candiro Posted March 3, 2011 Report Posted March 3, 2011 Zakacio sam PDF koji sam radio u svrhu plakata, malo je veci pa sam ga ostavio na eksternom linku (oko 10,5 MB). Rezultati koje sam dobio nakon stampe nisu bas zadovoljavajuci, naime ono sto je trebalo da bude skoro crno-belo dobilo je neku zelenkastu nijansu. Znam, mnogi ce reci sto nisi sliku prebacio u Grayscale..ali eto..nisam, malo vremena, ne razmisljanje u odredjenom momentu.. Interesuje me misljenje nekog dovoljno strucnog da li fajl ovakav kakav jeste, ukoliko se dobro izripuje za ofset moze izgledati dobro, a da se pri tom originalni fajl ne dira. Pozdrav svima i hvala unapred! LINK: http://www.sendspace.com/file/538usb
henrik Posted March 3, 2011 Report Posted March 3, 2011 Meni deluje okej. Tj to crno-belo jeste crno-belo uglavnom. Biće da je do štampe.
candiro Posted March 3, 2011 Author Report Posted March 3, 2011 Pa deluje crno-belo, ali je u stvari u pitanju kolor, na moju zalost.. Jel moguce da je do temperature okruzenja, posto pogon u kom se masina nalazi ne verijem da ima 20 stepeni?
henrik Posted March 3, 2011 Report Posted March 3, 2011 Nisi me razumeo, vidim da je iz CMYK, ali nema te zelenkaste nijanse na monitoru. Verovatno je došlo do nekog mismatcha kod baje koji je pripremao to za štampu. Osim ako majstor na mašini nije nagazio žutu i cijan, što ćeš videti po pojačanom prisustvu istih na ostatku plakata.
candiro Posted March 3, 2011 Author Report Posted March 3, 2011 Zuta je jaka, isli su u 2 prolaza po 2 boje, prvo zutu i magentu, a posle cijan i crnu, narandzasta ce naknadno. Zuta je bas jaka i kad je dosao cijan, dobio se taj zelenkasti efekat, pa su onda pritegli cijan da bi se priblizili nekom efektu sepije.. U svakom slucaju, nije ono sto je trebalo da bude..
tester Posted March 3, 2011 Report Posted March 3, 2011 da li si proverio klinove? da li je 90% zapuseno? kako izgleda 3%? (sad vidim da nema 3% - moja greska) cyan je malo jaci na fotki - mozda je tu problem. kako izgleda cyan 90%?
candiro Posted March 4, 2011 Author Report Posted March 4, 2011 Zuta je delimicno zapusena, cijan je ok, njega su i pritegli prilikom stampe tako da se jedva i vidi sad
ssaga Posted March 7, 2011 Report Posted March 7, 2011 Ako si znao gde stampas, da je to dvobojna masina, trebao si da prilagodis pripremu. Ne znam da li si prilozio probni otisak, mogao je i manji format, to bi im olaksalo kod stampe. Kao sto si i sam video, rasterska slika je iz CMYK-a i tu je nastao problem. Ja bih to stavio da se stampa iz crne a samo mali procenti ostale tri boje. Cyan-a ima vise od Yellow (mala je razlika ali dovoljna) i zato ti vuce na zeleno. Takodje, naslov u crnoj boji si trebao da ostavis da "gazi" preko tona zbog intenziteta crne jer bi bila vezana sa rasterskom slikom. Na nekoj petobojnoj stampi bi dobio bolji otisak a ne verujem da bi ti cena bila veca. Imao bi jedan prolaz i daleko bolji uvid u stampu, jer kod dvobojne imas tri prolaza. Naravno da veliku ulogu igra i sta je bilo u masini pre stampe tvog plakata kao i ostali faktori stampe.
dux_ns Posted March 15, 2011 Report Posted March 15, 2011 Ako sam dobro razumeo, problem je slika koja je pobegla u zeleno?! Ono sto vidim kad gledam plakat jeste crno belo ali ono sto sam naucio u 16 godina koliko radim je da bas neverujem monitoru nego da sve proveravam po kanalima i postotku boje. Koliko ja vidim ti u ovoj slici imas najmanje crne boje sto dovodi da takvu sliku moras savrseno ostampati da bi dobio sive tonove, znaci precizan postotak ostalih boja.... Posto je otisla na zeleno a u samoj slici ti je crna jako slabo zastupljenja verovatno je majstor koji stampa malo oslabio magentu (sto moze biti delic postotka) ali u ovoj situaciji je to ispalo fatalno.... Sorry, ali mislim da je tvoja greska morao si da sredis sliku (bar ja da sam taj koji je radio pripremu shvatio bih to kao svoju gresku). Nemoj da me pogresno shvatim, nevredjam tvoje znanje i iskustvo, samo kazem svoje vidjenje i kazem sta bi ja reko da sam na tvom mestu. Bez ljutnje.... Pozzz
candiro Posted March 18, 2011 Author Report Posted March 18, 2011 @dux_ns naravno da nema ljutnje, u svom prvom postu sam priznao gresku, trebao sam sliku prebaciti u grayscale, interesovalo me je samo da li je bilo moguce odstampati sliku bez greske i na ovaj nacin jer sta da sam resio da dam kolora samo nekom delu lica, npr. oci.. Iz odgovora sam izvukao da je moguce ali masina mora biti vrhunska.
iguano Posted June 8, 2011 Report Posted June 8, 2011 Zakacio sam PDF koji sam radio u svrhu plakata, malo je veci pa sam ga ostavio na eksternom linku (oko 10,5 MB). Rezultati koje sam dobio nakon stampe nisu bas zadovoljavajuci, naime ono sto je trebalo da bude skoro crno-belo dobilo je neku zelenkastu nijansu. Znam, mnogi ce reci sto nisi sliku prebacio u Grayscale..ali eto..nisam, malo vremena, ne razmisljanje u odredjenom momentu.. Interesuje me misljenje nekog dovoljno strucnog da li fajl ovakav kakav jeste, ukoliko se dobro izripuje za ofset moze izgledati dobro, a da se pri tom originalni fajl ne dira. Pozdrav svima i hvala unapred! LINK: http://www.sendspace.com/file/538usb Nazalost moram ti reci da si u ovom slucaju kriv samo ti i niko vise. Prosto, ca si ovo probao da stampas na najnovijoj masini koja ima integrisam denzitometar koji sam pontrolise nanos boje ne bi ispalo kako treba. Merni klin koji si stavio (one kockice ako ne znas na sta mislim) na gornjem delu tabaka ne mogu da se izmere, a pogotovo na delu gde je slika. Tamo si upisao brojeve u merno polje pa mi nije jasno kako mislis da denzitometar to izmeri. Ako ti vec u stampariji ne daju njihov merni klin, onda stavi celom sirinom tabaka kockice sa punim tonom naizmenicno za svaku boju. Druga varijanta je da stavis jednu sa punim tonom a pored nje sa na primer 50% rastera tako da mogu da mere i procenat rastera i prirast tacke. Ovo sto si postavio je klin koji je samo za vizuelnu kontrolu, a sa tim ne mozes da ocekujes bas uvek dobar rezultat. Mislim da je bolje da se uvek prvo konsultujes sa stmparijom u kojoj radis. Nisu bas svi neuki, samo im je vec komplikovano da svima objasnjavaju jedno te isto. Kod nas u stampariji vazi pravilo potpisivanja otiska, ali i pravilo da ako si sam uradio pripremu i zahtevas tacne nijanse boja i slicno verovatno se nece prihvatiti u rad. Pozdrav
aquachild Posted August 1, 2011 Report Posted August 1, 2011 74% crne je malo, a i druge boje si mogao "nabrijati".
Animan Posted August 2, 2011 Report Posted August 2, 2011 Crno bela je iz 4 boje i imas "premnogo" ostalih boja. Neki prosek ti je C 75% M 62% Y 62% i crne maximalno u fotografiji K 85% ... Jednostavno po ciframa su velike sanse da preovladaju Cyan i Yellow i da ti fotografija povuce na zeleno, kao sto se tebi desilo. Jos jedno zapazanje, narandzasta pozadina ti je spot boja, posto neverujem da ovaj plakat ima neke standarde kojima podleze, to ti je skroz nepotrebno (nepotrebno veci trosak na ofset stampi ukoliko budes tako radio) ... pa me cisto zanima oko toga sto je razlog stavljanja spot boje ... Drugo i mnoge digitalne sprave umeju da spot boju vrlo neprecizno rastave na cmyk, pa bih ti i u slucaju digitalne stampe ne bih preporucio da koristis spot, izuzem ako vec nemas pozitivna iskustva odraniej sa stamparijama gde stampas materijal.
henrik Posted August 2, 2011 Report Posted August 2, 2011 Matora je tema, nema potrebe postovati po svaku cenu.
Recommended Posts