Jump to content

Toony buba

Turboyoyo
 Share

Recommended Posts

a pa lepo lepo...:)) a i blender izgleda sve bolje i bolje..:))

Ja sam odusevljen kako napreduje. Ogromna su poboljsanja u brzini i alatima, od soft i rigid body dynamics,preko fluida do samog rendera. Alfa 2 je jos uvek nestabilna za razliku od 2.49b koji je super stabilan i ima podrsku za napredne rendere (yafa ray i lux render) ova dva su ustvari opensource analogija vray i maxwell renderu,stim sto je lux render non biased render, naravno ne mogu se porediti sa kvalitetom ali su pristojni ako se ne trazi ultra realizam. Mada sta znam, prakticno dodavanjem kompozitora i sekvencera sa nodovima mogu se napraviti sasvim ok stvari za kratko vreme. Cekamo open cl verziju lux rendera koja koristi gpu tako da ce biti lepo plus izmene u game engine-u.

Super je buba zuba, samo me jedino buni ( gledajuci noge, tj njihov spoj sa telom ) hoce li biti igracka, ili prava buba :)

Cekam apdejat.

Ovaj model bi zapravo trebalo da bude moj prvi kompletan karakter (izmodelovan,teksturisan,rigovan i animran) u Blenderu, posto sam negde od kraja Januara krenuo da ga ucim. Sama buba je nesto izmedju zive igracke i karikature i glavna joj je svrha da jasno pokaze kako se deformacije vrse u programu. Izabrao sam je jer moze da se krece i kao biped i kao multi ped, ima antene koje bi trebalo da pokazu kako se animira secondary motion kao i rudimentarnu facijalnu animaciju. Generalno nije model bas za reprezentovanje vise je pravljena kao sveukupni test Blendera i onoga sto sam naucio do sada. Inace rigging u blenderu je (u odnosu na 3DS max u kome sam radio pre) najblaze receno...cudan ali po tutorijalima koje sam gledao (60 puta da bi ukapirao kako i sta) vrlo efikasan, ali tek kada se savlada. Recimo za kompleksne rigove moze se koristiti python skriptovanje isto kao i maxscript ili MEL ali ono sto vecina Blenderovaca radi je bukvalno pravljenje riga za rig i to sve deluje jako konfuzno dok se gleda ali je veoma efikasno i brzo u animaciji. Ono sto mislim da ce biti problem za shvatanje pored rigovanja je shader network koji radi sa nodovima i to ih ima u tri kategorije, za shader,za teksture i za kompoziting tako da ce mi biti potrebno vremena da provalim kako i kad se sta koristi i u kombinacije sa cime posto bukvalno nema granica sa kombinovanjem. Naviknut na maksov material editor, sa ovim sam se nasao ko u nebranom grozdju ali moram da priznam da je jako zabavno raditi sa nodovima. Ovo do sada prikazano niti ima teksture niti shader definisan (samo klasicno assign new material i bazicno smanjenje specular i reflection value).

No polako, vec kolko sutra stize novi apdejt. :)

B-mesh ce doneti revoluciju u blender sa svojom podrskom za ngone,zajedno sa voxel sculpting i novim renderom. Meni je zaista ocaravajuce kako su postigli da 2.5 koji je radjen od 0 pokaze toliki napredak u brzini rendera skoro 3 puta je brzi od 2.49b. Ja koristim oba, 2.49 b sa yafa ray za render i 2.5 za modeling i scultping sobzirom da mu je sculpt mood znatno unapredjen u odnosu na 2.49.

Nije zbrush ili mudbox ali je pristojan. Smejao sam se kada je bajica radio sculpt zamka za 48 miliona poligona, ali za to treba neka posebna tehnika koju jos nisam naucio a i jaci hardver od ove moje kante.

Pa i nije ti potrebno neko extra znanje za to. Sve se svodi na sistem "poluga" kod kreiranja "kostiju" za simulaciju muskulature. Isto kao što praviš skeleton za klasičan rig nekog mesha tako mozeš da dodaš bones i za svaki deo meša koji oćeš da simuliraš. Sve se svodi na to da znaš kako neki mišić funkcioneše u nekom delu tela i da napraviš njegov sopstveni skelet. Majka u svemu ovome da bi bilo uspešno jesu ograničenja kretanja kostiju veličinom ugla, zaključavanjem osa rotacije, etc. primer za simulaciju bicepsa bi mogo da izgleda ovako:

simulacijabicepsauzpomo.jpg

Nije nešto intiutivno ali nadam se da ces se snaći vremenom.