Jump to content

Recommended Posts

Posted
Preporucujem svim Cinemasima da pogledaju ovaj tutorijal http://pzdm.virtus2.fmm.cz/article.aspx?a=127

Ne znam da li je ovo primenjljivo i u drugim rendererima, nisam probao. Princip je zanimljiv. Scena je iz project files tutorijala, ja sam samo dodao DOF i malo CA, bez obrade.

http://i.imgur.com/tOzaCja.jpg

Znaci bez ijednog svetla, bez GI, samo cinemin psy renderer i to ne bas nabolji seting. Pride kaustika je free, to jest ne moze bez nje. Eto, covek se uci dok je ziv ( mada neki kazu da je u stvari obrnuto ).

PS. pogledajte ovo, http://www.ilm.com/concept-art/

Pogledao sam ovo prva 4 videa i nije mi bas najasnije sta je to ovde revolucionarno ili kakvi su benefiti od ovog prilaza, ako uopste mozes reci da je to neki poseban nacin... Lik koristi mesh emitere umesto area light-a, ali i to je light, sve sto emituje svetlost je light. Mada jos nisam provalio iz kog razloga sem sto mozda nece da ima specular u sceni ili direct ligthing pa time ustedi na vremenu?

U cetvrtom stavi HDR i kao WOW vidi kako dobro izgleda, seresh .. Do sada sam uglavnom bio zali boze para ... Videcemo mozda u ovim sto nisam pogledao pokazu sta je tu novel u ovom pristupu.

Posted

Znaci gledao si tutorial?

Sta da ti kazem, u cinemi ako koristis mesh emitere ( tj. geometriju sa luminace ) bez ijednog pravog svetla dobijes nista :lol:

osim ako ne racunas crnu. Jedino resenje je da koristis GI , koji je kako vec i vrapci znaju u Cinemi ponekad jako spor. Osim toga autor tvrdi da je rezultat slican QMC koji je bruka spor u Cineminom AR. Besplatna Kaustika ponekad moze da bude razlog da se koristi ovaj sistem, nema dugotrajnog cimanja sa setingom i brze je ( proverio ). U petom delu objasnjava kako napraviti multi pas, jer od pasova ti je dostupan samo reflection, no postoji nacin da dobijes gomilu pasova za kasniju obradu.

Napravio sam par testova.... eh, na primer prosta scena samo slova TEXT na beloj pozadini, slova obicna plastika sa dva lejera refleksije/spekulara ( kako vec ko to zove ), pozadina default 80% bela..... Sa ovim sistemom render bi bio oko sat ( prekinuo sam na oko po sata mucenja masine ), konvertovao materijale u Arnold, stavio njegova svetla u istu poziciju i za 3min. dobio render. Pri tom nisam bas stedeo Arnold, sva svetla po 3 sempla, kamera na 4-5 povecao sam difuse specular samplove kao i dubinu. Unekim drugim probama nije bio tako spor. Tjah, taj lik radi za Maxon, ima veliko znanje i mocnu masinu, barem sudeci po tome kako njegov komp jede test scene u tutorijalu. Kakogod, valja ovo imati na umu za neke specificne situacije.

Sve u svemu to je vise namenjeno onima koji nece ili ne mogu da si priuste Arnold/Vray/Thea. Jedinu pravu primenu ovog sistema sam nasao u slucaju kada imam teksturu za neki metalni deo. Ako je stavim u difuse kanal to remeti izgled materijala, sa ovim sistemom dobijem ono sta hocu... ako razumes na sta mislim. Takodje ne znam da li ovaj sistem moze uopste da se koristi van AR, od svih renderera koje sam probao jedino Vray moze da radi bez GI https://cdn1.artstation.com/p/assets/images....jpg?1433850467 ali ovde su svetla u pitanju... ziliom, njih sa sve include-exclude akanjem, pravljenjem gobo-a i tako to... na kraju bas i nisam siguran da li sam ustedeo nesto vremena :P Takodje taj model-algoritam za refleksiju/specular sam video jedino u AR.

Sa druge strane kad pogledas nesto ovakvo https://www.artstation.com/artwork/n6W6O pomislis ko hebe sve te biased/unbiased smarace ^_^

Posted

I to mi je sad malo sumnjivo kada kaze bez GI i onda u jednom od videa vidim da podesava Reflection Depth, sto mu dodje kao bounce u C4D, pa to je onda GI, kako nema GI? Ili covek slabo barata sa engleskim, sto se i moze reci, ili tu neke termine ne koristi kako treba. Sve ovo sto on radi je puno indirekt lighta, po definiciji to je GI. Ja ne koristim C4D dugo, zbog par projeakta sam morao, ne znam sad bas detalje oko rendera, ja sam radio sa Arnoldom, ali mi deluje da Physical render, ima GI i kontrolise se sa Reflection depthom, kada koristis Reflactance na materijalu. Zar ne? Bez potrebe da se aktivira Global illumination modul... Mislim komplikovano do j..a.

Pa na primer u Arnoldu kada Diffuse depth stavis na 0 onda nema GI. Cim je vise od 0, znaci ima bounce onda je GI. I u MODO stavis Indirect bounce na 0 i nema GI.

Posted

Vlada velika zbrka sa terminima, svako stvari zove kako hoce..... U cinemi Reflection depth nema veze sa GI.

Takodje neke druge stvari mogu da te zbune... kad je Maxon psy render i reflectance pojavila se masa kao tutorijala koji kad pogledam sa distance veze sa zivotom nisu imali. Bio sam prestao da koristim AR, u medjuvremenu sam pojacao komp ( sa dual cora na i7 3770 ), prckao i koliko toliko sklavirio neke stvari + par pametnis saveta ^_^

Psy render nije GI.... sa njim mozes da prodjes ako pametno postavis dosta svetala, ali znas i sam koliko je to ponekad mukotrpno. On samo pravi lepse rendere od standardnog, sa ili bez GI. Reflection depth je samo to, koliko ce se puta slika odbiti dok ne postane exit color ( taj termin je barem isti u vecini renderera ).

Ovde imas dve hrom kugle psy render sa i bez GI, osvetljenje je SIBIL . Isti broj refleksija, ali kvalitet je drasticno razlicit.

Jedna od fora da ubrzas AR je da ustines na reflection, shadow, ray depth.... zavisno od scene mozes podosta da smanjis a da se ne vidi, opet nezavisno od GI..... manje vise.

http://i.imgur.com/rR3KQhh.jpg

Za modo ne znam, u Arnoldu sam probao da rendam bez GI.... ma nece da oce, nije on za to ili bih morao bas da se upustim u to ali mislim da se ne isplati, AR ga sije po tom pitanju... jednostavno tako je pravljen.

Da se vratimo na ceha :P Velika je razlika kad neko uci samostalno, skuplja sta stigne ( vise sam tutorijala za max odgledao nego za cinemu ) i nekog ko ima formalno obrazovanje + on radi za Maxon, znaci pije kafu sa likovima koji pisu program. Nemoj da ga podcenjujes, akcent mu je pomalo nerazumljiv ( i previse koristi: perfect, almost perfect :lol: ), ali on koristi cinemu onako kako treba, izvlaci iz nje ono sto meni na pamet ne bi palo.

Napravio sam malu scenu, Dva platonic objekta, imaju iste luminens materijale narandzasti i plavi. Kao sto znas kolor materijala se odredjuje u color kanalu, on naprotiv stavlja kolor u reflectance. Zato sam napravio dva materijala, ista crvena, jednu sam stavio u kolor kanal drugu u reflectance. Sad pazi, nemoj da te zbuni sto je stikliran default specular, ti mozes da stavis sta oces u njega, on ce zadrzati to ime dok ga sam ne promenis, sva sledece je lejer 1,2,3..... Ja sam samo promenio mod/algoritam u Lambertian (difuse ) digao refleksiju na 100% i stavio crvenu boju. Oba materijala imaju jos dva lejera, GGX sa razlicitim stepenom roughness iIOR za plastiku. Podloga ima materijal po cehovom receptu inace se ne bi video, osvetljenje su tri plane sa luminance materijalom... potrudio sam se da na skrinsotu sve vidis. Razlika je ocigledna.... takodje i render tajm , a nije ni renderovano sve, samo region <_<

Jos nesto, napravio sam ta dva hepeka bas teska, oko 800k polija probe radi. Zanimljivo je kako je u vju portu normalan materijal svetliji dok je u renderu taman, sa tek naznakom boje.

http://i.imgur.com/z3hAbZB.jpg

Eto tako, valjda te nisam previse ugnjavio.... ej jesi ziv bre, 'el dises... reci nesto :lol:

Posted
od svih renderera koje sam probao jedino Vray moze da radi bez GI

Radi ti i Mray bez GI u kombinaciji FG+Diffuse Bounces-on ti menja GI u neku ruku, a mo's i sa Scanlineom :P Jedino sto od ovoga nemas nista za Cinemu ;)

Posted

Meni je ovaj pristup nekako previse komplikovan da ne kazem prespor! Radio sam vezbe iz tutoriala i malo je reci da sam se zesce smorio.. Onda skinem demo Octana pocnem da izucavam rendam i a ono blagostanje :D Leti!!! Arnold ko arnold, odlican mada na mojoj mashini spor kada je u pitanju MB i uklanjanje shuma. Sve u svemu Octane za sada jaaako vodi !:))

Posted

Eh, pa postoji Mray za C4D... no neka bajata verzija na pijaci ;) a ni integracija nije bas najbolja. Scanline cu da probam kad bude verzija za Crapple i linux :D .... Ozbiljno, ima gomila rendera na trzistu, besmisleno ih je sve isprobavati, pogotovo sto kako sam kazes, iz sviju se moze izvuci dobar rezultat.

Mislio sam vise da je AR u pocetku bio bez GI, kasnije su to nakalemili, pretpostavljam da je slicno i sa scanline. Nekako mi logicno da ce oni lakse raditi bez GI nego Arnold, Renderman itd. koji su u startu pravljeni da koriste GI.

Ovde mi je zanimljiv sam pristup, po logici bih trebao da dobijem crn render ili samo po koju fleku refleksije. Pristup nije komplikovan, jedino je spooooor. Kako god imacu ovo na umu za ubuduce, moze da zatreba.

Svidja mi se poredjenje izmedju AR, Arnolda i Octane - porodicni auto, dzip i Ferari.... Svaki ima svoje prednosti i mane. GPU renderi su cool, no ne vidim da su CPU rendereri otisli na dobos, barem za sada. Sa ovom grafickom nemam nameru da isprobavam GPU, ponekad pripalim Thea i uvek se zaprepastim brzinom i pitam sebe se zasto ga cesce ne koristim. Teoretski hibridi su najbolje resenje, CPU i GPU se razlikuju i svaki od njih neke stvari radi bolje, samo izgleda da je devloperima lakse da razvijaju resenja koja su iskljucivo CPU ili GPU.

• 2 weeks later...
Posted

Da ne otvaram novu temu, da nema neko ovakav detalj, znaci nije mi bitan ceo prozor vec samo ovako isecen. Ako znate nekog proizvodjaca koji daje na sajtu modele da se skinu, bio bih mu zahvalan ako podeli link.Hvala!

post-35742-1466514220_thumb.jpg

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

http://www.nmaker.com.br/tools.html

par zanimljivih, frrr skripti za fotosop

probao sam JPG 8bit to HDRI 32 bit, fotosop ih munjevito odradi, kvalitet je.... predpostavljam da dosta zavisi od kvaliteta slike koju pretvaras u HDR, valjda je dovoljno kad na brzake hoces specificnu teksturu.... Za ostale ne znam, probajte pa javite :)

• 2 weeks later...
Posted

http://www.centileo.com/

CentiLeo is faster than possible, unbiased, scalable, easy to use 3D renderer with complete GPU acceleration and without GPU memory limitations. This is possible thanks to efficient use of CPU RAM with all the computations processed by GPU based on efficient dataflow organization.

novi renderer ( opet ), za maRx i C4D.

• 3 weeks later...
Posted

Pozdrav,

Da ne otvaram novu temu,planiram da osvezim komp a posto nisam neki "hardveras" reko da pitam za savet ovde. Budzet je otprilike 100k, bez monitora. Radim u maxu, c4d, after, simulacije u fume, realflow-u...znam da nisu neke pare za vfx ali hocu da izvucem maximum.

Hvala

Posted

@btw, slucajno sam pre neki dan video na Benchmark forumu polovan komp, odlican procesor, ploca, napajanje itd..... i sve za 480 jevrica... da sam mogao prodao bih moj i kupio ga.

ja bih na tom kompu dokupio memoriju, dodao nov HD / SSD prodao graficku i kupio neku od GTX 10xx sve u tom budzetu.... I imao relativno pristojan komp.

Na tvom mestu bih malo krstario, sacekao.....

Posted

SENIOR USER EXPERIENCE DESIGNER..... za 3DmaRX :huh: pa mislim nesto, kad citam sve one userske zalopojke na max i AD, da bi je ti isti kad bi je dofatili onako masnu i user-ali i po-serali.....

Na sta sve oni trose pare, da covek ne veruje....