Jump to content

Recommended Posts

Posted

Imam jednu sliku totalno bez kontrasta te bi molio nekoga ako ima volje da mi je popravi da izgleda (ako je moguće) kao ova druga priložena.

Znam da če neki reči da tražim nemoguće ali zanima me do koje je kvalitete moguće lošu sliku poboljšat.

Koji program je najbolji za takve stvari da li Adobe photoshop ili ima koji bolji.

05pqd1fhkrk7zgm64sgm.jpg

jt46z6zhvuiqpuvm2nx.jpg

Posted
Da photoshop,ali treba znati.Ja bih ti pomogao da mogu da skinem tu tvoju sliku ali ne mogu pokusaj ponovo bez linka...

moze prevuces je na desktop ali je niske rezolucije 36 kb pa je svaka intervencija besmislena

Posted

Ne znam za sta bi ti koristila ova fotka jako je los kvalitet i samim tim bilo sta da radim sa njom je samo gubljenje vremena da ne bih sada kuckao ovde pogledaj sledeci video a na istom sajtu imas gomilu tutosa koji ce ti biti od koristi, mozda ne odmah u prvoj fazi ucenja ali kada budes savladao osnovne tehnike valja ce ti.

poz

Posted

Znaš zašto me to interesira, zato jer sam prije pola godine na webu vidio jednu sliku gotovo identične kvalitete kao i moja i tu istu sliku nakon obrade u photoshopu.

Razlika je bila za nevjerovat.

Nažalost nisam sačuvao te upute gdje je pisalo kako se došlo do te kvalitete.

Posted

Prebacis u Photoshopu Image/Mode u Lab, jedino tako dobijas ispravnu sliku bez gubljenja detalja. Dupliraj lejer i na lejeru iznad radi pa posle mozes da uporedis rezultate sa polaznom fotografijom. Kontrast mozes podesiti preko Image/Adjustments/Levels ili Curves gde imas tri kanala: Lab (za kontrast), a i b u kojima mozes da oduzimas i dodajes crvenu, zutu, plavu i zelenu po potrebi, a da ti ostale ostanu netaknute ili se srazmerno smanje/povecaju, tu ne mogu mnogo da ti objasnim ovako samo recima, ali eksperimentisi sa krivama, pomeraj ih i vidi kako ti najvise odgovara. Korisno da znas da mozes da oblikujes krive dodavanjem tacaka, recimo ako neces da ti se jedan deo pomeri stavis tacku i onda pomeras drugi deo krive. Dodatno mozes da upotrebis Filter/Sharpen/Unsharp mask da izgubis sum osnosno ako su ti ivice nejasne i da podesis na 20 - 50, ne vise, ali samo ako je potrebno. Mozda ti ovako zvuci rogobatno i komplikovano ali nije, samo kad probas konkretno na fotografiji.

Ovo inace ne znaci da ces povecati rezoluciju, ona je takva kakva je i s njom moras da radis, ali ovako sto se tice kvaliteta boje, ovo ti je to.

Pisem ovako jer slika koju si okacio je u uzasno maloj rezoluciji nema svrhe da ti je neko sredjuje, pretpostavljam da imas kod sebe bolju rezoluciju, a koraci nisu mnogo komplikovani, pa mozes i sam. ;)

Poz

Posted

Nisam rekla da ne valjaju. Dok radis ovo sto sam gore navela najbolje je raditi u Labu jer je on najpriblizniji onome sto vidi ljudsko oko, a zelis da vidis sto bolje ono sto ces realno dobiti zar ne? Kada zavrsis posao vratis u RGB. Naravno, ako bas zelis da izgubis detalje iz nekog razloga onda picis u Levels, skratis klizace i imas neki grubi neprirodni kontrast, ali to nije ono sto je cropape hteo cini mi se.

Posted

ne kapiram zasto najbolji lab kad moras da se vrnes u rgb ili cmyk i na izlazu za stampu jpg sa svim brljotinama koji to podrazumeva, mislim jpg format, inace postavljena fotka ima 36kb pa bas nece da mu pomogne lab pa nikako

Posted

@Buster_Merryfield: Hvala. :)

@milekinez: Ako pogledas moj prvi post gde sam objasnila sta i kako videces da sam rekla da decko uradi sam na svom fajlu a ne da mu neko radi na ovom okacenom jer je beskoristan, sigurno nema kod sebe isto ovako malu sliku. Bas sam i navela da je rezoluciju nemoguce povecavati, ako je to nekim slucajem mislio. Sve u svemu ja sam dala svoj predlog kako da se resi problem kontrasta i boje na jednoj normalnoj zdravoj fotografiji u pristojnoj rezoluciji, a ne da se od komarca moze napraviti magarac. Ako ti imas neki bolji predlog slobodno izvoli podeli s nama, ja licno radim po ovom principu i sasvim sam zadovoljna. Sto se stampe tice, ne vracas u rgb nego u cmyk i ne znam kakve brljotine pod njima podrazumevas? Tvoja slika je popravljena u Labu i detalji su maksimalno sacuvani a dobio si bolju fotografiju, za razliku od popravke u RGBu recimo. To sto posle vracas u RGB ili CMYK ne znace mnogo, samo komp to drugacije cita. Ako radis kako treba, nikakvih brljotina nece biti, jedino sto moze je da dodje do neslaganja boje sto opet moze sasvim lako da se proveri, odnosno nemoj da koristis boje koje ne mogu da se izvedu u stampi ako je stampa krajnji cilj. Ukratko, ako znas sta radis, Lab je najbolje resenje, nisam to izmislila u svakom slucaju, pametniji od nas su tako rekli i prema mom iskustvu sasvim su u pravu. ;)

Uostalom, probaj na nekom primeru, radi u RGB i u Lab pa prebaci u RGB, videces da nije isto ono sto dobijas i bice ti jasno. :)

Posted

mislio na brljotine jpeg kompresije koja je neizostavna prilikom stampe, kako god, manje vise dojes na jpg, inace probacu recepat pa ti javnem, inace od lose fotke tesko dobra pa cak ida je u raw-u tesko moze da se ispegla bas losa fotka pozdrav

Posted
mislio na brljotine jpeg kompresije koja je neizostavna prilikom stampe, kako god, manje vise dojes na jpg, inace probacu recepat pa ti javnem, inace od lose fotke tesko dobra pa cak ida je u raw-u tesko moze da se ispegla bas losa fotka pozdrav

Ne citas sta pisem, rekla sam lepo da kada radis na zdravoj fotografiji u finoj rezoluciji i dobre ostrine, postizes kontrast i doterivanje boja ovim koracima, citaj pazljivije. ;) Ne kazem da je Lab magican, mislim ne znam sta pokusavas da dokazes a jos nisi ni probao da radis tako, kako mozes da kazes odmah da ne valja?

Uostalom kako god, iskljucujem se iz rasprave, dala sam predlog pokretacu teme, on kako hoce, a mi spamujemo topik. Cheers!