Mikimax Posted January 27, 2011 Report Posted January 27, 2011 Molim vas da mi date okvirno mišljenje o ceni koštanja ovog projekta da bih znao koliko novca da izdvojim za razvoj istog. Projekat mislim da dam nezavisnim arhitektama, ne treba mi pečat niti dozvola. Zanima me cena idejnog i finalnog projekta. Kuća bi imala oko 100m2, plac oko objekta oko 3000m2, kuća je stara, od kamena, zelimo da bude u starom primorskom stilu. Ova kuca bi imala prizemlje, prvi i drugi sprat i izdavala bi se kao vila. http://img689.imageshack.us/f/aviovisoko.jpg http://img42.imageshack.us/f/dsc05801c.jpg http://img521.imageshack.us/f/dsc05715w.jpg http://img97.imageshack.us/f/dsc05711n.jpg
Cvijovic Vuk Posted January 28, 2011 Report Posted January 28, 2011 Plac je vrlo lep. Kuca ima velikih mogucnosti. Koliko etaza ima...vidim neki podrum? Dakle cena se obracunava po m2 bruto povrsine recimo ako kuca ima u osnovi 100m2 a dve etaze onda je ukupna bruto povrsina 200m2. Cena m2 se krece za idejni od 7-15 evra za m2. a cena glavnog projekta je od 15 - 30m2. Ako vam neko radi glavni onda mozete i da izbegnete idejni. Cena varira od kvaliteta. Ovaj plac i kuca imaju velikog potencijala tako da ne bi trebalo da stedite na projektu. Pozdrav P.S. naravno neko ce vam ponuditi i nizu cenu...mahom ljudi koji mogu da se bore na trzistu samo cenom a ne i kvalitetom.
Mikimax Posted January 28, 2011 Author Report Posted January 28, 2011 Plac je vrlo lep. Kuca ima velikih mogucnosti. Koliko etaza ima...vidim neki podrum? Dakle cena se obracunava po m2 bruto povrsine recimo ako kuca ima u osnovi 100m2 a dve etaze onda je ukupna bruto povrsina 200m2. Cena m2 se krece za idejni od 7-15 evra za m2. a cena glavnog projekta je od 15 - 30m2. Ako vam neko radi glavni onda mozete i da izbegnete idejni. Cena varira od kvaliteta. Ovaj plac i kuca imaju velikog potencijala tako da ne bi trebalo da stedite na projektu. Pozdrav P.S. naravno neko ce vam ponuditi i nizu cenu...mahom ljudi koji mogu da se bore na trzistu samo cenom a ne i kvalitetom. Trenutno ima prizemlje i sprat, u prizemlju se držala stoka, a na spratu živelo. Na avionskom snimku se vide crepovi i to je kuća i tolika je osnova. Ovo ispred kuće je ograđeno zidom od kamena, to planiramo da srušimo. Ovo što mislis da je podrum je ostava ispod stepeništa i nastavlja se bazen za vodu koji planiramo da ostavimo i iskoristimo kao terasa. U vezi stepenica, one su sada veoma strme, idu od ivice donjih ulaznih vrata do ivice gornjih ulaznih vrata, da li misliš da bi valjalo da ih razmontiramo i prebacimo na drugu lokaciju kako bi ispunili neki standar visine stepenika? http://img339.imageshack.us/f/dsc05719c.jpg/ Zidovi kuće su široki oko 1m. Pored te kuće nastavlja se ruševina, trenutno ne u našem vlasništvu, ali će se i to uključiti u kompleks, kao i delovi oko placa. Crepovi na kući su stari preko 300 godina pa bi to iskoristili na nekim specijalnim lokacijama, kuća ima istoriju i svoju priču, ono šta turisti vole. http://img255.imageshack.us/f/dsc05723i.jpg/ Znači tvoja preporuka je da se na projekat kuće ne štedi i da se plati puna cifra, a šta je sa dvorištem, kako bi se to naplaćivalo, ipak je to velika kvadratura, a planiramo da izgradimo bazen, džakuzi, teniski teren, roštilj,... Da li da jednoj osobi dam da mi radi i exterijer i interijer i zelenilo, ili odvojeno? Što se tiče zelenila imamo oko 10 stabala maslina, 1 veoma staro sa planom da posadimo još barem 10 stabala i planiramo da presadimo 6 starih maslina na ovu lokaciju, takođe imamo lozu, bademe, trešnje, višnje, mandarine, mnogo borova i žive ograde. Sve slike su napravljene u januaru ove godine. http://img192.imageshack.us/f/dsc05807u.jpg/ http://img832.imageshack.us/f/dsc05783m.jpg/ http://img143.imageshack.us/f/dsc05806y.jpg/ http://img560.imageshack.us/f/dsc05785.jpg/ Hvala na odgovoru, što se tiče štednje na projektu to si potpuno u pravu jer kvalitetan projekat je pola kuće.
