Jump to content

Recommended Posts

Posted

Molim PS magove da mi objasne gde grešim. Pokušavam da napravim neke pozadine na sledeći način:

- Imam layer popunjen belom pozadinom

- Napravim novi layer i popunim ga nekom bojom

- Da bih dobio ovo iz priloga "bušim" boju velikom gumicom za brisanje, hardness 0% (probao sam i belu četkicu sa istim parametrima)

Problem je što ne dobijam ravnomeran prelaz iz bele u tu drugu boju nego se vide neki krugovi... jednostavno prelaz je grub, neravmomeran... te linije se, naravno, vide i na izrađenim fotkama... Ima li nekog rešenja da prelaz bude ravnomeran?

Gradient.jpg

Posted

To sto ti se pojavilo se zove banding. Zasto uopste "busis" po lejeru, zar ti nije lakse obicnim radial gradientom da to uradis sto si nam pokazao?

Dodaj novi lejer u Overlay modu, 50% Gray i tu pospes malo noise-a (1-2% Monochromatic, zavisno od rezolucije slike). Probaj sa ovim vrednostima noise-a, pa se zaustavi gde ti noise ubije krugove.

Posted

Hvala CC i pjmaster, probaću... već vidim da add noise uklanja te krugove ali posle ne uspevam da uklonim šum ni noiseware-om a planirao sam da to bude bez šuma. Igraću se pa će valjda nešto ispasti, makar i sa šumom...

• 1 month later...
Posted

Inace, (a mogao je naziv ove teme biti malo konkretniji, da neko moze da nadje), gradient color banding je stvar koja se javlja na izlazu, odnosno od kada su se pojavili TFT monitori.

Banding nije realan, odnosno 24-bitni color space (8 bita po kanalu) garantuje da on nije vidljiv, a posebno ne u stampi.

Medjutim TFT monitori ekonomske klase prikazuju 6 bita po kanalu.

Nisam siguran da li je to uslovljeno ovom tehnologijom (tj. da li svaki TFT mora da prikazuje 6 bita po kanalu), ali sam siguran da CRT monitori nemaju taj problem.

Najveci problem sa bandingom je u web dizajnu, jer vecina ljudi posmatra web sajtove preko ovih rasprostranjenih ekrana.

Ja ne mogu da svarim ovu cinjenicu, nisku frekvenciju osvezavanja, kao i egzaktnost slike (odsustvo analognog noisea), i promenu kolorita pri gledanju pod uglom, pa sam ostao veran CRT-u.

Bez obzira, nista od ovoga ne utice na percipirani kvalitet verlaufa u stampi. Ako je color space bio barem 24-bitan, siguran sam da ce linearizacija na RIPu unistiti banding artefakte.

(btw, meni ta slika iz OP izgleda smooth)

Posted
Problem je što ne dobijam ravnomeran prelaz iz bele u tu drugu boju nego se vide neki krugovi... jednostavno prelaz je grub, neravmomeran... te linije se, naravno, vide i na izrađenim fotkama... Ima li nekog rešenja da prelaz bude ravnomeran?

Da, na izrađenim fotografijama u dve foto radnje...

Posted

u tom slucaju zavisis mnogo od njihovih kolornih profila, i mozda je (ali nisam siguran, tako je bilo pre milion godina) pametnije da radis pripremu u RGBu zbog metodologije rada na tim masinama.

u kom formatu isporucujes grafiku?