

LJ. Nikolić, B. Milić, Čitаnkа sа književno teoretskim pojmovimа zа IV rаzred srednje škole, Zаvod zа udžbenike i nаstаvnа sredstvа, Beogrаd, 1999.

V. Gаlović, B. Kаrаdžić, Likovnа kulturа, zа gimnаziju i strednje stručne škole, Zаvod zа udžbenike i nаstаvnа sredstvа, Beogrаd, 2000.

S. Mаrinković, Muzičkа kulturа zа gimnаziju i stručne škole, Zаvod zа udžbenike i nаstаvnа sredstvа, Beogrаd, 2000.

K. Bogdаnović, B. Burić, Teorijа forme Zаvod zа udžbenike i nаstаvnа sredstvа, Beogrаd, 1999.

 

Sto se tice skripte koju ste pomenuli bila je neka skripta u knjizari stilos, gde je bilo mozda nekih 5, 6 testova, mozda i 10ak samo da buduci student stekne utisak o formi tog dela projemnog ispita!

 

Tada je bodovanje vrseno po sledecem principu:

 

opsta i arhitektonska kultura-18

crtanje-21

prostorna kompozicija-21

 

a sada se to radi ovako:

 

Slobodoručno crtаnje 15 bodovа

Prostornа komozicijа 15 bodovа

Geometrijа sа аrhitektonskom i opštom kulturom 30 bodovа

 

Licno ne kontam da se daje prednost ljudima koji vise imaju sklonosti ka sedenju i ucenju jer je izjednaceno ucenje sa crtanjem i kompozicijom zajedno. Ali ko sam ja da sudim! :D

 

Sto se tice crtanja mi smo imali dosta prostu kompoziciju, Jedna klupica uspravno postavljena, neka papirna lapa, dve flase i neki draper, uglavnom ovde to jako vole! Glavna stvar je pokazati osecaj za perspektivu i dubinu, manje su bitne senke i umetnicki dojam, sve ovo pricam na osnovu svog primera, jer sam dosta dobro prosao na tom delu prijemnog! To moze da sprema sam, uostalom tu je internet, razne knjige, jos ako u Valjevu imate nekog ko se bavi crtanjem moze da ga uvede u osnove, a kasnije samo vezba, vezba i vezba! Prijemni se radi na papiru 50x70 (ako i to nisu menjali) sto znaci da bi odmah mogao da pocne da vezba na tom formatu, da oseti kompoziciju na njimu, duze su linije itd!

 

Prostorna kompozicija! Druga prica! Ja sam se spremao na drugi nacin nego oni u Novom Sadu i na tom delu prostornog ispita sam bio eliminisan iako sam druga dva dosta dobro odradio! Posle sam bio primoran da na drugom univerzitetu dam prvu pa da se posle prebacim u NS sto sam i ucinio! Tako da decku koji zeli da upise ovo savetujem da krene na pripreme u Novi Sad, bar sto se tice prostorne kompozicije, mozda ne mora na kompletne, ali onaj mesec intezivnih priprema pred prijemni, toplo preporucujem, jer ce mu bar reci sta sme i sta ne sme, i direktno skrenuti paznju na to sta prolazi a sta ne u kasnijem ocenjivanju! Ja sam napravio gresku bio sam isto daleko od Novog Sada pa sam spremao maketu (nekada potrebnu za Beogradski univerzitet) a ovde se trazilo nesto sasvim drugacije! Ne bih hteo da neko ponovi istu gresku zbog toga ovo pisem!

 

Ucenje! Nista drugo do sesti i nauciti (procitati) tu literaturu!

 

Skolarina je 100.000 dinara i moze da se plati u cetri rate!

 

Sve najbolje, ako ima jos konkretnih pitanja, tu smo da pomognemo!

Link to comment
Share on other sites

Kolega t@urus je lepo objasnio, necu da se ponavljam ali je veoma vazno da ide na pripreme za prostornu kompoziciju, makar mesec dana!

Ja sam pratio od 2006te i zadaci iz geometrije se nisu puno menjali, za razliku od literature. Prilicno su laki, i svake godine su slicni. Zbirku imate u Stilosu u prizemlju FTN-a (moguce je da tacni odgovori u zbirci nisu uvek tacni, obratite paznju).

Sto se tice crtanja skoro svake godine se dobije: stolica, klupica, flase, draperija (moze da dodje i kanap i sl), tako da je veoma velika verovatnoca da ce upravo to dobiti.

Sto se tice prostorne kompozicije : papir-hamer raznih boja i folije ( mislim da je bilo svake godine ). Moze jos da dodje zica, cevcice za sok, mreza. Jako je vazno poneti dobre makaze! Oni ce reci da mogu obicne, ali tesko je zicu seci obicnim makazam. Znaci neke jake makze, recimo one sto mesari koriste :)

 

Postojale su skripte za staru literaturu, mozda postoje i za novu, treba se raspitati.

Link to comment
Share on other sites

Meni je ovo dosta konfuzno i sto se tice forme i kolorita... Mislim da nema potrebe za ovolikim sarenilom jer se onda ustvari ne shvata sta si hteo da kazes...

 

Znam da si verovatno razocaran sto nisi dobio nikakav komentar, ali tako je to na ovom podforumu, on je sticky, pa ga svi ljudi preskacu!

 

Baci pogled na: http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...rna+kompozicija

mozda pomogne!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ja sam polagala prosle godine, bila sam 5 ispod crte za budzet pa nisam htela da placam. skolarina je oko 1000evra a nije mi izgledalo vredno dati tolike pare za to. prijemni je bio poprilicno slican onima iz prethodnih godina osim sto su dodali 2 potpuno nove knjige za opstu kulturu. sto se tice onih prostornih zadataka bila su 3 i to ne mnogo teska, ja to nisam ni vezbala jer lako mogu da se urade ako imas osecaj za prostor. za prostornu kompoziciju smo imali dosta materijala razlicitih vrsta, nista nije bilo nepoznato, ako se ide na pripreme sve je vec vidjeno. a u vezi sa crtanjem... u sustini postavka je bila jednostavna, bar meni, bila je kutija, neki kvadar od armature, 2 flase, lopta i draperija mada postavke se razlikuju u zavisnosti u kom si amfiteatru. medjutim jako su strogi na crtanju, na fakultetu i ne moze nesto da se nauci mozes samo da vezbas da ti predmeti ne bi bili nepoznati mada to nije vazno ako znas da crtas. sto se mene tice ja se nesto i ne secam rado tog fakulteta zbog korupcije al ako si stvarno dobar mislim da te to ne moze spreciti

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...