Jump to content

Recommended Posts

Posted

Bavim se dizajnom ali oduvek mi je bila zelja da imam svoj studio. :)

Kupio bi' nove zvucnike ali trebutno nema ko da me lepo posavetuje.

Budzet mi je do 200 evrica (znam da je malo, ali bice upgrade-a kasnije)

Sta vi mislite?

Hvala.

Posted

Teško za 200EUR da se išta pristojno uzme, mislim da je krajnja donja granica nekih 250-260 koliko koštaju npr. Samson Resolv 5a. Za 300 već možeš KRK Rokit5 sa kojim nema greške, to je bestseler u kategoriji. U principu, mnogi će reći da je za taj novac, ako ti je problem još da se strpiš, bolje kupiti kvalitetne HiFi zvučnike nego nekvalitetne monitorce.

Što se gore preporučene Yamahe tiče, moje skromno mišljenje je da sa 3" woofera možeš da se oprostiš od niskih frekvencija, nijedan iole ozbiljni (ni entry-level) studijski monitor ne ide ispod 5", to je donja granica.

Ako ćeš kasnije imati još para, nemoj kupovati sad nabrzaka nešto bezveze jer ćeš zažaliti a moraćeš da uvališ dosta ispod cene. Monitori su najbitnija karika u lancu i na njima se najviše oseti razlika u zvuku, za razliku od ostalih osnovnih komponenti (kartice/interfejsa, kablova, itd.).

Posted

Znam da za 200 evra ne moze da se uzme nesto pristojno, ali rekoh ajd' da pitam, mozda su pale cene! :)

Video sam lepe kritike za KRK Rokit5. Iskreno i nije mi bas zurba (dugo sam i planirao da uzmem pristojne monitorce).

Hvala konstrict-u i stormwatch-u na preporukama.

I jos jedno pitanje. Sta mislite o behringer-u B215XL?

Posted
Što se gore preporučene Yamahe tiče, moje skromno mišljenje je da sa 3" woofera možeš da se oprostiš od niskih frekvencija, nijedan iole ozbiljni (ni entry-level) studijski monitor ne ide ispod 5", to je donja granica.

Nije 3" nego 4", i ni jedan ozbiljni studijski monitor ne mozes uzeti za 200 Eur tako da je opaska apsolutno nepotrebna. Za pocetak su ti monitori sasvim solidni a posle moze da se nadogradjuje. Behringera ne preporucujem ni u kojoj varijanti imanja/nemanja para.

Posted

Izvinjavam se, moja greška - doduše zbog nelogičnog označavanja. Što se "nadograđivanja" tiče, i dalje mislim da je promašaj u ovom slučaju, jer time što bi uzeo nešto što ne završava posao kako valja pa posle gledao kako da utrapi radi prave stvari se samo gubi novac. OK ako ti odjednom grune neka lova i pređeš sa nekog osnovnog modela na nešto zaista vrhunsko, ali mic po mic ovako nema smisla, IMHO.

Kažem čisto iz ličnog iskustva, kada sam imao para za te zezancije, dao sam na Rokit5 (iako sam želeo 6 ali sam znao da sigurno neću skoro imati para, za 8 nisam imao mesta svejedno, još manje novca) i evo sada dve i po godine posle smatram posao završenim u tom smislu. Nisu vrh vrhova ali to za šta služe, služe vrlo dobro i nabavka nekih drugih mi je zadnja rupa na svirali kada je ulaganje u muziku u pitanju.

Sa druge strane, pre tih monitora sam se potpuno nepotrebno štekao za midi kontroler u vreme kada sam lako mogao priuštiti mnogo bolji i nešto veći, i to me sapliće do dan danas u nabavci nečeg stvarno odgovarajućeg, jer mi žao da bacam novac na novo kad i ovo "vrši pos'o", ali ipak ga ne vrši toliko dobro da sam miran sa time.

Posted
Behringera ne preporucujem ni u kojoj varijanti imanja/nemanja para.

Obicno to kazu za Behringer. :)

@konstrict

Nista stekacu pare pa cu kupiti nesto bolje, ne bacaju mi se pare na nesto sto nece da radi "kako treba da radi".

Posted
Obicno to kazu za Behringer. :)

Iako ga ima u Avataru :lol: :lol: Behringer je samo petorazredna firmica ciji proizvodi super izgledaju na papiru ali u sustini ti platis malo manje para za nesto sto je apsolutno dno dna u odnosu na ostale skuplje (s razlogom) proizvode, evo ja sam se jedva ratosiljao matore 32 kanalne Eurodesk mixete (150 Eur), njena cena je u odnosu na konkurenciju 1996. bila stvarno povoljna ali je i zato kvalitet bio apsolutno nepovoljan.

Posted

Meni je sa Behringerom pomešano iskustvo :) 2:1 na dobru stranu, kontroler ok, mikseta ok, slušalice najgore g**no koje sam u životu kupio, razlikuje se zvuk na levoj i desnoj slušalici, toliko o tome.

• 3 months later...
Posted

dugo sam koristio Tannoy mercury m2 . i meni su zavrsavali poso :) do duse daloeko je to od studijskog monitoringa... ali za neku light varijantu su bili od pomoci

• 3 weeks later...