Jump to content

FTN Novi Sad


|EmILy|
 Share

Recommended Posts

Ja sam sada zavrsila trecu godinu srednje, jos odavno sam se odlucila da cu upisati ftn u NS, smer za arhitekturu i urbanizam. Oko toga je sada vec pocela velika diskusija i sa roditeljima, i sa prijateljima i u mojoj glavi. Sve to mi stvara veliki pritisak itd. Htela bih da mi neko opise malo rad na tom smeru, kakvi su predmeti, sta ima zanimljivo, sta vam je tesko, koliku ulogu igra znanje a koliku kreativnost itd. Hvala unapred!

 

P.S. Malo sam lenja da pronjuskam po forumu, verovatno postoji slicna tema, tako da se izvinjavam ako ponavljam. :)

Link to comment
Share on other sites

Pripreme organizuje sam fakultet, odeš na sajt fakulteta i informišeš se o svemu.

Ako nisu nešto skoro menjali, prijemni se sastoji od: slobodoručnog crtanja, prostorne kompozicije i geometrije sa arhitektonskom i opštom kulturom.

Evo vam informator, pa čitajte malo:

 

http://www.ftn.uns.ac.rs/_data/informator.pdf

 

Kako ti crtaš, krajnje je subjektivna stvar. I ta činjenica bi bila bitnija (ali ni u tom slučaju presudna) kada bi npr upisivao akademiju, a ne arhitektiru. Toliko puta sam čuo rečenice tipa "Ja ne znam da crtam, nisam za arhitekturu", da sam odustao od objašnjavanja da arhitektura nije samo crtanje, nego je mnogo više od toga. I evo, poslednji put nekom objašnjavam. :)

 

Lepo crtam, rođen sam za arhitekturu - totalno pogrešan stav koji vam može doći glave.

Ne crtam dovoljno dobro, nisam za arhitekturu - totalno pogrešan stav koji vam može doći glave.

 

Slobodoručno i tehničko crtanje jesu sastavni deo arhitektonskog procesa, i i jedno i drugo se uče, što na pripremama, što kasnije kroz studije. Talenat (to što ljudi zovu "znam/ne znam da crtam") je naravno bitan, ali ponavljam, nije presudan.

Kao što je slobodoručno crtanje samo jedan od delova prijemnog, tako je i slobodoručno crtanje (da ne kažem "skiciranje") samo jedan od delova procesa stvaranja arhitektonskog dela.

 

A što se samog fakulteta tiče, tu nisam siguran šta bi' vam rekao. Ja upravo završavam novosadsku arhitekturu, i danas, kad saberem utiske, nisam siguran da su baš pozitivni. Program studija je poprilično kretenski, na fakultetu vlada atmosfera malograđanske sredine ( bez uvrede bilo kome iz malih gradova, i ja sam iz jednog od takvih) gde se mala grupica ljudi, nedovoljno stručnih, igra profesra i asistenata, i boga i kadije. Dobar deo onoga što znam sam naučio van fakulteta.

 

E sad, da ne ispadne da vas odgovaram, naravno da fakultet ima i dobrih strana. Ali kada bi se te dobre strane odvojile od ovih loših, studije bi mogle opušteno da traju 3 godine, a ne 5. To je neki odnos. Zaključak je prost, na vama je da shvatite koliko vam fakultet daje a koliko oduzima, i koliko vi njemu trebate da date sebe, a koliko da znanje stičete i na nekim drugim stranama.

 

Jedna stvar je sigurna, nećete redovno spavati, verovatno ćete izgubiti na težini, ponekad padati u depresije. Ali ćete se za uzvrat baviti najlepšom profesijom na svetu-arhitekturom. I to je važno, ostale stvari (kao što je moj lični stav o fakultetu npr) su manje bitne.

 

Naoružajte se dobrom voljom i pozitivnom energijom, i pravac na pripreme!

 

 

@Emily:

 

Ništa od toga ne stvara pritisak, ti ga sama stvaraš. I sama si rekla da si još odavno odlučila, što je jako dobra stvar. Iskreno to saopšti roditeljima i budi odlučna u svojoj nameri. Jer se radi jedino i samo o tebi. Nemoj sada da razmišljaš o programu fakulteta, sad misli o prijemnom, jer je to jedino što te zanima. Dobro se spremi, budi vredna, upadni na budžet, i videćeš kako će tenzija da nestane. Samo hrabro.

Link to comment
Share on other sites

Opet kažem, ne znam kakva je praksa zadnjih godina, ali se crta uglavnom na faxu, u crtaonici, i to je uglavnom (ne uvek) neka postavka koja se sastoji od više predmeta (npr, stolica, lampion, draperija, razni geometrijski oblici, cigla, kanta... šta im padne pod ruku). Ponekad se crta enterijer, i to je takođe uglavnom na faxu (npr hodnik), a sećam se da smo mi išli jednom i u muzej, i tamo smo crtali enterijer. I da, izlazili smo i napolje, uglavnom tu u okviru kampusa.

 

 

i sta se kod crtanja ceni, treba li senciti...

 

:rolleyes:

 

Sve će ti biti objašnjeno na pripremama.

Link to comment
Share on other sites

nadjite coveka sa nickom Black Arrow, on ce vam sve lepo objasniti, sad zavrsava prvu godinu...

 

Ja sam probao gore da upisem teoriju i crtanje uradio jako dobro, ali se za prostornu nisam spremao kod njih i napravio sam nesto sto je po njihovim kriterijumima bila promasena tema, nisam imao dovoljno poena na tom danu kad se radila maketa i pao sam prijemni...

 

Znachi konkretno za FTN Novi Sad tvrdim da je najbitnija dobra volja i pripreme na njihovom faxu...

Link to comment
Share on other sites

da ne bih svakom pojedinacno odgovarao na neke generalne stvari, napisacu ih ovde. to naravno ne iskljucuje mogucnost da mi neko, kome je potrebna jos neka informacija, posalje privatnu poruku.

 

dakle, sto se tice prijemnog, stvar je vise manje poznata. sastoji se iz tri dela, kao sto je to stariji kolega naveo gore.

 

1) geometrija sa arhitektonskom i opstom kulturom - klasican test, 18 pitanja, prva 3 pitanja se ticu vaseg poznavanja prostora i snalazenja u istom (u principu se ne vezba, jer neko razume prostor a neko ne, mada mozete pokusati sa pravljenjem nekih kompleksnijih oblika od papira, pa da se zapitate kako to izgleda ako se presece nekom ravni u odredjenom polozaju ili kako sam taj oblik izgleda iz razlicitih pravaca) i 15 se odnosi na one knjige koje imate kao literaturu za pripremanje (prosle i ove godine je ovaj deo testa bio znatno tezi nego ranije). bilo bi dobro da nabavite testove sa proslih prijemnih kako bi videli sta se otprilike trazi i sto pre krenuli da spremate iz literature.

 

2) prostorna kompozicija - dobijete razlicite materijale, poenta je formirati kompoziciju od oblika koje formirate od istih. po mom misljenju, ovo je prilicno vazan deo prijemnog, ali sam i ja poentu cele price skapirao tek mozda pocetkom drugog semestra. na primer, dobio sam papire razlicitih boja, plasticnu mrezicu i obicnu zicu. u tom slucaju bih ja (recimo da se opredelim za oblik kocke) formirao kocke od papira, razlicitih boja i velicina, takodje bih to uradio i sa plasticnom mrezicom i zicom. tako bih dobio uglavnom slicne oblike ali opet osobene po svojim velicinama i materijalima od kojeg su stvoreni. drugi korak je igrati se sa medjusobnim vezama izmedju materijala. recimo, mogu se prodirati te i sami fizicki povezati a mogu ih postaviti tako da se oslanjaju na jednu tacku na podlozi i zaokrecu u jednom pravcu (opet je uspostavljena veza, ovoga puta kroz kretanje). poenta je igrati se i formirati nesto sto je povezano, nesto sto ima svoju pricu, nesto sto je dinamicno i nesimetricno. znam da deluje malo strasno i nerazumljivo, ali vremenom se i to uvezba.

