koja73 Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Bio sam sinoć sa porodicom na izložbi Barbi lutkica i Lego igračaka i mada me je sramota da priznam, oduševio sam se raznovrsnošću stilova Barbike (bilo je sugurno nekoliko stotina eksponata). Naravno obišao sam i Lego deo ali posle one šarolikosti lutkica ipak su Lego igračke ostale u drugom planu ... Moja žena se raspilavila ... naravno i deca su bila oduševljena ! I evo ... 1. 2. 3. Malo i Kena (valjda ) 4. A Barbi svet je nastao tako što je njena kreatorka - Amerikanka Rut Handler, osnivačica kompanije Mattel, prilikom turističkog putovanja po Švajcarskoj kupila lutkicu Lilli doll (koja je tada bila popularna u Nemačkoj) i po uzoru na nju napravila sličnu danas svima poznatu Barbiku. Samo njeno ime potiče od Barbare, ćerke Rut Handler, naravno po kojoj je i dobila ime. Evo i Nemačke lutkice Lilli koje je nastala sredinom 50-ih godina prošlog veka. 5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 obozavam kad neko zvekne keca i ode... 3. je dobra a ostale imaju mnogo bre lose svetlo. Senke bas po licu.. sve odozgo.. zapusenja koliko ti dusa iste. Bez nekog makro ili ring blica, kapiram da nema pomoci. trojka je fina jer nema djubreta po kardu mnogo.. ima lepu dubinu, izolacij tamo d'i treba.. da se pozadina jos malo sredi i lice ove snezne kranjice malo posvetli, imao bi fotku. Ostale onako.. skripe i kadrovi i svetlo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidza Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Podigao sam malo prosek, po mom mišljenju ipak slaba dvojčica. :) Svetlo je najveći problem, zatim baš slabo kadriranje. Rešenje bi bio i bounce blic, ako ima o šta, bočno. Ovako kako je - nije dobro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koja73 Posted October 14, 2010 Author Report Share Posted October 14, 2010 Hvala obojici na savetima, meni je u startu ovo sve izgledalo dobro (kada si početnik - ni ne znaš da nešto može mnogo bolje) a sada kada ste mi pojasnili šta škripi počinjem da vidim stvari malo drugačije. Za svetlo mi je jasno da mi je trebalo još neko kontra - da ukloni senke ... sve sam slikao bez blica, pošto nemam eksterni a ovo sa aparata bi sve pokvarilo pretpostavljam. Ajde ako vas ne mrzi da mi pomognete oko kadriranja za npr. prvu ili drugu fotku - šta ne valja ? Kapiram isto da je na drugoj pozadina baš loša - jel' to ? Pošto su sve ove figurice bile u stvari u staklenim boksevima, radio sam tako da se naslonim na neki ćošak tog stakla da bi umirio aparat pošto sam iovako imao malu ekspoziciju i nekako mi je slikanje malo odozdole bilo zanimljivije. Plitak dof je isto zbog toga što sam skroz odvrnuo blendu da bi dobio na ekspoziciji. Eto :blush: Sve u svemu hvala na komentarima ! Pozdrav Link to comment Share on other sites More sharing options...
walter1 Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Trojka ti je fina. Sviđa mi se i jedinica, izgleda kao nastup neke folklorne grupe. Lili je malo mutna i mračna. Ken da nije toliko ukočen, mogao bi da prođe bi kao pravi bajker :P . Daj sad LEGO world, kad si već bio tamo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koja73 Posted October 14, 2010 Author Report Share Posted October 14, 2010 Pa brate Waltere prvi, od Lego fotki imam samo par komada koje nisu baš nešto reprezentativne tako da ipak i ti moraš da vodiš sina da bi video nešto od Lego programa :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 posto vec ima dosta detalja u prvom planu, ja bih pokusao da se pozicioniram tako da imam sto jednolicniju pozadinu, ili nesto sto doprinosi kadru (odnos boja.. neka geometrija.. taj fazon). 4 na primer place za horizontalnim kadrom. Iznad Kena imas kilometre prostora koji apsolutno nista ne govore (osim da bije reflektor u pozadinu pa je malo pogorelic :) ) A sve to na ustrb motora (glavnog glumca u kadru jelte...) koji je jako tesno spakovan. za 5 bi verovatno skroz promenio kadar, tako da se vidi i prospekt ili sta god je vec to stampano sto upada u donji levi cosak, no ovde je problem sto su jako ostro osvetlili male predmete pa je dinamika cao zdravo. Jedino sto pomaze ovde je HDR, ali su senke jako lose... Mogao si mozda da probas sa ugradjenim blicem, kroz papirnu maramicu, skinut za dve blende, cisto da razbijes senke na licima i glavama... Ne potcenjuj moci ugradjenog blica.. moze on itekako dobro da se iskoristi. Naravno ne kao neki ozbiljniji, ali uz malo vezbe, stapa i kanapa, moze da izvuce situaciju glat :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
koja73 Posted October 15, 2010 Author Report Share Posted October 15, 2010 E Jo skidam ti kapu kako imaš živaca da se zezaš sa nama početnicima ... Hvala ti na odgovorima i savetima ! Dobra je fora za papirnu maramicu i blic ... moraću da probam. Meni je malo bio problem što sam imao cirka 15 min da se bavim fotografisanjem dok je supruga smirivala klince pa nisam baš najsretnije kadrirao - da iza sebe imam koju godinu kvalitetnijeg fotkanja - traženje pravog kadra bi mi bio čist automatizam ... ali još nije tako ... biće vremena. Pozdrav Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 Opusteno bre.. uzivaj :) Klasika - niko se naucen nije rodio. Slececi put probas nesto novo.. pa onda vidis sta pije vodu a sta ne. Poz! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts