Jump to content

ШВРЋК


mr.sch
 Share

Recommended Posts

  • Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

w0000.jpg

Хвала на оволиком бланко чеку, ваљда ће вредети бар нешто. Поздрав за "опозицију", надам се да неће изневерити своја уверења, и пратити тему из радозналости. Ово је мој last stand на Зони, а колико ће last-овати и да ли ће чинити пролеће, не бих знао рећи. Можда промени појам ћаскања, можда вас забави, а послужиће за све оне разноразне дрангулије и андрмоље, које не заслужују сопствену тему. Довољан увод, за повод силаска у ову преисподњу форума, где време и број постова стоје замрзнути.
Link to comment
Share on other sites

sch0000.jpg

 

Oui - ces sont les 3 lettres que vous pouvez lire sur cette photo.

Odavno nisam pisao francuski, vjerovatno ima grešaka u pravopisu, ali ono što ja vidim da piše na ovom dugmetu je OUI, odnosno Da. Glasam za da.

Link to comment
Share on other sites

Opšte prihvaćeno pravilo za vrednovanje umetničkih, dizajnerskih pa i nekih tehničkih dela, govori da su samo dve pozicije bitne u njihovoj valorizaciji. To je sam početak, odnosno Koncept ili Ideja, i kraj tog Koncepta i Ideje, odnosno detalj u kome se sagledava snaga i istrajnost realizacije. Uzajamna povezanost ovih vremenskom distancom razdvojenih pozicija, jeste zapravo ona unutrašnja i po pravilu nemerljiva snaga Dela.

 

Svakodnevnica je pravo skladište fenomenalnih projekata i zamisli koje su na papiru izgledale zaprepašćujuće lepo i sugestivno a onda ih rastakanje kroz zakonitosti života dovede do negacije i gađenja. Zapravo, što je projekat obimniji odnosno disperzivniji, to je potrebna veća Energija koja bi unutarnje veze držala u operativnoj tenziji, vodeći podjednako računa i o početku i o kraju ovog procesa.

 

Prostor Kulture je surov po svojoj nepredvidljivoj zakonitosti. Neverovatan broj ljudi, stvaralaca, autora i umetnika svakodnevno postavljaju svoje Projekte u orbitu opšte društvene opservacije. Ta količina energije čini ono što zovemo kulturni odnosno civilizacijski prostor. Duboka veza između Kulture, Civilizacije odnosno Opstanka, dramatično uvećava značaj ovih energetskih vibracija.

 

Najveći broj ljudi koji pokušava da dobaci svoje Ideje u opšti kumulativni kreativni prostor, ne zna da i za to, baš kao i za skoro sve ostalo u životu, postoji pravilo. Ono je jednostavno zbog svoje isključivosti i ima samo tri člana.

 

(1) Potrebno je osmisliti sopstveni program.

(2) Potrebno je odabrati medij kroz koji se u jednakim vremenskim razmacima propušta sopstveni program.

(3) Potrebno je izdržati dovoljno dugo.

 

Ispunjenjem ovih zahteva ostvaruje se onaj elementarni rez u memoriju Opšteg nezaborava, koji je tada univerzalni prostor u kome počinje prava valorizacija odnosno vrednovanje po svim aspektima zahtevnosti trenutka ali i Opštih Neprolaznih Vrednosti. I na kraju ili na početku ugrađen je još jedan dijalektički raster koji određuje relativnost svega. To praktično znači da ono što je nekada bilo vredno i značajno, može promenom Parametara postati samo evidencioni broj u opštem prostoru Večnih beležaka.

 

Ono što jeste opšte mesto i zajednička tačka svih ovih vibracija u Kulturi jeste čovek - umetnik. Pre ili kasnije sve se svede na ličnosti, koje svojim delom, autoritetom i značajem delovanja postaju parametri za opšta upoređivanja. Njihova energetska pozicija je tada deo opšte slike u kulturi jednog naroda, jednog kraja ili jednog grada.

 

I kao što kvantitet prelazi u kvalitet, tako i oni u jednom trenutku postaju deo javnosti, što zapravo objašnjava kulturu kao mesto društvene nadgradnje. Na određeni način oni postaju generatori jedne šire slike, tako da se preko njih ili u njihovo ime mogu distribuirati poruke koje tada postaju važne, jer se u njima nalazi i kumulativni kapacitet elementarne individualnosti...

- Anđelka Vojnović, KvadArt br.7, maj 1998, str.66/7

 

sch0006.jpg
Link to comment
Share on other sites

Цитирани текст (из поста изнад) ми је остао у сећању, откад сам га прочитао, нарочито наведене три тачке - очигледно, логично, а опет, тешко за извести. Проблеми су бројни, али највећи су они изнутра - нема тога што једна мотивисана, фокусирана и истрајна индивидуа није кадра спровести у дело.

