zorroz Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Pre nedelju dana imao sam bliski susret sa likovima iz obezbedjenja kalemegdanskog parka. Nakon kraćeg "dijaloga", iz silnih progutanih reči, zamuckivanja i mukanja "obezbedjenja", shvatio sam da nije dozvoljeno fotografisanje uz upotrebu tripoda. Na moj zahtev da mi daju kontakt telefon osobe/službe koja je odgovorna za odluku u vezi zabrane fotografisanja, dotični se poslužio "tokijem vokijem" kako sam reče, i nakon neuspelog dijaloga sa drugom stranom, saopštio mi je da se Služba trenutno seli i da eto ne postoji način da dodjem u kontakt sa osobom ili osobama koje su u vezi sapomenutom zabranom fotografisanja, i da se ne zna kada ce to biti moguce! Imate li vi neka saznanja u vezi ovog?
StORM48 Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Kažeš im samo "zovite policiju" i nastaviš da fotkaš. Neće je zvati, jer će policija napušiti njih, pogotovo što su često u zanosu, pa se pandurima obrate sa "kolega...". :D Ili ih oteraš u q i nastaviš da fotkaš. Ili ih samo iskuliraš i opet nastaviš da fotkaš. Zaboravih, možeš i fino da im objasniš da fotke praviš za sebe i da Ti je stativ neophodan. :) Zabranjeno je komercijalno fotografisanje, a oni su tu negde umuvali u svoj mozak i fazon da, ukoliko imaš stativ, to znači da si profesiJonalac. U pitanju je čista zloupotreba s njihove strane, jer Kalemegdan nije zatvoren krug, već je javna površina, koja je tu stajala i pre nego što su oni nastali, a po ustavu Ti niko ne može zabraniti da fotografišeš bilo šta, za šta ne postoji izričita zabrana (a zakonska zabrana postoji samo za mostove, postrojenja od značaja, tipa vodovod, trafo stanica i slična sranja) ili jasno postavljen znak, ali onaj koji postavlja gradski sekretarijat za saobraćaj, a ne samosdelano parče pleha na kojem je neko naškrabao "zabran". :D Pozdrav
Stefan1 Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 oteras ih u q***, kratko i jednostavno... mene nisu smarali kad sam bio sa tripodom, a da jesu, kratko i jasno :) smarali su me doduse u Uscu i to bez tripoda i to za fotografisanje mobilnim telefonom, pa sam liku iz obezbedjenja ponudio da se kladimo u 100 eur da sad ako se prosetamo u Uscu u roku od 10 minuta da cemo naci 5 ljudi koji se fotografisu, bilo u kaficu, bilo u holu, bilo mobilnim telefonom, bilo digitalcem... i lik mi je samo rekao ono u fazonu "pobedio si" i otisao :)
zeka1dz Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Iskreno veoma je glupo da se zabrani fotkanje na kališu kao i na sličnim lokacijama u gradu ali ovo je Srbija i takve stvari se dešavaju. Nađi ti 3 grane pa sastavi priručni stativ. Kada ti opet priđu gorile ti samo kažeš da si to tu zatekao i da je to deo kališa a ti si se kao time poslužio da bi napravio lepu fotku. Možda i upali pa isto tako pređeš na drugu lokaciju i sve u krug. :D
mix_NS Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Zabranjeno je komercijalno fotografisanje, a oni su tu negde umuvali u svoj mozak i fazon da, ukoliko imaš stativ, to znači da si profesiJonalac. U pitanju je čista zloupotreba s njihove strane, jer Kalemegdan nije zatvoren krug, već je javna površina, koja je tu stajala i pre nego što su oni nastali, a po ustavu Ti niko ne može zabraniti da fotografišeš bilo šta, za šta ne postoji izričita zabrana (a zakonska zabrana postoji samo za mostove, postrojenja od značaja, tipa vodovod, trafo stanica i slična sranja) ili jasno postavljen znak, ali onaj koji postavlja gradski sekretarijat za saobraćaj, a ne samosdelano parče pleha na kojem je neko naškrabao "zabran". :D Pozdrav A fotografisanje u javnim ustanovama (npr. biblioteka matice srpske) u kojima ne postoji znak da jeste zabranjeno, a zaposleni osporavaju ?
StORM48 Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 To je drugo, pošto je u pitanju zatvoren prostor. U zatvorenom prostoru odlučuje nadležna njuška i tu Zakon ne može da bude stariji. Jedino kada bi skupština usvojila zakon poput ovog o zabrani pušenja, pa ga nazove "zakon o zabrani zabrane fotografisanja". :D Onda bi i gospoda nadležni po ustanovama mogli da ga duvaju. Zasad ga duvamo mi. :P Ali, Kalemegdan je otvoren prostor i nije ničija dedovina, pa i zabrane mogu da funkcionišu samo kada ljudi nemaju volje da se makljaju sa budalama ili nisu obavešteni da ne čine ništa nezakonito. Pozdrav
Abdee Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Imate li vi neka saznanja u vezi ovog? Pazi matori, nema tu nekog saznanja jer se radi o jednom opstem saznanju da zivimo u penisu od drzave u kojoj su gde god su 'teli partijski aparatcici pozaposljavali totalne morone od rodbine/kumova/prijatelja/zasluznihclanovapartije. Jbt, bile nam smesne one "a la cvorovic" zabrane fotografisanja sto su ih okacili prekaljeni "borci" u Hladnom ratu (koji su primali lovu kao da su se sibali protivu oba bloka iako im je u stvari najveci neprijatelj bio holesterol kao posledica slatkog zivota) ali to je neka druga prica.... Naravno neprijatelj nije dos'o spolja, sve je otislo do mojega ali ostadose table sa smesno nacrtanim fotoaparatima. E sad, umesto da se te table poskidaju, neopartijski poslusnici resise da animozitet prema svetlopiscima, piscima i ostaloj dugokosoj bagri, nadograde u svakom pogledu te rekose slugama svojim da fotografe i dalje u glavu prckaju i da u svom neredu sto nas okruzuje, red medj' slikerima vaspostavljaju. Vazda se ovde vise cene duge usi od duge kose. Aj' osnujemo nevladinu organizaciju koja ce da se bori za zabranu zabrane fotografisanja... Da se zove npr. "Svetlom u Jevropu". I onda pisemo pilot projekte, idemo na seminare, gostujemo u multi-kulti emisijama... Kontam da bi uzeli dobru kint... Pardon, smatram da bi se na taj nacin izborili za prava fotografa... :D
zorroz Posted November 15, 2010 Author Report Posted November 15, 2010 @Abdee pomenuo si Cvorovica...da, to je i meni odmah palo na pamet Definitivno, ali DEFINITIVNO - ovoj zemlji nema spasa
Stefan1 Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 (a zakonska zabrana postoji samo za mostove Zivo me zanima da li se tuze sa google earth-om :mrgreen:
StORM48 Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 ^Kad sam bio mlađan borac ja, dežurnom kuriru je uvek govoreno da, ukoliko predvidi da će biti uhvaćen, brzo proguta spisak za nabavku hrane, jerbo se sa istog može izbunariti brojno stanje u kasarni. :D Nema veze što nas "neprijateljski element" posmatra sa neba već decenijama i zna ko ima pirsing na nosu ili ne ume da zaglavi "beru" na glavudžu. Jedva sam živ ost'o, da ne prokrvarim od smeha na licu mesta. Pozdrav
Eaaast Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Treba da pravimo znakove DOZVOLJENO FOTOGRAFISANJE i da ih kacimo svuda po kalemegdanu. Spam uvek pomaze.
civi Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Protiv mere za izbegavanje posledica "nuklearnog udara " ne pominjes , "atomski s'leva"
zorroz Posted November 15, 2010 Author Report Posted November 15, 2010 verovatno je sada na redu petrovaradinska tvrdjava :rolleyes:
Zoran Rodic Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Meni više nije ni malo smešna ta patriotska retorika: Šta će normalnom čoveku toliki aparat? Prošle nedelje smo imali bliski susret sa akademski edukovanim čuvarem Brankovog mosta, koji me je pitao: Šta koji k***c slikaš drvo? ... kada se nalazi u blizini '' objekta od javnog značaja'', kao što je Brankov most. Drugar i ja smo prilično elokventni u ovakvim situacijama, ali ovaj put smo bili sa decom, a i akademski edukovani čuvar Brankovog mosta je imao više promila alkohola u sebi, pa smo nekako smirili strasti. Previše je osoba koje sebe shvataju preozbiljno, a da ne pričam što je provećan broj velikih aparata ... tako da ... iskreno strepim da neko ne završi u bolnici, zato što je shvaćen kao nepatriota, špijun ili pedofil. Nije smešno!!!
Abdee Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Evo ideje za mlade i jos uvek nedokazane partijske kadrove ako neki od njih eventualno ovo citaju: uvedite po gradovima zone za fotografisanje koje se prostiru od centra pa do drzavne granice. Pod naplatom, razume se. Ono, zone u duginim bojama, ausvajsi koji se prodaju po kioscima i lepe na celo, komunalna policija koja patrolira i oduzima fotoaparate svakom ko se usudi da stogod fotografski zabelezi bez da je ubacio nesto svog tesko stecenog novca u kasicu neke partijske prasice. Kad i to postane malo i kad se redovna godisnja promena voznog parka priblizi mozete lepo dodatnu kintu dici na obaveznim tehnickim pregledima za foto opremu, registraciji fotoaparata i sl.
zeka1dz Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Abdee, ideja nije ni malo loša samo ti fale ugrožene klase i pompezno najavljivanje na B92 i onda sigurno imaš prolaz (pored fotografa mora da ima i još aktera i tom događaju). Ako se nešto ne vidi na pomenutoj televiziji onda to i nije problem. To što se npr. nehigijensko naselje nije izmestilo kod belvila nije nikakav problem (još se i proširilo) i što ljudi tamo kradu struju sa bandera i sa železničkog mosta i ne plaćaju ništa od komunalija to nije problem. Naravno da su se svi pobunili kada je trebalo da ih izmeste 2008 dok sada niko ni ne rešava taj problem i onda silne (ne)vladine organizacije ćute. Bitno je da oni primenjuju zakon kada njima odgovara. Primera ima koliko hoćete.
zorroz Posted November 15, 2010 Author Report Posted November 15, 2010 obaveznim tehnickim pregledima za foto opremu, registraciji fotoaparata i sl. :lol: :lol: :lol: eto napunjenog budzeta!
Miljko KG Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Bilo je vise topica na ovu i slicne teme. KLIK KLIK 2 Ova tema koju sam linkovao je vec jako stara, tako da nije sve to novo o cemu pricate. Ja negde ranije pomenuh da mi nisu dozvolili da fotografisem Luvr i piramidu ispred Luvra kao i Notre Dame u Parizu sa stativa. Prisao covek, pokazao prstom na stativ i rekao No-No. Mene vise boli to sto se placa ulaz u crkvu na Oplencu, a fotografisanje i ne postoji kao opcija za posetioca.
mix_NS Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Francuska ima vrlo striktne zakone o fotografisanju na ulici. USA je suprotnost :)
Zoran Rodic Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 USA je suprotnost :) Jeste, zato im oko aerodroma vise ovakva upozorenja
ilicn Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 ja i drug kiza the death sa foruma smo fotkali sa stativa.. ali sam ja prisao obezbedjenju i zamolio ga, hocemo da fotkamo i to je za nas bla bla bla on me iskulirao i rekao slikaj.. a snimio nas je kako svrljamo i znao sam ako ja njemu pridjem ko covek da ce sve lakse ici.. eto..
NShappy Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 Treba da pravimo znakove DOZVOLJENO FOTOGRAFISANJE i da ih kacimo svuda po kalemegdanu. Spam uvek pomaze. ^^ :) :)
KizaTheDeath Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 ^^ Pa da, al to je bilo za taj jedan momenat, tu jednu akciju. Ne znam da li bi ostao nezainteresovan da smo nastavili okolo da svrljamo i "zloupotrebljavamo njegovu "dozvolu"". Uglavnom, meni je smaranje da se sa njima natezem. Ponesemo monopod, pa da ih malo zbunjujemo :D Ili jos bolje - gorillapod :lol: Pozdrav!
ilicn Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 pa da ali smo ipak slikali... i to je to... mogli smo da slikamo, fotku "zloupotrebimo" itd itd... znaci onaj ko je hteo da digne kalis u vazduh lepo je mogao da zamoli da slika uzme odakle mu treba fotka i ode kalis u vazduh posle par dana...
stelya Posted November 15, 2010 Report Posted November 15, 2010 manfrotto u dupe smarachu a onda isprobati dali moze da stane 800mm f4 IS
Recommended Posts