weirdcop Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 Ja, dok sam pio pivo, ugojio sam se 15 kg, sad pijem rakiju i u top formi sam :)
Bukinjo Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 a) ne jesti posle 20h B) ne preterivati sa slatikishima c) jesti voce u normalnim kolichinama u ravnim vremenskim razmacima (na 2h) d) jesti cheshce a manje (kolichinski) i zdravije e) izbaciti hleb iz 2 obroka po mogucnosti smrshah 18kg za 2 meseca letos :) sad idem u teretanu 4-5-6x nedeljno u zavisnosti od treninga i ostaje samo odrzavanje :) dosta netacnih stvari si rekao.
Sa1Nt Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 Ja sam čuo i onu teoriju da nije dobro jesti češće u manjim količinama jer tako želudac non stop radi u umara se. Kao treba mu dati vremena i da se odmara nekad. jesi chuo da u svemu treba biti umeren? nisam rekao da treba da jede 24/7 dosta netacnih stvari si rekao. odlichno shto si ih naveo; sense in your post - none.
Bukinjo Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 ^ Bruno, apsolutno nema veze to sto je smrsao. I ribe koje su debele pa krenu da povracaju posle obroka citaj: bulimicarke smrsaju, a mogu i da idu u gym. Da li to znaci da je to dobar nacin? Za razliku od nekih ovde mogu da kazem da sam obrazovan u ovom polju, a i nacitao se dosta savremenih istrazivanja i knjiga na temu. ako nesto nije jasno, bolje pitajte da obrazlozim nego da ovako zaskacete.
konstrict Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 Ja nisam imao problema sa težinom, naprotiv, ali mogu da preporučim i tebi i svakome preskakanje konopca kao fenomenalnu vežbu - za kondiciju, koordinaciju i sveopšte razmrdavanje. Nisu bokseri blesavi što to rade, niti je to samo zbog listova i skakutanja. Kome deluje smešno (a inače se ne bavi sportom) neka preskače 5 minuta u kontinuitetu, pa onda da razgovaramo o utiscima :) Nešto sam popustio i ja sa time zadnjih meseci, baš sam retard, ali evo baš si me podsetio da ponovo krenem malo češće, po mogućstvu svaki ili svaki drugi dan po 20tak minuta.
BT Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 Ako kažeš dosta stvari je netačno, onda ih odmah i navedeš (što je super, daj da čujemo još stvari koje mogu pomoći), a ako nećeš da ih navodiš, onda je tvoj prethodni post apsolutno nepotreban.
Bukinjo Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 nemam vremena sada pa necu da se raspisujem osim sto cu da konstatujem da ovo nije dobro. ne jesti posle 20h jesti voce u normalnim kolichinama u ravnim vremenskim razmacima (na 2h) takodje, mrsavljenje 18kg za 2 meseca je prilicno nezdravo. 1kg nedeljno je dobra mera, pod uslovom da se gubi samo na masnim naslagama, a da se misicna masa ocuva.
konstrict Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 Koliko znam, jesti posle 20h bi trebalo da je ok dokle god je u pitanju visoko proteinska hrana - posebno proteini mlečnog porekla koji se sporo ugrađuju u organizam i taman to rade toko noći. Negativno je onda samo što se stomak zamara sa mlekom dosta... Mesto voća, koje je puno šećera, radi vlakana treba više obratiti pažnju na povrće.
BT Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 O.K. vidi kada budeš mogao pa napiši par reči o ovome što si sada rekao, ne bi bilo loše videti kako skidati masne naslage, a očuvati mišićnu masu.
kobayashi Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 Meni npr. problem nije salo (nema ga toliko, bar na prvi pogled), koliko je pretovaren stomak koji vec 15 godina ne mogu da rasteretim. Ako i ne jedem mnogo i tesku hranu par dana (a npr. jedem dosta jabuka koje su najbolje, jer vezuju vodu u crevima pa probavu cine redovnijom i laksom) onda prvom prilikom to nadoknadim jer je tesko odoleti grickalicama (npr. kikiriki, cips i sl.), a kad vidim hambursku slaninicu ili krompirice... Znam posredno coveka koji na medicini predaje higijenu ishrane ili tako nesto, i covek tacno zna sta se sme a sta se ne sme (ne samo za liniju, vec i uopsteno za zdravlje posto je danas sve nakljukano raznoraznim aditivima), i uglavnom preporucuje zitarice (ali ne one po supermarketima upakovane u kese, vec one koje se prodaju u prodavnicama zdrave hrane). Ima cak i neke recepte koliko procenata cega pomesati, pa onda to sa jogurtom (onim sa manje masti)... Inace, znam jednog kolegu sa studija koga sam pre mog odlaska u vojsku video sa jedno 2-3 puta vecim obimom struka nego ramena, a kad sam dosao iz vojske taj odnos je bio manji od 1. Pre je obozavao uvece posle vecere da uzme plazmu ili neki slican keks (bio nesto jeftiniji, a slicnog oblika) i uvali ga u kanticu sa kremom (uvek kupovao one od 1kg), pa koliko god moze da zahvati a da ne uprlja prste - to mu je bio 'desert'! Kaze da je skinuo salo jednostavnom setnjom (svaki dan 5-10km, podeljeno po pola ujutru i uvece) i to je to. Imam i kolegu sa posla koji je imao teske probleme sa gojaznoscu (nije bio problem stomak, jer je visok, ali masa i problemi sa pritiskom itd.), takodje skinuo svo salo setnjom. Dakle, nije toliko problem ishrana koliko fizicka neaktivnost. Ja cesto uvece ako mi pobegne zanji bus, ili predzadnji ode ispred nosa pa moram da cekam pola sata, krenem peske pa dokle stignem (ako mi ode zadnji, prepesacim citavih 6-7km, za nesto malo vise od sat). Mislim da svako moze da odvoji po sat dnevno za neku setnjicu, jer nikakva ishrana ne moze da nadomesti smanjenu fizicku aktivnost. Naravno, ako je covek manje fizicki aktivan, podrzumeva se manje kalorija, narocito kako uskoro budu krenuli topliji dani.
headcutter Posted March 5, 2010 Author Report Posted March 5, 2010 1) Realno, na 135kg ne mozes da se bavis ozbiljnim sportom, od fizickih aktivnosti su moguci jedino plivanje i hodanje, jer u svemu ostalom postoji velika mogucnost od povreda. 2) Veoma je jasno ovo sto je Sa1nt rekao, ali donekle. Moj program podrazumeva slican raspored: - ne jesti posle 20h / poslednji obrok mora biti bar 2 sata pre odlaska u krevet. Generalno vreme jela je realtivno, jer ne odlaze svi na spavanje u isto vreme - ne preterivati sa slatikishima / zabranjene su sve vrste secera (u procesu mrshavljenja, nisu u procesu odrzavanja) kako bi telo kad mu treba energija razlozilo masti c) jesti voce u normalnim kolichinama u ravnim vremenskim razmacima (na 2h) Voce jedem sa bar 3 sata odstojanja u odnosu na prethodni glavni obrok, a najmanje pola sata pre sledeceg obroka. d) jesti cheshce a manje (kolichinski) i zdravije Ne bas, poenta je izbaciti iz ishrane nekvalitetne stvari, ali kvalitetne povecati, jer greska koju ljudi rade je da izbace nekvalitetne stvari, kvalitetne ostave na istom nivou i onda su gladni. Ako jedes 300 gr hrane, 150gr kvalitetno i 150gr nekvalitetno, treba da pojedes 300 gr kvalitetnog da bi bio sit na istom nivou i da onda odatle smanjujes kolicinu. e) izbaciti hleb iz 2 obroka po mogucnosti povezano sa informacijom o secerima od gore. Hleb je izbacen sem dvopeka dok se gube kilogrami.
MR.BIG Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 headcutter ......... Jedno treba da shvatis .......... sve se vrti oko misicnog tkiva .......... i minimalno povecanje misicne mase ce dovesti do skidanja masnih naslaga ....... Misici su bioloski aktivni i potrebna je velika kolicina energije da ih odrzi tako da je to jos jedan od razloga zasto masne neslage idu dole ... ovo naravno vazi uz odredjeni rezim ishrane ........... Da bismo razvili i ojacali misice potrebna je neka vrsta treninga ............ ne vidim kako ces se povrediti ako radis recimo biceps pregib i sl. vezbe ................... Drugo .... redji a veliki obroci nisu resenje jer tako je variranje u nivou krvnog secera preveliko od obroka do obroka ......... cesci a mini proteinski obroci stalno teraju "masinu" da radi i tako na jos jedan nacin ubrzavamo metabolizam .............. Trece ...... jedna od bitniih stvari da pokrenemo mesne naslage na trosenje je povecanje nivoa hormona rasta a to dobijamo tako sto cemo da treniramo ......... misicno tkivo ........ a ne setajuci po livadi ........ jer dokazano je da jedino trening sa opterecenjem povecava nivo hormona rasta bez obzira na godine ....... Voce ...... definitivno je precenjeno ............. ne znam sto se dohvatili voca kao da je ne znam sta ....... ne treba ga izbaciti ali sigurno ni preterivati ..... to je jedna prirodna cokoladica a ako hoces da imas lepu liniju ne smes da preterujes sa cokoladama ...... Plus ... fruktoza kao najzastupljenijisecer u vocu je jedan od najgorih izvora energije za sportiste a samim tim i za rekreativce Cilj ne treba da ti bude da samo skines salo vec da istovremeno dobijes i nesto na misicnoj masi i snazi jer ipak na kraju cilja treba da imas telo koje je dovoljno snazno i sposobno a ne "smrsao sam al sam i "mekan" i zapravo slabiji nego sto sam bio" ima tu jos puno toga ............ ali vidim saveti (svakakvi) lete na sve strane tako da verujem da nece biti problema ; )
johnny. Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 jesi chuo da u svemu treba biti umeren? nisam rekao da treba da jede 24/7 Ne, nisam čuo. Jbt, čemu takav ton? Rekoh samo da sam čuo, i znam da nisi rekao da treba da jede 24/7. Ovi što tvrde da ne treba jesti češće u manjim količinama tvrde da ne treba imati 5 obroka, kakvi god oni bili, jer tako želudac uvek radi, nego da treba imati 3 obroka. Ne zagovaram ni jednu teoriju jer nemam pojma. Samo prenosim šta sam čuo. Tako da po njima i ta teorija o toj umerenosti pada u vodu.