 

Следе некојаке мозгалице, које иначе волим да решавам од малена, згодне да се поделе са пријатељима, поставе као изазов омладини, а вежбају мозговијуса. Има тога још, у разним облицима, а потврђујем да је из више разлога корисно бавити се тиме; од простог задовољства кад сами дођемо до решења, па до невидљивог али приметног менталног тренинга (који помаже у решавању практичних проблема касније)...

 

w0001.jpg

Фигуре изнад треба поделити на једнаке делове (број делова дат је испод њих); једнаке по облику и површини. Обично се поставља проблем без треће фигуре - њу сам накнадно додао - тако да се деле на 3 па 4 и на 5 делова.

 

w0002.gif

Ово је дословни пример аутсајд'д'бокс размишљања - како спојити све тачке, са 4 праве линије, не дижући оловку?

 

w0003.jpg

Нацртати фигуру не дижући оловку са папира - може се почети из произвољне тачке (или можда, и завршити у њој)

 

w0004.jpg

Упозорење:

немогуће је решити следећи проблем, зато немојте ни да покушавате - нико вам неће вратити изгубљено време, које сте могли корисније да потрошите, нити ће вам поћи за руком да се прославите. За утеху, ако ипак пробате да га решавате, извући ћете поуку да некад вреди послушати савет који вам је дат. (Авај, али свака генерација је ломила главу на њему)

 

Дакле, не дижући оловку, проћи кривудавом линијом кроз сваку од 16 страница на овом цртежу (пролазак кроз темена није дозвољен) али само по један пут. Не сме остати ниједна непресечена страница, нити два пута пресечена

страница.

 

* * *

И на крају - НЕМОЈТЕ постављати своја решења овде; да не кваримо ником забаву, а тзв. "решење" за последњи проблем сами себи дисквалификујте; нпр, после неколико провера.

Link to comment
Share on other sites

w0005.png

Ако неко и није љубитељ главоломки, мораће да се замисли над овим доказом несавршености људског чула вида. Наиме, поља А и Б су обојена ИСТОМ нијансом сиве, све до у бајт, РГБ и ЦМУК... ко не верује, нека овери пипетом/колор пикером. Слично важи и за људе: "са ким си, онакав си", тј. ако се лош дружи са добрима, и не изгледа тако лош - и обратно. Зато не верујем само својим очима, па је клацкалица на оловци за таблет, подешена на четкицу/пипету у Фотошопу.

w0006.jpg

Примери како исећи једнакостранични троугао на делове, од којих се касније може саставити правилан шестоугао, прерасподелом добијених сегмената - унеколико подсећа на (неупоредиво познатији) Танграм, осим што су делови у овом случају нестандардизовани.

Link to comment
Share on other sites

Evo još nekoliko interesantnih primera kako se boja percepira u zavisnosti od okruženja.

 

i3bg37.jpg

 

Krstasti segmenti u centru ovih struktura su iste boje. Provera pipetom u ovom slučaju nije najubedljivija jer obojene površine nisu uniformne, ali može se lasom iseći deo segmenta i prevući do onog drugog.

 

 

 

2vjoppc.jpg

 

"Plava" polja na gornjoj strani leve kocke i "Žuta" desne kocke su iste (sive) boje. Najbrža provera: Magic Wand, Tolerance:10, Contiguous:off

 

 

 

1zd9aqa.jpg

 

Centralno "braon" polje na gornjoj strani i isto takvo "narandžasto" na prednjoj... Ovde može i pipeta za proveru.

 

Interaktivna verzija: echalk

 

 

Link to comment
Share on other sites

^лепи додатни примери, чине да се замислимо - шта је у глави, а шта стварно.

w0007.jpg

Дакле, шта је заједничко свим тим ликовима, окупљеним заједно по први пут?
Link to comment
Share on other sites

 

Ово је дословни пример аутсајд'д'бокс размишљања - како спојити све тачке, са 4 праве линије, не дижући оловку?

 

Ovo je Marija davala na pripremama,dok ne resis ne mozes da ides kuci :)

Link to comment
Share on other sites

Да, у ту дружину дефинитивно спадају и бројни, непоменути садрузи: Раша Проналазач, или "Wallace & Gromitt" (wiki), па онај малиша из филма "Goonies" (imdb), чак је изашла и игра на тему досетљивих скаламерија Incredible machine Contraptions, то јест чувена реклама Honda - Cog (

), односно спот групе "OK Go - This Too Shall Pass" (
), и да не заборавим научника из трилогије "Honey, I *whatever* the kid(s)" (imdb|imdb|imdb), али и колегу му у остварењу "Back to the future" (imdb|imdb|imdb)... и разноразни (полу)луди научници и мозгови.

 

w0008.jpg
често (се) можемо са пуним правом запитати: "Чему ово служи? ... А уз то - и не ради."

Укратко - проналазачи, изумитељи, иноватори... особе које супер-моћи граде по потреби, користећи се сивим ћелијама. За клинце мог времена, непресушан извор забаве, надахнућа и одушевљења. Вероватно да је идеја о превазилажењу проблема, каткад "штапом и канапом", неким изумом који је заправо прост, али се ето, нико тога пре није досетио - била неодољиво привлачна. Чак и кад су проналасци били одбачени од околине, могло се вадити на "несхваћеност испред времена", или, кад су експерименти завршавали неуспехом (Грунф) макар засмејавали публику. У сваком случају, тај позив красила је и фанатична упорност, неодустајање од трагања за решењем, што таман погађа циљну групу "младих, недоказаних, усијаних глава". Проналазачем, након свега, нисам постао у животу, али сам им се, барем наизглед - примакао. Можда у наставку теме побројим своје највеће омашке у cunning plan-овима до данас.

 

лиса (некада једини члан експерименталне групе "ћаскачи")

мени је то задавала једна од бивших, а није да сам се журио кући, иако сам знао решење. :rolleyes: Узгред, жена ми ти се захваљује на "скијашком логоу"; јес' да га неће користити, али битна је пажња (и когнитивно-погађачке способности). :P

Link to comment
Share on other sites

Узгред, жена ми ти се захваљује на "скијашком логоу"; јес' да га неће користити, али битна је пажња (и когнитивно-погађачке способности). :P

 

Znači ti si (prau za prau) - ELAN? :)

Ili samo dve apovezane™ dame dele isto ime...

 

(A i ja komentarišem tamo... izvinjavam se Lisi, nadam se da ne zamera na skijaškoj asocijaciji, mozak je misteriozan organ.)

 

Link to comment
Share on other sites

КК - ипак су то две анистоветне™ даме (ако се она друга не бави заиста кик(с)-боксом) :huh:

 

ЧЧ - са три линије можеш само ако кренеш од теорије, да се паралелне линије ипак негде у бесконачности секу, па онда потпис мачем (дуг целу вечност) као Зоро. Хм, ако је она стварно фашиста, зар неће онда решење бити у шест потеза и са једним дизањем оловке? :)

 

sch0007.jpg

идеја од пре више година, да се на удаљеним станицама, поставе људске скулптуре, не би

ли умањили осећај усамљености (може и као споменик свим окамењеним Годоистима ГСП-а)

Link to comment
Share on other sites

ЧЧ - са три линије можеш само ако кренеш од теорије, да се паралелне линије ипак негде у бесконачности секу, па онда потпис мачем (дуг целу вечност) као Зоро. ...

To i dodje pravo "aut sajd d boks" razmisljanje, zar ne...

Link to comment
Share on other sites

Па сад, могу те Гордијеве тачкице да се мацну једним потезом молерске четке. Мислио сам више на аутсајд'-д-баундинг-бокс, него на практичну примену математичкогеометријских теорија

 

Иначе се торија и пракса увек сукобљавају у екстремима и граничним вредностима. Тако нам је нпр, у основној школи дат један од задатака типа "ако Онај има толико година а Овај онолико, кад ће први бити старији...итд" или нешто слично томе.

Мада сам први пријавио решење, и мада је оно било тачно, био сам неславно дисквалификован, јер је поступак био неприхватљив (са научне тачке) у математици. Данас је то познато као brute force приступ проблему, тј. "принтовао" сам "листинг" параметара (графитном оловком на папиру), из године у годину, док се није појавило добитно решење. Уместо постављања формуле, која је употребљива за све наредне случајеве, добијено је једнократно решење, али за знатно краће време.

У животу се касније дешавало, још неколико пута, да је "практично исправније" ствари решити "пешачким приступом" - јер би развој посебног наменског програма, коштало и времена и новца, а следећа примена истог се није назирала. Све је у правилној процени - кад радити по правилнику, а кад најкраћим путем решавати проблем.

sch0008.jpg
друга идеја, где скулптуре носе надстрешнице... ваљало би решити проблем

голотиње, мада ми се чини да би чак и тада, подлегли општој вандализацији

Link to comment
Share on other sites

 

Pade mi na pamet kako bi ove zakrivljene ručke kišobrana bile zgodne da se okači ceger ili kesa dok putnici čekaju prevoz...

A onda, kad pomenu golotinju, kačenje cegera i kesa dobija i širu primjenu... :blush: :huh:

Fino zamišljeno, sve pohvale, ali na udaljenim stanicama je čekanje jako dugo i ne sumnjam da bi skulpture bile brzo osakaćene, nažalost...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...