Gremlin Posted January 28, 2011 Report Posted January 28, 2011 Ovo je pozicija prema manastiru Praskavica!? iznad Pržnog i Miločera... ili me prevario pogled...
Mikimax Posted January 28, 2011 Author Report Posted January 28, 2011 Ovo je pozicija prema manastiru Praskavica!? iznad Pržnog i Miločera... ili me prevario pogled... Sutomore, Naselje Brca, lokacija na google mape je 42.130209,19.067684 1km od magistrale, veoma blizu po standardima vila za izdavanje.
biser Posted January 28, 2011 Report Posted January 28, 2011 Plac je vrlo lep. Kuca ima velikih mogucnosti. Koliko etaza ima...vidim neki podrum? Dakle cena se obracunava po m2 bruto povrsine recimo ako kuca ima u osnovi 100m2 a dve etaze onda je ukupna bruto povrsina 200m2. Cena m2 se krece za idejni od 7-15 evra za m2. a cena glavnog projekta je od 15 - 30m2. Ako vam neko radi glavni onda mozete i da izbegnete idejni. Cena varira od kvaliteta. Ovaj plac i kuca imaju velikog potencijala tako da ne bi trebalo da stedite na projektu. Pozdrav P.S. naravno neko ce vam ponuditi i nizu cenu...mahom ljudi koji mogu da se bore na trzistu samo cenom a ne i kvalitetom. stvarno dobijas toliko para za idejni ? i za glavni? skidam kapu!
t@urus Posted January 28, 2011 Report Posted January 28, 2011 Plac je vrlo lep. Kuca ima velikih mogucnosti. Koliko etaza ima...vidim neki podrum? Dakle cena se obracunava po m2 bruto povrsine recimo ako kuca ima u osnovi 100m2 a dve etaze onda je ukupna bruto povrsina 200m2. Cena m2 se krece za idejni od 7-15 evra za m2. a cena glavnog projekta je od 15 - 30m2. Ako vam neko radi glavni onda mozete i da izbegnete idejni. Cena varira od kvaliteta. Ovaj plac i kuca imaju velikog potencijala tako da ne bi trebalo da stedite na projektu. Pozdrav P.S. naravno neko ce vam ponuditi i nizu cenu...mahom ljudi koji mogu da se bore na trzistu samo cenom a ne i kvalitetom. Mozda u Bgd-u ta cena jer je on centar sveta... U manjim sredinama tuzna prica... Dogovor drustva arhitekata da se glavni ne radi ispod 5, ljudi rade i za 2e (dobro ste citali 2e za glavni projekat, da pokriju stampu i staticara) samo da neko drugi ne bi radio... i 30 je malo u odnosu na Evropu i svet, ne moramo ici dalje u Sloveniji je daleko skuplje od toga... Ali za drzavu Srbiju ko uzme 30 svaka cast... Zivela centralizacija=ziveo Beograd! Jadna je ova nasha sRBIJICA!
