Jump to content

Na prvi pogled... Nikon D7000


Recommended Posts

4rs1ec.jpg

 

 

TIMELINE

 

Preko četrdeset vekova stara legenda o Troji i trojanskom konju, nekada prepričavana uz svetlost sveće, a danas na časovima istorije i književnosti, govori o ratu zbog ljubavi, čiji je epilog bio krah trojanskog kraljevstva, zahvaljujući vešto izvedenoj diverziji pomoću lukavo osmišljene statue konja. Prerušavanje je oduvek bio skoro savršen način za izvođenje iznenadnog napada, a u svojevrsnom obliku ga danas možemo videti na primeru aparata, koji prosto vapi da se na njega primeni ona stara, ofucana izreka... ovaj put prikladnije no ikad: „posle njega, svet više neće biti isti“. Otkud priča o Troji u prikazu aparata, lakše je shvatiti ukoliko na trenutak pogledamo spoljnu fasadu novog Nikonovog proizvoda, a istovremeno i budućeg ljubimca hiljada fotografa, entuzijasta ili profesionalaca – Nikona D7000.

 

Nekako u vreme kada su negodovanja fotografske javnosti, zbog gotovo kartelske podele tržišta, dostigla kulminaciju, desio se i prvi direktniji sukob između dva najveća proizvođača u foto-branši. Nikon je tada prvi put ozbiljnije udario na sam vrh konkurentske ponude, svojim D3x DSLR telom. Do tada, modeli Canona i Nikona su se malo ili čak ni malo konvergirali. To se će se ispostaviti inicijalnom kapislom i za mnoga druga nadmetanja ova dva proizvođača, čiju eskalaciju gledamo i danas.

 

Nestrpljivo isčekujući naslednika jednog od najprodavanijih Nikonovih aparata ikada, odličnog D90, dočekali smo nešto što bi građani planete engleskog govornog područja nazvali „major-breakthrough“ – „besnu“ fotografsku spravu, upakovanu u naizgled pitomo, malo kućište, koje se vizuelno jedva razlikuje od aparata, za čijeg se sukcesora zvanično ne odaje. Tu dolazimo i do paralele sa legendom s početka priče, čija bi analogija mogla biti odgovarajuća onome što je glavni konkurent, Canon, doživeo nakon premijere Nikonovog najnovijeg aparata, na protekloj Fotokini.

 

Koliko u jednom trenu može začuditi, toliko u drugom ovaj Nikonov potez zvuči zapravo sasvim racionalno – ako je do sada uložena energija bila dovoljna za izaći na kraj sa glavnim rivalom, sada, kada se broj pretendenata na visok tržišni udeo neočekivano povećao, pre svega uključivanjem Pentaxa i Sony-ja u igru, D7000 predstavlja sasvim logičan iskorak ka učvršćivanju pozicije, ali i vrbovanju korisnika ostalih sistema. A izdići se iznad proseka – pravi je recept za to.

 

Mač sa dve oštrice i dalje stoji, jer D7000 stvara obavezu i donju granicu podiže na znatno višu lestvicu, ne samo za konkurenciju, već i za samog proizvođača. Za kupce – to je, bez ikakvih dvojbi, radosna vest. Za konkurenciju kost u grlu, a za Nikon – pravi potez u doba recesije, u pokušaju da utihnulo tržište razmrda i zahvati značajniji deo profita.

 

Naravno, ovom trojanskom konju će biti potrebno više vremena da postigne svoj cilj, nego onome iz legende, a koliko će u tome biti uspešan, pokušaćemo da naslutimo u narednom blic prikazu, do izlaska detaljnog i sveobuhvatnog testa.