headcutter Posted March 5, 2010 Author Report Posted March 5, 2010 Cilj ne treba da ti bude da samo skines salo vec da istovremeno dobijes i nesto na misicnoj masi i snazi jer ipak na kraju cilja treba da imas telo koje je dovoljno snazno i sposobno a ne "smrsao sam al sam i "mekan" i zapravo slabiji nego sto sam bio" Hvala na dobronamernim savetima. However iz citirane rechenice vidi se da nemas predstavu o tome kako ja izgledam, daleko od toga da sam jedan od Full Fat tipova koji imaju drasticne oscilacije tezine bez realne misicne mase u osnovi. Koncept je veoma jednostavan. Nije poenta u fitnesu o kojem ti govoris vec o kolicini od 50kg vishka koje zelim da skinem, btw ni jednom recju ne kazem da ne znas sta govoris vec da su tvoji saveti neprimenjivi mojem rezimu zivota. Nasao sam koncept koji je: • Adaptirao moj dnevni ritam u ritam kojim mogu da gubim kilograme • Nije promenio moj zivot ni u jednom jedinom pogledu • Nema negativnih efekata. Mislim da je tema otisla u stranu... Nije ovo diskusija o ishrani, ja sam samo hteo da navedem da pomenuti blog prati moja iskustva u ovom programu, ni jednom recju nisam rekao da taj isti sistem treba drugi da primenjuju, jer sam potpuno siguran da za svakoga doktorka po istim principima pravi razlicite programe. Isto tako ne tvrdim da svi koji imaju problema sa tezinom treba da idu na isti program, ali pokusavam da motivisem ljude da nesto urade po tom pitanju - ok? Kako se hraniti i kako vezbati - postoji milion resursa o tom pitanju i daleko od toga da sam ja pozvan da nesto kenjam o istom. Ono sto Blog govori je "Volja za promenom u sopstvenom zivotu". Jer sa svim tim resursima ja nisam uspeo da izgubim ni jednu jedinu kilu od 1999. godine. Sa ovim sam resio i drzim se toga i daje rezultate, zato prenosim iskustva ne bi li se neko odvazio da promeni svoj zivot na ovaj ili onaj nacin.
freehand Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 Ne znam da li sam to negde pomenuo ovde, na Zoni... Ali ja sam, pre oko tri godine, a posle 28 godina x1.5-3 paklice dnevno - prestao da pušim. Iz čista mira i ničim izazvan. Mislim, bez akutnih zdravstvenih, finansijskih i porodičnih problema. Hoću reći - mislim da znam o čemu govoriš i siguran sam da je to moguće. A čini mi se i da, po načinu na koji nastupaš, imaš sve šanse da uspeš.
ugac Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 Ajd' i ja koju. :) Proshle zime sam doshao do 105 kg, shto za moju visinu i nije toliko strashno, ali sam pocheo da osecam posledice (zamor fizichki i psihichki, tromost i usporenost, takodje pritisak otishao u q..) Sve u svemu, zhivahan duh u slabo pokretnom telu. Poshto sam stari rekreativac pedalero, vratio sam se bajsu i letos preshao cirka 1500 km. Normalno jeo i zhiveo, ali potroshio brdo kalorija. Dosho na 92 i parkirao biku. :) Bicikla je dragocena u svakom smislu. Ne opterecuje zglobove i mishice kao trchanje, a efekti su slichni. + Neverovatna kardio sprava. Nisu ludi Shvedjani, Holandjani, Danci i ostali severnjaci shto na posao idu merlinkama. ;)
konstrict Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 I ja volim bicikl, ali je barem u većem delu BG-a pokušaj duže vožnje osuđen na frustraciju :( Dok sam bio u NS-u, nisam ga imao, to mi je žao.
buger Posted March 5, 2010 Report Posted March 5, 2010 ja sam takodje letos pichio bajs, presao sam oko 1200km i skinuo 12 kila, i jedva cekam lepo vreme da resetujem brojac pa da nastavim :)
kobayashi Posted March 6, 2010 Report Posted March 6, 2010 Zboravih da kazem za savete doktora/profesora kog sam pominjao, a najvazniji je da se izbaci SVE GAZIRANO, cak i mineralne vode - a to je ono sto mi je najteze. Lako je odreci se i rostilja, i slannice (jedina srpka rec koja ima duplo 'n') i sltakisa, ali kisele vode, bitter lemon-a... E to je tek pravi izazov. Mada, ta gazirana pica coveka cine samo jos zednijim tako da mu se sve vise trazi, a kada se popije bilo koji normalan vocni sok ili obicna cesmovaca (moze, ukusa radi, sumece tablete ili Cedevita i slicne djakonije), zedj mnogo brze biva utoljena.
bobi Posted March 7, 2010 Report Posted March 7, 2010 Ja se uvek osetim diskriminisano kada se govori o težini :lol: jer ja ne mogu da se ugojim. 60 (i par) kilograma na 180 visinu je premalo, a ja toliko imam. Pretprošle godine sam imao 70 i nešto i bilo mi je ono... taman, al' sam se preselio, malo sam počeo da gubim živce, malo da se nerviram i oslabio 10 Kg iz cuga. Od tada ne uspevam da se (značajno) ugojim. Računam da sve zavisi od (urođenog) metabolizma i načina života. Ja se najbolje vratim u formu kada imam redovne obroke i nisam puno aktivan (ne izlazim puno). Ja ti savetujem (iako nisam stručnjak) da što više jedeš kuvane hrane (a ne brze) i da čak, sam uzmeš da spremaš različite čorbice - obroke, koji su po defaultu laki... brzo se svare. A to što sam spremaš značiće da ćeš, dok ih spremaš, svaki čas ustajati... mešati čorbicu... dodavati začine... seći povrće... i to mu dođe kao svojevrstan niz vežbica (iako malenih). Ne znam kako je u tvom slučaju, ali ja od kako sam počeo sam da živim, uživam u spremanju obroka i barem 3 puta nedeljno nešto skuvam. Ajde, pa kad smršaš još 10 kg-a, zovem na gulaš. ;)
anactor Posted March 8, 2010 Report Posted March 8, 2010 Pre nego što bilo šta napišem, samo da se unapred ogradim i da napomenem da sam razumeo da si našao svoj sistem i da ti prija što ti ne remeti i ne menja život, a "radi stvar". Dakle, poštujem to i onim što sledi u ovoj poruci nemam apsolutno nikakvu nameru da tebe ubeđujem da radiš bilo šta od fizičkih aktivnosti, već samo želim da opovrgnem jednu jaaaaaaaaako netačnu tvrdnju: 1) Realno, na 135kg ne mozes da se bavis ozbiljnim sportom, od fizickih aktivnosti su moguci jedino plivanje i hodanje, jer u svemu ostalom postoji velika mogucnost od povreda. samo obrati pažnju na ovog lika: (p.s. nemojte započinjati rasprave o ovom programu vežbanja - to može na nekoj drugoj temi) Dakle, stojim iza toga da je tvrdnja netačna, a tebe ohrabrujem da samo nastaviš sa svojim sistemom i uvek radi ono što ti prija. Posle ćeš već i sam videti da li se nešto menja u tvom odnosu prema sopstvenom telu. Ako ikad osetiš potrebu da vežbaš, to ćeš i uraditi. Do tad, drži se ovoga i samo napred! :)
banne Posted March 8, 2010 Report Posted March 8, 2010 ^ nije rekao da ne moze da se bavi vezbama, nego sprotom. sa tom kilazom mu svakako nije preporucljivo da se bavi fudbalom, basketom i sl. pre svega zbog napora na kolenima i skocnim zglobovima prilikom skoka/doskoka.
anactor Posted March 8, 2010 Report Posted March 8, 2010 "Od fizičkih aktivnosti su mogući jedino plivanje i hodanje"?!?
headcutter Posted March 9, 2010 Author Report Posted March 9, 2010 Pa pokazi mi detalj u filmu gde debeljuca vezba i priznacu sve... Evo odgledah ga dvaput. Lepo pise 1) "nutrition plan" 2) exercises Mislim jako je lepo pricati u tudje ime, ali ja sam se bavio profesionalno Aikido-om do 18te godine, kao klinac trenirao fudbal, rekreativno igrao kosarku, znam sta su sport i vezbe. Stvarno bih voleo da bilo ko od vas natovari na svoje telo kilazu do 130 kilograma i proba da uradi bilo sta. Moj licni koncept je da se dijetom vratim u dvocifrenu kilazu a posle ce vec biti lako vezbama sve to zategnuti.
Recommended Posts