Jump to content

Enterprise Content Management Systems

ddd s
 Share

Recommended Posts

Koja web CMS resenja koriste veliki igraci na internetu? Npr:

svet:

http://edition.cnn.com

http://news.bbc.co.uk

http://dsc.discovery.com

hrvatska:

http://www.index.hr

Srbija:

http://www.b92.net

http://www.blic.rs

http://www.naslovi.net (ima interesanton resenje pomeranja blokova)

Nasao sam veliku bazu CMS-a ( ovde ) ali ih ima suvise za pojedinacno izucavanje. Cini mi se da Jumla, Drupal i ostali komercijalni sistemi nemaju taj kapacitet.

Da li postoji jedan sveobuhvatni CMS (press, blog, image gallery, community - forum, real time chat, download sekcija, banner campaigns...) ili su to resava kroz razne pluginove?

I na kraju na kojim se serverima hostuju takvi portali i po kojoj ceni?

Većina tih što si nabrojao su custom-built rešenja. Ujedno je to odgovor na pitanje koji je najbolji CMS - onaj koji sam napraviš za svoje potrebe. Ne postoji baš univerzalni CMS iako sva veća rešenja imaju tendenciju ka tome.

Nadao sam se da je neko imao konkretnog iskustva sa takvim portalima.

Interesuje me i kako se CMS-ovi ponasaju sa 2-3k aktivnih usera?

Kakvi dedicated serveri su dovoljni da opsluze takvu kolicinu upita (cpu, ram, bandwidth)?

Recimo nasao sam testove koji pokazuju da se wordpress mnogo bolje ponasa i trosi mnogo manje resursa pri overloadu od jumla-e i sl...

ni wp ni joomla nisu enterprise level.

apsolutno.

sto ne znaci da se ne mogu nastelovati da rade kako treba.

Treba ti recimo 4gb rama, brz disk, instaliran PHP APC.

Ja bih uzeo unmanaged server i instalirao najnovije stable verzije PHP i MySQL-a + APC.

Peak od 2-3k user-a nije strasan i moze se uz APC veoma lako handle-ovati.

Sve sto mozes skloni sa servera, slike / video mozes da

a) drizis na Amazonu (S3 storage)

B) instaliras NginX umesto Apache-a

http://drupal.org/node/110224

http://interfacelab.com/nginx-php-fpm-apc-awesome/

http://www.sitepoint.com/blogs/2010/05/04/...e-a-lot-easier/

(googlaj jos malo)

nginx-apache-memory.png

time.png

kao sto vidis bez obzira koliko imas konekcija, nginx trosi isto memorije, dok apache alocira sve vishe i vishe memorije kako dolaze novi useri

Hvala Kodi.

Po svemu sudeci ocekuje me veliki istrazivacki rad.

Ne mogu da prevazidjem odusevljenje sa wp i njegovim nacinima za instaliranje modula i njihovim updateovanjem. Sa druge strane sta god da mu uradis njegov konacni izgled je uvek neoriginalan i prepoznatljiv.

Uzeo sam prosle godine IPB (ceo paket) i eksperimentisao dosta sa njim i trebala mi je citava vecnost samo da ga modifikujem po svojim potrebama i da napravim neku pristojnu naslovnu stranu. (link) Jos uvek boluje od mnogih sitnih bolesti.

Sve vise mi je interesantan  VBulletin koji se dokazao kao jedan od najboljih foruma i u najnovijoj verziji ima integrisan ceo CMS sistem.

CMS_home.png

Nisam pametan sta predstavlja pravi izbor za osnovu sistema, kako bi nadogradanja i modifikacije bile sto manje.

Mnogo.

Ljudi nemaju blage ideje koliko tu ima posla.

Ja nikada ne bih radio za manje od 5 cifara, svako ko ti to nudi za manje od 1-2k ne zna sta prica/radi.

Btw, iskusan tim sa dobrom specifikacijom ce provesti manje vremena praveci ovo od nule sa dobrim frejmworkom, nego sto bi im trebalo da to zbudze u WP.

Koji je verovatno najgori izbor za ovakav projekat.

Btw, ako se neko usudi da kaze da je cifra velika, nek mi samo objasni zasto je to mnogo za sajt koji po recima postavljaca teme treba da izgleda ko CNN/BBC i da izdrzi navalu od ok 2-3k user-a istovremeno.

I jos jedna stvar koju sam zaboravio da napomenem, dobar deo tih sajtova nije napravljena odjednom, vec su prosli kroz gomilu verzija dok su dosli do tog, za sada finalnog dizajna.

Ti verovatno ne bi zeleo to, vec da odmah dobijes lep i funkcionalan sajt ;)

Hoces da kazes da je bolje platiti 10.000+ evra za custom cms, nego usvojiti recimo drupal koji je btw besplatan i razvijan od strane tima ljudi godinama i samo ga estetski modifikovati ? A da ne pricamo o postojecim pluginovima, skriptama, podrsci, zajednici ....

Evo i jednog sajta baziranog na drupalu i besplatnim skinom globalpost

Jedinu primedbu bi dao za estetiku mada je ocigledno forsiran taj press look.

cek, a kako ti zamisljas to "estetsko modifikovanje"?

klikces misem, i razvlacis box-ove?

:)

sto se tice skripti i pluginov-a, tu sam krajnje skeptican, sve je to lepo i fino, dok ljudi ne predju 10k user-a mesecno, a onda gledas kako im se CPU zaglavi na 100% jer je neko ko je pravio taj plugin napisao najgori sqll upit na svetu, jer je vise front end dizajner, a sql je naucio cisto eto da zna.

Ovo je istinita prica, i gledao sam svojim ocima kako se to desava.

Tako da ako *stvarno* planiras da imas 2-3k usera istovremeno, dobro razmisli.

Ako vec uzimas drupal, uzmi ga kao osnovu, jer on moze da zavrsi posao, ali nemoj da se zaleces sa pluginovima i skinovima, jer je pitanje da li je taj koji je to pravio predvideo da to radi na tilokom broju korisnika.

Zanimljiva statistika na datu temu:

Joomla:

Lines of Code: 135,623

Time to Code: 34 Man Years

Cost to Code: $1,866,909

Developers: 24

Drupal:

Lines of Code: 371,314

Time to Code: 98 Man Years 

Cost to Code: $5,364,474

Developers: 527

Uradio sam istrazivanje na temu cena custom izrade kompetnog resenja iz nule na bazi drupala i sada mogu da kazem da si preterao sa cenom. :)

Uglavnom se rade za 2.000-5.000 doalra, ukljucujuci i sve graficke elemente (ps resenje, detalji...)

cekaj, sad odjednom pricamo o custom resenju?

vise ne pricamo o CNN/BBC klonu koji treba da izdrzi 2-3k usera odjednom?

odluci se vise.

Nazalost ne mozes da kazes, e pazi, ja cu da smislim dizajn i funkcionalnost i sta god ja smislim to ima da mi se napravi, ako to kosta 2-5k, toliko kosta i tacka.

E pa nije tako.

Sajt kakav ti zelis, i primeri o kojima smo mi pricali su *totalno druga liga*

Ne mozes da na njih primenis cenovnik obicnog sajta jer ni posao nije obican.

Taj posao ne moze zavrsiti jedna osoba.

Tu ti treba min 2 senior ili 2s + 1 junior developer da takav projekat izgura. I zato to kosta.

Jel ti znas sta znaci kad 2-3k user-a navali na server, mislis da ce server da rikne? nece. Apache ce da rikne, ima da pojede sav mem, takodje ces istrositi sve konekcije ka bazi. Postoji sansa da jedan frontend server ne moze da opsluzi toliko requestova. Postoji sansa da ce ti trebati setup tipa:

Load balancer

- > 2-3 frontend masine

+ database masina

+ static files masina (obavezno nginx)

postoji sansa da ce kolicina podataka ubiti mysql server i da ti treba master + 2-3 readonly slave-a setup.

i ti kazes da podesiti sve to, osmisliti sve to kosta $2-5k

vazi na plazi ;)

Da, postoji sansa da ti drupal sa fabrickim podesavanjima + dobar server + besplatna tema zavrsi posao.

Ali to nije CNN/BBC grade sajt, ako je to ono sto zelis, nisi nas dobro informisao uvodnim postovima.

I zasto je moja hipoteticka cena prevelika? Sa tolikom posetom isplatio bi development za 6-12 meseci.

Da, obojca pricamo o ovome:

shemap.jpg

Ali sta god da uradis ne mozes ocekivati da ti prvi mesec navali 3k odjednom na server. Za to je potrebno 2-3 godine. Za to vreme bi se projekat razvijao i postao samoodrziv - marketing. Onda moze da se prica o migraciji na ovakvu infrastrukturu i usavrsavanje sadrzaja i ponovno angazovanje developera. Osim isplativosti, ovakav razvoj ti i pruza mogucnost da saslusas feedback korisnika i da razvijas servise koji ce povecati posecenost....

da bi projekat mogao da se migrira sa jednog na deset servera mora od pocetka da se pravi tako.

Inace neces da migriras vec da pravis 75% od nule.

Mislim da ovde ne mozes i ne smes da razdvojis izradu cms-a od platforme (recimo kao ove na slici)

Ne mozes da kazes developer-u, ej slusaj, ajde sad ti meni napravi resenje da bude *skalabilno*, a za 2-3 godine cu ja da unajmim 10 strucnjaka da migriraju sistem. Tesko.

Treba ti dobar plan za pocetak, trebas da definises roadmap odmah sad na pocetku.

Btw, mozes ocekivati ogroman traffic na pocetku, ulozis mnogo $ u marketing i google ads. :)

Moram da kažem ovde koju rec, obzirom da sam imao iskustva i sa customizovanim rešenjima i sa pisanjem CMS od nule, bilo koje od ta dva zahteva petocifrene iznose, nikada nisam video da je neko prosao jeftinije. Oba imaju prednosti i mane i zavisi samo od lista zahteva sta ces uzeti, izdvoj mesec dana za istraživanje i planiranje, ali nemoj samo tekstove po internetu da citash, probaj, sva sreca pa je vecina CMS/CMF besplatna.

I nemoj se zaluđivati time da napravish neshto da ti radi pa da ga kasnije scale-ujesh, pojesce ti vishe para i vremena nego shto mozesh da zamislish u najgorim noćnim morama.

Velike su pare u igri i dosta je veliki rizik startovanje takvog posla, ne znam shta stoji iza tebe, ali mislim da nije dobro isplanirano, ako se vec upushtash u te stvari jedna od sigurnijih investicija je adult sajt, pa posle na tom kodu da pravish ono shto si hteo.

Shto se hostinga tiche , tu se prave custom ugovori, ne postoji neko univerzalno rešenje.

U svakom slučaju enterprise projekat trazi enterprise investiciju i tachka.Napisao sam ti ovo da ti ne bi morao da ucis na tezi nacin, ali mislim da si bash tvrdoglav..

Jedan dosta dobar enterprise level CMS je dotCMS, baziran na Javi.

Ja ga koristim dosta dugo za ogromne sajtove na dedicated serveru sa tomcat kontejnerom, pa ako imas taj luksuz (mislim na tomecat podignut na nekom serveru), onda ga testiraj malo.

P.S. kad vec pominjete Joomlu i WP, ja volim WP za razliku od joomle, ali da se ne lazemo, on je samo za blogove i manje staticne sajtove, i za to je keva.

Drupal je dosta ozbiljan CMS, iako je u PHPu napisan, moze da se koristi i kao enterprise CMS.

...ali mislim da si bash tvrdoglav..
:) Ne brini - nisam, pogotovo ne u tematici koju manje poznajem. Trazim samo nacina da animiram ljude na ovom delu zone koji se totalno umrtvio nesto. U svakom slucaju hvala na postu.

...Ja ga koristim dosta dugo za ogromne sajtove...
Mozemo da vidimo na cemu radis!?