psl Posted January 18, 2011 Report Posted January 18, 2011 Pre nekoliko dana me je jedan poznanik (koji ima neki mali biznis) zamolio da mu odradim vizit kartu. Bez obzira sto sam mu rekao da nisam dizjner i da se u te stvari vrlo malo razumem, trazio je da odradim "kako umem". Odradio sam sto sam mogao - posto znam po nesto da napravm u Photoshop-u, u tom program sam i radio. Madjutim, u razgovoru sa jednom prijateljicom (koja je po struci graficki dizajner) napomenula mi je da se te stvari ne rade u Photoshopu. Ona tvrdi da ukoliko treba da retusirati neku fotografiju koristi se Photoshop, ukoliko se izradjuje logo ili sl. treba koristiti Illustrator, dok se za vizitkarte, brosure, flajere i slicno koristi InDesign. I resio sam da probam... Ali... Iako ima slicnosti izmedju Photoshopa i Illustratora, nikako nisam uspeo da postignem pojedine efekte u Illustrator-u (bar ne onako kako to izgleda u Photoshopu) a da ne govorim o InDesign-u (totalno drugacije okruzenje, rekao bih). Zanima me da li je tacno da svaki od ovih program ima jasno predvidjenu namenu? Da li se mogu koristiti zajedno za isti posao (ono sto ne mogu da odradim u jednom - pokusam u drugom)? Ako se koriste zajedno, da li se moze objekat direktno prebaciti iz Illustratora u Photoshop (i obrnuto) ili se recimo u jednom odradi sve sto se moze, snimi u jpg formatu (ili slicnom) i posle doradi u drugom? Unapred hvala uz izvinjenje ako sam negde pogresio u terminologiji.
Vrabac Podunavac Posted January 20, 2011 Report Posted January 20, 2011 Ako se koriste zajedno, da li se moze objekat direktno prebaciti iz Illustratora u Photoshop (i obrnuto) ili se recimo u jednom odradi sve sto se moze, snimi u jpg formatu (ili slicnom) i posle doradi u drugom? Ako ga snimis u jpg, onda nema povratka. Slepis slojeve i nemas sta vise raditi u Adobe-ima... onda slobodno nastavi u Paintu. Illustrator se moze koristiti za stampu, Photoshop ne. Tehnike pripreme za stampu (Adobe InDesign) su mi nepoznate. Mislim da si pogresio, ovde si trebao postaviti pitanje: http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showforum=22
tomaxxi Posted January 20, 2011 Report Posted January 20, 2011 Meni se svidja ovaj: Slepis slojeve i nemas sta vise raditi u Adobe-ima... onda slobodno nastavi u Paintu. Salu na stranu. Svaki od navedenih Adobe proizvoda ima svoju namenu. Naprimer, Photoshop obradi rasterske slike, Illustrator obradi vektora, a InDesign obradi teksta. U principu da je svejedno sa kojim ces programom raditi vizitku, vazno je postaviti dokument i opcije kako treba. Iskreno mislim da bi InDesign slobodno mogao da zaobidjes u celoj ovoj prici. Posto si pocetnik predlozio bi ti da vizitku odradis samo u Photoshopu. Standardna velicina vizitke je uglavnom 90x50mm s tim sto treba da dodas po 2mm sa svake strane kako bi se posle stampe vizitka obrezala na tacnu dimenziju. Dokument treba da bude CMYK u rezoluciji od 300 dpi. Ti odluci da li ce biti uspravna ili polozena. Takodje, vodi racuna o marginama da ne ides pre blizu ivice. Da si olaksas, postavi pomocne linije (Guides) na po 5-7mm prema unutra sa svake strane. Eto, to je uglavnom to. :)
Gremlin Posted January 20, 2011 Report Posted January 20, 2011 vidi vidi vidi proradili potpisi... :D Šalu na stranu, pls, taj drug ti je vrlo dobro objasnio razliku između adobeovih aplikacija. Svaka od njih ima svoju namjenu i u procesu dizajna fotografija se obrađuje u PS, crteži se rade u Il, a onda se sve to zajedno spakuje u In. Ti lijepo knjigu u ruke, pa počni od PSa, pa onda pređi malo na Il i na kraju In. ;)
psl Posted January 21, 2011 Author Report Posted January 21, 2011 Hvala na objasnjenjima. U sustini, nisam ni znao za razliku uzmedju rasterske i vektorske grafike, dok nisam ovih dana malo procesljao ovaj forum. Zato nisam ni razumeo cemu dva programa (od Adobe) sa vrlo slicnim funkcijama (bar sam ih ja tada smatrao slicnim). Nasao sam puno literature o Photoshopu i Illustratoru, video tutorijala i sl. Rad u Photoshopu sam poznavao od ranije - drug i ja smo eksperimentisali pa po nesto i naucili. Ali, voleo bih da znam bar nesto o grafickom dizajnu, osnovama... Ako bi mi neko preporucio neku knjigu, moze i sajt koji bi mi pomogao u tome, bio bih mu zahvalan. Naravno imajte u vidu da sam totalna neznalica, sto se toga tice.
fontana Posted January 21, 2011 Report Posted January 21, 2011 Iz knjiga/udzbenika mozes da naucis da koristis alate tj. softver koji se koristi pri dizajniranju, a dizajn kao nauku odn. dizajniranje ne mozes da naucis samo iz knjiga, te ako te zanima da naucis da koristis programe za neke svoje "usputne" potrebe onda lepo odes i pazaris Photoshop za pocetnike, Illustrator za pocetnike, i sve u tom fazonu. ;}
DEDA_RUMA Posted January 21, 2011 Report Posted January 21, 2011 Kako ne moze vizitka u PS-u? Moze i to opusteno. Ubacis logo, ispises tekst, pozicioniras, sacuvas kao .psd i odneses negde na digitalca... jedno je logotip (koji MORA da bude u vektorskom formatu), a drugo je vizitka koja opusteno moze da se ishutira u PS.
Recommended Posts