Shedvel Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 Pozdrav, Poslednjih dana nesto kontempliram nad stanjem flash platforme i perspektivom iste. Da odmah rascistimo, ne zelim da se ovaj post pretvori u doom saying ili hvalospeve platformi posto je to postao trend u svim postovima gde se pomene flash platforma. Ono sto bih zelelo jeste tematski jasno usmerena diskusija gde bi ostatak fl paltform developera, i web developera (cant stress developer enough) podelio iskustva u vezi sa trzisnom vrednoscu iste u poslednjih par meseci nakon famozne iHate kampanje, kao i ukazivanje na "tehnologije" koje iskazuju trend rasta traznje. Moja iskustva u vezi sa fl platformom, za poslednjih par meseci nisu ni malo prijatna, naime za poslednjih 4 meseca sam imao zahteve za samo 2 cisto fl projekta, i u oba slucaja su bili widgeti (srednje kompleksne i jednostavne strukture). Dok na freelance portalima ( ne koristim ih ali pratim trendove traznje i tipove poslova vezane za fl) primecujem odredjeni pad potraznje za istima. Istovremeno (mozda se varam) mi se cini da se rich user expirience razvoj jasno usmerava na JS sa jakim naglaskom na jQuery i SVG||Canvas resenja. Takodje sam misljenja da je game dev aspekt fl platforme ostao suvereno dominantan, kao jedino "funkcionalno" resenje koje trenutno postoji, te taj domen ne treba bespotrebno analizirati. Kakva su vasa iskustva post iHate kampanje, kako vidite dalji razvoj flash platforme, kakvi su vam pravci delovanja, kao i za koje "tehnologije" smatrate da isakzuju jasan trend rasta traznje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagy06 Posted July 22, 2010 Report Share Posted July 22, 2010 Sto se mene tice-u zadnja 4 mjeseca-nikad bolje. Moram da kazem da sam ja fokusiran iskljucivo na igre tako da u tom segmentu ima dosta prostora. Mada je bilo i standardnih zahtjeva: baneri, sajtovi, galerije itd. To glat odbijam. A bilo je i game develop ponuda koje su zaista dobro zvucale-no otom-potom. Sada zaista radim na nekim interesantnim flash (AS) projektima (games) i jako sam zadovoljan (odnosom posla i zarade). E, po meni sada je najveci fokus izrada aplikacija i igara za android platformu, nesto u cemu bi se volio okusati al' trenutno nemam vremena. Cak ne radim AIR aplikacije. Moja dobitna kombinacija za desktop je za sada Flash+Zinc. Sto se mene tice-flash tek treba da dozivi svoj zenit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WhiteWeedow Posted July 23, 2010 Report Share Posted July 23, 2010 Da globalno kada pogledamo potraznja za flash sajtovima je pala, medjutim za game developing i jos koje kakve stvari ostaje ista. Sad bi vise da se fokusiram na websajtove. Potrzanja ce i dalje da opada sve do onog trenutka dok flash player neusavrse, a to se nadam da ce se desiti sa izlaskom cs6 verzije(znaci native support itd) i glavna stvar kada google bude bez problema citao sadrzaj u flashu tada ce flash biti broj 1 na internetu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted July 23, 2010 Report Share Posted July 23, 2010 ja opet ljubazno preporucujem da pogledas google keynote day 2, pa se zamisli, pa pogledaj tvoj post pa se zapitaj da li ce se to desiti, ili ce google ipak da gura nesto drugo. http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=75094 da, google podrzava flash, da android podrzava flash, i da demo u google keynote-u je bila flash *igrica* btw, gde su te najave Chrome-a, FF-a i IE-a da ce flash player biti native? stvarno to nisam video/cuo, to nesto novo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazdar Posted July 23, 2010 Report Share Posted July 23, 2010 Ne znam da li je bilo http://www.flashlab.com/html5/ ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shedvel Posted July 23, 2010 Author Report Share Posted July 23, 2010 Hvala na doprinosu temi, flash platofrma je trenutno najbolji zdravorazumski pristup izradi in-browser igara, tako da nema potrebe da zalazimo u taj domen. ...ja opet ljubazno preporucujem da pogledas... Cenim da se odnosi na mene ? Elem, obzirom da sam Ascript native, te samim tim i malo pristrasan u poredjenju recimo H5 + Sencha(touch)/jQTouch-a sa FL, kao osnovama za kreiranje "mobile sadrzaja", gde Fl-u jos uvek dajem prednost pre svega zbog boljeg/stabilnijeg event modela, kao i zbog all in one workflowa koji prati flash platformu, interesuje me kakav je tvoj stav po ovom pitanju. @off Native fl support info za C FF... mozes naci ovde. Potrzanja ce i dalje da opada sve do ... Ovde se u potpunosti slazem sa tobom, ali samo do granica pada traznje, iskreno ne mislim da ce flash vise ikada biti de-facto standard za web sajtove, ali to ne znaci da mislim da ce nestati iz samog web dizajna. Cak, sve vise mislim da ce se u nekim elementima zadrzati kao dominantan. U prilog ovome mogu da kazem samo da sam juce zavrsio sa porotvanjem nekog svog weather miniappa iz AScripta u Canvas+JS, i to je proslo ok,kao jako poucan i zabavn experimeent. Ali je smesno velika kolicina truda i ducktape programiranja da bi se izvele neke stvari koje su insta podrzane u ASu; uz isti rezultat. Shodno tome smatram da je full-flash site opristup stvar proslosti(i u potpunosti to podrzavam), ali fl svakako ima mesto u web razvoju. Sto se google podrzanosti tice uz SWFAdress + SWFobject +siteMap je bezmalo sav fl sadrzaj full SEO freindly, tako da ne mislim da je to kljuc buduceg uspeha, slazes se ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
the Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 mislim da nema brige... tajac i restruktuiranje tržišta je i inače takvo, zbog svega okolo globalnog... otuda i oseka. ako nešto po flash može da bude problem, to je mogući krah ekonomije kao takve, a ne neki it takmac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
syndrome Posted July 24, 2010 Report Share Posted July 24, 2010 krah ekonomije se vec desio, a ja sam njegova kolateralna steta, po svemu sudeci. ali ne bih da personalizujem temu. vec sam, ne tako davno, jednom, u nekom short-burst rantu opisao da sam oduvek video flash u mikrosajtovima, widgetima, i indie game (in-browser) razvoju. vidim ga takodje u banerima (i ostaloj konvencionalnoj ili nekonvencionalnoj vektorskoj animaciji i ostalim grafickim doodle whatchamacallit thingies), ali i svuda gde je potreban cross-platform (single- ili multitouch/gestured) UI engine, zatim gde je potrebno izdvojiti UI kao poseban lejer (UI scripting), vidim ga gde god je potreban video, kompleksna manipulacija slikom (filteri, interakcija), kao i svuda gde flash tehnologija pruza znatan pomak u pojmovima kao sto su fidelity(!! I can't stress this enough), usability, multimedia, interaction, crossplatformness, i iterative rapid development - odjednom!! ekskurziju u klasican web, iako vidim kao glavni predmet flash kontraverze, koja ga je, moram priznati, iznela na listu najdominantnijih web tehnologija, nikada nisam smatrao preterano pametnom, niti sam flash ikada prepozna(va)o kao web alat (zato sam donekle razocaran odlaganjem jos tesnijeg povezivanja actionscripta sa apstrahovanim hardverom, i odvajanjem od browser-based ideologije i Flash IDE platforme za razvoj, jer je to neumitno). da bi bilo ko uvideo prave vrline ove tehnologije, potrebno je skontati viziju koja je sve vreme cucala negde iza ove revolucionarne tvorevine, skontati sta je to teralo flash da poraste ovoliko od glupavog programceta za animaciju na webu, kao i kako to da ga mnoge pametnije, otvorenije, i svrsishodnije tehnologije nikada nisu istisnule, i kako to da se posle toliko godina, ispostavilo da to sto ceo svet nema flash player apsolutno ne utice na njegovu upotrebnu vrednost. da sam se ja pitao, to bi bila jedna mnogo tvrdja platforma koja ne raspiruje duhove sarlatanskih programera, ali u tom slucaju to bi cudo bilo na nivou HaXe-a: previse egzoticno da raste, i previse opskurno da se siri. neko, ocigledno mnogo pametan je duvao u tu vetrenjacu. i smatram da ce, iako je flash zrtva mnogih sumanutih ekspedicija u mracne vode IT Kariba, jednog dana ipak otkriti novi kontinent. ako vec nije... a to svakako nije ind(j)ija. p.s. koga jos zanimaju usrani web 2.0 zacini? svetu su potrebni duvan, kafa, kakao, kukuruz, i krompir (in order of addiction). jednog dana ce naravno, banovati flash proizvode kao nezdrave. ali dok sam ziv, na mom sajtu ce stajati "proud inhaler of the happy fumes of better change +1 - powered by actionscript" interesantno je kako jedino duvan pocinje na D. jos je interesantnije da sam dobio ponudu za otkup mog domena. LOL Link to comment Share on other sites More sharing options...
WhiteWeedow Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 Sto se google podrzanosti tice uz SWFAdress + SWFobject +siteMap je bezmalo sav fl sadrzaj full SEO freindly, tako da ne mislim da je to kljuc buduceg uspeha, slazes se ? Pa neslazem se u potpunosti, mozda to nisam dovoljno testirao, ali bi ipak voleo da mi pronadjes jedan takav sajt? Google i Yahoo rade na tome da citaju dinamicka text polja, ali to je tek pocetak tj nije ni pocetak tek najava jer inace iz adobe vole jako da lazu po tome pitanju, kao sto su mnogo stvari vec do sada slagali, tacnije receno puno pricaju o necemu a nisu ni 2% blizu toga. Samo bi voleo da razvale Air do daske da se bar bace na to, pa da covek netreba puno da ceka na neki dobar oslonac vec da zna da ima na nesto jako da se osloni. Flash web igrice ok recu ok ali reci cu i jako bedno, zasto? Flash web igrice su jako limitirane bas zbog tog native supporta, ako hocu nesto zahtevno ili 3d da napravim verovatno ce tu igricu da igraju samo oni koji imaju jake masine, jer oni sa slabijim masinama ce verovatno prestati igricu da igraju nakon 4 pokusaja jer ce CPU da im izgori. 90% flash igrica cpu gori, ok od toga 30% je do developera koji bas i neznaju da naprave igru kako treba. Java je na tom podruciju jako jako naprednija sto i je normalno, pogledajmo ovo pa neka neko proba odigrati snookera i neka sad zamisli kako bi ovo radilo u flashu: http://www.flyordie.com/ ovo radi kao po loju i na najslabijim masinama. Na kraju cu opet da se vratim na ono sto sam rekao kada usavrse flash player(native support, full SEO itd..) tada ce flash da bude jako ozbiljna zver i jako jako trazena na vise podrucija do tada cemo da pravimo bannere i micro sajtice i samo pojedinci(0.5%) ce moci da zarade neku lovu i zive od toga tj do tada flash moze da nam bude samo hobi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jee Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Flash web igrice ok recu ok ali reci cu i jako bedno, zasto? Flash web igrice su jako limitirane bas zbog tog native supporta, ako hocu nesto zahtevno ili 3d da napravim verovatno ce tu igricu da igraju samo oni koji imaju jake masine, jer oni sa slabijim masinama ce verovatno prestati igricu da igraju nakon 4 pokusaja jer ce CPU da im izgori. 90% flash igrica cpu gori, ok od toga 30% je do developera koji bas i neznaju da naprave igru kako treba.Istina ali to je problem koji se pojavljuje na svakoj platformi. Daleko od toga da to nije Adobe-ov problem ali dobar programer ce znati gde da se zaustavi, shta da zaobidje i kako da optimizuje kod. Link to comment Share on other sites More sharing options...
istok Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Danas je bar lako predviđati trendove: http://www.google.com/trends Kucajte u Google Trends "flash site", "flash game", "flash applications", "flash widget", "learn flash"... Svi ovi termini su u silaznoj putanji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jee Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 Nekazem da nije tako ali Google Search ovde nema puno znachaja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shedvel Posted July 26, 2010 Author Report Share Posted July 26, 2010 Kucajte u Google Trends Verujem da je ovo previse kompleksno da bi moglo biti statisticki predvidivo, ili pak verno prikazano za period dalji od par nedelja. U ostalom rezultati su paradoksalni, jer java script i flash termini pokazuju u trends-u jasan pad traznje, bezmalo identican, dok iskustvo web developeru jasno govori da su trenutno ove dve tehnologije u direktnom sukobu i da njihov trend moze biti samo u obrnutoj srazmeri; trenutno koriscenje jedne (uglavnom) iskljucuje drugu, kao i to da je jasno da trziste vristi od nezasicenosti/potrebe za js-om. Temu sam i otvorio jer verujm da je jedini nacin da se napravi zdrava osnova za raspravu na temu trenda traznje za fl platformom, kao i paralelnog odnosa prema aktuelnim tehnologijama, koje ce je (mozda) zemniti ili dopuniti na odredjenim poljima (js/h5), bas "individualni osecaj", formiran realnim i jako licnim trzisnim iskustvom, koji se moze cak u nekim slucajevima kositi sa kratkorocnim statistickim trendovima (unity3D kratkorocni hype npr.). Mene trenutno kompletno zbunjuje izostanak traznje za odredjenim sadrzajima, koji su tradicionalno bili radjeni u flashu a trenutno nemaju adekvatno funkcionalnu zamenu (citaj 3d ili pseudo 3d sadrzaja, animacije (!Adobe ccs3 Animator?) , RIA (mada uz zrele js framework/sdk - ove ovo poslednje ne cudi previse). da igraju nakon 4 pokusaja jer ce CPU da im izgori. 90% flash igrica cpu gori, ok od toga 30% je do developera koji bas i neznaju da naprave igru kako treba. Ne 30%, recimo da je od toga 80% developera koji su juce sisli sa timeline-a, i zaboravili da prouce resource/garbage management. Zaista dobro optimizovan flash sadrzaj je ubedjivo najbolje resenje za in-browser igru trenutno. Face it, in browser java (igre) su puno omrazenije od flasha (verovatno jednako nezasluzeno koliko i sam flash poslednjih meseci). Svakako , iz nekih skorasnjih iskustava sa Java developerima, i integraciji sa JS frameworkom, mogu da zakljucima da je Java definitivno osigurala sebi mesto na server side-u , stagod se nalazilo na client-u. Sve vise mislim da je flash u poziciji u kojoj jeste velikim delom zbog loseg ili nepostojeceg marketinga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
syndrome Posted July 26, 2010 Report Share Posted July 26, 2010 meni sve to izgleda kao kratkorocna stagnacija trzista, uzrokovana zakasnelom reakcijom na as3 i pojavom veoma impresivnih "alternativa flashu". zapravo, desilo se da je masa "ozbiljnih" klijenata resila da igra na ostale karte, jer se svi plase platforme koja je zatvorena i nisu je bas sasvim ispratili u potpunosti, dok se ona menja i evoluira. drugo, as3 je prilicno uzburkao vec etabliran human resource kao i metodologiju razvoja flash softvera. as3 development je postao preozbiljan (citaj: skup) za prosecne web projekte, pa samim tim u rangu sa ostalim visokim jezicima kao sto su C#, Ruby, Python, i PHP. (namerno ne spominjem javu.) medjutim, legacy actionscript jezika je takav da je nekada svako umeo da napravi button po kojem se klikce, a sada to vise nije slucaj. ljudi (i jedni i drugi) su se, prirodno, okrenuli drugom taboru, u nadi da ce moci da proizvede zeljeni appeal, neki zauvek (oslepljeni js hajpom), neki samo dok se stvari u flashu ne iskristalisu (ili dok ih ne udare po nosu). prakticno, as3 nije onaj jezik kojim su se klepali sajtovi za par dana. to je jedan novi jezik, u kojem pametni ljudi paze na tipove podataka, CPU usage, memory consumption, parametre pri kompajlu, i pisu kod sa namerom da ga razvijaju i odrzavaju. to je ozbiljan fully-featured skripting jezik, kao i svaki drugi (ali za razliku od js-a koji je ostao u netscape renesansi). doci ce valjda i taj dan, kada me C++ programeri vise nece pitati "da li imam iskustva sa objektnim programiranjem". javashe to recimo nikad ne pitaju, sto je cista diskriminacija, jer precesto imam duzi OOP staz od drugih programera (barem 15 godina). sto me podseti na opsesivno kompulzivno spominjanje paterna za doruckom, ruckom, i vecerom.. to mu otprilike dodje kao "kako detektovati programera koji je upravo otkrio OOP, iako je star najmanje 20 godina". kako je krenulo sa frljanjem, sutra ce neko tvrditi da je oop smislio gang of four, a ja sam tu paradigmu koristio u Quick Basicu PDS 7.1 (QBX), i to vrlo uspesno, zahvaljujuci nekom fazonu sa modulima. nikom ne treba neko ko razmislja svojom glavom. ali zato se svi polomise oko dronova koji tuku po jqueryju. ja vama da kazem, sve je to hajp, Hajp, i samo HAJP. jquery i canvas su novi web2.0 pomislite samo kako niko vise ne spominje termine web2.0, usability, xhtml, i css2/3. do skoro je to bio hit. pa cak i flash duguje svoj predjasnji uspeh sezonskim hajpovima. ne znam, po meni je ovaj tajac u redu. ionako nikad nisam voleo da mlatim po sajtovima i dokazujem svima da je flash super za pretragu, kada nije. moj posao je actionscript-oriented high-fidelity multimedia software production. kada oni kojima to treba, to i shvate, ja sam tu, kidam i dalje. jos samo da se prosirim i na ruby, i bog da me vidi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 Jedino mesto gde se java osigurala su enterprise servisi. U to sam sigurniji nego u bilo sta drugo. Average Joe Web Developer *nikada* nece programirati u Javi. Marketing nema nikakve uloge, nije to iPhone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 syndrom, gresis. brate ovaj post ti je isto kao kad bi ja krenuo da pljujem po AS3 jer me nervira flex builder. :) kakve veze ima *glupavi* frejmwork sa jezikom? veruj mi da mene 3x vise od tebe nervira jQ, i gomila mindless dronova koi ostavljaju na svom twiter-u ovakve postove #jQuery Drop Down Menus with stunning visual effects and animations. SE friendly. CSS-based. Lightweight. Unobtrusive. http://apycom.com/ 14 Fresh and Useful jQuery Plugins - http://bsa.ly/rh ... medjutim, svako ko podcenjuje *javascript*, i misli da je to neki trenutni hype, opasno ce da se zajebo. - DOM je sranje - canvas je polu-sranje (ali moze da se izvuce par korisnih stvarcica pomocu njega) - V8 je najbolja virtuelna masina u istoriji univerzuma - browseri donekle vec implementiraju ECMA Script 5 http://kangax.github.com/es5-compat-table/ ------------------------- nezahvalno je iznositi procene, ali ja cu se usuditi: - ocekuje nas 2-3 godine mega ubrzanog razvoja browser-a i java scripta - na server side-u je trenutno totalna ludinca (http://groups.google.com/group/nodejs/browse_thread/thread/91f964a0b81f1881/3a38bd89df62b7e7 ) - java *nikada* nece postati dominantni web jezik - php ce i za 5 godina da bude los ali mega rasprostranjen - flash (kao sto sam 100 puta do sada rekao) nece nigde, jos minimum 5 godina, dalje od toga nisam pametan sa jedne strane, trenutno nema tehnologije koja *danas* moze da napravi neki 3D bes bolje od flash-a sa druge strane mozilla ima multitouch u 3.7 ... jebiga, gledas demo, mozda malo kasni (ili je liku spor laptop) ali radi... pre tacno dve godine, nismo ni znali za ovo: mozda se pricalo, mozda se naslucivalo... dve godine kasnije: - najbrzi i najbolji JS VM - opensourced - do kraja godine ce verovatno da nagura 10% market share-a kad krenu google app store + google tv bog sveti zna sta ce se desiti sa tim ciframa. takodje na tom istom store-u ce biti gomila flash aplikacija/igrica zakljucak: bilo da se opredelite za hardcore AS3 ili hardcore JS development, apsolutno niste pogresili. ovi drugi mozda lakse dobiju posao zbog trenutnog stanja i dogadjaja koji se valjaju iza brega (a koje svi iz meni nepoznatog razloga ili ne vide, ili ne zele da vide, ili misle da je nemoguce) moguce je: - pre dve godine google chrome nije postojao! - pre dve godine Opera je podnela *draft* dokumenta za video tag (koliko to god lose radilo, i koliko god nemalo fullscreen, danas je moguce sa stable verzijom browser-a gledati video na YT bez flash-a) pamet u glavu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 pres release od juche: http://www.amd.com/us/press-releases/Pages...