rskljnkv Posted January 26, 2011 Report Posted January 26, 2011 treba da se odlucim oko izbora posdiplomskih studija. na megatrendu predaje izvjesni sokol sokolovic, za koga sam cuo da je nas najvece autoritet sto se tice teorije dizajna. Koliko je to tačno, da li neko njega bliže/bolje poznaje?
Christopher Carrion Posted January 26, 2011 Report Posted January 26, 2011 Dobar je Sole, ne znam da li je najveći autoritet ali eto, traje godinama, akademik za one koji misle da je to bitno, doktorirao je na stolici za odmor, valjda jedna od prvih disertacija tog tipa, njegov je dizajn logotipa za "Dunav osiguranje" i "Komercijalnu banku" a pošto je primarno mislim u industrijskom dizajnu, njegov je i YUGO. Sad, koliko je to dobra referenca... :D
Ukica Posted January 26, 2011 Report Posted January 26, 2011 Za koje polje planiraš da se usavršavaš? Predavao je do pre koju godinu na Šumarskom fakultetu, ima puno radova u različitim oblastima, što se tiče teorije meni je bio korektan, u vezi visine autoriteta, moguće, ne znam u kojoj meri to može da govori o kvalitetu konkretnog programa studija, nemam iskustava sa Megatrendom ...treba puno toga uzeti u obzir
malinic78 Posted January 26, 2011 Report Posted January 26, 2011 Poznajem ga ja jer mi trenutno predaju dizajn ambalaze na fakultetu za informacione tehnologije i dizajn u Banja Luci...po meni je to profesor koji je veoma slabo prenosi znanje na studente (bar je tako kod nas) sto ne mogu tvrditi za ostale fakultete na kojima predaje (vjerovatno mnogo toga utice na to $$ :) :)... Vecinu predavanja smo gledali tupave slajdove sa slikama koje su skinute sa google ili nekih poznatih sajtova (fotoserach, istockphoto...) a ostatak predavanje smo citali textove sa powerpointa (jedan od citalaca sam bio i ja haha)... Znaci veoma dobar covjek (premda pomalo narcisoidan-bar smo ga tako mi dozivjeli) i veoma potkovan sa znanjem ALI znanjem koje nazalost ne zna da prenese na studente. Pozdrav!!!
Banjaluka Posted January 26, 2011 Report Posted January 26, 2011 Pozdrav, Sokol Sokolović, u svom vlasništvu ima diplome sa tri fakulteta: Arhitektura, Slikarstvo i Dizajn. Narcisoidan, egoističan i sl. ja, ja, momenti. Navodno je radio mnogo toga ali nisam baš siguran u sve te priče. Odnosno, nas par je pokušalo da na netu pronađe ko su autori, odnoso da li je on autor tih radova. Navodno je radio VoduVodu i bocu i logotip, FK Barcelona, Smart-a (automobil), ako se ne varam Ikarbus logotip, već spomenuti logo za banku,... Meni je kratko predavao. Mislima da je korektan čovjek, neće te zakinuti. Kada počne priču ode na široko. Tip je čovjeka - pitaj a ja ću ti reći. Čovjek jeste pun informacija samo ih treba izvući iz njega. Ako se sjetim još čega pisaću:)
Christopher Carrion Posted January 26, 2011 Report Posted January 26, 2011 Nije on baš takav kapacitet i neće biti da je radio SMART. Malo gradsko vozilo Sredinom osamdesetih godina rođena je u Institutu "Kirilo Savić" ideja o projektu malog graskog vozila sa dva sedišta. Urađena je i probna serija od dvadesetak automobila u pribojskom FAP-u. Ovo praktično vozilo je trebalo da bude naš projekat za sledeći vek. Mali "urbo" je imao ugrađen dizel motor od 10 konjskih snaga, trošio je 2,5 litra goriva i razvijao brzinu od 65 kilometara na čas, bio je pokretljiv i veoma malih dimenzija. Stilista ovog vozila je bio Sokol Sokolović. - Ideja je bila fantastična - kaže naš sagovornik. - A razvili smo je toliko da smo počeli da se igramo i izgledom vozila. Tako smo, na primer, žuto- crni "urbo" namenili pošti, crveno-beli urgentnoj sužbi, plavo-beli policiji, zeleno-beli kurirskim službama, belo-crni radnim organizacijama, jednobojni građanstvu... Kako to obično biva, nije kome je suđeno. Uza sav entuzijazam, projekat je zastao i - dogodilo se neminovno. - Dok smo mi čekali zgodnu priliku, Švajcarci su napravili svoj "smart", automobil sličnih (ponekad i istovetnih) karakteristika i dizajna kao naš "urbo" i - osvojili Evropu. Izgubili smo trku, ali mislim da od toga ne bi trebalo odustajati. Zašto ne bismo imali naš "seikento", "lanču Ů" ili "Daevuov" "matis"? Razradio je i ideju preoblikovanja sportskog modela "juga 65". Ideja je predstavljena u jednoj emisiji RTS-a i izazvala je veliko interesovanje gledalaca (i mogućih kupaca). Ali, to je bio kraj, kraj priče o sportskom "jugu". - A nije moralo tako da bude - kaže Sokol Sokolović. - Bilo je i novca i interesovanja. Šteta. A VODU VODU je radio Branko Lukić.
Banjaluka Posted January 27, 2011 Report Posted January 27, 2011 @ Christopher Carrion Sigurno je Sokol na to mislio kada je rekao da je "radio" Smart-a. :)
rskljnkv Posted January 27, 2011 Author Report Posted January 27, 2011 Mene najviše zanima njegovo mentorstvo, koliko je pouzdana osoba za tako nešto (odgovoran, pouzdan) i koliko je potkrepljen iz teorije forme i estetike uopšte. Imam opciju da se prebacim na FPN, radim manje zanimljive stvari ali da na kraju dobijem diplomu na koju mi niko nece prigovoriti "sega mega"... Ako on nije osoba za to (pun znanja ali teško ga uhvatiti), onda bolje ne mučit se sledeće tri godine...
CortoM Posted January 27, 2011 Report Posted January 27, 2011 Teško da ces naici na pedantnijeg i luđeg profu. :unsure: Od njega svasta mozes da naucis, a ako te zagotivi, radis poslice sa njim... Ne znam kakav je sad i koliko lova utice, svasta se prica, ja ga znam iz jednog lepseg doba. Ono sto je sigurno, naucices se da ne fušeris, što se jako ceni, bar napolju, kod nas je to uglavnom mana :rolleyes: Ako je ko nekad toplo preporucujem... B) toliko je lud da je postao nas najmladji akademik, ne po vezi :blink:
Recommended Posts