Ivan Popov Posted September 25, 2010 Report Posted September 25, 2010 Kakav naslov :) Kada god uvezem sliku,sa Place photoshop mi postavi neku dr velicinu a ne naprimer 25x25 u px Ja onda rucno smanjujem do koje velicine mi treba,...,muka ziva svaki put,ne bi to bio problem da mogu da promenim velicinu da nije u % da je u px,stoji mi 100% za width i za height(slika koja je uvezena),pa ja mic po mic,da li moze i to da se promeni,da bude u px ? I kako da obrisem jedan guids?Greskom uvek dodam jos jedan vise,moze li samo taj jedan da se obrise? Mislim da je to to,za sada :) ovo me muci vec neko vreme,odradim svaki put sto mi treba,ali to je bas,bas rudarski posao :)
pebas Posted September 25, 2010 Report Posted September 25, 2010 Ne postoji automatska konverzija kada uvozis, jedini nacin je da je uvezes kao novi fajl, a ne u isti dokument, i onda je podesis pa prevuces u dokument, pozicioniras i to je to. Grids mozes sa 'move tool' da dodajes, oduzimas, samo prevuci grid do kraja prozora, lijevo ili gore. ;)
zlatiborac Posted September 25, 2010 Report Posted September 25, 2010 Pebas zachudio bi se shta moze skriptama da se uradi u PSu ;) Znachi odgovor je moze, samo se mora sesti i napisati, ako se zna. Ako se ne zna onda tvoje reshenje moze da prodje ;)
Ivan Popov Posted September 25, 2010 Author Report Posted September 25, 2010 Hvala,ide brze ovako,a pazi vec sam tako radio ranije,po neki put,i onda sam otkrio place,pa se sredio :)
pebas Posted September 25, 2010 Report Posted September 25, 2010 @Zlatiborac Znam ja da moze i na Marsu covjek da zivi pod odredjenim okolnostima ako imas sredstava itd. jer opet sve se moze pa opet se ne desava i ne moze trenutno, mada znamo da se moze teoretski. Tako isto i za 'place' u photoshop-u ne postoji varijanta trenutno da moze da ima piksele umjesto procenata kada uveze sliku. Ako moze da vidim plugin, ekstenziju, bilo sta koja moze to da prikaze u panelu za scale? Uzgred to je stavka koja je sa 'info' krajnje nebitna ako imas 'high tech' opremu. Tako moje resenje nije da 'moze da prodje' nego je jedino resenje za pitanje procenata i piksela prilikom 'place'-a. Ali nije problem ako grijesim, samo bih volio da vidim tu skriptu, a Boga mi i koloniju ljudi na Marsu. ;) @Ivan Popov Sve sto mozes da uradis sa 'place tool' je: 1. Place i izaberes sliku i 'place' u dokument. 2. Pojavice ti se scale u procentima. 3. Idi 'window' i ukljuci 'info' panel. 4. Pokusaj da 'scale'-ujes sliku i u donjem desnom prozoru 'info' panela imaces informacije u pikselima pa 'scale' po volji. Zasto je ovo malo zajebana varijanta? Uhvatices sebe u situaciji kada ti je piksel jako bitan da nesto lijepo izgleda ili tebi ili klijentu, a mis ce da pocne te zeza sa scale. Zato je prvo navedena varijanta najpreciznije i najbolje resenje. A brza varijanta nije uvijek najbolja varijanta.
