vip88 Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 Hello...ja sam nov u svetu dizajna,tako da ne znam mnogo toga,pa mi za pocetak treba vasa pomoc...radim neko logo za fax,pa je doslo vreme za boje (profesor trazi inace ne bi ja) :) E sad,naiso sam na cool sajt,verovatno svi znate za Adobe Kuler,pa imam jedan problem...kada tamo npr. nadjem neku kombinaciju boja i iskoristim vrednosti te boje,dobijam totalno drugaciju boju u illustratoru u odnosu na sajt...rec je o krajnoj desnoj boji...e sad,kad ja uradim printscreen sajta i "pokupim" boju u PSu dobijam totalno drugacije vrednosti boje nego sto pisu na sajtu...ne znam u cemu je problem...?
Trunks Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 CMYK/RGB za početak pa ćemo onda dalje.
kobayashi Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 Il' koristi Safari, ili Firefox-u dodaj ovaj plugin: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/ad...lor-management/ A onda uporedi da li su ti sve ove slike iste: http://shadrin.rudtp.ru/Personal/Shadrin_news_hot6.htm Ako nisu, onda Color management browser-a ne valja.
vip88 Posted January 29, 2011 Author Report Posted January 29, 2011 Slike mi nisu iste,idu od tamnije kad svetlije...a taj plugin ne mogu da dodam,nemam para da kupim :D Sad skidam Safari,pa cu videti sta se desava...hvala...pozZ
vip88 Posted January 29, 2011 Author Report Posted January 29, 2011 Ok...u Safariju su mi sve slike iste...a one boje na Kuleru se razlikuju za nijansu,ali se primecuje raznilka... Sad sam probao na laptopu u Chromu isto pokazuje od tamnijih ka svetlijim... A jel radio neko kalibraciju monitora i da li znate da li to vredi i da li ima da to neko radi u Nisu? PozZ
Trunks Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 Vredi naravno ako se baviš štampom. Proveri u Photoshop-u color profile kao i u View > Proof setup šta je izabrano.
andrejevic Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 A da ti .ai fajl ne vuce neki ICC profil? Mada preview koji vidis u mozilli je skroz u rgb-u dok illustrator pokusava da ti docara cmyk uz pomoc rgb pixela monitora. Nije lako izaci na kraj sa bojama, vrednostima, profilima itd i iskusnijim dizajnerima tako da ne ocajavaj, desava se. Moj ti je predlog da sacuvas iz Kulera adobe swatch exchange file (.ase) pa ga uvezes kroz swatch paletu u illustrator/photoshop/indesign tj gde ti vec treba. Ili jos bolje (posto vidim da imas adekvatnu verziju Illustratora) idi na Window > Extensions > Kuler pa svuci kolor temu u swatches. Onda si siguran da je to to pa ako i dalje ima razlike pogledaj da li ti je ICC profil za cmyk US WEB COATED (SWOP) v2
vip88 Posted January 29, 2011 Author Report Posted January 29, 2011 hvala ljudi...ovo ce biti dosta za pocetak...posto sam pocetnik,ocekujte jos mnogo pitanja u buduce... :) ...ajmo ovako za kraj,jel imate da mi preporucite neku literaturu ili nesto slicno sto se tice dizajna,posto na onom faxu od profesora ne mozes nista naucit :) ? pozZ
Recommended Posts