Jump to content

Recommended Posts

Posted
Kremikovtzi

Danas sam bio sa kolegama fotografima u poseti velikom metaluskom kombinatu, Kremikovci, nadomak Sofije. Sam kombinat je lociran na 6 Km od Sofije do istoimenog sela. Sagradjen je 60tih godina proslog veka za vreme vladavine komunistickog vodje Todora Zivkova. Kompleks kobinata je ogroman i prostire se na nekoliko hektara. Kombinat je proizvodio koks, liveno gvozdje, feromangan, celik i mnogo drugih proizvoda iz metalske industrije.
Kako to obicno biva u komunistickim drzavama posle promene sistema, kombinat je prodat tj. prevatizovan 1999. godine. Prodat je za 1$.

Tuzna sudbina kombinata kulminirala je 2009. godine kada je prestala isporuka gasa, koji je neophodan da se proizvodnja koksa i topionica odrazavaju. Prestankom isporuke kompletno postrojenje je unisteno jer se proizvodnja ne moze nastaviti kada se jednom prekine.
Iako kombinat vise ne radi i dalje postoji velika kolicina stvari cija je vrednost na trzistu ogromna pa je prisutno jako obezbedjenje i u krug kombinata se ne moze uci bez specijalne dozvole. Mi smo istu dobili i imali prilike da zavirimo u industrijski grad duhova.

P.S. Posto sam ispucao preko 20 Gb fotke temu cu osvezavati novim kako dodju na red za obradu i pregled.

1.
5512580490_002521dcd7_z.jpg
Kremikovtzi AD by Slobodan Miskovic, on Flickr

2.
5512610278_9d48b2e28a_z.jpg
Kremikovtzi AD - inside steel factory by Slobodan Miskovic, on Flickr

3.
5512684340_476db723e6_z.jpg
Vent pipes in Kremikovtzi by Slobodan Miskovic, on Flickr

4.
5512245587_f96ca545dd_z.jpg
Pipes of Kremikovtzi by Slobodan Miskovic, on Flickr

5.
5512002029_f8fbde4e81_z.jpg
Kremikovtzi AD - inside by Slobodan Miskovic, on Flickr

6.
5512423635_02aae8847a_z.jpg
Kremikovtzi coke by Slobodan Miskovic, on Flickr

7.
5512423763_c415b6fa1a_z.jpg
Nails by Slobodan Miskovic, on Flickr

8.
5512423941_cc191b534b_z.jpg
Worker by Slobodan Miskovic, on Flickr

9.
5513022442_5039cd73e8_z.jpg
Inside Kremikovtzi by Slobodan Miskovic, on Flickr

10.
5513022576_48da61470a_z.jpg
Bath - Water is not for drinking, says table on wall by Slobodan Miskovic, on Flickr

11.
5512425631_9611e14d6f_z.jpg
Workers room - Comunist newspapers on table by Slobodan Miskovic, on Flickr

12.
5511958125_3722192583_z.jpg
Worker by Slobodan Miskovic, on Flickr

Posted

1. Da ne videh ovo na flikeru, ne bih primetio ni ovde.

2. 1, 2, 5, 6 i 9 su :blink:

3. ima bugarski stokeri da zive mesecima odovoga :)

4. Obozavam kad majstori po pogonu cim vide fotografe, 'vataju prvi aparat za varenje i krenu da arche neku cevuljagu.. cisto da se vide vernice na fotkama

5. Sama ideja da se na 6 km od glavnog grada izgradi metalski kompleks je skoro impozantna kao ideja da se na 12 km od glavnog grada izgrade rafinerija i Petrohemija. Imamo mi i bratski nam bugarski narod vise zajednickog.

6. Hvala na ovoj reportazi. Kad stignesh, baci jos koju ovamo.

poz!

