SiCkMiNd Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 Pozdrav drugari! Kao sto je i logicno, u ovom Game Dizajn delu foruma su se dosta cesto pokretale price o uporedjenju enginea, koji je jaci, koji je kakav, pitanja o aktuelnim endzinima i slicno. Probao sam sva moja znanja o trenutno aktuelnim alatima da obuhvatim na jednom mestu, sto indirektna (internet), sto direktna (koriscenje istih). Iz samog texta ce vam biti jasno koje tacke su pisane iz prvog lica a koje su objektivne cinjenice, a nadam se da ce i jedne i druge biti korisne svima koji ovu temu budu citali. Tema ce biti posvecena svim gamedev alatima a ne samo endzinima, ali je sa njima nekako najlogicnije poceti. Tema ce ostati sticky jer i od ostalih clanova ocekujem komentare, ukljucenje u diskusiju i razmenu svojih iskustava, znanja i misli o svakom od alata, i naravno, kuckanje i o alatima koje drugi jos nisu spomenuli. Evo dakle prvo te liste enginea, a potom idemo i dalje od toga: UDK UDK (Unreal Development Kit) je svakako jedan od dva najveca, najbolja i najpoznatija enginea trenutno na svetu, uporedo sa Cry Engineom koriscenim u Crysisu, koji cu takodje spomenuti u nastavku teksta. Ono sto sirim masama UDK cini mnogo zanimljivijim i primamljivijim od Cry Enginea je to sto je pre ne tako mnogo vremena, UDK postao potpuno slobodan za download sa interneta i za kucnu upotrebu. Cak su i za komercijalnu upotrebu pruzene beskonacne olaksice te ce Epic od timova koji zavrse svoje igre u njihovom engineu uzimati samo procenat od prodaje, bez ikakvog novca unapred, sto svakako otvara dzinovske barijere za timove entuzijasta sa dobrom idejom i tehnickom potkovanoscu, a bez pocetnog finansiranja, da svoju viziju video igre otelotvore kroz jednu od najboljih trenutno postojecih tehnologija. Trenutno je aktuelna verzija 3 enginea, koju na najbolji nacin promovisu Unreal Tournament, Gears of War 1/2/uskoro i 3, Bioshock 1 i 2. Moc enginea mozete videti cak i na Dizajnzoni u OVOJ TEMI , gde tim nasih entuzijasta uspesno radi na svom projektu upravo u ovoj tehnologiji. UDK LINK Blender Kao Free i open/source, Blender3d je dobro poznat svim 3d userima kao besplatno resenje koje pokriva sve aspekte 3d grafike u jednom paketu. Uz Blender3d ide i njegov skriptni jezik u kome se takodje mogu raditi i video igre, a on ce biti dovoljno jasan svim poznavaocima Pythona jer je u njemu pisan. Za sada nema mnogo izguranih komercijalnih projekata u njemu ali svakako samim tim sto je open source, community svakim danom raste i ima sve veci potencijal za kreaciju odlicnih stvari. BLENDER LINK Cube Cube takodje moze biti jedno od zanimljivih open source resenja. U jednom momentu je i moj studio testirao ovaj engine, koji i pored nekopletne multiplatformske podrske mogao dosta da pruzi. CUBE ENGINE LINK Irrlicht Irrlicht je sjajan open source cross-platformski engine koji radi ne samo na PC i konzolama, vec i na SymbianOSu i IPHoneu. Samim tim on u sebi ima podrsku i za Javu, .NET, Lua skripting jezik, Delphi i jos mnostvo toga. Iphone podrska mu je veliki plus jer usled drasticne expanzije trzista na ovoj platformi, mnostvo casual projekata se trenutno radi paralelno i za PC i za IPhone. S obzirom da je na njega pao izbor i kod nas u studiju za odredjene projekte, mogu reci da je community zaista odlican, te gde god zapnete, bice neko na Irrlicht forumima vec u toku tog dana da vam pomogne. Sve preporuke sa moje strane. IRRLICHT LINK Ogre Ogre (Object-oriented Graphics Rendering Engine), kao sto mu i samo ime govori nije klasican Game Engine vec je podrska postojecim engineima u vidu odradjivanja rendering dela posla. U prvoj inkarnaciji nase igre Eclosion, upravo Ogre je koriscen kao rendering engine. U daljem razvoju, razvili smo celokupnu nasu tehnologiju te nam Ogre vise nije bio potreban, ali s obzirom da poseduje sve najnovije efekte vidjene u video igrama (real time senke, dof, blum, motion blur, paralax...), uvek se namece kao solidna opcija. OGRE LINK Game Maker Game Maker je sjajna malecka alatkica cak i za one koji nisu programeri, cak nemaju uvid ni u osnove istog, a imaju prostu ideju za pravljenje igre. Takodje. Game Maker i ozbiljnijim programerima moze posluziti kao sjajna alatka za prototipovanje, u kom se izvorni oblik igre uradi za dan-dva i ukoliko se pokaze zanimljivim, u nekom ozbiljnijem engineu se nastavlja razvijati dalje celokupna ideja. Sta reci osim da sam i ja koji nikada nisam imao veze sa programiranjem uradio glupavu mini igricu za jedno vece (o da, to je bas pohvalno, napraviti glupavu mini igru ;) ) Topla preporuka svim pocetnicima. GAME MAKER LINK Unity Unity je simpaticna solucija za engine upravo zbog bezanja od programerskog pristupa radu, i grafickog okruzenja u kom se programiranje i skriptovanje primarno odvija. Unity je dugo nekako bio u senci vecih enginea dok se u skorije vreme nije digla halabuka oko pravljenja novog Need for Speeda : World upravo u njemu. Eto, mozda je i to dobar pokazatelj da ovaj engine sigurno moze zadovoljiti svacije potrebe, cak i giganta kao sto je Electronic Arts. UNITY LINK Id Tech Id Tech upravo dozivljava svoju petu inkarnaciju. Dok su prve tri vec davno zabataljene, postale free i open-source, cetvrta je koriscena za Doom 3, i novi Quake. Nisam siguran o licenciranju ali mislim da je ID Tech 4 i jedini dostupan za licenciranje jer se peti nastavak jos krchka, i sigurno nece izaci u javnost pre nove igre ID Softwarea i najpoznatijeg game programera danasnjice - Carmacka. U novoj verziji ID Techa se najavljuje upgrade nove tehnologije iz ID Tech 4, Megatextures, kao naravno i mnogo novih unapredjenja...u neku ruku, nista manje od njih se i ne ocekuje. Kao sto rekoh, ova tehnologija nije na prodaju, a pogotovo ne obicnim smrtnicima, ali je zato uvek tu free ID Tech 3 i svima nam dobro poznat Quake III koji za dzabe mozete editovati do mile volje :) ID TECH LINK Gamebryo Gamebryo svakako spada u jedan od 5 najglomaznijih i verovatno u gamedev krugovima najpoznatijih enginea. Emergent, firma koja ga pravi se pre nekih pola godine ili malo jace ujedinila sa Lightspeedom, koji su krenuli da integrisu u postojeci Gamebryo engine. To je svakako jedan dzinovski poduhvat koji zahteva mnogo vremena, a verovatno od njegovog ishoda i zavisi buducnost ovog enginea. Bethseda kao najveci consumer ovog resenja je svakako pokazatelj zasto engine jeste jedan od najjacih, iako je naravno za njih omogucena drasticno izmenjena verzija Gamebrya, sto od strane Emergenta, sto od strane samih Bethsedinih programera. Samim tim, Fallout 3 i Oblivion i jesu tako sjajne igre. Takodje i najnovija igra iz Gothic serijala je takodje radjena u Gamebryo. Kupovinom Gamebrya odrecicete se velikih kolicina novca, ali ukoliko zelite full resenje sa svim addonovima koji Gamebryo cine jos jacim, ostavicete jos mnogo vecu sumu novca. Kao jedan od addonova Gamebrya bih recimo naveo SpeedTree, takodje dobro poznat 3d graficarima kao stand alone aplikacija ali i plugin za Max i jos neke pakete za kreaciju drveca i kompletne vegetacije. Upravo pomocu njega su i posumljena ona silna brda u Oblivionu, te se pokazuje da to zaista moze da radi i u real timeu. Na kraju moram priznati da smo mi upoznali ljude iz Emergenta koji su zaista sjajni momci, ali i pored celokupnog renomea, popularnosti i slave koju ovaj engine vuce za sobom, nismo bili odusevljeni njegovim izvornim performansama, a pogotovo ne brzinom kojom se u njemu dolazi do rezultata, te ga ipak odgurnusmo sa strane. Ali, da lepo izgleda - izgleda :) GAMEBRYO LINK Unigine Unigine je verovatno uz UDK engine koji je najpominjaniji na Dizajn Zoni upravo na ovom podforumu, tako da i sam search sa tom tematikom moze izbaciti dosta zanimljivih rezultata. Cross platformska tehnologija koja se jako brzo razvija drzeci korak sa vremenom, jedna je svakako od najboljih solucija trenutno, a to mozete videti i na novom E3 primeru radjenom u Unigineu - Primal Carnage. UNIGINE LINK Vicious Vicious i nije tako poznat koliko je zapravo dobar. Najbolja stvar kod njega je potpuna multiplatformska podrska u jednom kliku izmedju - PC, PSP, PS2, PS3, PSN, Xbox, Xbox 360, XBLA, Nintendo Gamecube, Nintendo Wii, Nintendo Wiiware...Kao recimo i Unity i Torque baziran je poprilicno na grafickom okruzenju, gotovo ceo se zasniva na skriptama i editori mu sjaajno funkcionisu. Sa verzijom 2 je dobio PS3 podrsku tako da je zaista jedna od najozbiljnijih alatki koje se mogu pronaci na trzistu. VICIOUS LINK Torque Garage Games, uz Popcap najjaci izdavac casual igara je izbacio svoj inhouse engine za licenciranje. Torque postoji u dva oblika - Torque 2d i Torque 3d. Graficko okruzenje, stalno razvijanje enginea, dobar community cine ga sjajnim izborom sto za 2d casual igrice, sto za ozbiljnije 3d naslove. I mi smo resili da ga koristimo za nase casual projekte i vrlo smo zadovoljni. TORQUE LINK Cry Engine / Dunia Engine Cry Engine je svakako najmocniji engine koji se trenutno koristi u game industriji. Far cry je bila igra koja je bila nesto najlepse vidjeno u realtime grafici, i radjena je Cry Engineom. Potom je doslo do rascepa u firmi i sa jedne strane je otisao Cry team sa Cry Engineom a sa druge Ubisoft sa Far Cry franshizom. To je rezultovalo sa jedne strane Cry Engineom 2 u kome je radjen Crysis, a sa druge Dunia engine (modifikovani Cry Engine 2) u kom je Ubisoft uradio Far Cry 2. Trenutno se sprema i Far Cry 3 (i ocigledno Dunia engine 2 iako se o tome nista ne govori), kao i Crysis 2 koji ce terati Cry engine 3, koji nema toliko mnogo unapredjenja u odnosu na dvojku (a i sta vise unaprediti :) ), koliko konacno ima multiplatformsku podrsku te ce Crysis konacno moci da igraju i vlasnici konzola. Ovaj engine nisam mogao a da ne pomenem kada je vec nesto najlepse sto postoji na nasim kompjuterima, ali svakako nije dostupan za licenciranje nekome ko nema multimilionersku babu u Kanadu koja je oduvek zelela da svoj beskonacni novac ulozi u game industriju CRY ENGINE LINK Virtools Virtools je takodje sjajna stvar za graficare - nije potrebno mnogo programiranja da bi se u njemu doslo do rezultata, a do sada je vise koriscen u interaktivnim 3d prezentacijama nego u samim video igrama. Njegove mogucnosti mozete videti i na primerima koje je davno postovao urednik ove sekcije Angel_of_Darkness, jer su zaista sjajni. VIRTOOLS LINK Source Source je jos jedan od enginea o kome nema sta mnogo da se doda a da nije receno. Modderima igara jedna od najpoznatijih tehnologija, izradjena od strane Valvea za Half Life serijal, a potom i za potpuno uspesna dva dela Left 4 Dead igre od istih autora. Sjajna alatka od developera za developere, sto obecava maximalni kvalitet i maximalnu produktivnost u njemu. Za njega kao i za UDK mozete pronaci mnogo tutorijala na internetu. SOURCE ENGINE LINK Eto, mozemo se malo zadrzati komentarima na samim engineima pa onda idemo dalje - physics endzini, a potom i alati za graficare u game industriji... C&C welcome, happy gamedeving! ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hr0nic Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 Ovo je super, dobar opis engina, naravno da ih ima jos gomila, ali ova ekipa je najzastupljenija. Cisto da dodam da i UDK ima speedtree integrisan u sebi, ali ne mogu da se izvoze modeli iz njega za ostale 3d aplikacije, zato sto je free, vec samo da se koriste unutar UDK. Mnogo mocan alat, samo sto se cesto desava da UDK pukne prilikom baratanja sa speedtree modelima, zato gledam da sto vise koristim foliage factory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demonith Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 Pa zapravo do sada sam radijo na UDK,Unity,Blender ;) a sad cu da predjem na Gamebryo LightSpeed nadam se najbolje ce ici a i koristim SpeedTree Applications 5.0 nije losa stvar bas je extra lako za upravljanje :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
