nalesnik Posted October 31, 2005 Report Share Posted October 31, 2005 Evo jos jedne teme za razmisljanje ... Vec su mnogi komentarisali ili pitali koliko kosta ovo, koliko kosta ono, pa onda ljudi odgovaraju: zavisi od ovoga-onoga, zavisi od klijenta, pa sve do toga koliko si ocajan i bez kinte. Dakle, vezano za prethodnu temu esnafa, ovo je samo razrada jednog njenog dela. Predlazem da pocnemo da pravimo zajedno neki cenovnik nasih usluga. Ne smatram da ce to biti lagan posao - naprotiv, mozda cemo morati da ga radimo mesec-dva dana, ali ako uspemo, mogli bi da imamo nesto po cemu se orijentisemo i pravimo lojalnu konkurenciju (klijent dobija manje-vise iste cene, te se na kraju odlucuje za onoga ciji mu stil najvise lezi). Elem, cenovnik bi mogao biti tipa od-do ... Znaci da i mladji dizajneri i operateri mogu da idu po tom istom cenovniku, a ne da rade za smejuriju od para (samim tim postaju nezadovoljni, a onima sa vise znanja prave nelojalnu konkurenciju), ili gube posao zato sto ne mogu adekvatno da ocene koliko sta treba da kosta. Kao pomoc u tome mogu nam biti i informacije tipa: ovaj sam posao naplatio toliko i toliko bez problema, a radio sam u okviru istog to i to. Doticni cenovnik ce u pocetku verovatno biti smesan i nedovoljan, ali mislim da mozemo, ako zelimo, da ga prosirimo i stalno nadopunjujemo do momenta dok ne vidimo da je zavrsen. Pri pravljenju istog, smatram da se moramo drzati malo realnije situacije u nasem okruzenju, te da ne mozemo bas naplacivati (kao sto je bilo u jednoj od skorijih tema) logo 1000€. Mislim, mozda to moze da prodje kod nekih velikih kuca, ali zar njih ima zaista toliko?!? Sumnjam ... Mislim da ima mnogo vise onih malih, ali koji bi ipak da imaju pristojan graficki imidz. Oni tesko da mogu da plate logo 500-1000€ ... Ako ste za, hajde da pocnemo da radimo, ako niste, da zakljucamo i ovu temu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
busi Posted October 31, 2005 Report Share Posted October 31, 2005 he, ovo ti je dobra ideja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
henrik Posted October 31, 2005 Report Share Posted October 31, 2005 Nemoguće. Konkurencija mora da postoji, kao u svim aspektima tržišta. Neko mora da ubija cene. Kao što je Freehand rekao u nekoj drugoj temi, samo će pooštravanje propisa/donošenje zakona o uslugama (tačnije, njihovo strogo primenjivanje, pošto uglavnom već postoje) dovesti do sređivanja situacije. Kada mora da se plati porez, nesposobnom se ne isplati da ga daje od onoga sitnog što naplati, a klijentu se ne isplati da plaća porez za krš uslugu. Simple as that. Link to comment Share on other sites More sharing options...
freehand Posted October 31, 2005 Report Share Posted October 31, 2005 Ma jos jednostavnije, Henrik! Dovoljno je da od oglasivaca traze ko im je, po kojoj ceni i u kom softveru radio, i na koji nacin je usluga placena. Kad male Perice (a i mi sa njima, bar vecina nas) budu morale da plate Adobe-ov paket onoliko koliko kosta (da ne pominjem MS) - trziste ce se rascistiti dok kazes piksla. Zamisli tek trziste 3D-a i animacije... onda cemo znati ko je kome konkurencija i ko od cega zivi, i esnafski se dogovarati oko cena i kojecega jos. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djorzgul Posted October 31, 2005 Report Share Posted October 31, 2005 istina je da nije najzahvalnije praviti opshti cenovnik jer svako ima drugaciji kriterijum, iskustvo kvalitet... kako god... i po meni je najbolje traziti savet kada je konkretan posao u pitanju... npr. ja sam jednom prilikom pitao kakve su cene sata za jedan 3d poslitj i lik [vrlo iskusan] mi je rekao da cene idu od 20$ pa do 100$ po satu, a da sve zavisi od kompleksnosti posla, klijenta, mog iskustva, roka... ali da ne bi trebalo da pristanem da radim za manje od 20$ za konkretan posao za koji sam ga pitao... naravno, kada sam napravio racunicu, malo je smanjio i ispostavio klijentu.... hehehe... rekao je da je on mislio to mnogo maje da plati... da je mnoooogo... itd... tako da striktna pravila ne postoje. recimo da mi neko trazi da mu nacrtam ilustraciju za 100 evra. jedan kvalitet tje dobiti od mene jedan od nekog drugog, za 300 tje dobiti josh bolji rad od mene, a znam neke crtace koji mu za 300 ne bi nacrtali nishta... i tako... cenovnik mi ne zvuci kao neko reshenje zbog svega ovoga. ali saveti u formiranju cena su uvek dobrodoshli... Link to comment Share on other sites More sharing options...
greent Posted November 1, 2005 Report Share Posted November 1, 2005 low poly objekat, do 15k trouglova sa teksturom 256x256 - 20e :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts