Jump to content

Tržišni status Flash platforme

Shedvel

Recommended Posts

• Replies 134
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Oh fak, o ironije...

Pre par dana sam na svu ovu krizu odbio fulltime poziciju silverLight developera, izjavom : " 'Fala, ali ne palaniram da ucim tehnologiju "mrtviju" i zatvoreniju od flasha, sa perspektivom kokerspanijela u tornadu"... a vid' sad....

oooOOOOO FAAAAKKKKAAAARRRGGGHHH!!!!!

ja mislim da je moja prica relevantnija za berzu od ovog aquisition hypea.

uostalom, ako yahoo nije hteo da se proda microsoftu, otkud ljudima ideja da je adobe u losijoj poziciji od yahooa?

ja mislim da nikad nije bio na vecem vrhuncu. aquisition macromedije je bio IT potez veka, jos od googlea naovamo se nista tako bitno nije desilo (ne racunam apple i android vragolije).

• 2 weeks later...

da, odavno je flash player tu... na oba sistema.

ali zavisno od starosti odredjene verzije sistema, moras rucno da apgrejdujes.

bez obzira, ovde se radi o onim ljudima koji ne instaliraju sebi OS nego sve kupe zapakovano u radnji.

kao da je OS nekakav fil za cokoladu, koji eto tako, dolazi fabricki.

ipak, cinjenica da je flash player vec bio u sistemu (pre nego sto je iko znao za njega) je umnogome pomogla njegovoj popularizaciji. oni su kroz tu cevcicu samo upumpavali mogucnosti, a onda su i MS i Apple rekli: "hmm, vidi, pa u ovom govnetu je celo multimilionsko trziste".. moroni su to videli neposredno pre acquisitiona macromedije, tzv. Golden Age of Flash, i od tada se trude da ga razvuku ko krmaca masnu torbu.

zasto? ne samo zbog para, nego zato sto flash upravlja top-level arhitekturom, user experience-om, i oblikuje internet. ako ga puste, flash ce moci (zbog novca koji je zavrteo) i poceti (zbog kolicine koja ga koristi) da diktira underlying tehnologije.

da je open to ne bi bilo strasno, ali posto nije, to znaci da adobe moze da mrsi svima konce. oni to vide kao nedopustivo, ja kao neophodno. nadam se da ce se biznis model promeniti kada adobe bude poceo da gubi na duze staze.

medjutim, taj rat znaci i da flash nece jos neko vreme biti platforma za igre, jer ga to neminovno ubacuje u trzisnu nishu koja ne zadovoljava apetite, i ne garantuje njegov rast.

Impresivno !

Adobe ROME

Zanimljivo koliko je RIA trziste zbunjeno trenutnom zbrkom na frontEndu, stada prosecnih nonIT klijenata nema blagog pojma sta zeli, ili cemu da se okrene pri kreiranju zahteva, obzirom da su i relevantni izvori puni kontradiktornih informacija.

nego zato sto flash upravlja top-level arhitekturom, user experience-om, i oblikuje internet.

Ma ne upravlja on nicim, prvise je korova izraslo, toliko da je u vecini i diktira trend. Za celu su zbrku generalno odgovorne mase tutorial followera, koji ne bi da se nadju u situaciji da im neko isporuci zahtev cije resenje ne staje u jedan tutorijal (bezveze ne mozes cas da iscitas neki tutorijal i kreiras klijentu site, ili app koji je trazio, svata.... ko jos ima vremena da uci. Dajte tutorijale.). Te stoga reci za odrasle poput OO, Paterni, Optimizacija... za njih predstavljaju jeres, koja preti da ih izbaci iz igre jednostavnim nepostojanjem u formi instant reesenja. Ovako ugrozene iste te mase nadvladavaju urodjenu zavist i konkurentnost, i javlja se nov blasfemni oblik ciljane simbioze zarad gusenja pretnje koja se ogleda kvalitetu koji je moguce dostici ali na zalost zahteva trud te samim time eliminise samu sebe prkoseci trendu lenjosti i nerada. (Srbija, drzavne sluzbe... analogija... checked)

Ako se ovo ovako nastavi pocinjem da verujem da ce se brdo isfrustriranih developera jednostavno okrenuti prvoj stabilnoj tehnologiji ociscenoj od scriptKiddies korova, ...Ruby... mozda ?

i sta ce da radi isfrustrirani AS developer kad predje na RoR?

Da pise kontrolere i da se smara sa activeRecordom.. ma vazi ;)

Eno JS je jezik u kome ima najvise nindzi i korova, pa se ipak nadju ljudi koji naprave ovako nesto:

http://vis.stanford.edu/protovis/ex/

Inace ljudi iz Apple-a su teski idioti, eno juce izbacise podrsku za Javu...

Kao da je u toku trka ko ce napraviti zatvoreniju platforu, a u toj trci ucestvuje samo Apple.. lud narod.

jbt Adobe i Apple su potpuno upali u klopku izmedju 1) distribuiraj svima, svi su developeri, i 2) pritegni, ne daj, uskrati, neka se pomuce, jer kad je svako developer, govna nicu ko pecurke, i posle niko ne kaze developer je kriv, nego Apple je kriv.

1. pomaze da se nesto etablira kao neprikosnoveno i nezamenljivo. horde klinaca se navlace citajuci tutorijale koji prshte na sve strane jer ne vidis nista drugo od guranja flasha pod nos.

2. pomaze da ono sto je uradjeno bude zaista kvalitetno, podstice elitizam, i mogucnost pojedinca da pozhanje ono sto je posejao -- pod uslovom da je to zaista bilo kvalitetno.

prakticno, jedni kazu svi su developeri i umanjuju vrednost autora, to je microsoft vec uradio -- drugi kazu development je za izabrane i prave platformu tezhom za pricji.. to je sony vec uradio.

sta vi mislite, sta je bolje za buducnost jedne platforme (izbacite flash iz konteksta)?

ocigledno je u pitanju rat na polju nesto dublje filozofije software-developmenta.

i btw, sta mislite da je bolje za buducnost jednog autora (opet izbacite flash iz konteksta)?

@kodi

sto si obrisao post 963367?

@syndrome ma i to je dupli post :/

Sto se tice platforme, odgovor je prost, skroz otvorena platforma. Sony moze da zatvori svoju platformu, ali njemu je lako, oni imaju svoju embeded platformu, nista se ne vrti van onog uredjaja. Takodje imaju i neverovatno jak brand (Play Station™).

Sto se tice developera, to zavisi do licnog ukusa, i tu treba izabrati open platformu. Mi u firmi pravimo najveci deo backend servisa u Javi, i evo priznajem, nije mi lako kad vidim "Oracle" u naslovima na http://news.ycombinator.com/

Sve pomislim to je to, sad ce da ugase.. za MySQL me briga bas, mogu da se prebacim na postgres ili na neki od onih forkova koji su se desili pre akvizicije za 5 minuta (Drizzle, MariaDB).

i sta ce da radi isfrustrirani AS developer kad predje na RoR?

Da pise kontrolere i da se smara sa activeRecordom.. ma vazi wink.gif

Da uziva u lagodnosti tehnologija gde ne moras da izmisljas sve od 0le. Uostalom vidi sa canvasom sta se desava, mass porting logike sa flash resenja jer su naj "portabilnija" kao logicke celine.

A zamisli da nema nindzi u korovu, kojom bi se brzinom razvijao JS, i u kom smeru. Verujem da JS ne bi ovako dugo tavorio konstantno iznalazeci nacine da bude sto jednostavniji, sa sto blazom krivom ucenja, sa frameworcima za simplifikovanje koji nicu ko ... posle kise, vec bi potpunije pod pritiskom developera pratio ECMA specifikaciju (sto se negde desilo ASu).

