Jump to content

PayPal i Srbija

pebas

Recommended Posts

• Replies 845
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

E znaci jako me nervirate :)

Vi kao da ste juce pali sa marsa?

Pa kome je u interesu da neko odavde posteno radi i zaradjuje (cak i da lepo i uredno plati porez)?

Nama? Ko smo mi? Ima nas za *ceo* jedan forum...

Idi begaj.

Evo malo pre sam pisao na jednom drugom mestu, a sad cu opet i ovde, znaci, o biznisu u Srba:

To sto vi mislite da ste cool sto pravite nesto sitno, i pokusavate to da prodate za par stotina dolara, to ljude iz ove (i svake sledece) vlasti apsolutno ne zanima.

Njihov pojam bizMisa je sledeci:

- U srbiji postoje 20 (lupam cifru, ali mnogo ih je) Cisco, IBM, Lotus, SAP i ostalih partnera

- Ta preduzeca ne proizvode nista svoje, vec samo uvode i implementiraju gotova resenja

- U takvim preduzecima ne moze da radi svako, vec samo po stranackoj ili nekoj drugoj liniji.

- Takva preduzeca rade iskljucivo za ministarstva i velike domace firme

- Naplacuje im se konsultantski sat i implementacija kao da se posao obavlja u Cirihu, a ne u Beogradu, ponekad i vise.

- Kasnije se taj "visak" novca podeli sa direktorima tih istih preduzeca/ministrima koji su na prvom mestu odobrili taj projekat.

Eto, TO vam je biznis, raspitajte se samo koliko agencija pri vladi, ovih konsultanata, onih konsultanata postoji...

More..

I tu je korist ogromna, i trenutna.

Kako ce neko da zaradi na tome sto ce neko od vas godisnje da plati nesto tipa 100-500$ dolara na tranzakcije?

Sta neko ima od toga? to ide u budzet.

A u budzet se ne stavlja, nego se krade, eno gore sam objasnio kako.

Zapitajte se, KOME je u interesu da uredi (a da se razumemo, to je ogroman posao) elektronsko poslovanje, i obezbedi normalne uslove nama kojima je to potrebno? Ko ce da zalegne za taj cilj?

Trebamo li da mozda poteramo neku peticiju?

Ili vam je lakse da vam nadjem moj post od pre koju godinu, gde isto ovako besnim? Sta se promenilo od tad? Nista.

Niti ce, makar ne u skorije vreme.

Negde sam na forumu pisao o ovome, možda baš ovde, sada se i ne sećam.

U Srbiji može da se koristi Pay Pal.

Uslov je posedovanje American Express kartice (u Srbiji je izdaje samo Banca Intesa). Sa ovom karticom se možete prijaviti na Pay Pal, upišete svoju adresu, sve ostale podatke, a iz padajućeg menija umesto Srbija izaberete Hrvatska (naravno, ima dodatno polje gde se upišei Srbija). Fora je u tome da Ameri preko istog sistema furaju kartice u obe države pa će Pay Pal kartice izdate u Srbiji i Hrvatskoj prepoznati kao iste!

Za American Express se raspitajte u Intezi, a evo šta oni traže:

Za podnošenje zahteva potrebna je lična karta, i u zavisnosti od radnog statusa:

Zaposleni - potvrdu o zaposlenju i visini primanja

Samozaposleni - uverenje o plaćenom porezu na dohodak i osnovicama na koje se porez plaća i fotokopiju Rešenja o porezu na dohodak

Penzioneri - poslednji penzioni ček

Drugar ima Blue karticu i nalog na Pay Pal koji koristi. Do kad će ovo moći i da li će se u nekom trenutku onemogućiti je nemoguće reći jer zavisi od American Expressa.

Dakle, ne može ako imate 12 godina i nemate račun u banci, ali kako Pay Pal svakako radi samo perko važeće kartice neke banke, sigurno vam niko neće izdati karticu tek tako :)

E znaci jako me nervirate

Vi kao da ste juce pali sa marsa?

Pa kome je u interesu da neko odavde posteno radi i zaradjuje (cak i da lepo i uredno plati porez)?

Nama? Ko smo mi? Ima nas za *ceo* jedan forum...

Idi begaj.

Evo malo pre sam pisao na jednom drugom mestu, a sad cu opet i ovde, znaci, o biznisu u Srba:

To sto vi mislite da ste cool sto pravite nesto sitno, i pokusavate to da prodate za par stotina dolara, to ljude iz ove (i svake sledece) vlasti apsolutno ne zanima.

Njihov pojam bizMisa je sledeci:

- U srbiji postoje 20 (lupam cifru, ali mnogo ih je) Cisco, IBM, Lotus, SAP i ostalih partnera

- Ta preduzeca ne proizvode nista svoje, vec samo uvode i implementiraju gotova resenja

- U takvim preduzecima ne moze da radi svako, vec samo po stranackoj ili nekoj drugoj liniji.

- Takva preduzeca rade iskljucivo za ministarstva i velike domace firme

- Naplacuje im se konsultantski sat i implementacija kao da se posao obavlja u Cirihu, a ne u Beogradu, ponekad i vise.

- Kasnije se taj "visak" novca podeli sa direktorima tih istih preduzeca/ministrima koji su na prvom mestu odobrili taj projekat.

Eto, TO vam je biznis, raspitajte se samo koliko agencija pri vladi, ovih konsultanata, onih konsultanata postoji...

More..

I tu je korist ogromna, i trenutna.

Kako ce neko da zaradi na tome sto ce neko od vas godisnje da plati nesto tipa 100-500$ dolara na tranzakcije?

Sta neko ima od toga? to ide u budzet.

A u budzet se ne stavlja, nego se krade, eno gore sam objasnio kako.

Zapitajte se, KOME je u interesu da uredi (a da se razumemo, to je ogroman posao) elektronsko poslovanje, i obezbedi normalne uslove nama kojima je to potrebno? Ko ce da zalegne za taj cilj?

Trebamo li da mozda poteramo neku peticiju?

Ili vam je lakse da vam nadjem moj post od pre koju godinu, gde isto ovako besnim? Sta se promenilo od tad? Nista.

Niti ce, makar ne u skorije vreme.

Ja se slazem apsolutno sa tobom.

Cak sam na raznim forumima vidjao neke postove vezano za PayPal iz 2005. ili 2007. godine gdje se ocekuje PayPal uskoro. Stvarno nam ovi nasi 'glavasi' ne daju dinara da uzmemo.

Ja aktivno radim tek okvirno oko 1 godine Freelance, mogu samo da zamislim frustracije ljudi koji duze rade. Imamo MoneyBookers ali zaista od 10 Britanaca sa kojima sam radio nijedan nema moneybookers zamislite, a 7 od njih 10 je iz Londona (odakle je i MoneyBookers) a nikada nisu culi za MB.

Znaci ne isplati mi se sto imam 100 poslova iza sebe sa 30-40 razlicitih klijenata jer kako god okrenes ne mogu da pruzim maksimum uslugu jer su makar 30 njih od 100 iz USA gdje ne moze da se koristi MoneyBookers za placanje pa koristimo GAF ili nekog drugog posrednika (registracija klijenata, accept this, that, provizije...mislim uzme vremena klijentu da me je blam sto sam iz Srbije jbt.). (USA klijenti koji su otvorili MB racun su mi rekli da ne mogu da uplate novac izvan USA/Canada preko MB)

Sve mi je zaista jasno vezano za nasu drzavu ali je li ogroman problem regulisati prava i obaveze sa PayPal-om, bez zezanja pitam? Mislim ne moraju sve da 'prevedu' u elektronsko poslovanje zar ne, mislim transakcije tipa placanje racuna, uplate, isplate itd. Odakle MB da radi vec dugo na starim zakonskim regulativama?

Vidjao sam i peticiju neku stariju ali djeluje neozbiljno mislim moze nick da ti bude Pera Peric, jel moze to ozbiljnije da se odradi, pa da odradimo da probamo mislim ne mozemo izgubiti nista osim malo vremena?

Ipak smo se opredelili za IT mi ovdje cini mi se pa da doprinesemo nekako...nemam pojma mozda je to borba sa vetrenjacama.

Negde sam na forumu pisao o ovome, možda baš ovde, sada se i ne sećam.

U Srbiji može da se koristi Pay Pal.

Uslov je posedovanje American Express kartice (u Srbiji je izdaje samo Banca Intesa). Sa ovom karticom se možete prijaviti na Pay Pal, upišete svoju adresu, sve ostale podatke, a iz padajućeg menija umesto Srbija izaberete Hrvatska (naravno, ima dodatno polje gde se upišei Srbija). Fora je u tome da Ameri preko istog sistema furaju kartice u obe države pa će Pay Pal kartice izdate u Srbiji i Hrvatskoj prepoznati kao iste!

Za American Express se raspitajte u Intezi, a evo šta oni traže:

Za podnošenje zahteva potrebna je lična karta, i u zavisnosti od radnog statusa:

Zaposleni - potvrdu o zaposlenju i visini primanja

Samozaposleni - uverenje o plaćenom porezu na dohodak i osnovicama na koje se porez plaća i fotokopiju Rešenja o porezu na dohodak

Penzioneri - poslednji penzioni ček

Drugar ima Blue karticu i nalog na Pay Pal koji koristi. Do kad će ovo moći i da li će se u nekom trenutku onemogućiti je nemoguće reći jer zavisi od American Expressa.

Dakle, ne može ako imate 12 godina i nemate račun u banci, ali kako Pay Pal svakako radi samo perko važeće kartice neke banke, sigurno vam niko neće izdati karticu tek tako :)

Ovo je nelegalno kao prvo, drugo ako si Freelancer (nezaposlen) moras dati depozit od 300$-500$ u evro protivvrijednosti da bi dobio blue American koje stoje u svakom trenutku u banci kao garancija za slucaj neizmirenih obaveza.

Trece kako povuces novac na srpski racun u banci ako imas u opciji Hrvatsku adresu, mislim jesi li ti to provjerio da adrese indeksira kao iste sa kartice, jel primas uplate, jel ih povlacih bez problema? Sta ako te provale da radis malverzacije, jel ti blokiraju racun na kojem imas recimo 1000$ dolara i traze na uvid dokumentaciju skeniranu (licnu kartu, pasos), sta onda?

U sustini i da ne odgovoris previse je rizika tu, treba nam legalno PayPal, Srpski PayPal.

EDIT:

Zanimljivo zaista:

Uzgred iz Intese su me zvali jutros da mi kazu da mi je devizni racun u Banci u minusu za ravno -0.42E i da to uplatim i ocerao sam ih u k***c i ostavio otvoreno pitanje kako je neko mogao da naplati uslugu hostinga, reactivate domena ili bilo cega i da mi otjera racun u minus pa makar i za -0.42E. Alo bre moglo je da bude 42.000E i od mene bi banka potrazivala propust koji je sama napravila, jer kako mogu da mi uzmu novac koji nemam? Ko radi tamo jbt.?

evo vam 2 proverene varijante za paypal, obe rade, obe rade provereno i trenutno su u funkciji

registrujte se na paypal sa adresom hrvatska.. dakle 11000 beograd, hrvatska

kartice koje ja koristim su

1. payoneer (izata u americi) - na nju primam kintu sa istockphoto.com-a gde prodajem neke fotke

2. (vama zanimljivija) - obična visa kartica rajfajzen banke MADJARSKE. Dakle sedite u kola, otiđite u segedin, ne treba vam ništa osim pasoša, tamo otvorite račun u evrima, zatražite visa karticu (debitnu). Ta kartica provereno radi u prodavnicama za plaćanje, u inostranstvu i kod nas, za podizanje keša, za rezervaciju hotela ili renta-cara online kao i za kupovinu online.. takođe radi i za paypal. P-r-o-v-e-r-e-n-o.

Dakle kome treba paypal neka ode na izlet u madjarsku i nek si završi posao tamo :)

...

p.s. govorim isključivo za plaćanje preko paypala, dakle ebay, rapidshare i ostalo :) .. za povlačenje para sa paypala je nemoguća misija, za to preporučujem ili payoneer ili moneybookers

Ovo je nelegalno kao prvo, drugo ako si Freelancer (nezaposlen) moras dati depozit od 300$-500$ u evro protivvrijednosti da bi dobio blue American koje stoje u svakom trenutku u banci kao garancija za slucaj neizmirenih obaveza.

Trece kako povuces novac na srpski racun u banci ako imas u opciji Hrvatsku adresu, mislim jesi li ti to provjerio da adrese indeksira kao iste sa kartice, jel primas uplate, jel ih povlacih bez problema? Sta ako te provale da radis malverzacije, jel ti blokiraju racun na kojem imas recimo 1000$ dolara i traze na uvid dokumentaciju skeniranu (licnu kartu, pasos), sta onda?

U sustini i da ne odgovoris previse je rizika tu, treba nam legalno PayPal, Srpski PayPal.

EDIT:

Zanimljivo zaista:

Uzgred iz Intese su me zvali jutros da mi kazu da mi je devizni racun u Banci u minusu za ravno -0.42E i da to uplatim i ocerao sam ih u k***c i ostavio otvoreno pitanje kako je neko mogao da naplati uslugu hostinga, reactivate domena ili bilo cega i da mi otjera racun u minus pa makar i za -0.42E. Alo bre moglo je da bude 42.000E i od mene bi banka potrazivala propust koji je sama napravila, jer kako mogu da mi uzmu novac koji nemam? Ko radi tamo jbt.?

koju karticu imas?

ako je debitna onda lepo kod sefa Banke pa nek ti objasni sta rade a onda podnesi prijavu gospodinu Dinkicu :D

ako je kreditna (a mislim da nije) onda ne znam cemu se cudis ;) jer si cak dobro i prosao mogao je biti veci minus :o

evo vam 2 proverene varijante za paypal, obe rade, obe rade provereno i trenutno su u funkciji

registrujte se na paypal sa adresom hrvatska.. dakle 11000 beograd, hrvatska

kartice koje ja koristim su

1. payoneer (izata u americi) - na nju primam kintu sa istockphoto.com-a gde prodajem neke fotke

2. (vama zanimljivija) - obična visa kartica rajfajzen banke MADJARSKE. Dakle sedite u kola, otiđite u segedin, ne treba vam ništa osim pasoša, tamo otvorite račun u evrima, zatražite visa karticu (debitnu). Ta kartica provereno radi u prodavnicama za plaćanje, u inostranstvu i kod nas, za podizanje keša, za rezervaciju hotela ili renta-cara online kao i za kupovinu online.. takođe radi i za paypal. P-r-o-v-e-r-e-n-o.

Dakle kome treba paypal neka ode na izlet u madjarsku i nek si završi posao tamo :)

...

p.s. govorim isključivo za plaćanje preko paypala, dakle ebay, rapidshare i ostalo :) .. za povlačenje para sa paypala je nemoguća misija, za to preporučujem ili payoneer ili moneybookers

Ne moraju za madzarsku da pale. Ja sam uspeo drugaru da registrujem i sa onom bednom VISA Internet iz Intese :)

Ne moraju za madzarsku da pale. Ja sam uspeo drugaru da registrujem i sa onom bednom VISA Internet iz Intese :)

zasto bedna?

najbolja je

ne moras da imas tekuci racun, ne placas odrzavanje, prolazi svuda, dobijes i besplatno ebanking pa ako imas devizni racun kod njih nemas potrebu da odes do banke sve dok ti traje kartica ;)

po meni to je najbolja kartica u Srbiji.

Sta mi?

Eto kazem ti, ako ti treba SAP, ili Cisco router poslednje generacije, imas toga koliko oces, kladim se BiH toga nema toliko, covece mi smo Lider u Regionu™ sto se tice valjanja gotovih resenja i preskupog hardvera, a vi tu cmizdrite za neki tamo virtuelni servis..

Bez uvrede, ali mislim da ste premladi, i da vas zato pogadja ova "nepravda".

Niko nam nije kriv, sami smo krivi, a kome treba paypal lepo ode i plati 1-5k eur, otvori rezidencijalni racun u .hu, ili tako nesto pa uziva u svim lepotama PayPal-a

Takodje mozete da otvorite (sve legalno) firmu u UK, dobijes lepo P.O. Box, telefon, adresu.. racun u banci i karticu, sve lepo radi, samo izvolte plati.

A vi ne bi to, nego da imate kao sav normalan svet mogucnost da naplatite vase skripte i dizajne amerima, e to ne moze, to je rezervisano za normalne zemlje. ;)

Posle VISA Electron :D

Ona radi i na bankomatu, a moz' i da kupis paradajz s njom

jel moze da se dobije bez tekuceg :D

ja imam 2 vise elektron drugih banaka i one nemaju "validation code" (tj. CVV) a posto primam lovu preko racuna na koji su vezane ne bi mi ni palo na pamet da se njima igram po internetu.

U tom slucaju je bolje uzmes kreditnu VISU pa udri koliko ti volja da trosis. :P

/\ E upravo to je poenta, dokle sve nenormalno?

Njesra zesce...dajte da odradimo tu peticiju negdje sa brojevima licnih karata pored nick-a da bude ozbiljno, mislim makar nesto a? :unsure:

P.S.

Uzgred tema je bila da se novosti pisu vezano za dolazak PayPal ovdje a pretvorilo se Kako zajebati PayPal heheh. :D

Nema veze sa PayPalom al' ajde... ja sam par puta u nemogućnosti da novac primim preko paypal-a iz Amerike uspeo da naplatim preko wire transfera, bez ikakvih problema, oni danas uplatili, ja sutra podigao novac, ali sećam se da je za neki iznos od oko 300USD banka uzela 28 dolara, naravno ja platio.

zasto bedna?

najbolja je

ne moras da imas tekuci racun, ne placas odrzavanje, prolazi svuda, dobijes i besplatno ebanking pa ako imas devizni racun kod njih nemas potrebu da odes do banke sve dok ti traje kartica ;)

po meni to je najbolja kartica u Srbiji.

Ubedljivo. I ja je imam. Potpuno besplatna, ne moraš da imaš ništa na kartici niti bilo kakav depozit. Još nisam naišao na sajt koji je ne prima. Pokušaću sada da napravim Pay Pal sa njom... i ne slušajte ove što pišu protiv ove kartice, verovatno rade za neku konkurentsku banku :)