zlatiborac Posted September 26, 2010 Report Posted September 26, 2010 Vish ja ne znam za to da na Marsu ishta moze da zivi ali ti verujem :) Ali ti meni ne verujesh :) Hajmo ovako. Skript ispod radi sledece, pravi novi canvas dimenzija 500x500 px, ubacuje sliku iz bzvz foldera na mom desktopu u taj isti canvas, zadrzava proporcije tj dimenzije :) unete slike (iliti kako momak radi preko Place komande), zatim menja anchor tachku same slike (ovde sam se zeznuo pa radio po merama dok malopre videh da moze da se radi i sa AnchorPosition a on ima property-je BOTTOMCENTER, BOTTOMLEFT, BOTTOMRIGHT, MIDDLECENTER, MIDDLELEFT, MIDDLERIGHT, TOPCENTER, TOPLEFT, TOPRIGHT), zatim postavlja dva guide-a, jedan vertikalni i jedan horizontalni i na kraju rasterizuje smart layer. Evo skripte: // ======================================================= var idMk = charIDToTypeID( "Mk " ); var desc51 = new ActionDescriptor(); var idNw = charIDToTypeID( "Nw " ); var desc52 = new ActionDescriptor(); var idMd = charIDToTypeID( "Md " ); var idRGBM = charIDToTypeID( "RGBM" ); desc52.putClass( idMd, idRGBM ); var idWdth = charIDToTypeID( "Wdth" ); var idRlt = charIDToTypeID( "#Rlt" ); desc52.putUnitDouble( idWdth, idRlt, 500.000000 ); var idHght = charIDToTypeID( "Hght" ); var idRlt = charIDToTypeID( "#Rlt" ); desc52.putUnitDouble( idHght, idRlt, 500.000000 ); var idRslt = charIDToTypeID( "Rslt" ); var idRsl = charIDToTypeID( "#Rsl" ); desc52.putUnitDouble( idRslt, idRsl, 72.000000 ); var idpixelScaleFactor = stringIDToTypeID( "pixelScaleFactor" ); desc52.putDouble( idpixelScaleFactor, 1.000000 ); var idFl = charIDToTypeID( "Fl " ); var idFl = charIDToTypeID( "Fl " ); var idWht = charIDToTypeID( "Wht " ); desc52.putEnumerated( idFl, idFl, idWht ); var idDpth = charIDToTypeID( "Dpth" ); desc52.putInteger( idDpth, 8 ); var idprofile = stringIDToTypeID( "profile" ); desc52.putString( idprofile, "sRGB IEC61966-2.1" ); var idDcmn = charIDToTypeID( "Dcmn" ); desc51.putObject( idNw, idDcmn, desc52 ); executeAction( idMk, desc51, DialogModes.NO ); // ======================================================= var idPlc = charIDToTypeID( "Plc " ); var desc53 = new ActionDescriptor(); var idnull = charIDToTypeID( "null" ); desc53.putPath( idnull, new File( "C:\\Users\\Vlade\\Desktop\\weather_png\\Weather Images (128x128) PNG's\\22.png" ) ); var idFTcs = charIDToTypeID( "FTcs" ); var idQCSt = charIDToTypeID( "QCSt" ); var idQcszero = charIDToTypeID( "Qcs0" ); desc53.putEnumerated( idFTcs, idQCSt, idQcszero ); var idOfst = charIDToTypeID( "Ofst" ); var desc54 = new ActionDescriptor(); var idHrzn = charIDToTypeID( "Hrzn" ); var idPxl = charIDToTypeID( "#Pxl" ); desc54.putUnitDouble( idHrzn, idPxl, -187.000000 ); var idVrtc = charIDToTypeID( "Vrtc" ); var idPxl = charIDToTypeID( "#Pxl" ); desc54.putUnitDouble( idVrtc, idPxl, -187.000000 ); var idOfst = charIDToTypeID( "Ofst" ); desc53.putObject( idOfst, idOfst, desc54 ); var idLnkd = charIDToTypeID( "Lnkd" ); desc53.putBoolean( idLnkd, true ); executeAction( idPlc, desc53, DialogModes.NO ); // ======================================================= var idMk = charIDToTypeID( "Mk " ); var desc55 = new ActionDescriptor(); var idNw = charIDToTypeID( "Nw " ); var desc56 = new ActionDescriptor(); var idPstn = charIDToTypeID( "Pstn" ); var idPxl = charIDToTypeID( "#Pxl" ); desc56.putUnitDouble( idPstn, idPxl, 127.000000 ); var idOrnt = charIDToTypeID( "Ornt" ); var idOrnt = charIDToTypeID( "Ornt" ); var idVrtc = charIDToTypeID( "Vrtc" ); desc56.putEnumerated( idOrnt, idOrnt, idVrtc ); var idGd = charIDToTypeID( "Gd " ); desc55.putObject( idNw, idGd, desc56 ); executeAction( idMk, desc55, DialogModes.NO ); // ======================================================= var idMk = charIDToTypeID( "Mk " ); var desc57 = new ActionDescriptor(); var idNw = charIDToTypeID( "Nw " ); var desc58 = new ActionDescriptor(); var idPstn = charIDToTypeID( "Pstn" ); var idPxl = charIDToTypeID( "#Pxl" ); desc58.putUnitDouble( idPstn, idPxl, 110.000000 ); var idOrnt = charIDToTypeID( "Ornt" ); var idOrnt = charIDToTypeID( "Ornt" ); var idHrzn = charIDToTypeID( "Hrzn" ); desc58.putEnumerated( idOrnt, idOrnt, idHrzn ); var idGd = charIDToTypeID( "Gd " ); desc57.putObject( idNw, idGd, desc58 ); executeAction( idMk, desc57, DialogModes.NO ); // ======================================================= var idrasterizeLayer = stringIDToTypeID( "rasterizeLayer" ); var desc59 = new ActionDescriptor(); var idnull = charIDToTypeID( "null" ); var ref11 = new ActionReference(); var idLyr = charIDToTypeID( "Lyr " ); var idOrdn = charIDToTypeID( "Ordn" ); var idTrgt = charIDToTypeID( "Trgt" ); ref11.putEnumerated( idLyr, idOrdn, idTrgt ); desc59.putReference( idnull, ref11 ); executeAction( idrasterizeLayer, desc59, DialogModes.NO ); // ======================================================= var idsetd = charIDToTypeID( "setd" ); var desc60 = new ActionDescriptor(); var idnull = charIDToTypeID( "null" ); var ref12 = new ActionReference(); var idLyr = charIDToTypeID( "Lyr " ); var idOrdn = charIDToTypeID( "Ordn" ); var idTrgt = charIDToTypeID( "Trgt" ); ref12.putEnumerated( idLyr, idOrdn, idTrgt ); desc60.putReference( idnull, ref12 ); var idT = charIDToTypeID( "T " ); var desc61 = new ActionDescriptor(); var idNm = charIDToTypeID( "Nm " ); desc61.putString( idNm, "Slika uneta" ); var idLyr = charIDToTypeID( "Lyr " ); desc60.putObject( idT, idLyr, desc61 ); executeAction( idsetd, desc60, DialogModes.NO ); E sad, mrzi me da jurcam kako radi BridgeTalk() metoda, ali sam 100% siguran (kao shto si ti siguran za mars) da moze da se poshalje upit iz Bridge-a, da na selekciji slike odradi akciju koja ce pozvati Photoshop, proslediti joj sve parametre slike, i onda na osnovu Height i Width slike uradi sve shto tebi treba. E sad ako cete trazite od mene da vam i to uradim onda trazite puno... I ovo gore vam je valjda dosta da shvatite koje su moci scriptinga unutar Adobe familije proizvoda. Ponekad upalite ExtendedScript Toolkit pa se igrajte ;)
zlatiborac Posted September 26, 2010 Report Posted September 26, 2010 I evo vam literature pa sad moze JS, moze VBScript a moze i AppleScript, kome shta lakshe. Adobe Scripting literatura
pebas Posted September 26, 2010 Report Posted September 26, 2010 ^ Vjerujem ja tebi i nije poenta mog posta vjera moze li se ili ne nesto odraditi. :) Logika stvari je rijesiti problem na najbrzi, najjednostavniji i najbolji nacin, balans svega je najbolje resenje. Tvoj nacin i resenje problema je i dalje 'put na Mars' i za tebe, a kamoli za nas koji ne znamo da programiramo.
zlatiborac Posted September 26, 2010 Report Posted September 26, 2010 Pa tako onda i kazi, moze da se uradi ali ja ne znam kako. Mani Mars i ostale stvari :)
pebas Posted September 26, 2010 Report Posted September 26, 2010 ^ Ahah, pa ne znas ni ti ali nudis tu opciju kao resenje sa sve 'Adobe Scripting' linkom. :D Sve u svemu Case Closed...decko je rijesio problem.
Ivan Popov Posted September 26, 2010 Author Report Posted September 26, 2010 Ovo sa info panel odgovara,a imam jos jedno pitanje,namestim round rectangle,ofarbam ga sa gradient :D,bez okvira,i idem save for web and devices,pa onda u png24,otkacim transparency i interlaced,i kad sacuvam ostane mi ipak uvek malo beline na "coskovima" tog round rectangla,mada sam jednom uspeo da nemam beline,ali ne znam kako :( gde gresim ?
pebas Posted September 26, 2010 Report Posted September 26, 2010 ^ Pa ne 'otkacuj' transparency. :) Uglavnom 'transparent' uvijek citaj kao 'providna pozadina'. I kada god zelis da odradis nesto transparentno (citaj providno) izaberi tu opciju. EDIT: Naravno znas da za JPG i ostale zajebancije od formata nema 'transparency' i dzaba ces da 'rezes' slike sto puta, kada god je sacuvas bice bijela pozadina po default-u. I sada kada IE6 lagano odlazi iz nasih malih zivota PNG se postavlja kao standard u web dizajnu za grafiku i njene finese. Za slike JPG jer mozes da kontrolises kvalitet na bolji nacin. ;)
zlatiborac Posted September 26, 2010 Report Posted September 26, 2010 Za nepismene, dao sam skriptu koja radi ono shto on zeli. Ako mu treba neshto josh, tipa samo jednog guide-a neka to i izmeni. Scripting link sam dao za sve ostale koje interesuje tema. A tebi ako je do zajebancije i troshenja tudjeg vremena meni nije. Ako mu odgovara ruchno neka radi ruchno. Ja sam postavio script za automatsku obradu kao shto sam i rekao da je moguce. Ti me sad demantuj i reci da nije, pokazi primerom ili delom koda i reci "E tako ne moze", a nemoj da mi solish pamet i prosipash nekakav humor sa sve zajedno marsovcima.
pebas Posted September 26, 2010 Report Posted September 26, 2010 ^ Cemu tenzije? Daj neki manual, read me, tutorijal pa da znamo kako da implementiramo to?
zlatiborac Posted September 26, 2010 Report Posted September 26, 2010 Ti mene pravish loodim ili shta? Dao sam ti gore link sa 4 pdf fajla za svaku verziju PS-a. Otvori, prochitaj, imash unutra i tutorijale, ukljuchi mozak i radi. I nisam nishta rekao momku koji je postavio pitanje nego tebi jer si se ti nashao pametan da, iz razloga shto neshto ne znash da uradish, vredjash i omalovazavash tudji rad, vreme i trud. Rekao si decidno da neshto nije moguce uraditi, ja sam ti rekao da je moguce, i postavio dokaz toga. Tebi ni to nije dovoljno nego nastavljash po svome da to nije moguce. I onda pitash chemu tenzije?
pebas Posted September 26, 2010 Report Posted September 26, 2010 ^ Hoces da ljudi programiraju citavu skriptu zarad tri klika, i ja te pravim ludim? I gdje je dokaz da radi tvoja skripta, da pretvara dimanzije na komandu place iz procenata u piksele? Kako ja da scale-iram sliku sa place u pikselima? Jel rijesila tvoja skripta problem? Ako jeste daj da je implementiramo, kako da je implementiramo? Daj manual za tvoju skriptu da provjerim i skidam kapu ako si to odradio bez 'info' panela, ostavi se referenci adobe-a nego napravi skriptu koja odradjuje i resava problem jer to je tvoja inicijativa, potvrdi je dokazom ili nas pusti da radimo bez tvog 'programiranja'. EDIT: Cak je nemoguce i akciju da napravis da odradjuje place sa razlicitim slikama jer nemas ulazni fajl, fali file open u startu, jedino mozes jednu te istu sliku da 'place' ujes 100 puta na isti nacin.
Ivan Popov Posted September 26, 2010 Author Report Posted September 26, 2010 Koristim uvek png i neki fix za ie6.mora biti da sam zaboravio da stavim transparency za backgraound.Hvala,pozdrav.
zlatiborac Posted September 26, 2010 Report Posted September 26, 2010 To shto ti ne umesh da od onoga shto sam postavio napravish JSX fajl nije moj problem nego tvoj :) To shto ne umesh onaj kod da stavish u funkciju i da joj samo prosledjujesh fajl(ove) je opet tvoj problem To shto nisi sposoban da ishta uradish bez tutorijala takodje je tvoj problem nije moj :) To shto si bezobrazan je opet tvoj problem ne moj... Da zavrshim samo bilo kakvu dalju prichu sa tobom jer ce ovo da predje u pljuvanje i vredjanje, rekao si da nije moguce uraditi, ja sam rekao da jeste. Dao sam ti dokaz (barem jedan deo) a ti i dalje nastavljash bezobrazno po svome. I da, da si pogledao barem na minut upustvo za Scripting video bi da u folderu gde je instaliran Photoshop imash folder Scripting/Utilities i da u njemu ima fajl koji se zove ScriptListener. Pogledaj kako se on koristi i kad shvatish videcesh da nisam niti jedan primer sa Adobe-ovog sajta koristio nego sam seo i sam uradio sve. Da bi ti pokazao da nisi u pravu :) I to je to, nisi u pravu...
pebas Posted September 27, 2010 Report Posted September 27, 2010 Dao sam ti dokaz (barem jedan deo)... Hvala ti zaista. Ne znam zasto je sve ovo preslo u ovako ostre diskfalifikacije mene sa tvoje strane ali razumijem te u potpunosti i ne ljutim se zaista, slobodno pljuj i vredjaj. Ali kako god okrenes ljudi ce i dalje koristiti 'info' za place mnogo vise nego opciju da nauce da programiraju jer je to i dalje za vecinu nas 'put na Mars' u odnosu na jednostavno i kompletno resenje. Svaki ozbiljniji programer kada isprogramira skriptu pa makar ona bila JQ 'lightbox' ima dokumentaciju vezano za nju i tutorijale kako se implementira i par primjera da bi nama 'nepismenima' bilo jasnije kako sve to koristiti. Ti si to shvatio kao uvredu ali ok.
zlatiborac Posted September 27, 2010 Report Posted September 27, 2010 Izguglaj samo "scripting photoshop" i prva 4 linka ce ti sve sama kasti. I sa ovim zavrshavam sa ovom temom. Pozdrav.
Recommended Posts