Jump to content

Recommended Posts

Posted

Bitumenska ljepenka V4.

Imam zid od podruma koji se spaja sa pločom od prizemlja. Podrum je u zemlji.

Na spoju sa zidom od podruma i ploče od prizemlja imam problem. Kako da spojim horizontalnu i vertikalnu hidroizolaciju da nema mjesta za prolaz vode i kapilarne vode??

1tna6r.jpg

10fymvp.jpg

Posted

Riješio sam tako da ću stavit podložni beton ispod ploče i na njega stavit izolaciju.

No imam još pitanja u vezi objekta:

Na slici ova tri prozora od podruma sam riješio tako da sam postavio rešetku 120*60 i izbetonirao u dubinu 50 cm. Sad me zanima pošto kad pada kiša ja vjerujem bez obzira na strehu (62 cm) će se nakupiti vode.

1u36rljk2f2nirtfdk2o_thumb.jpg

38esuvqi8f5fqxjnjm_thumb.jpg

Pa sam zamislio sljedeće, da moguću vodu iz njih odvedem na ovaj način. Na dubini same "rupe" odvod od sva tri prozora prema gradskoj kanalizaciji?:

9lw0fx4mkvbk2hqt27h7_thumb.jpg

Također me malo buni i na koji način bi mogao evenutalno skupljenu vodu pri ulazu u podrum (ili izlazu, svjedno) odvesti do gradske kanalizacije? Pošto je ulaz na dubini od cca skoro 3m?

bq1e8uct1kot1ib1tjfz_thumb.jpg

Istina ima terasa koja pokrije dobar dio tog ulaza , no svejedno ipak bi se na neki način osigurao..

mmq06pgvbbu1x1n5ikdn_thumb.jpg

Također me zanima da li da taj podest od ulaza spustim 10 cm od visine ulaza? Ili da ga ostavim u ravnini.

q6fsgpabr2gal243008_thumb.jpg

Posted

Za prozor u podrumu:

obavezno moraš da napraviš kontra pad u odnosu na prozor od najmanje 1% i da tu vodu kanalom vodiš "negdje". Nemoguća misija za čišćenje i održavanje su ukopani prozori pokriveni rešetkom. Na kojoj visini ti se nalazi streha?

2cm prepusta nije dovoljno za najobičniju "vertikalnu" kišu - bez imalo vjetra. Šta je sa olujama? Šta je sa jesenjim opalim lišćem koje će se kad tad nakupiti i zapušiti i taj odvod koji budeš postavio. da li je kanalizaciona cev od 110 mm dovoljna sigurnost da će "proterati" i lišće?

Da li razmišljaš o tome šta će se desiti u slučaju da prozori ostanu otvoreni u slučaju iznenadnog nevremena?

Kišnicu ne smeš da teraš u gradsku fekalnu kanalizaciju. Za to postoji atmosfersku kanalizacija.

Podest ispred ulaza u podrum mora da bude bar 10 cm niži i u kontra nagibu u odnosu na ulazna vrata. Bilo koja jača kiša bi poplavila podrum!

Da bi rešio problem skupljanja vode, ispod podruma (najbolje podesta -predulaza) predvidi rezervoar čija zapremina mora da bude bar 2 dana maksimalnih kiša u gradu gde se objekat izvodi za sve otvore pune površine - ne računajući da su pokriveni strehom (znači ako ti je rupa do prozora (60x120 x 3 prozora + površina ulaznog dela u podrum) x maksimalni ikad zabeleženi vodeni talog u cm za grad x 2 ili 3 (da je moja kuća x5!! - razlog: nestanak struje, domaćini nisu kući, crkla pumpa, potop i slično). U taj rezervoar se postavlja potopna (kaljužna) pumpa koja svu vodu izbacuje u atmosfersku kanalizaciju. Prilaz pumpi i rezervoaru moraš da obezbediš da je izvan objekta

Hidroizolaciju na zidu rešavaš tako što nakon izrade zida, vertikalnu izolaciju previjaš preko zida u prostoriju i na to izlivaš ploču.

U ovakav prostor u podrumu u "spremištu hrane" predvidi sudoperu i kanalizacioni odvod, čak i najjednostavnije kupatilo. Domaćini znaju zašto.

Posted
Za prozor u podrumu:

obavezno moraš da napraviš kontra pad u odnosu na prozor od najmanje 1% i da tu vodu kanalom vodiš "negdje". Nemoguća misija za čišćenje i održavanje su ukopani prozori pokriveni rešetkom. Na kojoj visini ti se nalazi streha?

2cm prepusta nije dovoljno za najobičniju "vertikalnu" kišu - bez imalo vjetra. Šta je sa olujama? Šta je sa jesenjim opalim lišćem koje će se kad tad nakupiti i zapušiti i taj odvod koji budeš postavio. da li je kanalizaciona cev od 110 mm dovoljna sigurnost da će "proterati" i lišće?

Da li razmišljaš o tome šta će se desiti u slučaju da prozori ostanu otvoreni u slučaju iznenadnog nevremena?

Kišnicu ne smeš da teraš u gradsku fekalnu kanalizaciju. Za to postoji atmosfersku kanalizacija.

Podest ispred ulaza u podrum mora da bude bar 10 cm niži i u kontra nagibu u odnosu na ulazna vrata. Bilo koja jača kiša bi poplavila podrum!

Da bi rešio problem skupljanja vode, ispod podruma (najbolje podesta -predulaza) predvidi rezervoar čija zapremina mora da bude bar 2 dana maksimalnih kiša u gradu gde se objekat izvodi za sve otvore pune površine - ne računajući da su pokriveni strehom (znači ako ti je rupa do prozora (60x120 x 3 prozora + površina ulaznog dela u podrum) x maksimalni ikad zabeleženi vodeni talog u cm za grad x 2 ili 3 (da je moja kuća x5!! - razlog: nestanak struje, domaćini nisu kući, crkla pumpa, potop i slično). U taj rezervoar se postavlja potopna (kaljužna) pumpa koja svu vodu izbacuje u atmosfersku kanalizaciju. Prilaz pumpi i rezervoaru moraš da obezbediš da je izvan objekta

Hidroizolaciju na zidu rešavaš tako što nakon izrade zida, vertikalnu izolaciju previjaš preko zida u prostoriju i na to izlivaš ploču.

U ovakav prostor u podrumu u "spremištu hrane" predvidi sudoperu i kanalizacioni odvod, čak i najjednostavnije kupatilo. Domaćini znaju zašto.

Visina strehe je 5,52 od gotovog poda prizemlja.

A 6,12 m je visina mjeran od vrha prozora do strehe.

Ja bi te prozore digao, ali imam "samo 30 cm od vrha prozora do visine do dna ploče prizemlja". Statiku još nisam počeo raditi pa vjerujem da će ta greda "trebati biti upuštena bar 20 cm.

Htio sam pitati u vezi sastava poda od prizemlja u sobi. To se vidi u presjeku koji se nalazi u prvom postu na prvoj slici.

Pod od podruma je sljedećeg sastava:

parket

estrih

stiropor eps-150 4cm

elasticirani stiropor eps-t 2cm

hidoizolacija

ab ploča

šljunak

a pod od sobe prizemlja:

parket

estrih

stiropor eps-150

Zanima me da li je dobar sastav poda od prizemloja sobe, s obzirom što je u "doticaju sa tlom"?

Da pitam odmah uobičajene sastave poda za:

garažu

međupodesta

balkona