Jump to content

Veoma, veoma, veoma stari blicevi i Canon 40D


Fodi
 Share

Recommended Posts

Pozdrav svima

 

juce sam kupio foto senzor ili ti optical slave trigger PSS 04 ((na Googlu ga prdstavljaju i kao PT 04) mala kockica sa senzorom i dodatnim prikljuckom sa strane za kabl za blic)) u nadi da cu svoje stare bliceve bezzicno povezati sa Canonom EOS 40D. Na moju zalost bezuspesto. Oni rade, sevaju, blicaju, ali nikako da se sinhgronizuju sa Canonom. Da li negde gresim, ne znam. Sve u svemu ako neko ima neku ideju, dobrodosao je.

 

Da pojasnim samo neke stvari. Kad kazem stare bliceve, onda mislim na bas veoma stare bliceve, bez dodatne elektronike i bilo kakvih digitalnih podesavanja na njima. Jedan je Luxon 124AZ, drugi, unomat P300 TCT. Ovaj prvi ima vruci kontakt i njega stavljam na foto senzor PSS 04, a ovaj drugi, kablom vezem za njega.

 

Testirao sam ih na ekspozicijama u rasponu od 1 sekunde do 250-tinke na P i M, ispalio oko 700 snimaka i sve su tamne. Kao sto rekoh, blicevi rade i moj interni, ugradjeni blic na Canonu, koji kad sevne, popali i njih, ali nikako ne mogu da se senhronizuju. Pokusavao sam na sve moguce nacine da setujem aparat, od P do manuelnog i nazad, na svim "normalnim" ekspozicijama od 30` do 250` i sve je tamno. Pokusavao sam i sa podeksponiranjem i preeksponiranjem blica, sa mehanickim podesavanjima tih starih bliceva i nista. U pocetku sam slikao neku kompoziciju, posle sam slikao same bliceve koji su bili upereni u fotoaparat, i ni na jedoj slici ih nisam uhvatio u "punom sjaju".

 

Samo jednom, ali, samo jednom, se sve sinhronizovalo i ispalo ok, na P, 60`- F5.6, posle toga na istim podesavanjima - NISTA, MRAK. Da li je ovo bila neka grska u celom sistemu, u senzoru ili gde vec, ne znam.

 

Ako neko ima iskustva sa slicnim stvarima neka se javi.

 

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Vidi, ta tematika je jedno 50 puta prezvaka po zoni. Al ajde, kad tebe mrzi da pretrazis, evo mene ne mrzi da odgovorim i po 51. put.

 

Problem ti je Canonov interni blic koji nema M mod nego uvek radi u ETTL modu, tj svaki put opali predbljesak, pa zatim bljesak. Tvoja kockica reaguje na predbljesak a ne na pravi bljesak i eto ti problem.

 

RESENJE: ili nadji kockicu koja ignorise predbljesak, ima ih, ili sam iniciraj predbljesak pritiskom na dugme (ako se dobro secam u pitanju je *) nakon cega ce prilikom okidanja blic opaliti samo jednom jer si prethodno rucno izmerio vrednosti. Imas 15 sekundi izmedju pritiska dugmenceta i okidanja, nakon cega se aparat vraca u normalu, tj. ponovo ce opaliti predbljesak.

 

pozdrav

 

Link to comment
Share on other sites

da, ali ja iskljucim AF i anti red eye, tako da nemam predbljesak. Hajde molim vas posaljite mi linkove ili sta vec gde su te teme prozvakavane.

 

Hvala

 

nije da nemam vremena, nego sam ocajan, i vreme provodim u garazi pokusavajuci da uradim nesto. Do sadase nisam bavio fotografijom gde se koristi vestacka rasveta, pa i nemam mnogo iskustava.

Link to comment
Share on other sites

Najverovatnije je problem sa predbljeskom. Moguce je i da zbog nacina vezivanja na kocku blicevi ne okidaju u isto vreme. Jesi li probao da okidas nezavisno jedan po jedan blic? Ako nisi stavi samo jedan blic na kocku i okini da vidis sta ce da se desi, a zatim probaj i drugi blic. Ako pojedinacno dobro rade mozda ces morati da uzmes jos jednu kockicu.

Link to comment
Share on other sites

da, to je to, u pravu ste, taj predbljesam ne zeza i ta * funkcionise ali me nervira. Ima li neko neku ideju kako to da zaobidjem? Ili da zamenim kockicu, ako uopste i ima tih koje ne reaguju na predbljesak. I kako se na engleskom strucno zove taj predbljesak?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...