morder Posted April 16, 2010 Report Share Posted April 16, 2010 Intesantan opis Sickmind, ovo je bas trebalo da se ima na ovoj sekciji :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mratchny Posted April 16, 2010 Report Share Posted April 16, 2010 Ono što je, možda, važna karakeristika nekih endžina je da koriste nVidia Physx. Da li ovi endžini mogu da se koriste na ATI karticama bez gubitka nekih funkcionalnosti? UDK na primer, Unigine... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hr0nic Posted April 16, 2010 Report Share Posted April 16, 2010 UDK radi bez problema i sa ATI karticama, ja imam ati4650 (sto i nije neka kartica) i za sad nisam imao problema sa koriscenjem physx-a, jeste da ati trenutno emulira nvida physx i da se to na nvidinim karticama brze odradjuje, ali igrice rade i na atiju bez problema.... evo odradio sam neku scenu cisto za test na brzaka, ima oko 600 burica, nisam imao vremena da ih poslazem fancy, ali evo kako izgleda na mojoj makini :) moze to jos bolje, burici imaju po 188 trisa, znaci oko 110000k trisa u fizici na jednoj sceni i to na 4650 :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiCkMiNd Posted April 16, 2010 Author Report Share Posted April 16, 2010 @ evribadi evo konacno je dovrsen prvi post, sa sve slikicama i linkovima, tako da sada mozete da se posluzite sa njim u fullu :) Takodje, zaStickario (zalepio :) ) sam temu tako da sam i malo procistio postove...dakle slobodno kucajte, samo izbegavajte postove tipa ok, vazi, kul i slicno pliz :), cisto radi preglednosti i povecane viskoznosti kvalitetnih postova u sticky temi. @ hronic & morder Da, ima svakako jos bezbroj enginea, ali nisam zeleo da opterecujem temu necim sto zaista nije u prvih dvadeset u toj kategoriji jer realno, svaki sledeci je zastupljen u manje od 1% mainstream igara, dakle nisu tako flexibilna resenja. Ko sve nauci o endzinima iz ove teme, lako ce naci i nesto novo ako mu se vec sve ovo ne svidi :) morder: hvala hvala :) ...elem, kao sto vidite, spomenuh vas u UDK sekciji :) @ Mratchny Nisam trazio neke chartove po netu ali iz licnog iskustva sve to u okviru serije 8xxx i 9xxx nVidije i 4xxx i 5xxx od ATI-ja radi slicno. Nisam terao na 2xx Nvidijama PhysX pa ne mogu reci koliko se razlikuju u odnosu na slabije kartice, ali na prethodnim verzijama, ATI-jeva emulacija radi 10-20% sporije nego fizicka podrska u NVidiji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hr0nic Posted April 16, 2010 Report Share Posted April 16, 2010 Evo jednog engina, tj. engina za simulaciju pokreta, mnogo zanimljiva stvar, vidim da se upotrebljavo u veoma poznatim igrama :) http://www.naturalmotion.com/euphoria.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belnazaar Posted April 17, 2010 Report Share Posted April 17, 2010 NeoAxis NeoAxis je relativno svez game engine na trzistu radjen od strane "brace" Rusa. Engine koristi Ogre3D za rendering, PhysX/ODE za fiziku i OpenAL/DirectSound za muziku, koji su upakovani u fino okruzenje za rad gde se programiranje vrsi u C# jeziku. Engine je trenutno u beta fazi (aktuelna verzija 0.842) i nije sasvim kompletan, ali se u njemu sasvim normalno mogu raditi 3D igre. Primeri su Sacraboar veoma simpaticna i zabavna real-time capture-the-pig strategija i Arilienta akciona avantura sa elementima RPG-a radjena u domacoj radinosti ( http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=55985 ). Ovo je sasvim dobar izbor za indie developere koji nemaju veliki budzet, jer su licence veoma pristupacne (non-commercial je free, indie je 95$, commercial je 395$) a i sam engine i editori su laki za rad. NEOAXIS LINK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsutomu Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 Samo bih dodao u vezi UDK da zapravo postoji plaćanje unapred, od 99$ po izdavanjusoftware-a načinjenog uz pomoć njega. Nakon tih 99$ za svaki zarađen dolar preko 5.000$, plaća se 25centi, tj. ako ste igrom zaradili 5100 dolara, platićete za licencu 99$ po izdavanju igre i 25$ na onih 100$ preko 5000. Dakle 'neoporezovano' je 5000$ s tim što se plaća 99$ po izdavanju naslova, a sve preko toga 25% profita ide Epic-u. Elem, isprobao sam nekoliko engine-a što demo verzija što full (onih koji su besplatni) i najviše sam se upoznao sa irrlichtom koji je zaista ok, ali ima puno boljih i sada prelazim na neki od sledećih, pa ako neko ima preporuku dobrodošla je: - Unity 1.6 - Vicious 2.0 - UDK... Ili možda da probem nešto drugo? Projekat je prototyping 3d survival horror igre, dakle neki rapid development paket pretpostavljam da je najviše suitable za tako nešto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mratchny Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 Jedno pitanjce: kada bi radili flight sim, koji bi engine koristili? Ima jedna tema ovde gde čovek radi simulaciju tenkova u UDK, a pomenute su i simulacije letenja. Ja sam malo čitao po netu i ljudi ne preporučuju UDK za simulacije letenja (kažu da streaming nivoa ili tako nešto nije dovoljno brz, tj avion bi suviše brzo preletao nivoe i nije baš pravljen za to pa ne preporučuju), onda sam malo tražio po Googleu i u suštini i nema baš mnogo toga, tj nema skoro ništa! U stvari ovo i ne čudi, Rusi već godinama odlažu Storm of war i verujem da je rad na ozbiljnom engine-u za simulacije letenja vrlo težak i neisplativ (koliko sam čuo, MS je ugasio svoj MFS tim, mada se možda i varam). Link to comment Share on other sites More sharing options...
hr0nic Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 bas sam sad guglao i stvarno ima malo projekta tog tipa, jedino zanimljivo sto sam nasao je ovo http://www.flightgear.org/ a koristili su ovo http://www.simgear.org/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bato Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 @Tsutomu SOURCE ENGINE moddb.com , bukvar za sve koje interesuje modovanje (down sekcija ,tutorijali ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mercury Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Evo da ja dodam jos jedan, po meni jako mocan engine, koji je bolje receno modifikacija XNA za 2d igrice sa malo 3d mogucnosti : Ko zeli vise informacija neka ode na : http://www.flatredball.com Jako je dobar za indie projekte, ima dosta svojih programa kao sto su AI editor,Sprite Editor, Animation Editor, GUI Editor,Particle Editor, Polygon Editor, Spline Editor, Tile Editor, kao i najnoviji Glue ( program koji sam generise konstruktore, i pomocu koga mozete povezivati metode sa objektima, itd) , koji olaksavaju i ubrzavaju proces stvaranja igara... Aktivno se radi na njegovom razvoju, i svaki mesec izlaze novi updejti ... Na forumima su vemo ljubazni i kreatori FlatRedBall-a su spremni da odgovaraju na vasa pitanja . Dolaze u cetri dela: FlatSilverBall (FlatRedBall in Silverlight),FlatRedBall XNA PC, FlatRedBall XNA 360 i FlatRedBall MDX(FlatRedBall in Microsoft's Managed DirectX). Takodje mozete koristiti Farseer Physics Engine, kao Third-party Integration i tako imate malo fizike u igri, posto je to postalo veoma popularno u indie igrama :) Link je : http://farseerphysics.codeplex.com/ I to vam ja pravi indie game design paket :D ... Ja sam jako zadovoljan sa njegovim mogucnostima i sta se moze napraviti za kratko vreme. Ako zelite da brzo pravite indie igre za PC, Xbox 360 ili web browser, ovo je veoma dobar izbor :D ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiCkMiNd Posted April 20, 2010 Author Report Share Posted April 20, 2010 Drago mi je da su se i ostali prikljucili konstruisanju ove teme, kao i to da tema vec uspeva da koristi nekolicini chlanova, to joj je i bio cilj :) Hvala svima koji kace linkove, samo tako nastavite a i ja cu...takodje, zamolio bih sve da samo nastave u ovom maniru - kada god okace link ka novoj tehnologiji da okace i sliku logoa, cisto da bi ljudima koji traze kao listing tehnologija i linkova (koji nece da citaju Q&A izmedju) bilo lakse da odmah uoce sve linkove na temi. Hvala jos jednom! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mercury Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Ko zeli da pravi FLESH RASTERSKE IGRE evo nekih ActionScript biblioteka : Flixel : http://flixel.org/ Flash Punk : http://flashpunk.net/ Takodje ko zeli da doda malo fizike u flash igre evo prozivod Erin Catto-a preveden u AS biblioteku : http://box2dflash.sourceforge.net/ Preporucljivo je da koristite Flash Develop, kao program u kome razvijate flesh igre: Na ovom linku cete moci da skinete ovu mocnu alatku, vidite njene prednosti kao i da vidite sta vam je potrebno za pokretanje iste: http://www.flashdevelop.org/community/view...f=11&t=6415 Link to comment Share on other sites More sharing options...