 

3) slobodorucno crtanje - ovo je prakticno cist zanat kao i na svim prijemnima za upis arhitekture. tu je uvek u pitanju racionalizacija samog crteza i teznja ka konstrukciji istog. da li neko ima talenta ili nema, manje je bitno, jer se sve ovo da veoma lako nauciti uz mnogo vezbe. najbitnije je ispostovati 4 principa: kvalitet linije (linija nikada ne sme svuda biti ista, njom se prezentuju materijali, senka, blizina oku posmatraca, tako da ona moze biti svetla ili tamna, debela ili tanka, glatka ili krzava, sve zavisi od toga sta se zeli predstaviti), perspektiva (sve mora biti u perspektivi tj. nema "padanja" same kompozicije, uglavnom se crta sa dve tacke nedogleda, treca se zanemaruje jer je kompozicija prilicno mala, treba voditi racuna da sve bude "u sistemu" tj. da sve tacke nedogleda leze u istom horizontu), kompozicija (bitno je kako sam crtez stoji na papiru, da ne bude na nekim mestima zgusnut i nabijen, a na nekom drugom mestu da bude mnogo praznog prostora, crtez uvek sa strane ima jednako praznog prostora, dole malo manje, gore malo vise, tako je prirodnije i "stabilnije") i proporcije (naravno, bitne su medjusobne proporcije objekata u kompoziciji, pomaze viziranje olovkom ili nekom cetkicom da se uspostave odnosi koliko se jedan objekat recimo po visini nalazi u drugom, pa tako i crtati). uzmite neku cvrstu tablu 70 x 50 cm od medijapana ili sperploce kod stolara, zalepite preko natron (pak) papir, uzmite 2b olovku i povlacite dugacke linije, neke osnovne oblike (krugovi, elipse, kocke...) i tako vezbajte ruku kako bi mogli kombinovanjem tih elemenata da savladate celu kompoziciju. sto se tice priprema, mozete otici jednom na faks da vidite sta se okvirno trazi, ali ja preporucujem privatnu profesoricu, naravno, akademsku slikarku. grupe na faksu su velike a profesora malo da bi realno pomogli, a ovde se profesor u potpunosti posveti vama, a i vise se radi. tako sam ja radio i na ovom trecem delu prijemnog uzeo najvise poena.

 

sve u svemu, bitna je vezba. ovo nije akademija, ali nije ni dizajn. sto pre krenite da se pripremate i radite temeljno, to je kljuc uspeha. naravno, uvek ce biti nekoga ko ce se tri dana pripremati pred prijemni i bolje proci nego neko ko je ulozio godinu dana rada, ali se ne obazirite na to. ja sam se drzao prvog saveta, savladao prijemni, upao na budzet i dokazao isti uspeh na kraju prve. tako da se ipak moze.

 

utiske o samom fakultetu cu u nekom drugom postu napisati, mislim da je za sada ovo puno bitnije za buduce kolege.

Link to comment
Share on other sites

nadjite coveka sa nickom Black Arrow, on ce vam sve lepo objasniti, sad zavrsava prvu godinu...

 

Ja sam probao gore da upisem teoriju i crtanje uradio jako dobro, ali se za prostornu nisam spremao kod njih i napravio sam nesto sto je po njihovim kriterijumima bila promasena tema, nisam imao dovoljno poena na tom danu kad se radila maketa i pao sam prijemni...

 

Znachi konkretno za FTN Novi Sad tvrdim da je najbitnija dobra volja i pripreme na njihovom faxu...

Zar je moguce pasti ispit? Koliko minimalno bodova treba iz svega da bi se ispit polozio? Jesi onda probao u drugom roku?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Ja sam sada zavrsila trecu godinu srednje, jos odavno sam se odlucila da cu upisati ftn u NS, smer za arhitekturu i urbanizam. Oko toga je sada vec pocela velika diskusija i sa roditeljima, i sa prijateljima i u mojoj glavi. Sve to mi stvara veliki pritisak itd. Htela bih da mi neko opise malo rad na tom smeru, kakvi su predmeti, sta ima zanimljivo, sta vam je tesko, koliku ulogu igra znanje a koliku kreativnost itd. Hvala unapred!

 

P.S. Malo sam lenja da pronjuskam po forumu, verovatno postoji slicna tema, tako da se izvinjavam ako ponavljam. :)

 

Vidim da si poruku ostavila pre dosta vremena, i nadam se da si se do sada uputila malo u temu upisa i kako i prijemni a i faks izgledaju. Zanimljivo mi je tvoje pitanje koliku ulogu igraju kreativnost, a koliku znanje.. E to je jako dobro kod arhitekture, jer ih ne možeš u potpunosti odvojiti, pogotovo ne na fakultetu. Fakultet se sa stoji od niza prirodnih, društvenih i umetničkih predmeta da moraš da očekuješ i jedno i drugo. Dakle biće učenja, a kreativnost nije na odmet ;)

 

A što se tiče priprema pogledaje pa kome se svidi neka pozove

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=79317

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...