Jump to content

Porodicna kuca

Danckan

Recommended Posts

ako ja dobro vidim tebi se u dnevnu sobu ulazi tek levo od trpezarije ?!? ako je tako to ne valja jer ti je predug put do dnevne sobe.moze se koristiti posredan ulaz preko prolazne trpezarije ali ovakvo resenje po meni nije dobro.slobodno stavi posebno prozore za trpezariju a posebno za kuhinju i po moguctsvu napravi varijantu da moze kuhinja da se pregradi ako nekada neko pozeli.na spratu mi nije jasna ova soba pravo pored kupatila,zasto je ovakvog oblika,potpuno mi je nefunkcionalna.ne znam kako bi ti izgledale fasade ali nije mi bas jasno zasto si toliko uvukao ulaz u kucu i zasto na spratu nisi iskoristio prostor iznad ulaza ? naravno ako je opravdano nekim vizuelnim delom onda ok,mada trudi se da iskoristis svaki m2 za stanovanje :)

Da li je atrijum planiran od stakla? ili ...

Dobro bi bilo da prilozis i fasade i mozda neki karakteristicni presek jer iz tlocrta ne moze lepo da se vidi, a interesantno bi bilo videti i resenje krova.

Sa tlocrta deluje da prostor nije optimalno iskoriscen, a ako sam u pravu ovolike staklene povrsine je tesko izvesti iz komada, o grejanju i hladjenju prostora (ako je za nasu klimatsku zonu) moze se reci da je vrlo diskutabilno :o

Nelogican ti je polozaj atrijuma. Kruzis oko njega i dobijas duge i nepotrebne komunikacije.

Kada bi ga npr translirao ulevo, vec bi bilo mnogo bolje.

Garaza je prevelika, a wc pored preuzak (sta ce ti 2 lavaboa).

Ipak najlosije isprojektovan deo kuce je na spartu kod dece. Decije sobe su jako male za ovoliku kvadraturu (i vrata u njima ti se kontra otvaraju!!!). Napravio si taj hodnik da bi imali direktan ulaz za svoje kupatilo sto je lose i nepotrebno - jer je pojeo tonu kvadrata.

Spavaca soba roditelja je zaista prevelika. Gde ces spustiti kanalizacionu vertikalu od njihovog kupatila.

Gde ljudi u kuci drze ves masine i sl. stvari?

Meni se svidja koncept kuce, ali imas jos 100 sitnica da razradis.

Kaci update kada odradis.

hvala na kritikama, skontao sam da mi je cela kuca jedan veliki hodnik :X

elem, fasade jos nisam razradio.... jos uvek. Radicu jos pa cu nakaciti. Hvala na pomoci. !

dobro si to skontao imas gomilu jako uskih a pritom dugackih hodnika koji nicemu ne sluze... vidi sa tim atrijumom ili ga drugacije pozicioniraj, sto se tice mene mozes i potpuno da ga izbacish kuca nije u nizu dosta svetla mozes da dobijes sa svih strana, tako da je mozda i nelogican...

sve kritike koje su rekle kolege gore su na mestu, ja bih dodao jos jedan savet, ako hoces prihvati ga... Stepeniste nikako u cosku kuce... Mnogo ti je lakse da izadjes na sredinu sprata sa stepenicama onda imash mnogo manji hodnik, a izbegnesh ove "tunele" sirine 1.20 a duzine 10 metara...

kao sto rece lisa decije sobe premale, 6-7 m2 vidi spoji ih nek bude zajednicka decija soba i ako hoces izadji sa nekim erkerom 1.20 prosirices deciju sobu a samim tim ces dobiti i dinamicniju fasadu...

Sto bih voleo da malo pimpujem ovu osnovu... :) ali necu... :D

U poslednje vreme postao sam opteceren razmisljanjima o energetsko-efikasnoj kuci, a to je obrnuto proporcionalno "atraktivnosti" kuce, koliko sam shvatio :)... [sto manje povrsina izlozenih spoljnim uticajima, manja ukupna kvadratura fasada, manje stakla...]

U tvom slucaju fasada je sa tog stanovnista manje vise ok, ali imas dosta gubitaka kod stepenista i atriuma... Ukoliko bi atrium pomerio ulevo i napravio neki poluatrium smanjio bi znacajno povrsinu koju treba grejati i hladiti... Sto se stepenista tice, to je povrsina koja se najcesce ne greje tj. nema potrebe jer je prostor koji se koristi vrlo kratko.

Izbegavaj ove polukruzne zidove... To je nuspojava koja je uslovljena nedostaktom prostora, a kod tebe to nije slucaj...

I ako ti je ovo prva skica, nacrtaj ih bar jos 5 :) sagledavaces prostor na razlicite nacine i dolazices do raznih resenja, na kraju i do pravog :) Keep working ;)

ne znam sad tacnu definiciju ali to je bukvalno gledano postavljanje dvostrukih vrata kako ne bi naglo usao vazduh (pogotovu hladan) u kucu jer kada imas prvo ulazna vrata pa onda jos jedna ti prodjes prva,zatvoris ih pa onda tek otvoris druga i na taj nacin se branis od vetra :)

ne mogu da se setim neke minimalne dimenzije ali oko 1.2m bi trebalo da je optimum od prvih vrata do drugih ... i da , kod javnih objekata su najcesce ona vrata koja se sama zatvaraju,ne znam da li postoji naziv za njih ali bez kvake su obicno, samo se gurnu ...

klatna vrata... 1.2 jeste to neki minimum, ali nije pametno zamisli porodicu od 4 clana dodje ti u goste i ti primas jednog po jednog... slobodno veci vetrobran, na ovoj tvojoj osnovi je kvadratura ok, samo stavi plakare sa jedne strane, da imas gde da stavis odecu i obucu gostiju...

evo nove osnove... nema veze sa starom doduse. Atrijum je izostao

dakle... ovaj uvucen prostor levo od stepenista je neki radni povlaka kancelarijski prostor, iza stepenista ostava i ili vesernica.

vetrobran sam izostavio jerbo nisam procitao vase komentare... dodacu ga... mislim da to ne bi trebalo da bude problem ovde.

interesuje me samo ovaj golem prostor na drugom spratu. E sad.. ja sam na nekim primerima video da se to moze iskoristiti za neki prostor za gledanje tva, ili neki prostor za sedenje. Da li je to moguce u ovom slucaju?

i naravno komentari i sugestije su dobrodosli :D

337dc0e39d.jpg

e da .. prozor kod desne spavace sobe je lapsus.... ne treba da stoji tu

ja bih ti preporucila da nabavis neku knjigu o stambenim zgradama,kucama pa da vidis neke osnove kako se resavaju ... imam utisak da si pokusao ovom drugom skicom da uklopis neke primedbe koje su date za prvo resenje pa si s' brda s' dola napravilo neku kombinaciju ...

neko ti je nagovesto da ne zabijas stepenice u cose ali to ne znaci da ih trebas postaviti na sred kuce gde nemaju prirodno osvetljenje i gde ti prave problem organizacije prostorija ... stepeniste u kuci uvek mozes staviti iznad glavnog ulaza ili pored ulaza ali da izadje na fasadu obavezno ... mozda moze neka varijanta sa krovnim nekim osvetljenjem stepenista,na neku foru odozgo da ga osvetlis ali ja bih to radila samo u slucaju da je stepeniste bas reprezentativno u enterijeru kao detalj ...

zbog tog stepenista si dobio sada gore prazan prostor ispred koji nisi znao da resis ... mogao si tu da dodas jos jednu sobu,sta ce ti tolika terasa a sobe male , cak ti nije ni terasa :) vidim nema vrata za izlaz na nju ...

slazem se sa lisom da mozes da preradis prvo resenje,jer ovaj atrijum moze da bude zanimljiv samo pokusaj da mu nadjes pravu neku namenu,povecaj ga kako bi bila unutrasnja basta ili da ti na njega gleda neka soba koja nema inace zid na fasadi,uvek idi ka nekom prakticnom resenju i seti se za sta atrijum primarno sluzi, ne treba gledati samo estetiku :)

Svaki objekat se projektuje prema nekim zahtevima.

Kad bi znali prema kojim zahtevima se ti orijentises mogli bi vise da budemo od koristi.

Zahtevi mogu biti opsti i posebni, kao sto je npr. atrijum koji nije bas cest u projektovanju kuca.

I atrijum i ovakvo stepeniste obicno se rade u kucama velike kvadrature, jer se jednostavno ne mogu funkcionalno uklopiti u objektima manje ili uobicajene kvadrature. Ovakvo stepeiste, po meni, bi zahtevalo neku galeriju na spratu, da bi moglo da se uklopi stilski, neki americki stil, koji mislim da nije za nas praktican.

Cak i kad nemamo posebne zahteve, kad radimo nesto za sebe, moramo da imamo ideju kojom se vodimo.

A sad nesto konkretnije:

Koliko je prakticno da cim udjemo u kucu takoreci budemo u trpezariji ili dnevnom boravku?

Koliko je prakticno da vrata WC-a budu tako blizu trpezarijskog stola?

Koliko je prakticno da takoreci iz dnevnog boravka ulazimo u sobu?

dakle... ovaj uvucen prostor levo od stepenista je neki radni povlaka kancelarijski prostor, iza stepenista ostava i ili vesernica.

Ovo me buni totalno ... zasto bi u kuci imali kancelarijski prostor? ako ovo nije poslovni objekat!? moze biblioteka ali bas kancelarija ...!

Koliko je prakticno iz kuhinje ulaziti u vesernicu?

Koliko je prakticno da nam iznad skoro celog dnevnog boravka bude terasa? Ovaj dnevni boravak vec ima tri spoljna zida i plus terasa gore!

interesuje me samo ovaj golem prostor na drugom spratu. E sad.. ja sam na nekim primerima video da se to moze iskoristiti za neki prostor za gledanje tva, ili neki prostor za sedenje

Cemu nam onda sluzi d.boravak u prizemlju?

I zasto bi nam 50% povrsine sprata bilo nedefinisano?

Ovako nesto je tesko uklopiti u objekte uobicajenih dimenzija, a plus je nepotrebno ...

Za pocetak dobro bi bilo da nam kazes sta pokusavas da isprojektujes i neke osnovne zahteve.

Pokusao sam samo da budem konstruktivan.

lepo rece igor, reci uslove zadatka, kuca za koliko osoba, koja kvadratura, koje prostorije moras imati... Mozda uspemo da ti pomognemo...

Sto se tice stepenista, nedopustivo je da stepeniste od 15+ gazista nema odmoriste... Vodi racuna o tome... Necu da ispadne da kritikujemo samo, svakom pomazu komentari, krecem od sebe, dosta sam naucio kroz razne diskusuje... I slozio bih se sa lisom, bolje ti je bilo prvo resenje...

student sam druge godine, i jedini zahtev jeste isprojektovati porodicnu kucu. Kao sto si vec rekao @igor , za ovakvu kvadraturu je tesko izvesti atrijum pa sam zato od toga i odustao.

neke zahteve koje sam ja sebi postavio jesu da objekat ima izmedju ostalog i radni prostor, vesernicu (tj ves masinu koja nije u sklopu kupatila ili kuhinje), tri spavace sobe i odvojena roditeljsko i decije kupatilo.

@marija... mozes li da mi preporucis neku literaturu.

jedini zahtev jeste isprojektovati porodicnu kucu. ...

neke zahteve koje sam ja sebi postavio jesu da objekat ima izmedju ostalog i radni prostor, vesernicu (tj ves masinu koja nije u sklopu kupatila ili kuhinje), tri spavace sobe i odvojena roditeljsko i decije kupatilo.

OK!

Kuca za koliko osoba, koja kvadratura tj. koji su gabariti objekta? Garaza?-u sklopu kuce ili odvojeno? Povrsina na kojoj se planira kuca? Klimatska zona?

Imas u planu standradnu kucu ili sa malo "egzotike"? :rolleyes:

Dok stvaras ideju u glavi i postavljas zadatke i dajes odgovore razmisljas trodimenzionalno i prakticno!

Spoljni gabariti i oblik umnogome definisu unutrasnjost.

Kad ovo definises razmisljaj kako povezati prostorije koje si naveo i planiraj njihove minimalne, optimalne i maksimalne kvadrature... i moras da znas sta hoces u prizemlju a sta na spratu od prostorija...

Prvo sam sebi definisi projektni zadatak a zatim kreni sa skicama ...

ti si tek na II godini, sada mi je jasno zasto se ovoliko mucis, nista ne brini tek si usao u ove vode ima vremena da naucis, i ja sam bila totalno pogubljena na prvim projektima :)

ja imam knjigu "Stambene zgrade" prof. dr Dusan Ilic , predavao je na mom fakultetu ali ti mozes naci i neku drugu,mozda neko odavde ima neki predlog ...

inace taj profesor je bas bio super ... bukvalno te nauci kako da razmisljas dok projektujes neke minimalne prostorije a posle ces ti lako da se rasplines ako imas mogucnosti ...

sigurna sam da ima kod vas na faxu preporucena literatura bas za taj predmet iz kog ti je zadata kuca ...

imas dve mogucnosti kako da projektujes,jedni su pristalice jedne a neki druge varijante ... prva varijanta ti je da razresis osnovu pa da nakon toga radis 3d odnosno formu a druga varijanta koja je meni cesce opcija jeste da istovremeno razmisljam i jednom i o drugom jer nekada ti u glavi prosto bude neka forma koja ti je zanimljiva pa se onda trudis da je realizujes i kroz osnovu ... u svakom slucaju kod nas na fakultetu su nas terali da na jednom papiru iscrtamo gabarite svih prostorija po potrebnoj povrsini, to je prva stvar koju bi trebalo da uradis , svaka soba u kuci mora imati odredjenu kvadraturu kao optimum, posto jos uvek nemas u glavi kolike je velicine koji gabarit ovako ces videti prostorije i lakse uklapati u celinu.ali moras malo da gledas osnove u nekim knjigama ili sa predavanja gde postoje neka da tako kazemo pravila kojih se trebas pridrzavati ... postoji blok dnevnog boravka i spavaceg, pa od uzrasta sada imas sobe za spavanje kako rasporedjujes ... gde moras wc da stavis,gde stepeniste najcesce stoji ... smatram da je za pocetak jako bitno da savladas neke osnove,ne mora to da bude neko remek delo odmah i da svi kazu jao vidi ga genije,pusti to sada,imaces prilike da se pokazes ... kod nas su profesori cesto govorili bolje dobro resenje iako je kvadratna ili pravougaona osnova jer to ces lako posle da razbijes ...

Znam da ce ovaj komentar izazvati buru, ali ja mislim da se iz knjiga o projektovanju, ne moze nauciti sustina... Od literature moram navesti Nojferta, ostalog se ne secam... Minimalne i optimalne kvadrature da, ali sklapanje svega toga u jednu celinu je kombinacija umetnosti, nauke i znanja iz te oblasti...

Sa Marijom se slazem u tome da ne moze samo osnova da se razvija, nego da u toku rada mora da se razmishlja o formi i fasadama koje te osnove prave, cak sam pristalica da se krene od forme pa da se posle razvijaju osnove...

Ali sa Marijom se ne slazem po pitanju da neko ko je druga godina na fakultetu treba odma da se otpise, da ne zna, i da treba jos da uci... I ja sam istih godina kao moj kolega, i mi vec radimo jako ozbiljne stvari... Pricam za moj faks... Doduse ja sam imao srecu da mi u prvoj godini predaje izuzetan profesor kod kojeg se sve radilo na casu i covek koji je za 4 sata vezbi znao da zada 4 kuce (prosli smo kroz razne tipove, radili sve i svasta)... Covek je forsirao to da svaki njegov student da maksimum i da sam razmislja o minimalnim merama, modularnoj arhitekturi i ostalom... @Marija jesi u pravu da se ova nauka uci tek kad se fax zavrsi i da se iskustvo stice godinama, ali ne mozes potceniti neke mladje narastaje samo iz razloga sto si ti 3,4 godine starija i zavrsila si fax pre nego sto je nama to vreme dozvolilo jer smo se kasnije rodili ;)

Moj savet kolegi je da sto vise resenja skicira, i dok ne bude zadovoljan nek baca papire... Nije prvo resenje uvek najbolje, ako napravis 20 stvari i tek tad si skroz zadovoljan onda si uradio pravu stvar! Onda ces tek videti koliko je prva stvar bila smesna... B)

taurus, uopste ne potcenjujem mladje kolege samo mu kazem da nije strasno ako se prave greske na pocetku, da je normalno da je na pocetku teze a da kasnije kada malo udjes u stos mozes brze da odradis projekat.samo sam htela da mu dam podrsku da ne izgubi volju posto je krenuo vec da odustaje od prve ideje ...

greske i osecaj da si se zapetljao se desava i kasnije,sve je to normalno, samo treba da se istraje u svemu i na kraju su rezultati uvek vidljivi ...

pozdrav i sve najbolje