oki030 Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Da se nadovezem na predhodni post, evo jednog engina za flash igre : PushButtonEngine Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mercury Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Evo jos jedan FLASH ENGINE sa implementiranim Box2D-om : http://citrusengine.com/ Education verzija je besplatna, dok za komercijonalne proizvode morate platiti licencu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demonith Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Oce li mi neko rec koi od ovih svih engine je dobar za RPG igru da se napravi ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hr0nic Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 Pa zapravo do sada sam radijo na UDK,Unity,Blender ;) a sad cu da predjem na Gamebryo LightSpeed nadam se najbolje ce ici a i koristim SpeedTree Applications 5.0 nije losa stvar bas je extra lako za upravljanje :rolleyes: Cekaj, ovoliko si engina promenio i ne znas koji je dobar za rpg? Pa eto ti na primer Gamebryo ili trazis nesto sto ce kad kazes rpg samo da ti napravi igru :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mratchny Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 Ako veruješ da je Oblivion zakon kada je RPG u pitanju (kao ja), onda nema potrebe da razmišljaš (ako možeš da priuštiš) :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiCkMiNd Posted April 23, 2010 Author Report Share Posted April 23, 2010 ..a bogami, treba priustiti... s' obzirom da Bethseda koristi heavily modifikovan Gamebryo za njihove potrebe, mislim da on i nije bas bes buy resenje. Ali, kao sto je i hr0nic rekao, svi engini koje si koristio su jako dobri za to, naravno za one koji umeju da programiraju, inace ne postoji one click make it cool rpg resenje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demonith Posted April 24, 2010 Report Share Posted April 24, 2010 Koliko sam cuo da je Age of Conan napravljen preko nekog slabog engina al nije u pitanju kako sta da napravis svi engine su ustvari dobri i odlicni samo je pitanje da li znate s tim rukovati ja sada pokusavam preko Gamebryo-a da radim i vrlo je zeznut al kad razmislite logicki nije lose moze tu svasta da se pravi i sve od 2d pa do 3d kao RPG,FPS itd ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiCkMiNd Posted April 24, 2010 Author Report Share Posted April 24, 2010 Cak i za MMO (massive multiplayer online) igre (kao sto je i Age of Conan) ne mora se koristiti neki od vrhunskih enginea jer vec postoji gomila mreznih solucija koje se implementiraju u same game engine (osnovni engine igre u startu ne mora cak ni posedovati mreznu podrsku) i onda taj networking deo obavlja implementirani MMO engine. U zadnje vreme se pojavila nekolicina takvih resenja, sa razlicitim nacinom licenciranja (neki su totalno free, neki se standardno placaju, a neki uzimaju procenat od vaseg MMO-a..ako uspem, probacu i njih da potrpam u ovu temuu jednom postu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demonith Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 Cak i za MMO (massive multiplayer online) igre (kao sto je i Age of Conan) ne mora se koristiti neki od vrhunskih enginea jer vec postoji gomila mreznih solucija koje se implementiraju u same game engine (osnovni engine igre u startu ne mora cak ni posedovati mreznu podrsku) i onda taj networking deo obavlja implementirani MMO engine. U zadnje vreme se pojavila nekolicina takvih resenja, sa razlicitim nacinom licenciranja (neki su totalno free, neki se standardno placaju, a neki uzimaju procenat od vaseg MMO-a..ako uspem, probacu i njih da potrpam u ovu temuu jednom postu. Slazem se s tim sve upravu si mada najgore je to sa skriptama i programiranjem uff znam nesto malo mada i Unity se dosta pokazuje za najlakse pravljenje igre imam zapravo i unity 3d 2.6.1 pro mada mi nesto error pokazuje kad izlazim iz programa ili ako hocu da napravim novi projekat pokuso sam sa run as adm al nista ne pomaze dal znas ti nesto oko toga ?? PS: Gde mogu nac Unigine engine za download ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts