Никола С.aw Posted December 6, 2010 Report Posted December 6, 2010 Ја сам програмер, и развио сам неколико метода аутоматског прављења украсних фонтова. Жеља ми је поготово да на овај начин направим велики број ћириличних фонтова јер сам приметио да их нема много. Метода на којој тренутно радим подразумева прављење матрице (у суштини, битмап фонта), на основу које после правим векторске (ТТФ) фонтове. Најједноставније ћу објаснити на примеру. На пример, у матрици: ### # # ### # # # # сваку тарабу заменим векторским квадратом и добијем ово: То је једноставно, међутим сваки квадрат могу да протерам кроз разне варијанте. На пример, могу да заоблим сваки угао око кога се не налази ниједна тачка исте врсте: Или, могу да заоблим само спољашње: Или, само унутрашње: Или, само горње: Или, све али само у горњем делу (постоји разлика): Или, само десне: Или, само горње десне спољашње и доње леве унутрашње: ... Е да, уместо да заоблим могу и да закосим... Углавном, дошао сам до тачке на којој постављам себи питање колико све ово има смисла. могу да направим огроман број комбинација ових параметара (32768 по последњој процени) од којих наравно неће свака бити корисна. Оно што ми сад треба је неко ко (за разлику од мене) има смисла за естетику и мало слободног времена и ко би био вољан да прегледа ове комбинације (наравно не свих 32768 јер многе ће отпасти у старту) и каже ми које од њих имају смисла и на којима вреди радити. Мени је рецимо ово са заобљењем десно ружно, али можда неко баш хоће ружан фонт? (Постоји такође и пар слова код којих се двоумим око матрице.) Наравно ако неко хоће може да помогне и цртањем нових основних матрица или на сличан начин. Постоји и могућност да се, уместо од пуних квадрата као што је овде, направе слова од неких симбола, нпр смајлија, срца, стрелица... Фонтови ће садржати основни ASCII, српску ћирилицу и још неке ситнице. Имаће кернинг. Сви ће бити објављени под ОФЛ-ом (Open Font License).
Слатко и Вода Posted December 7, 2010 Report Posted December 7, 2010 Никола Ја не знам ништа о програмирању матрица и оваквом начину прављења фонтова па бих те молио да, ако није тешко, објасниш мало поближе све потезе до коначног фонта спремног за употребу. Или, прикажи нам један, на овај начин, урађен фонт. Још боље, прикачи такав урађен фонт овде да можемо да га проверимо у употреби, наравно ако га већ имаш. Вероватно си упознат да постоје специјални програми за фонтове, као што су, поред осталих, комерцијални програми Фонтографер или ФонтЛаб Студио. Вероватно постоје и веома специјализовани програми за прављење системских фонтова за оперативне системе рачунара, који нису лако доступни и за које је потребно дубље програмерско знање. Да ли предлажеш да се на овај начин праве системски фонтови? Ма колико, на први поглед, изгледа веома лако правити фонтове, то ипак није тако једноставно због естетских, оптичких, техничких и многих других захтева које добар фонт треба да испуни. ФонтЛаб је веома добар програм за ту сврху и мада изгледа прилично тежак, када се савлада могућности за прављење фонтова су изванредне. Као мали AutoCad за фонтове. Ако те интересује да сазнаш нешто више о том програму преузми ПДФ упутство на овој вези. http://www.fontlab.com/font-editor/fontlab-studio/ Потражи негде на 3/4 стране Win Manual за бесплатно преузимање. Зипован ПДФ.
Никола С.aw Posted December 9, 2010 Author Report Posted December 9, 2010 Ја не знам ништа о програмирању матрица и оваквом начину прављења фонтова па бих те молио да, ако није тешко, објасниш мало поближе све потезе до коначног фонта спремног за употребу. Није тешко. Прво треба израдити ово што називам матрица, односно најобичнији текст фајл у коме су тарабама нацртана слова. Исечак из фајла: U+0041 A U+0410 А ### # # ### # # # # ==== U+0042 B U+0412 В ### # ## ### # ## ### ==== U+0043 C U+0421 С ### # # # ### ==== Потом својим програмом ишчитавам ову матрицу и по њој правим векторски .sfd фонт. Потом програмом Фонтфорџ претварам .sfd у .ttf (или било који други фонт који овај подржава). Или, прикажи нам један, на овај начин, урађен фонт. Још боље, прикачи такав урађен фонт овде да можемо да га проверимо у употреби, наравно ако га већ имаш. http://smolenski.rs/dev/fonts/automatic/automatic-basic.zip Да ли предлажеш да се на овај начин праве системски фонтови? Не, никако! Овако се могу правити само украсни фонтови. На пример, попут оваквих или оваквих. Ма колико, на први поглед, изгледа веома лако правити фонтове, то ипак није тако једноставно због естетских, оптичких, техничких и многих других захтева које добар фонт треба да испуни. Рачунам, чак и ако први резултати не буду потпуно задовољавајући, лакше је овакве фонтове мало дорадити, него цртати све од нуле.
Слатко и Вода Posted December 9, 2010 Report Posted December 9, 2010 Никола Захваљујем на исцрпном одговору. Ово што си приказао изгледа импресивно. Посебно ми се свиђа Аутоматик фф. Моја објективна, колико год је то могуће, процена овог начина за прављење фонтова је следећа. 1. Пошто се за сва слова и остале симболе фонта користи један елемент исте величине, рецимо квадратић, изгледа да није могуће урадити фине потезе на словима или осталим знацима. Фонт, као целина, изгледа прилично грубо. недостају финесе векторског цртежа. Мислим да ће због тога имати ограничену примену само за фонтове сличне овима што си нам приказао. Предпостављам да основни елемент може да буде много компликованији од квадратића, али ми изгледа да то не може много да поправи ову ситуацију. 2. Свако слово или знак је састављено од елемената који нису спојени у јединствену слику, него је основни елемент задржао све линије а елементи су само збијени један поред другог. Линије између елемената леже једна преко друге. То у многим ситуацијама није пожељно па на сваком слову мора да се ради да би сви елементи спојили у једну геометријску слику оивичену само једном обимном линијом. После спајања морају да се чисте непотребне тачке на обимној линији слова. Тај додатни рад обезвређује брзину којом је фонт направљен програмирањем. У ФонтЛабу се то може урадити много брже уз хиљаде других предности које овај програм пружа. Али ово важи само за оне који нису почетници на овом програму. 3. Оптичке особине неких слова захтевају да та слова буду већа од осталих да би у тексту изгледала иста са осталим словима. То се оваквим матрицама не може постићи, већ се мора дорађивати у ФонтЛабу. Да не идемо даље, ова три разлога показују да се на овим фонтовима мора доста додатно радити у ФонтЛабу а да се опет не постигне финоћа векторског цртежа. Много је једноставније, брже и са бољим коначним резултатом цртати слова директно у ФонтЛабу од самог почетка. Знам да то изгледа невероватно, али могу само да поновим да када вам је тај програм у малом прсту нема шта не може да се уради и то веома брзо. Није ми намера да те овом проценом разочарам или обесхрабрим од даљег рада на матрицама, али исто тако не желим да губиш време са тим системом за фонтове. Као што рекох, има могућности за ограничену примену. Мој савет, ако ти је уопште потребан, ја да ако хоћеш да се озбиљније бавиш дизајном фонтова пређеш на неки специјални програм за то. Мој избор је ФонтЛаб, твој може да буде неки други програм. Можда би на то требао да гледаш и на овај начин. Да фонтови могу да се тако лако праве по твом систему нико не би измишљао ове специјалне програме за ту сврху.
Никола С.aw Posted December 10, 2010 Author Report Posted December 10, 2010 Фонт, као целина, изгледа прилично грубо. недостају финесе векторског цртежа. Мислим да ће због тога имати ограничену примену само за фонтове сличне овима што си нам приказао. Мислио сам да сам прилично јасно рекао да је то управо оно на шта циљам, и дао примере већ постојећих сличних фонтова. Такви фонтови су ипак понекад потребни (иначе их нико не би ни ручно правио, а знамо да постоје). Постоји наравно и могућност да се спајају различити елементи. На пример, још једна од идеја је да се изради фонт који подражава 16-тосегментни дисплеј. Ту је само потребан векторски цртеж сегмената и списак сегмената које "пали" свако слово. 2. Свако слово или знак је састављено од елемената који нису спојени у јединствену слику, него је основни елемент задржао све линије а елементи су само збијени један поред другог. Линије између елемената леже једна преко друге. Тако је. У пракси се показало да то не прави проблем приликом употребе фонта (не виде се никакви размаци између елемената ни на екрану ни на папиру). Намеравам да у некој од следећих верзија спајам елементе тако да ће свако слово бити стварно само један облик. У ФонтЛабу се то може урадити много брже уз хиљаде других предности које овај програм пружа. Верујем да су могућности ФонтЛаба заиста велике, али ипак сумњам да се то може урадити за мање од секунде по фонту, колико ми је на овај начин потребно. 3. Оптичке особине неких слова захтевају да та слова буду већа од осталих да би у тексту изгледала иста са осталим словима. Код оваквих слова и јесте намера да изгледају што сличније једно другом, тако да нисам сигуран да би то била добра идеја. Свеједно, уколико би то било потребно могао бих да у одређеној мери повећам или смањим одређена слова. Као што рекох, има могућности за ограничену примену. Као што рекох, ограничена примена је управо оно на шта циљам. Украсни фонтови, ове врсте, који су за неке примене потребни, а који за ћирилицу свеједно не постоје. Да фонтови могу да се тако лако праве по твом систему нико не би измишљао ове специјалне програме за ту сврху. Да књиге могу да се тако лако праве по оном Гутенберговом систему, нико се не би мучио преписујући их по манастирима. Људи, понекад, измисле нешто ново.
Слатко и Вода Posted December 10, 2010 Report Posted December 10, 2010 Никола У потпуности поздрављам и подржавам ову твоју новину у изради фонтова па се надам да ћемо ускоро имати пуно нових ћириличних фонтова. Ја сам увек за то. Свако добро у раду и животу.
the_ogi Posted December 11, 2010 Report Posted December 11, 2010 Evo ja sam raspolozen da ucestvujem. Slazem se da izbor cirilicnih fontova mali i neko treba to da promeni pa makar i na ovaj nacin :) javi kako i sta dalje...
Никола С.aw Posted December 26, 2010 Author Report Posted December 26, 2010 У међувремену сам решио проблем са елементима који нису спојени у јединствену слику, и свако слово је сад јединствен векторски лик. Ови нови фонтови се такође могу преузети са http://smolenski.rs/dev/fonts/automatic/automatic-basic.zip Променио сам изглед неких слова, мада није немогуће да мутирају још: Направио нову варијанту са закошеним ивицама: Као и нову матрицу, још нечитљивију али, надам се, куљу: Коментари?
Слатко и Вода Posted December 26, 2010 Report Posted December 26, 2010 Хвала за ове фонтове. Моји први утисци су следећи. У неким фонтовима нека слова или знаке треба мало дотерати. Мене лично, чим погледам у фонт то одмах боде у очи. Рецимо Аутоматик 00. 1. Мада се вероватно неће много користити, звездица ми превише личи на слово Ж. Ако има начина да се то поправи било би добро. Такође, задебљање у средини, дебље од линије, треба некако уклонити. 2. За оне који ће користити латинска слова, слова U и V би требала да се разликују. Рецимо реч ВУК би изгледала слично као UUK. Ако може и то би требало да се поправи. 3. Ствар је укуса, али ја бих код слова Ц и ШЦ само продужио десну линију на доле за један квадратић. Тако изгледају елегантније, бар мени. А и била би у складу са словом Џ које има само један квадратић испод основне линије, наравно у средини. 4. Од целе групе слова једино слово К одудара јер се у средини слова појављује задебљање од две линије. Можда би требало избацити квадратић у средини слова. Или га урадити као латинско слово R само без средњег квадратића у горњој линији. Треба пробати па изабрати најподесније. 5. Видим да многа ћирилична слова нису урађена, македонска , украјинска, руска... са надредним дијакритицима. Ако није велики проблем треба их урадити. Најбоље је, бар мени, да се фонт отвори у ФонтЛабу и намести Codepage MS Windows 1251 Cyrillic и Unicode View. Тако се одмах ко на длану види која слова нису урађена. Надам се да ћеш истрајати у овом послу и понудити још пуно фонтова.
Никола С.aw Posted December 29, 2010 Author Report Posted December 29, 2010 1. Мада се вероватно неће много користити, звездица ми превише личи на слово Ж. Ако има начина да се то поправи било би добро. Такође, задебљање у средини, дебље од линије, треба некако уклонити Слажем се, а видећу да представим и све остале посебне знаке. Могућности: █ █ █ █ █ ██ ██ █████ █ ███ █ █ █ █ █ ██ ██ 2. За оне који ће користити латинска слова, слова U и V би требала да се разликују. Рецимо реч ВУК би изгледала слично као UUK. Ако може и то би требало да се поправи. То јесте проблем без доброг решења. Мени слово W веома добро изгледа овако како изгледа; V мора изгледати као његова половина; а онда за U није остало ништа. Сличан проблем сам имао код Б и В, О и Д или Е, Є и С и [] и () заграда. Једино што ми пада на памет је да га учиним мало ширим: █ █ █ █ █ █ █ █ ████ 4. Од целе групе слова једино слово К одудара јер се у средини слова појављује задебљање од две линије. Можда би требало избацити квадратић у средини слова. Или га урадити као латинско слово R само без средњег квадратића у горњој линији. Треба пробати па изабрати најподесније. Ове три могућности ми падају на памет: █ █ █ █ █ █ ███ █ █ █ ██ █ ████ ███ ███ █ █ █ ██ █ █ █ █ █ █ Такође, И и N ћу вратити на старо пошто ми је више људи рекло да им се не свиђа. 5. Видим да многа ћирилична слова нису урађена, македонска , украјинска, руска... са надредним дијакритицима. Ако није велики проблем треба их урадити. Најбоље је, бар мени, да се фонт отвори у ФонтЛабу и намести Codepage MS Windows 1251 Cyrillic и Unicode View. Тако се одмах ко на длану види која слова нису урађена. Дијакритици јесу проблем. У оваквој основи, размак између слова и дијакритика мора бити 1 квадрат, а квачица мора да буде висока најмање 2 квадрата. То би у пракси произвело огромне размаке између редова, овако: ███ ███ ███ ███ ███ ███ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ ███ █ █ ███ ███ █ █ ███ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ ███ ██ █ █ █ ███ ██ █ █ █ ███ ███ █ █ ███ █ █ █ █ █ █ █ ███ ███ ███ █ █ █ █ █ ███ ███ █ █ ███ █ █ ███ █ █ █ █ █ █ █ █ █ ███ ███ ███ █ ███ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ ███ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ ███ ███ ███ ███ ███ █ █ ███ █ █ █ ███ █ █ █ ███ █ █ █ █ █ █ █ █ ███ █ █ █ ███ █ █ █ ███ █ █ Чак се мислим да опет правим сваки фонт у две варијанте: нижој без дијакритика и вишљој са њима. Невезано за претходно, размишљам о томе шта да радим са малим словима. И ту имам четири варијанте: велика и мала слова потпуно иста (тако је сада), мала слова иста као велика али мања величином (small caps), мала слова различитог облика кад је могуће али исте величине (capital smalls?) и мала слова различитог облика и величине. Отприлике овако: ███ ███ ███ ███ ███ ███ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ ███ ███ ███ ▄▄ ███ ███ ███ ▄▄ █ █ █ █ █ █ ▙▟ █ █ █ █ █ █ ▄▟ █ █ █ █ █ █ ▌▐ █ █ ███ █ █ ▙▟ Ова прва варијанта чак и није потребна јер је могуће пребацити сав текст у велика слова, али ове остале - претпостављам да све могу бити.
Recommended Posts