-2010jul26.aspx nalateo sludajno dok sam trazio nesto sasvim drugo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shedvel Posted July 27, 2010 Author Report Share Posted July 27, 2010 Marketing nema nikakve uloge, nije to iPhone. Vidis ja mislim da ima, obzirom da smo dosli u situaciju da imamo čoporativno kretanje pseudo developera, koji se kace na najmanje zahtevno aktuelno resenje. (citaj jQuery, Gaia, Flex...) i na zalst generisu veliki udeo traznje, dizuci uzasnu prasinu oko svojih dostignuca ( uber drop down menu with twinkles, super powered xml driven shiny button...) gde ce manji klijenti pre poci za shiny shiny happy button-om, no procitati par blog-postova ili obaviti consulting na temu adekvatne tehnologije za njihove potrebe. Dok god jedna platforma raspolaze takvim stadom ( zasto mi na pamet pada izraz "Gulovi"), ili je bar sposobna da isto privuce sebi, moci ce da generise hype koji joj je potreban da uspostavi trzisnu poziciju. @off Meni se zeludac prevrnuo kada sam prvi put video Flash Catalyst, verujem da na slican nacin vi u JS taboru reagujete na ovo? C++ programeri vise nece pitati "da li imam iskustva sa objektnim programiranjem". Heh, vidi ja sam doziveo da me covek (dugogodisnji delphi programer) pita sledece : "Mhhm, pa da jeste to zajebano, sve te nove web tehnologije, treba sve to ispratiti. A jesi razmisljao da pocnes da se bavis pravim programiranjem ?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
WhiteWeedow Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 Glavna odluka ce da padne kada Adobe izbaci cs6, tu ce biti prekratnica kako cs6;ticu srede tako ce flash i da prodje :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagy06 Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 Glavna odluka ce da padne kada Adobe izbaci cs6, tu ce biti prekratnica kako cs6;ticu srede tako ce flash i da prodje :) Mislim vec u oktobru, stvari ce biti jasnije October 27 at 11:00AM in room 503. Sebastian Marketsmueller (Flash Player engineer) will deep dive into the next generation 3D API coming in a future version of the Flash Player. Now you may wonder, what does this means, what kind of 3D are we talking about ? What kind of API ? True textured z-buffered triangles ? GPU acceleration ? Even better ? What I can say is forget what you have seen before, it is going to be big! Link to comment Share on other sites More sharing options...
WhiteWeedow Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 I hope so da ce da bude prava stvar... Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguana Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 ako sudbina flasha zavisi najvishe od promena koje ce uvesti cs6 onda ce bliska buducnost developera najverovatnije biti mracha jer je cs5 tek izasao sto znachi da od cs6 nece biti nista barem 18 meseci Link to comment Share on other sites More sharing options...
WhiteWeedow Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 Tako je ^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagy06 Posted July 27, 2010 Report Share Posted July 27, 2010 ako sudbina flasha zavisi najvishe od promena koje ce uvesti cs6 onda ce bliska buducnost developera najverovatnije biti mracha jer je cs5 tek izasao sto znachi da od cs6 nece biti nista barem 18 meseci Ja stvarno pokusavam biti optimistican u cijeloj diskusiji, ali ne ide. Da zakljucim ( za sebe, naravno)-flash je za mene idealna platforma, volim da radim u flashu i to je jedino sto me trenutno zanima ( a nije bila moj prvi izbor). Trenutno ima(m) sasvim dovoljno posla kao freelancer, imam bunch of projects koje zelim zavrsiti (licnih), ali prosto nemam vremena od komercijalnih, freelance projekata. Dakle, ako flash propadne, sto me nimalo ne zabrinjava, jer nece, ja cu jednstavno da kazem good bye programming. Uvijek mogu da radim nesto drugo (uf, samo se nadam da nisam previse zarazen). E, sada, mozda je moja pozicija nesto povoljnija jer mi flash/as programiranje nije primarni posao (ovo radim u slobodno vrijeme), ali sve sto zelim je napraviti nesto zanimljivo u flash-u. Jos ako to nesto neko hoce da plati, ...ma sjajno. Naravno, u daljoj diskusiji slobodno mozete da me zovete Don Quijote. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WhiteWeedow Posted July 28, 2010 Report Share Posted July 28, 2010 Flash nece da propadne ja govorim o njegovoj poziciji dali ce da ostane on the TOP ili ne. Verjem da hoce jer ako naprave u cs6 ono sto su najavili sigurno ce da ostane on the top. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts