Jump to content

Kolorni profili


Ljtruba
 Share

Recommended Posts

Pozdrav,

imamo problema u stampi sa nekim fotografijama koje sami radimo, a verujem da su kolorni profili jedan od problema.

Zanima me da mi neko opise step-by-step proceduru, jer mislim da negde gresim.

 

Dakle, u prilogu je kako je sad podesen Color Settings u PS CS3.

Slikamo sa Nikon D90 koji je podesen na sRGB. Da li treba Adobe RGB??

 

Prvi korak je konverzija pri ucitavanju u PS na eciRGB, a nakon obrade prebacujemo sliku u ISO Coated v2 300% CMYK koji smo dobili od Rotografike.

 

U medjuvremenu je monitor kalibrisan od strane clana Zone, naucio sam da podesavam White Balance pri slikanju, ali i pri ucitavanju iz NEF-a... itd.

 

Pitanje je da li negde gresim i gde?

Hvala

post-219-1296471796_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Pomoglo bi kad bi rekao kakav problem imate. Ne znam da li slikate jpeg ili raw. Ako slikate raw nije bitno koji profil podesite na D90. Sumnjivo mi je to što konvertujete profil u eciRGB. Svakom konverzijom se gube informacije o boji i treba da bude što manje konverzija. Ja, npr, radim u Adobe RGB 1998 i konvertujem tek kad sve završim u CMYK. Ako slikaš jpeg i konvertuješ u neki drugi profil (a ne sRGB, ako ti je tako podešeno na aparatu) ti onda samo gubiš informacije o boji, ništa ne možeš da dobiješ tako. Najbolje je da ne konvertuješ ništa sve dok ti ne ustreba CMYK za štampu. A i primetio sam da ti color settings u ps-u nije sinhronizovan sa ostalim Creative Suite aplikacijama, pa tako, npr, ako radite štampu iz Indizajna a on nema isti color settings kao ps, dolazi do još jedne konverzije i možda je to vaš najveći problem. Uglavnom, mislim da vam ne treba ta konverzija u eciRGB i čudno mi je što color settings nije sinhronizovan. Ali pomoglo bi kad bi rekao kakve probleme imate.

Link to comment
Share on other sites

prvo podesi ps na profil koji si dobio od rotografike, aparat svakako na rgb ne srgb on sluzi za web

Iz raw posle sredjivanja sacuvaj kao tiff ako sredjujes fotku u nekom nezavisnom programu, uvek nadziruj sve operacije sredjivanja u 1:1. Uvuci u ps aktiviraj zadati profil od stampara i u cmyk modu odgledaj fotku i eventualno doradi, ukljuci gamut upozorenje koje ce ti izabranom bojom ja koristim drecavo zelenu pokazati koji su ti delovi fotke (boje) kriticne i bice izmenjene u cmyk-u. Ako si ponosni vlasnik pristojnog ekrana koji je kalibrisan trebao bi pod uslovom da radis sa pristojnom stamparijom a rotografika to jeste sigurno jedna od najboljih, da dobijes vrlo priblizne rezultate.

Ako ti je frka tj veliki tiraz i zahtevna musterija obavezno pruf koji predas stamparu, radi to u bg graficki centar nije dzabaka ali stedi se na bensedinima i secenju vena.

 

Ako koristis in dizajn ili ilustrator obavezno i u njemu isti kolor profil.

Ako sam ti pomogao drago mi ako nisam :blink:

Link to comment
Share on other sites

Izvinjavam se ako si sve dole navedeno vec uradio, ali posto niko nije pomenuo, cisto da probam da pomognem...

 

U CMYK prebacuj sa Convet to Profile, pa prebaci u taj profil koji su ti dali.

 

Ako ti je monitor kalibrisan, a imas i profil, moram da pitam, je li ti ukljucen Proof Colors? Ako nije ukljuci ga i u Proof Setup > Custom podesi profil i uikljuci Simulate Paper Color.

 

Mozda pomogne - nista drugo mi ne pada na pamet, posto imas sve preduslove da slika ispadne odlicno.

Link to comment
Share on other sites

Hvala obojici.

 

Prvo, ne znam kako ali sam na gomili sajtova procitao da treba da slikam u sRGB (?!?)

Brigde ne koristim, pa zato prijavljuje nesinhronizaciju, mada su settingsi isto namesteni.

 

Mile, nisam nasao opciju gde se ukljucuje gamut upozorenje, ni helo mi nije pomogao.

Rade nam proof u Rotografici, samo smo poslednji put uboli da su svi proofovi OK. Ici cu danas da mi urade proofove problematicnih stranica, da budem siguran da je do nas problem.

 

marioj, u CMYK prebacujem sa convert to profile

Proof Setup u CS5 mogu samo da stikliram

Link to comment
Share on other sites

Hvala obojici.

 

Prvo, ne znam kako ali sam na gomili sajtova procitao da treba da slikam u sRGB (?!?)

 

Udji u meni kolor spejs u ps-u izaberi: srgb i procitaj na dnu menija cemu sluzi ili sa ovime: sam dosadan vise sam sebi, pazari neku biblijicu za ps pa procitaj ako ne cellu bar poglavlje o

kolor spejsu ili prostoru boja

 

Mile, nisam nasao opciju gde se ukljucuje gamut upozorenje, ni helo mi nije pomogao.

 

U ps-u: View/prof setup/working cmyk

Pre toga u preferences/transparency&gamut warning pa klikom na color izaberes neku drecavu boju pa zatvoris ps da ucita promene.

pa ponovo u view/gamut warning i izabrana boja u preferencama ce ti pokazati koje boje na fotki su ti izvan gamuta (opsega) koji cmyk moze da reprodukuje, ako zelis da proveris sta ces dobiti kliknes na polje za boju, kolor piker ,pa kad se otvori klikces po fotki tamo gde se pored boje, iznad koje pise new pojavi usklicnik dobices tu boju a ne onu koja je na fotki, ako usklicnika nema bica ta boja kao na ekranu.

 

 

Rade nam proof u Rotografici, samo smo poslednji put uboli da su svi proofovi OK. Ici cu danas da mi urade proofove problematicnih stranica, da budem siguran da je do nas problem.

 

ako su prufovi ok a stampa nije zna se ko je kriv

 

Imas i jeftiniju varijantu nije kao pruf ali blizu je proveravao sa denzitometrom emulacija je ali je vrlo blizu, odes u grid i na indigu ispucas fajlove, pre toga skini sa sajta setovanje za pdf print koje daje Grid, ne eksport u pdf vec print

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

E stvarno ste mi puno pomogli!!!

 

Imam jos samo jedno pitanje koje me buni.

U onom podesavanju gore za RGB... neko tvrdi da treba da stoji profil monitora, neko da treba eciRGB, a neko Adobe RGB.

Ja mislim da treba Adobe, ako u njemu vec slikam.

?

Link to comment
Share on other sites

Ne treba da bude profil monitora jer to znači da ti radiš u kolornom prostoru monitora, što ne valja. Treba da radiš u prostoru Adobe 1998 ili nekom drugom (pomenuo si neki u prvom postu) koji ima mnogo širog kolorni opseg. Tako ćeš moći npr. da prebaciš rgb u cmyk a da izgubiš minimum boje. Profil monitora treba da ti je u podešavanjima za monitor u OS-u i služi samo da monitor prikaže boju što bolje može. Nadam se da ovo nije skroz nejasno :) Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav,

da ne otvaram temu drugu, molio bih nekoh iskusnijeg sa štamparskim pripremama za odgovor, koji

kolor profil treba staviti za pripremu za štampu knjige , bez kolor fotografija, dakle crni tekst, cilj je da tekst

izgleda lepo sa punim slovima, skoro isto i bolje nego što izgleda na monitoru. Priprema se u obliku pdf fajla,

i u printer podešavanjima treba staviti kolor profil.

 

Hvala

Link to comment
Share on other sites

Ne kontam zasto da ne radi sve u ProPhoto ako vec slika u NEF, i to 16-bit, pa tek na kraju cele obrade neka konvertuje u profil koji mu treba. Tako izbegava Adobe RGB -> CMYK gde moze doci do gubitka boja.

 

Drugo, ako koristi sinhronizovane aplikacije (Photoshop, Indesign, Illustrator istih verzija), ne vidim zasto bi sacuvavao nesto u TIFF jer je jednostavnije sacuvati u PSD format i njega ubacivati u Illustrator ili Indesign. Jedini argument za TIFF je bolja kompresija, ali na kraju se ionako sve salje u PDF tako da je svejedno, a PSD ubacen u Indesig znaci jedan format manje u procesu.

Ima po net-u dosta rasprava na ovu temu, i jedini argumenti za dalje koriscenje TIFF-a su navike korisnika (jos iz vremena Quark-a). Mozda je Adobe kod zadnjih verzija nesto popravio oko mogucnosti manipulacije TIFF fajlovima koji sadrze lejere ili transparentncije i spot boje i sl. u Indesign-u, ali jos od prvih verzija (od CS2 sigurno, za CS ne znam) sve to je radilo bez problema kad se importuje PSD fajl.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...