 

002_T6p_telo1.jpg

 

 

 

PAR DETALJA

 

Ako bismo D7000 po spoljašnjem izgledu mogli prepoznati kao naslednika D90, tabela sa tehničkim karakteristikama će nas bez dvojbe ubediti da novo telo deli više sličnosti sa D300s, aparatom iz višeg ranga Nikon DSLR-ova:

 

003_T6p_tabela_D7000.jpg

Tehničke karakteristike: Nikon D7000 u poređenju sa D90 i D300s

 

Relativno je lako poboljšati telo nižeg ranga, čija su ograničenja često dovoljno nerazumna, da bilo kakav pomak u pozitivnom smeru rezultira bitno boljim krajnjim proizvodom. Međutim, šta se dešava kada treba unaprediti aparat kakav je Nikon D90, koji već važi za „best-buy“ u klasi, i kome je lista zamerki već značajno sužena? Premalo unapređenja može dovesti do izneverenih očekivanja, a previše može načiniti štetu samom proizvođaču, ugrožavajući proizvode više klase.

 

Nakon prvog kontakta sa najnovijim čudom iz Nikona, rekli bismo da će mnogi biti zadovoljni. Osim možda konkurencije. A videćemo i zašto.

 

 

Ostatak teksta → Na prvi pogled... Nikon D7000

 

Pozdrav

Link to post
Share on other sites
  • Replies 202
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kad ce bre da naprave aparat koji ima 10 milijuna piksela i kome se detalji ne gube vec na iso 800....kada bi sad napravili anketu ovde i izuzeli stockere i ostale megapikselne manijake, sta bi vise voleli, 10mp senzor koji cuva detalje na iso 1600 ili 16mp kao ovaj koji se usere vec na iso 800.......najfiniji detalji i njihova kolicina nekom nisu od znacaja ali meni makro manijaku su najveci prioritet, to je moja tacka gledista i zato sam se i pobunio protiv ovog akvarel trenda, jerbo cu akvarel i sam da napravim u ps-u po potrebi...... olujni, probaj malo da se zezas sa printovima kad vec radis testove, da vidimo kako se sta ponasa na papiru :)

Link to post
Share on other sites
10mp senzor koji cuva detalje na iso 1600 ili 16mp kao ovaj koji se usere vec na iso 800.......najfiniji detalji i njihova kolicina nekom nisu od znacaja ali meni makro manijaku su najveci prioritet, to je moja tacka gledista i zato sam se i pobunio protiv ovog akvarel trenda

 

reche Olyman... stvarno si neverovatan!

Link to post
Share on other sites

NJS - Ne vidim sta je neverovatno a i kakve ima veze sta ja koristim...super sto se tebi svidja shema da na iso 1600 softver u aparatu ispegla detalje zajedno sa shumom, nista sporno :)

 

Alexey, ja sam se pomirio sa tim da blurovi, pogotovo tamniji ili podeksponirani izgledaju gadno, najmanji je problem da ispeglam blurove u zavisnosti od toga da li cu fotku gledati na monitoru ili je stampati....sustina je u onome sto je u fokusu, da li si na leptiru video bilo kakvu nepravilnost....ti znas moje makro fotke i znas da mi je skoro sve u bluru, nekad je taj blur shumovito gadan a nekad je ok, zavisi od kolicine svetla i u kojoj je boji, ono sto me iskljucivo zanima je kako je ispao deo koji je u fokusu a obicno bude bez greske, shuma ni u tragovima a detalja kolko oces i to je po meni prava stvar....opet ponavljam, makro fotografija place za sto vise detalja :)

Link to post
Share on other sites

Ja to nisam primetio, a rabim isti od maja meseca.Sum kod 550-ke je vrlo ujednacen i vise lici na filmski(ne kao kod Nikona ali dosta blizu) i to je prvi Canon kod koga mi se dopada kako izgleda sum a vozio sam 300D,20D,40D i 5D.Ovo kod Oly-ja meni stvarno izgleda kao debela kompresija.Ne hejtujem, samo kazem ono sto vidim.

Sorry za off.

Link to post
Share on other sites

Nema veze,necemo da trujemo temu off-om.

Videcemo kako stvari stoje kada bude gotov kompletan test.

Testovi koje StORM radi su na najvisem tehnickom nivou sto se tice dosadasnjih domacih testova. Iskreno , svaki njegov test ocekujem sa nestrpljenjem a def. je nikon D7000 veoma dobar i kompletan aparat za svoju klasu.

Cinjenica je da je do skora maximum bio iso3200 a sada se ide do 25600 i dalje. Jasno je da toliki napredak po pitanju samog senzora ne moze biti pa se pribegava zestokom peglanju. Nekome to smeta vise ( npr. meni) a nekome ne.Sto se mene licno tice danasnjim aparatima sa crop senzorom sam zadovoljan do iso3200 ( pa ajde i do iso6400) , preko toga moze ali su meni gubici u detaljima neprihvatljivi, osim ako nije : imati bilo kakvu fotku ili nemati nikakvu.

Mozda su i tu ukusi i percepcija razliciti ali meni se sum kod 30D bash dopadao (bolje receno dopadalo mi se ocuvanje detalja a sum sam ionako lako cistio u postprocesu kao sto i sada moram sa novim aparatima :) ).

Uvek sam za varijantu sto manje suma ali uz maksimalno ocuvanje detalja!

Link to post
Share on other sites

Sve je to lepo ... ALI (uvek mora da bude neko "ali"): nemojte da izgubite iz vida priličan broj problematičnih komada D7000, koji daju mutnu sliku do bola ili maše fokus (ne tražite mi linkove jer ih nisam skupljao za vas, koga interesuje neka švrlja po internetu).

Mene lično je ovo prilično oladilo od ovog foto-aparata. Koliko sam u početku bio prijatno iznenađen njegovom zvaničnom najavom (navedenim teh.karakteristikama), toliko sam sada razočaran njegovom pouzdanošću ili ti popularnom "kontrolom kvaliteta". To je glavna stvar koja me je totalno odbila od Canon-a ... a koliko vidim boljka je vrlo zarazna.

Link to post
Share on other sites

Naravno.

 

Na sta lici ovakav post pogotovo ovo podvuceno?

 

Sve je to lepo ... ALI (uvek mora da bude neko "ali"): nemojte da izgubite iz vida priličan broj problematičnih komada D7000, koji daju mutnu sliku do bola ili maše fokus (ne tražite mi linkove jer ih nisam skupljao za vas, koga interesuje neka švrlja po internetu).

 

 

Nisi skupljao za nas, ok ali zasto onda pises ovakve stvari bez agrumenata? Kako mislis da te neko shvati ozbiljno posle ovakvog posta...

Link to post
Share on other sites

postoji gadan i postoji lep shum. kad rabish filmove i terash ih na 1600 i 3200 uporedo sa digitalijom pochinjesh da pravish razliku kod brendova i dash sebi za pravo da se povremeno zachudish izjavama pojedinih chlanova ovde. sori za off, necjem vishe.

Link to post
Share on other sites

Pa liči na moj lični stav ... a to što si podvukao je činjenica tj. kao što rekoh: kako sam gde šta nalazio, skidao sam po neku sliku (za detaljnije gledanje) ali nisam u isto vreme i zapisivao linkove sa namerom da sutra-prekosutra nekome nešto dokazujem ... ali bih rekao da si ti to malo drugačije razumeo - shvatio si to kao nekakav lični stav ... možda sam tu rečenicu trebao malo drugačije da formulišem.

Link to post
Share on other sites

Svaka cast za odlican prikaz ovog skoro savrsenog Nikonovog DSLR-a za nas obicne smrtnike.

 

Dobro, ne treba zamerati onima iz drugih tabora, oni imaju pravo da se mrste, negoduju, zameraju... Tako je to u zivotu - jedni malo dobijaju, drugi malo gube. Bilo je vreme da i mi "zuti" nesto dobro dobijemo. <_<

 

Vlah ;)

Link to post
Share on other sites

Hvala svima na komplimentima, komentarima i uopšte na učešću u temi.

 

Nemojte mi tražiti da sada povlačim crte oko "D7000 vs xxx", jer se onda automatski prebacujem u [subjektivnost/on] mod, tako da možemo završiti samo na flejmu. :)

 

Biće narednih dana i nešto uporednih kropova (studijskih) D90 vs D7000, pa ćemo videti. Na prvi pogled, razlika postoji, pogotovo u high-ISO, jer je karakter šuma drugačiji. Naravno, ako malo bolje pogledate isečke, videćete da napredak nije baš toliko svemirski, kao što se činilo u početku.

 

Aparat kao aparat, stvarno jeste super i ostavlja dosta kompletniji utisak na nekoga ko je koristio veće C aparate, nego npr. D90.

 

A ima i dosta kompromisa. Mene je lično najviše iznerviralo što je ISO opet na istom mestu kao i na D90 i što OPET ne može da se remapira. E jbg baš. A i statusni... ne znam ko minira postavljanje skale svetlomera, ali mi to mnogo ide na živce. :angry:

 

Maxer, vidi - mekše fotke mogu da budu i rezultat oslanjanja na JPEG, koji se na visokim rezolucijama MORA obrađivati drugačije, a postoji mogućnost da je Nikon samo preuzeo algoritam obrade sa prethodnih aparata, ne obraćajući previše pažnje. S druge strane, slični "problemi" su pratili i promociju 7D, jer je isto bilo priče o "mekšem" izlazu, a ustvari, to je rezultat problema obrade, pa i objektiva koji ne mogu da isprate rezoluciju. Nikon je sada prvi put zagazio u high-res kategoriju, pa ljudi naviknuti na 12MP malo teže vare ono što vide. Kada se RAW baci u ACR, priča je kudikamo bolja. Jedino što će narednih meseci dosta starijih objektiva morati u penziju, jer na dosadašnjim senzorima nisu pokazivali slabosti, a sada je priča dosta drugačija. A opet, ko fotka zbog fotografije kao celine, a ne radi buljenja na 100%, on neće primetiti manju, već VEĆU oštrinu, pošto tih 16MP cedi poslednji foton iz stakla.

 

Videćemo kad se ukrste međusobnim resizeovima na rezoluciju novog/starog aparata. Tek tada će se videti šta se konkretno dobija, a siguran sam da se dobija.

 

Pozdrav

Link to post
Share on other sites
A opet, ko fotka zbog fotografije kao celine, a ne radi buljenja na 100%, on neće primetiti manju, već VEĆU oštrinu, pošto tih 16MP cedi poslednji foton iz stakla.Pozdrav

 

A sta ce biti kada nikon dobije 18 i +21mpx senzore? Odakle ce to da cedi? :D Inace, odlican prikaz aparata! :)

Link to post
Share on other sites

Ono na šta sam ja stigao da bacim oko u ovim primerima je da mi se sviđa sveukupan IQ. Obično na istoj rezoluciji je Canon bio u prednosti do sad u istim generacijama, ali sad je situacija sasvim preokrenuta (upoređujem sa 7D). Generalno svi ovi aparati za većinu svojih vlasnika nude daleko više IQ-a nego što su oni sposobni da upotrebe. Još kad svi dođu na taj nivo da imaju solidan autofokus bez ogledala, više neću ni gledati sekciju testa gde se priča o IQ, nego samo koliko je sve to veliko i teško. :)

 

Link to post
Share on other sites

E da, nisam stigao da pitam:

 

Da li je to moj monitor/laptop ili pozadina kod 100% krop primera krece da poprima sivu nijansu vec od ISO200? Samo je ISO100 crn-crn? Znam da kontrast pada na velikim iso vrednostima, ali mi cudno da vec na 200 bude razlika?

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...