Jump to content

Srbija na EXPO 2010 u Kini

STELLANOVA

Recommended Posts

UK paviljno je nesto vise od "pufne" svaka ta "iglica" sadrzi seme neke biljke, e sad koliko to ima veze sa UK ne znam ali ima pricu i ideju, ja bih da onaj ko je osmislio nas predstavi sta je hteo da kaze svojom kreacijom. :)

nasao sam nesto :

The design of the pavilion is based on traditional Serbian architecture but looks more modern and spacious. LED lights on the outer walls sparkle at night. Inside the pavilion there are halls, exhibition areas and lounges. The pavilion adopts the element of "time" to connect not only many interesting exhibited items but also the past, present and future of Serbia. Thanks to this "time" element, visitors' imaginations about the future and visions of better use of time are fully aroused.

Horor od paviljona...cak nije ni simpaticno ruzan.Ne postoji ozbiljna analiza i prica iza ovog projekta koja ga sustinski prati i opravdava.Materijalizacija na nivou prezentacije prodavnice igracaka na parkingu hiper marketa.Da li ce ova zemlja ikada ozbiljno prici necemu sto je reprezentuje ili se u Srba uvek sve zavrsi improvizacijom koja ima samo iskricu neke dobre ideje u sebi najcesce ugusenu traljavom realizacijom.Koja ozbiljna zemlja bi dozvolila sebi da se sa "OVIM" pojavi na World expo...btw. ni ideja nije ni najmanje originalna,frapantna slicnost sa Lego house James May-a iz TopGear-a.

http://www.topgear.com/uk/photos/james-may-lego?imageNo=0

Uk i Australian su bas cool... ;)

A zikina sarenica je presmesna... na kraju i ne podseca na originalnu ideju vec kao sto rekoste vise je prezentacija lego kockica :D

Sada mi je zao sto nisam zavrsio taj projekat, nisam odmakao mnogo od koncepta koji je bio veoma slican sadanjem danskom paviljonu...

Bio je raspisan konkurs za idejno resenje naseg paviljona, ali odziv nije bio bas zadovoljavajuci... mislim da je svega par predloga poslato, a to je delom i "nasa" krivica...

Uk i Australian su bas cool... ;)

A zikina sarenica je presmesna... na kraju i ne podseca na originalnu ideju vec kao sto rekoste vise je prezentacija lego kockica :D

Sada mi je zao sto nisam zavrsio taj projekat, nisam odmakao mnogo od koncepta koji je bio veoma slican sadanjem danskom paviljonu...

Bio je raspisan konkurs za idejno resenje naseg paviljona, ali odziv nije bio bas zadovoljavajuci... mislim da je svega par predloga poslato, a to je delom i "nasa" krivica...

džaba prijatelju

moj drugar je dobio konkurs sa svojim timom i ništa...evo šta izvode

Horor od paviljona...cak nije ni simpaticno ruzan.Ne postoji ozbiljna analiza i prica iza ovog projekta koja ga sustinski prati i opravdava.Materijalizacija na nivou prezentacije prodavnice igracaka na parkingu hiper marketa.Da li ce ova zemlja ikada ozbiljno prici necemu sto je reprezentuje ili se u Srba uvek sve zavrsi improvizacijom koja ima samo iskricu neke dobre ideje u sebi najcesce ugusenu traljavom realizacijom.Koja ozbiljna zemlja bi dozvolila sebi da se sa "OVIM" pojavi na World expo...btw. ni ideja nije ni najmanje originalna,frapantna slicnost sa Lego house James May-a iz TopGear-a.

http://www.topgear.com/uk/photos/james-may-lego?imageNo=0

+1!!!!!!!!!!!!

NI ODUZETI NI DODATI OVOME STO REKAO

Najlakše je kritikovati...

Ne znam jel ovo horor ili šta, ali neko reče da je postojao javni konkurs. Ako je ovo jedno od top 3 rešenja izgleda da je i najbolje što mi i umemo hteo to neko da prizna ili ne. (osim ako svi konkursi nisu namešteni i na njima nikad ne pobede najbolja rešenja, a najveći kreativci ne žele da učestvuju po kojekakvim konkursima)

Meni nije toliko loš. Na prvi pogled se čitaju boje i različitost, pokazuju da je Srbija satkana od raznih vezova, a ove kockice još bolje ilustruju to što mi sklepamo sve od parčića i onoga što imamo trenutno. A unutra stavljeno sve najbolje iz Srbije. Velika Britanija može u svoj paviljon da stavi i seme biljaka, njima i ne treba promocija pa mogu da prodaju kojekakve koncepte. Mi moramo da stavimo Teslu, Milutina Milanković, Djokovica da bi neko rekao - vidi ova zemlja postoji...

Vidite rešenja pakistana, nepala, irana...RUMUNIJE?!Bar nismo najgori!

I da dodam da je Amerika od devedesetih zabranila finansiranje projekata za ovakve manifestacije, pa su u zadnji cas humanitarnim fondom prikupili pare za izgradnju paviljona i iznajmljivanje prostora.

Pojavljivanje nas po prvi put je samo po sebi za pohvalu!

Americki je tako slab da nemam reci,

a tek Pakistan, Nepal, Iran, hahah brate ovo strasno nesto.

Meni smeta sto nas paviljon deluje dosta egzoticno, a mi nesto i nismo egzotika...a nesto i cilim sara ne znam koliko je 100% nasa stvar.

u svakom slucaju, tesimo se onim, "bar nismo najgori" lol

poz

Aman, samo pljujete i mračite...

Taj paviljon je za naše uslove PODUHVAT. Jedan je od najjeftinijih na izložbi, a opet prilično zapažen i hvaljen.

Nije građen od temelja već je naša vlada zakupla neku postojeću konzervu od zgrade, a autorka je istu nadgradila konstrukcijom od jeftinih reciklabilnih modula, složenim po mustri pirotskog ćilima (što je koliko-toliko upotrebljiv srpski brend, jel možda trebalo raditi nešto prema flaši za šljivovicu ili gibanici?). Nije tu bilo mnogo mogućnosti niti para za koncepte a la UK ili Španija.. A koncept srpskog paviljona je prilično interesantan i treba ga pročitati pre no što krenete u pljuvačinu (sram vas bilo, tap tap ; ).

Ostali paviljoni koji su nadograđene "konzerve" (Slovenija, Hrvatska i još dosta zemalja) su daleko iza našeg, a imali su višestruko veće budžete.

I da, srpski paviljon je jedan od nekolicine (i pri tom jedina redizajnirana "konzerva") koje je izdvojio dezeen (link). Kada neki vaš rad tamo dospe, onda se istrčavajte sa podrugljivim komentarima, kritičari! :P

4585067972_5e41235f4a_o.jpg

^^ziv je, ziv je umro nije :D

Evo sa archydaily.com malo pregleda

1. The Shanghai Corporate Pavillion - koncept Pompidu Renzo Piano ali 2010 - 1970 Building Area: 4949 sq. meters

1251818546-06-nighttime-outside-528x415.jpg

2. Denmark Pavillion BIG i Bjarke Ingels imate ga na BG Design Week, ”it is considerably more resource efficient moving The Little Mermaid to China, than moving 1.3 billion Chinese to Copenhagen”. Spirala po kojoj se mogu voziti bicilkovi, 1500 obezbedjeno na ulazu

232397695_xpo-outside-528x295.jpg

3. UK Pavilion Thomas Heatherwick i njegova katedrala semenki biljaka, ideja da sakupe 25% biljaka celog sveta do 2020. Veza grada i prirode.

1272908045-ukpavilionsh0058-ps7-665x1000.jpg

4. Romania Pavillion Jabuka kao GreenPolis

1259582636-021.jpg

5. Mexico Pavillion trg, platforma u nagibu. Koncept koji nudi bolje uslove zivota oporavkom zelenih povrsina.

1259332915-image-02-exterior-528x264.jpg

nastavak>

6. Dutch Pavilion Holandski naziv ovog paviljona "Happy Street",

1269020567-e17-22453693-528x329.jpg

7. Sweden Pavilion “Sustainability, Innovation and Communication” cetiri objekta isecena u obliku krsta njihove zastave.

1265122604-25113.jpg

8. Turkey Pavillion

inspiracija i koncept vuku iz jednog od najstarijih naselja na svetu na danasnjoj teritoriji Turske.“Catalhoyuk”

1253892376-22095.jpg

9. Switzerland Pavillion koncept stabilnosti, odrzivosti i balansa, kao Kineski Jin i Jang. Sedista na kablovima, zicara.

swisspavilion-p.jpg

10. Malaysia Pavilion tradicionalna malteska koliba.

1252951235-20968.jpg

nastavak>

11. Norway Pavilionkoncept “Norway Powered by Nature”, obradjuje temu na vise nivoa.

1272381950-2361-expo-eksteri--c-r2-528x283.jpg

12. Canada Pavillion budzet od 45 mil. kanadskih dolara, Cirkus Solei nastupa u njemu.

224-528x298.jpg

13. Israel PavillionThe Hall of Innovation, multimedjialni prostor koji na video bimu reklamira zemlju, ljude, dostignuca...

1254927108-israel.jpg

14. Pakistan Pavillion replika tvrdjave, simbol grada Lahorte.

1253548214-15241.jpg

15. Bosnia and Herzegovina pavilion korelacija 5 elemenata wood, fire, earth, metal and water

1268154753-3-528x396.jpg

Ja htedoh da se javim i da pitam da li se meni jedinom svidja nas paviljon. Pri tom, ne mogu da verujem da ga uporedjujete sa ovom lego kucom jer... sta sad, sve sto ima bilo kakav modularan element koji se slaze jedan na drugi podseca na lego?