Jump to content

Paljenje drveta


Bukinjo
 Share

Recommended Posts

Caos kolege,

zanima me postupak paljenja drveta radi dobijanja crne boje istog.

 

Video sam neke kul stolice na behance, rekao bih da je jednu od njih radio kolega zonas, ako je tu, neka se javi :).

 

edit

evo nadjo je, radio koleza chudes, i cestitke :)

 

http://www.behance.net/gallery/frene/183122

 

Kapiram da je prelakirana stolica kao zavrsna obrada?

 

mene zanima konkretan postupak dobijanja ovoga, pogotovu sto je ovde dobijena jedna rusticna tekstura koju nisam vidjao na ostalim drvenim elementima koji su obradjeni paljenjem.

 

Hvala :)

Link to comment
Share on other sites

e evo me....da to je moj rad....to i jeste bila fora da se oboji bez korishcenja crne boje kao i da se dobije ta textura....

Stolica je spaljena plinskom bocom sa veoma jakim vartenim snopom tako da spali veoma brzo povrshinski sloj, pre nego sto osteti unutrashnji deo drveta, kako bi ostala jaka kao ranije i kako bi se moglo sedeti na njoj bez razmishljanja da li ce puci. Textura dolazi sama po sebi jer spaljeno drvo pravi tu texturu. Ideju sam inache dobio sedeci ispred kamina i kad sam video neke delove spaljenog drveta izgledalo mi je jako interesantno:D Samo kao sto sam vec rekao pazi da snop vatre bude veoma jak kako bi se povrshinski samo spalilo da bi unutra ostalo zdravo drvo.

P.S. stolica se prodaje u ogranichenim i numerisanim serijama....tako da je na neki nachin ruchno radjena.....jer ovaj proces nije adekvatan za upotrenu na nekom industrijskom proizvodu, tako da ne bi moglo da se svrsta u ID. Ako radish nesto za neki id konkurs sa ovom tehnikom pazi jer ja sam bash ovu stolicu radio za promosedi-a i nisam niosta uradio bash zbog toga sto sam ti naveo gore.

Naravno rpelakirana je pose toga, da ne bi prljala kad sednesh na nju a i pre lakiranja je koriscena neka frsta premaza koji uchvrsti drvo, jer prva koju smo uradili bila je lakirana pez tog uchvrscivacha i bilo je problema jer se skidala boja.

 

Ako ti treba josh nesto pishi

Link to comment
Share on other sites

hvala na ovako opsirnom odgovoru.

 

Od kog drveta je radjena stolica? Kapiram da je kuvana bukva ok ili sl?

I koji premaz za ucvrscivanje na kraju? ako znas ime ili nesto sto moze da me usmeri na tip premaza...

 

U principu je to to, cisto sam hteo da vidim postupak, zanimljivo je...iskrenije mi je od bojenja, ovako menjas samu strukturu materijala, i to je kul.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Super izgleda i komad i ideja sa paljenjem drveta; mada mi malo deluje malo nesigurno ovako spaljena.

 

Ali sve pohvale!!!

 

Pa sigurna je, testirali smo je i lik koji ima 120kg se popeo na poslednju stepenicu kada je otvorena, tako da je ok....jer je paljena na na jakoj vatri tako da drvo je samo povrshinski spaljeno a unutra je ostalo zdravo drvo.

Inache verziju sa stepenicama vishe nismo radili jer svi ostali zahtevi su bili samo sa stolicom....iako je ideja sa stepenicama vishe bila da bude kao neka polichica za knjige a ne bash stepenice:D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Malo bih se vratio na temu iako je proslo dosta od poslednjeg posta.

Chudes, moze li pomoc oko premaza za ucvrscivanje paljene povrsine. Na netu nisam uspeo naci dovoljno tehnickih detalja, a imam snaznu zelju da uradim fasadu sa ovim finisiranjem.

 

Pozz

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Drvo je paljeno na veoma jakoj vatri kako bi bilo samo povrsinski spaljeno a unutra ostalo zdravo. Da se ne bi desilo da se tokom koriscenja potrosi povrsinska zastita i ostaju fleke od paljenog dela a isto tako vise spaljena povrsina ne bi oljustila potreban ti je proizvod koji ce napraviti plasticni i veoma cvrst film oko proizvoda. Konkretno za ovu stolicu smo koristili poliester. Moze da se koristi i poliuretan ali u tom slucaju proizvod za finisiranje treba da sadrzi visok nivo suve materije kako bi sloj bio tvrdji i postojaniji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...