Posted

Hvala na komentarima! :)

@Jo

Majstor je odmah uzeo da sece neko staro gvozdje :) iskusno. U pravu si :)

@_Set_

Slazem se, ali sam jos pod utiskom pa sam zeleo ovde sa drugarima da podelim fotke odmah :)

Neverovatno je koliko je ceo kompleks ogroman, ja vece stvari u jednom komadu nikada nisam video, dizalice koje dizu nekoliko desetina tona, razni specijalni vagoni i kranovi...cudo jedno :)

U kombinatu je radilo vise od 20 000 ljudi. Sada je zaposleno oko 2 500. Uglavnom obezbedjenje, administracija i odrzavanje.

Posted
Koliko je ovo dobro :mellow:

Nego...sto ne moze da se nastavi proizvodja kad se ugasi dotok gasa? Slepe se cevi ili...?

Mislim da je fazon sa pecima, one ne smeju da se gase, mora uvek biti temperatura topljenja.Jednom kad se topljeni materijal zalepi za pec zbog pada temperature-dovidjenja prijatno.

Bravo Stella, ima ovde materijala za 200GB :).

Posted
U kombinatu je radilo vise od 20 000 ljudi. Sada je zaposleno oko 2 500. Uglavnom obezbedjenje, administracija i odrzavanje.

mali off: da ih nije kupio tvoj prezimenjak Miroslav i napravio tranziciju? :D Voli on po regionu da (k)hara :D

odlicna serija, prasina, rdja, varnice, godine, sve docarano sto je trebalo docarati! el isao objektiv posle ovoga na hemijskO? :D

Posted

Hvala svima. :)

Kao sto kaze Alexey, pec moze da se baci.

@albatros

Imali smo dozvolu samo do 18h da budemo tamo. Osvetljeno je nocu tacnije samo neki vazni delovi koji imaju vrednost ali nazalost zbog sigurnosti nocu je zabranjen ulaz. Takodje nije dozvoljeno boraviti tamo van radnog vremena i tokom vikenda.

@t@urus

Kupili su ih neka braca iz bugarske za 1$ 1999. godine. Posle toga neki indijci i sada ih prodaju za 390 000 000 leva (~200 000 000e) sa sve zemljom, masinama, materijalom i svim stvarima koje su zatecene tamo. Sumnjam da ce Misko da tresne tolike pare za raspali kompleks :)

Evo kako izgleda iz vazduha sa google maps:

Kremikovtzia.jpg

Posted

Stvarno lepa reportaža :) Ali mi se čini da uz ovaj soc-realizam bolje čuče ove CB nego kolor varijanta mada ni njima naravno da ništa ne fali.Ukoliko neko iz Srbije ima želju da napravi fotografije ovog tipa,slobodno neka ode do stare železare u Smederevu,i tamo odavno ništa ne radi a ima šta da se fotografiše ;)

Posted

Uh Stella,pa ne bih baš mogla da ti dam pravu informaciju u vezi toga :unsure:

Koliko sam obaveštena tamo je sada otvoren metalurški muzej,ali površina od 1,5 ha na kojoj se on nalazi obećava dovoljno materijala za fotografisanje.

Evo,nađoh na netu neke informacije u vezi toga,pa ako te ne mrzi ti pročitaj. A evo i broja telefona,ako vas put nanese da unapred porverite da li je potrebno neko zakazivanje ili dozvola za fotografisanje +381 26 226 116

Posted

Evo nekih, ima jos 20tak za obradu pa cu postaviti ovih dana. U guzvi sam pa nemam mnogo vremena.

Ulaz u kompleks. Pretresanje i prijavljivanje stvari obavezno:

5537760973_3c440d420f_z.jpg

Entrance in Kremikovtzi by Slobodan Miskovic, on Flickr

5538340534_7bee05b3d9_z.jpg

Kremikovtzi inside iron factory complex by Slobodan Miskovic, on Flickr

5537762063_d9e520cabb_z.jpg

No exit by Slobodan Miskovic, on Flickr

Stari plakat nadjen u kompleksu:

5537761977_fa226b1730_z.jpg

Das Aufbauprogramm der Sozialistischen Partei Osterreichs by Slobodan Miskovic, on Flickr