Tu i lezi moj odgovor na Synovo pitanje Elitizam ili "Pristupacnosti/Jednostavnosti"

Ja sam jasno za elitizam platforme, jer se jos uvek jasno secam ogranicenosti resursa za ucenje negde kod verzije 5 flasha, te zatvorenosti zajednice, koja te je terala da (na jadnom dial up-u) samostalno radjajuci mecke kreiras sadrzaje do tacke u kojoj na sred experimentisanja samostalno naidjes na odgovor ( ovde se mozda 2oje ljudi seca flashkit.com-a u nastajanju). To razumevanje srzi, i konstantna potreba za nadogradnjom i produbljivanjem core funckionalnosti j ono sto platformu unapredjuje i obogacuje puno vise od pojednostavljivanja i pristupacnosti.

nazalost, prelazak na as3, iako definitivno izazvan pritiskom (elitisticke) programerske zajednice, samo je dao municiju suparnicima, jer je as izgubio moment sile.

drugi nusefekat toga je onaj drugi momenat sile (u odelu i belim carapama), a to je navika da se u asu stvari prave "nogama za 5 minuta", i da se prototipi i diletantizam pojavljuju na netu kao proizvodi.

upravo ona stvar zbog koje su i adobe i zajednica insistirali na reviziji jezika, je zapocela krunjenje njegove neprikosnovenosti, jer sada vise nije tako RAPID i nije tako nindzolik (jer nindza je onaj ko nogama pravi za 5 minuta -- niko ne kaze za lika koji smislja pet dana kako ce nesto da napravi da je nindza, jer on nije "cost-effective" i to nekom tamo glupavom odelu ne izgleda nimalo wow), i zbog toga se Pare okrecu ka lazima onih drugih koji su cekali svojih 5 minuta, te se pojmovi nindza i samuraj prebacise na javascript preko noci.

SVE TO je prouzrokovalo da adobe pocne da pravi nindzolika razvojna okruzenja poput ovog ROMEa

mislim, kakav je ovo podnaslov? "Simple, powerful, all-in-one content creation and publishing for virtually anyone"

znaci, sta, Rome je za moju babu i njene fotografije sa njenog puta u Egipt '63?

'ja sa kamilom'

'ja pored piramide'

...

sta bre znaci "for virtually anyone"

cemu to? cemu to da ja pravim nesto mesecima, sa vagonom predumisljaja i decenijom iskustva i sutra mi neko kaze "aa pa mozes to isto da napravis u Rome aplikaciji za fejsbuk" bez kapaciteta da uopste uoci jebenu razliku*.

i onda je on nindza, a ja sam nindzin medjunozni vrsnjak. i to nas vodi u bolju buducnost?

ja mislim da nas to neumitno vodi u idiocracy i nesto ozbiljno nije u redu sa tim nacinom razmisljanja.

cime dolazimo do toga da adobe iz nekog razloga nema muda i da je priteran u cosak.

sklon sam da poverujem da je apple namirisao krv, i da je u poziciji da izabere bolje resenje.

videcemo sta ce biti.

* posto sumnjam da su smislili no-brainer framework kojem dunes u los mikrofon "ja sam glup ali zelim da napravim amazon v3.. hajde sta cekas?" i Rome uzme i napravi. boze koja budalastina.

I ja sam jako razocaran principima rada uopste sto se tice web-a, ok shvatam da je najbitnije ponuditi userima da mogu lako doci do infrmacije i da im netreba neki effekat na sajtu i to mi je super za pure xhtml/js.

Ali poceli su i flash da guraju u tu pricu i porediti ga sa necim sto stvarno nema smisla da se poredi.

Samo mi je jos drago sto sam ipak naucio AS3.0 i znam da radim u as-u tako da je jedino cool sto cu moci desktop aplikacije da radim. Jer ova prica(realno kakav je nacin rada u vezi web-a, joomla, komponente, catalyst,generatori itd...) sve svodi na kineze i njihov princip rada. Sad nek mi neko kaze da kinezi nisu zavladali :)

Može li mi neko ukratko reći kakav je status Flex-a trenutno na tržištu i koliko je tražen u realnom svetu?

Ušao sam u nj cirka tri puta.

Pitam zato što sam upisao neke specijalističke studije i profesor insistira na Flex-u i hoće da ga radimo ceo semestar u kombinaciji sa php-om. Pri tom uopšte nismo radili action script i ne nameravamo. Ja mislim da je gubljenje vremena i više bih voleo da nas uče nekim super kul php frejmvorkovima i da svi budemo knindže.