Bukinjo Posted January 28, 2011 Report Posted January 28, 2011 da, tuga ziva...2e... a te sume od 40e po m2 mogu samo odredjeni biroi po bg-u da uzmu...
t@urus Posted January 28, 2011 Report Posted January 28, 2011 Dobro da se bar na nekoj temi pokrenula prica o ovome... Jeste mali off ali bitno je da se diskutuje! Ta cena je za Srbiju bash jaka... I neko ima obraz da dodje i kaze da uzima 30e dok arhitekte sa iskustvom od 30, 40 godina rade za 3,4 evra da prehrane decu... Ali to je Srbija! Posle se vlast pita zasto ljudi odlaze... Zbog toga sto ovde nema posla, ako ga u nekom slucaju i ima sramno je placen... Onda mladi i obuceni ljudi odu u neku stranu zemlju dobiju zeljeni novac a drzava u koju su otisli visestruko profitira jer je dobila strucnjaka a nije ulozila dinar u njegovo skolovanje, osiguranje....
zli_veverac Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 Dobro da se bar na nekoj temi pokrenula prica o ovome... Jeste mali off ali bitno je da se diskutuje! Ta cena je za Srbiju bash jaka... I neko ima obraz da dodje i kaze da uzima 30e dok arhitekte sa iskustvom od 30, 40 godina rade za 3,4 evra da prehrane decu... Ali to je Srbija! Posle se vlast pita zasto ljudi odlaze... Zbog toga sto ovde nema posla, ako ga u nekom slucaju i ima sramno je placen... Onda mladi i obuceni ljudi odu u neku stranu zemlju dobiju zeljeni novac a drzava u koju su otisli visestruko profitira jer je dobila strucnjaka a nije ulozila dinar u njegovo skolovanje, osiguranje.... Ziva istina. Nazalost zemlja je u totalnom rasulu i arhitekte bi verovatno naplacivale vise kada bi ljudi imali para. Ali generalno mislim da ljudi u srbiji ne cene posao arhitekte jer misle da je preplacen. Svako ko se lati da gradi kucu, radi nadogradnju ili adaptira stan misli da je to samo povuci par linija a ne znaju da tu ima mnogo vise od toga. Ako neko moze da se naplati sa cenom od 30e sto je po meni za glavni i izvodjacki projekat super neka tako i uradi. Ja sam inace proletos diplomirao i planiram na leto da palim preko grane jer ovde jednostavno nema posla za mladog arhitektu.
biser Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 ja bih samo, ako mogu, da zamolim gosn Cvijovic Vuka da mi pojasni kako je dosao do te cene projekata/m2 i da se unapred zahvalim na odgovoru. pozz
t@urus Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 Ziva istina. Nazalost zemlja je u totalnom rasulu i arhitekte bi verovatno naplacivale vise kada bi ljudi imali para. Ali generalno mislim da ljudi u srbiji ne cene posao arhitekte jer misle da je preplacen. Svako ko se lati da gradi kucu, radi nadogradnju ili adaptira stan misli da je to samo povuci par linija a ne znaju da tu ima mnogo vise od toga. Ako neko moze da se naplati sa cenom od 30e sto je po meni za glavni i izvodjacki projekat super neka tako i uradi. Ja sam inace proletos diplomirao i planiram na leto da palim preko grane jer ovde jednostavno nema posla za mladog arhitektu. Ja sam druga godina ali vec vidim da cu morati da idem negde ako zelim da moj rad bude adekvatno i placen... Sto se tice ovog nema para u zemlji ima i toga, ali kad bi se svi dogovorili da se ne ide ispod 15e/m2 za glavni, investitor bi toliko morao da plati ako zeli projekat za svoj objekat... To je nemoguce u nasoj drzavi jer nam je takav mentalitet, arhitekta ce raditi i za visestruko manju sumu od dogovorene u drustvu i u komori zarad toga da upravo on uzme taj posao nekom drugom. Ovo je izrazenije u malim sredinama nego u BGD-u ali oseca se u celoj drzavi!
biser Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 keramicari uzimaju 6-10 e. sa jednim sam se posvadjao i pokusao da mu kazem ko je gore a ko dole. Dzaba. On je baja, a ne ja. Kada nekome kazem i 3e pocne da se mrsti, ali kada mu neki ( ____) kaze 6e za keramiku, onda je ok......:"znas keramicke plocice se postavljaju jednom u zivotu"....koliko li sam puta cuo takvu izjavu. Ljudi ni ne znaju sta radi i ko je arhitekta. Off ali bitan - mislim da ljudi u srbiji vise znaju putem medija( elektronskih) koliko pauk ima dlacica na nogama, koliko je vidno polje krokodila u vodi , koliko gepard trci na 520 m, kolika je duzina repa gnu-u, koliko ... i da li je Brana bio u ziriju tamo ili onamo, i kada ce ijopet, i da li se onaj opet slikao za tv stojeci iza ledja clanu biblioteke. Koga briga za edukaciju sta je lepa kuca, da li ovo treba ovako ili onako...kome da se obrati da mu zivotni prostor za sledecih n godina bude po meri kada ima keramicara i molera za koga jedino zna da moze da mu uradi nesto na podu i nesto na zidu. sretnu me: e, izvini , a ti si ono bese gradjevinu..? - ne , arhitekturu. - e, nista onda, izvini....cao blink, blink...
t@urus Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 Sve je tacno to... Ne kazem da je napolju bajno ali ljudi znaju sta je arhitekta i spremni su da 10% celokupne vrednosti kuce uloze u projekat... Zbog toga tamo imamo Calatravu, Fostera, Holl-a i druge... A ovde nemamo nikog... Ne vredi kukati... Sto se tice tog off-a mislim da je mnogo ispravnije da ljudi znaju te podatke koje si naveo nego sta rade neka Seka, Ceca, Jeca u rijalitijima Dvor, Farma, Parovi... Novine, takodje kao medij su katastrofa... Jel se neko seca neke dobre tv emisije o arhitekturi? Nekog clanka u dnevnim novinama? Tesko... I dalje cekam pailhead-a da se prikljuci ovoj temi... Iz njegovih postova sam zakljucio da ima dosta toga da kaze o ovome... Situacija na faxu, posle faxa u drzavi Srbiji...
dobrikovic Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 Znas kako se dodje do te cifre, IDEJNI arhitekta uzme 1e + 1e firma = 2 eura GLAVNI arhitekta uzme 3e + 1e statichar + 1e elektro inz. + 1e Vik + 2e firma = 8eura (ako ima lift i masinske instalacije onda za svaku fazu po 1e) tu smo oko realnih 10eura e sad ide onaj lepsi deo: Chovek koji je doneo posao 3% Politichari, opstinari, advokati, geometar, geomehanika, zastita na radu, urbanistichki projekat, trgovci projektom i papirologijom... od 10e do 30e. Nadzor 2-3% investicije. Zato ljudi lepo poklonite projekat za 0e i pogodite izvodjenje i svakom podizvodjacu se ugradite 20%. Nema sanse drugacije.
t@urus Posted January 29, 2011 Report Posted January 29, 2011 @nidzos ima tu i proracuna za skloniste, protivpozarna zastita itd... Sve mi to znamo ali smo se cudili kako neko uzima 30e po kvadratu (isplatis sve saradnike ostaje ti 20e sigurno cisto)... Taj isti covek koji toliko uzima za glavni, uzima i 8-15 za idejni tako da ta tvoja prica ovde ne pije vodu... Shodno onoj prici za centralizaciju u manjim sredinama i staticar, elektro inz i vik ne uzima 1 nego 0,2e po kvadratu...
dobrikovic Posted January 30, 2011 Report Posted January 30, 2011 Ista stvar, samo kako se uzme, sta ti podrazumevas pod glavni projekat. Samo da ti neko razradi crteze u cad-u ili sve ovo ostalo koje se nakalemi na osnovnu cenu. Kad nudis posao nudis sve, zar ne ali i ne mora. Naravno nije isto hotel sa 5* i kuca na brdu, inace trazio se arhitekta dole u CG na nekom tenderu za projekat hotela sa 5* ali da ga ima u referenc listi, niko se nije javio. evo ovaj konkretan primer 200m2 x 15e = 3k evra i glavni 200m2 x 30e = 6k evra Nije to nerealno cak stavise, ali ako radis magacinsku halu od 50k kvadrata onda jeste. Moja firma je projektovala jedno pozoriste, dakle samo projekat (bez ovih okolo gluposti), 2.5k kvadrata za 180k evra i na kraju ti troskovi pokriju skoro samo plate inzenjerima. Hteo sam samo reci da nije to kao na pijaci, odsecite mi kilo komsija, posto je. Treba investitora upoznati sa svim troskovima od pocetka do kraja i ponuditi deo koji bi mogao uraditi shodno kvadraturi, ceni, izmenama, kvalitetu...
MaxCohen Posted January 30, 2011 Report Posted January 30, 2011 Sve dok ljudi u Srbiji veruju da se preko noci mogu napraviti milioni,sve dok je to i u praksi mouce,sve dok u svesti imaju da jedan masinbravar moze da vodi drzavu i da je najbolji establishment da citiram Laleta Basaru,"gologuzija",bice kako jeste.Urbanizam,gradjevina,arhitektura su veoma isplative grane sto legalne,sto sive ekonomije i idealno sredstvo za oplodnju sopstvenih tajnih fondova,bile i bice.Arhitekta je uvek smatran nepotrebnim balastom,budalom,nekim umetnicki nastrojenim likom koji zaboga trazi mnogo za neka saranja(moze i sranja) po papiru i lucidne,najcesce sa stanovista investitora nepotrebne ideje.I ko ce da ga placa uopste kad za tu sumu koju on trazi moze lepo da se kupi nesto konkretno i neophodno kao sto je recimo plavo LED osvetljenje kamina,akvarijuma ili falsh duborez Seobe Srba iznad ulaznih vrata od iskljucivo hrastovine...To realnos` (bez T,nepostojano T je veoma rasprostranjena glasovna promena kod investitora,npr.krs`,prs`,cak i jgrad u Italiji sa tri slova Trs` kod pojedinaca...). E,sad...cena zavisi od klijentele,vase procene klijentele,vasih "ledja" i lucidnosti.Slucajeve u kojima ste bogomdani "drzavni" ili partijsko-komunisticko-rodjacko-kumovski arhitekta,ne treba uzimati u obzir,prema njima je Foster & Partners SUR za izradu i prodaju povodaca za kucne ljubimtza,a strucnos` im je negde izmedju Nj.V.Svevisnjeg,kao Arhitekte svega ovozemaljskog i svog znanja od kakvog Panoramix-a do danas sublimiranog na jednom mestu i implementiranog u njihov dodjosko-provincijski(iskljucivo definicija State of mind,nikako geografska odrednica) mozak.Za navedene pogledati svetle primere arhitekture ovekovecene u alukobondu,glosy fasadama,nefunkcionalnim zgradama sa kojekakvim mediternskim elementima u sred Beograda i sl..ko treba da zna,znace o kome je rec. Dakle dok je tako i dok je The Drzava kakva jeste,odnosno kakva nije i kakve nema ni u jednom segmentu,arhitekta ce biti ponizavan,obespravljen i jadan,jer jednostavno nema arhitekture u zemlji u kojij je prosecna plata 295 eura,a broj godina robije prosecnog upravnog odbora ili pak zbir IQ istog +- 2% na 295.Znaci mrak. Od arhitekture u Srbiji nema zivota,zadovoljenja,profesionalnog ispunjenja,satisfakcija i zadovoljstvo su odavno umrli cak i ko ideja. Sve do trenutka dok neko iz esnafa ne progura zakon,edikt,bilo sta sto ce reci da arhitekta i svi kojima ON komanduje kao Von Karajan(pa i publici koja razdragano klapce istom) papiroloski,zakonski i oporezovano ima da dobije 10% ili nema nista od mauzoleja,zgrade,kokosinjca,imacemo ovakve polemike.Dakle do tada sve je plod maste.U ovom trenutku ako ne gresim taj segment vodi ortoped,sto ce reci nije ni cudo sto imamo dislokaciju kretanja i frakture po svim savovima.Primereno. Pojedinacne akcije i Doh Kihot-ovska borb dovode samo do toga da imate strane Office na 4000 km od BG u kojima ima i po 30 arhitekata iz Srbije,da imate brilijantne mlade mozgove koji broje minute kada ce da zapale "preko" jer jednostavno Arhitekta sa velikim A,kako je moj ljubljeni pradeda potpisivao sebe,a ja nasledio lepi obicaj tek kad sam zapalio u emigraciju i shvatio da u BMW broshuri za seriju 5 (bitan detalj) stoji da su prvenstveno namenjeni Arhitekti,Lekaru i Advokatu,za sada samo bleda fleka profesije kojoj po svim civilizacijskim tekovinama pripada. ...ne ulazi mi se u pricu o ciframa,uvek se setim Srbije i gneva. Da,jos nesto.Pored svega,a vezano za formiranje cene projekta.Ja licno ni po koju cenu ne radim nista,ali nista,ruznim zenama sa mnogo novca,narocito ako je nasledjen.Iz gorkih iskustava sa doticnom vrstom Troll-ova dosao sam do zakljucka da ta podvrsta homo sapiensa ima neverovatan problem sa celim svetom,okruzenjem,sobom.Zasto?Zato sto je ruzna zena ljuta na Boga,postojanje,na insekte,na sve,jer je ruzna.A na Arhitektu tek,jer on ima moc da stvara lepo,predmete divljenja, a u njenom slucaju nista ne pali...Ako ima pozadinu u vidu 6 cifara i muza najcesce beskicmenjaka,jos gore.Za izbegavati ili ako se bas mora prionuti nevoljno,OBAVEZNO cenu formirati sa koeficijentom 5 pa na dalje.
igorpet Posted January 30, 2011 Report Posted January 30, 2011 Kako se najcesce "projektuju" kuce ... pa vrlo jednostavno ... Copy - Paste - Print i posle se cudite sto su cene takve kakve su, a obzirom na kvalitet projekata cene su sasvim dobre. Retko ko kod nas ima dovoljno novca da moze da plati projektovanje kuce ... ostalo znate vec i sami. A ko kaze da neke druge oblasti nisu mnogo profitabilnije: Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je firmi Logik Internet platilo više od 2,5 miliona dinara, odnosno gotovo 26.000 evra, za izradu veb portala akcije "Očistimo Srbiju" ... Sve u svemu, cena bi morala da prati kvalitet, sto i nije uvek bas tako ali za pojedine "projekte" koje sam mogao da vidim stvarno je mnogo dati vise od tih par evra (tek da opravdamo koriscenje elementarnih komandi u CAD-u i plotera i potpis i pecat, naravno) ...
t@urus Posted January 30, 2011 Report Posted January 30, 2011 @ Nidzos: mislim na kompletan glavni projekat za stambeni objekat, znam ljude koji imaju 30 godina iskustva i mnogo dobrih i upecatljivih objekata iza sebe i ne mogu da uzmu preko 4 e... O tome pricam... @ max cohen: odlican post... Sto se tice ministarstva dovoljna je jedna anegdota, istinita... Jedan dan izlazi gospodin ministar ortoped Oliver Dulic i kaze: "Od danas je legalizacija besplatna!" Arhitekte dobijaju milion poziva taj dan od investitora jer su culi da legalizacije vise nije ni 1% nego je BESPLATNA! Sutradan pred medije izlazi pravnica, pomocnik ministra i kaze: "Ministar je tu nesto pogresio, nije dobro shvatio, ipak on nije iz te struke!" (ali je i dalje ministar). Nekoliko dana posle toga izlazi i sam ministar i saopstava da nije to tako rekao vec da je to izvuceno iz konteksta... Nemoguce je u ovoj drzavi pricati o Arhitekturi (i dalje mislim da je to najlepsa profesija) a ne pricati o politici. Nazalost tako je. Sve dok se to ne promeni tesar ce biti daleko placeniji od Arhitekte jer on ima tezak i odgovoran posao...
Cvijovic Vuk Posted January 30, 2011 Report Posted January 30, 2011 Ja se izvinjavam, evo da se javim. Cene koje sam naveo odnose se na objekte visokog kvaliteta. Kad sam video plac i kucu i pogled jedino sto sam imao u glavi je neki opasan projekat arh. sa projektom enterijera sa projektom elektro instalacija vode i kanalzicajie protivpozarni elaborat..masinske instalacije visoke kategorije, slaba struja ..dakle obezbedjenje, telekomunikacija itd itd..pa ako ide bazen elobarat za bazen...pa spoljno urednje...e sad....KOLIKO TO MOZE DA KOSTA? Da se razumemo radio sam i ja za 2 i 5 evra ali radio sam i enterijer za 15. Zavisi od objekta, zahteva investitora. u CG vec toliko dugo zidaju samo ofrlje tzv. satro lux da mi je muka. i pravo resenje za neki turizam je zaista objekat visoke klase sa privatnoscu a ne ono sema Zavalina !!! nije to projekat izvedenog stanja, legalizacija ili kuca u Pazovi...ili stanc stambena gradnja po gradovima Srbije. I jos nesto valjda na ovom forumu popularizujemo kvalitet kako investitora tako i nas iz struke..Ako cemo da pricamo o cenama onda ajmo da napravimo novu temu. Centarilzacija ne ide ni nama na ruku koji smo u Bgd-u ali i to je posebna tema sa naslovom Oliver Dulic ...pa covek je car... P.S. Znam ljude koji uzimaju 30 evra i koji za to pruzaju objekat za grand prix salona ili za naslovnu nekog casopisa....Gugl...Zoran Radojcic...Brana Mitrovic.... Ja bih u to drustvo a Vi? ....sto ne znaci da cu ikad stici alo to mi je pravac ~~~!!!! I procenti su slatka tema ali je prica da onda treba da radimo za dzabe ravna kretenizmu.
t@urus Posted January 30, 2011 Report Posted January 30, 2011 Slazem se da je plac interesantan... I vise od toga... Naravno da cena projekta drasticno skace ako se radi enterijer, ali svi znamo da si ti rekao glavni projekat nigde nisi naglasio enterijer... Enterijer i ide 10-20e zavisno od slozenosti, da li se sav namestaj dizajnira ili se ubacuje gotov itd... Jednostavno nismo se razumeli... Mozda ovo i nije bila tema za pricu koju smo nekolicina ljudi i ja ovde pokrenuli ali jednostavno smo osetili potrebu da to negde kazemo... Nije ovo atak ni na tebe ni na investitora, za to sto si naveo sigurno je i normalno dati 20-30e/m2, jednostavno osetila se potreba da se diskutuje o nezavidnoj poziciji vas arhitekata i nas budicih arhitekata u ovoj drzavi!
pailhead Posted January 30, 2011 Report Posted January 30, 2011 Dobro da se bar na nekoj temi pokrenula prica o ovome... Jeste mali off ali bitno je da se diskutuje! Ta cena je za Srbiju bash jaka... I neko ima obraz da dodje i kaze da uzima 30e dok arhitekte sa iskustvom od 30, 40 godina rade za 3,4 evra da prehrane decu... Ali to je Srbija! Posle se vlast pita zasto ljudi odlaze... Zbog toga sto ovde nema posla, ako ga u nekom slucaju i ima sramno je placen... Onda mladi i obuceni ljudi odu u neku stranu zemlju dobiju zeljeni novac a drzava u koju su otisli visestruko profitira jer je dobila strucnjaka a nije ulozila dinar u njegovo skolovanje, osiguranje.... Pa nije bas tako. Recimo, ako odes u Ameriku, moras da se otelis da bi mogao da se nazoves arhitektom. Rad, iskustvo, ispiti, pa tek onda licenca i clanstvo u AIA. Do tada, mozes da budes samo dizajner. Onda kad si clan AIA, oni te nadgledaju, pa ako si idiot kao ljudi ovde i pokusas da radis posao ispod cene, oni te izbace ili kazne. To kod nas recimo rade advokati. Ovde ima posla koliko hoces, samo IQ ljudi koji grade nije bas na nekom zavidnom nivou, i sve posmatraju vrlo banalno. Na primer, kad grade, bitno im je samo da kvadratura bude izrazena sto vecim brojem. Da li je nesto funkcionalno il ne, bas ih briga. Doduse, to je sve deo lanca, posto ljudi na ovim prostorima vole da zive u cumezima sa pogledom na komsijin zid. Ne vole bas da imaju mesto za parking, ne smeta im sto je svaki stepenisni krak drugaciji itd itd. Pa onda dobijes medak 2. Naravno ovo sve prate arhitekte koje prodaju svoje projekte kao paradajz na pijaci. Pre svega, kako uopste moze da se radi nesto samo na osnovu kvadrature?!? Ipak to nije paradajz, iako se kao tako prodaje.
pailhead Posted January 30, 2011 Report Posted January 30, 2011 ja bih samo, ako mogu, da zamolim gosn Cvijovic Vuka da mi pojasni kako je dosao do te cene projekata/m2 i da se unapred zahvalim na odgovoru. pozz Iznajmljivanje nekog manjeg stana gde bi mogao da se drzi manji biro 300e/mesecno. Licenca za autocad LT 1000e. Kompjuter podoban za rad 2000e. Stampac recimo 2000e (ili placati usluzno). 5 godina arhitektonskih studija 40.000 evra - (15k skolarina, 12k stanarina, hrana, knjige, casopisi, ekskurzije). Godisnja pretplata na jedan casopis cca 100-150e. Cena jedne knjige u proseku 60e. Potrebno je imati i neka kola sa kojima se odvesti na sastanak ili na lokaciju, mozda nekog zaposlenog ako ne moze covek sve sam da savlada (2 licence, 2 kompjutera, 2 radna stola).
igorpet Posted January 30, 2011 Report Posted January 30, 2011 ... Naravno ovo sve prate arhitekte koje prodaju svoje projekte kao paradajz na pijaci. Pre svega, kako uopste moze da se radi nesto samo na osnovu kvadrature?!? Ipak to nije paradajz, iako se kao tako prodaje. Pa ne prodaju svoje, u tome je i glavna poenta. Kad bi prodavali svoje onda bi vise cenili ... A kako "projekat" moze da kosta 2-3 evra: vrlo prosto, za prosecnu kvadraturu od 200m2 to mu dodje nekih 500-600 evra, 100e je neki max trosak i amortizacija a jedno 400-500e je zarada. Za metodu KPP (kopi-pejst-print) treba max 5h po projektu pa to dodje da arhitekte imaju satnicu oko 100e, sto je satnica kojom moze da se pohvali mali broj arhitekata i na svetskom nivou. Tako da je ovaj metod s pravom jako rasiren, i nije uopste tacno da je zarada jako mala. Naravno ova se operacija uopste ne moze nazvati projektovanjem, a ipak je svi tako zovemo, vec stampanjem projekte dokumentacije, ali covek vremenom uoci da je bolje da radi ovako nego nekako drugacije. A tek kad imate svog coveka na pravom mestu u pravo vreme, onda vam je prostor za odredjivanje cene necega sto smatramo za projektovanje prakticno neogranico. I tacno je da m2 ne igra nikakvu ulogu u odredjivanju cene vec ulozeno vreme u izradi projekta. Tako da ako se bavimo projektovanjem onda i cena od 30e tek pokriva osnovne stvari jer treba pristojna satnica, daleko veca od pomenutih 5h, da se osmisli i isprojektuje kvalitetan i funkcionalan objekat. A ako idemo ovim putem nemoguce je dostici vec pomenutu satnicu od 100e. A tema jeste upravo o ceni projekata, pa nije udaljavanje od teme ako pisemo o nacinu odredjivanja te iste cene sto nas i dovodi do odgovora pokretacu teme. Cena moze biti 2-3e a moze biti i 20-30e pa i do 50e a to pre svega zavisi od toga koliko ce se vremena utrositi za izradu projekta.
Recommended Posts