igdeman Posted November 15, 2005 Report Share Posted November 15, 2005 I sta se desilo? Jel to samo pauza od 10 dana ili ??? Pazi procitao sam svaki post od pocetka do kraja. Veoma intresantna tema i svi su donekle u pravu. Mada od svega sto ste rekli "santino" je cini mi se nekako najblizi resenju od cega treba da se pocne. Sledeca stvar koja moze da se obavi pre osnivanja udruzenja je obican cenovnik, koji bi bio okacen na sajtu koji je "santino" spominjao. Taj cenovnik bi predstavljao reper za sve dizajnere. Predpostavljam da je vecina svesna svojih sposobnosti i kvaliteta, pa shodno tome napravis svoj cenovnik koji je definisan na osnovu repera i prilozis ga uz svoje radove. Tako klijen vidi sta se nudi po kojoj ceni i napravi zakljucak. E kad to proradi moze da se krene dalje..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bluesman Posted November 15, 2005 Report Share Posted November 15, 2005 Zasto svi toliko insistirate na cenovniku? Zar ne znate sami da odredite cenu za koju vam se isplati da radite? Sorry, ali mi je stvarno potrebno da ovo razumem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
senchy Posted November 15, 2005 Report Share Posted November 15, 2005 Pa ja kapiram zasto ljudi imaju potrebu da znaju neke cene - prosto ne zele ni da budu preskupi ni da rade bud zasto. Naravno da ce se uvek naci neko ko radi za kikiriki, ali isto tako ne znaci da ce svi slepo postovati cenovnik. Tamo gde mogu da uzmu vise uzece...cenovnik je vise kao orjentir. Ja sam sa nekoliko svojih prijatelja uspela da napravim okvirno cene za neke stvari i to jos uvek dobro funkcionise. Link to comment Share on other sites More sharing options...
igdeman Posted November 17, 2005 Report Share Posted November 17, 2005 Pa ja kapiram zasto ljudi imaju potrebu da znaju neke cene - prosto ne zele ni da budu preskupi ni da rade bud zasto. Naravno da ce se uvek naci neko ko radi za kikiriki, ali isto tako ne znaci da ce svi slepo postovati cenovnik. Tamo gde mogu da uzmu vise uzece...cenovnik je vise kao orjentir. Ja sam sa nekoliko svojih prijatelja uspela da napravim okvirno cene za neke stvari i to jos uvek dobro funkcionise. <{POST_SNAPBACK}> Bas tako Link to comment Share on other sites More sharing options...
bluesman Posted November 17, 2005 Report Share Posted November 17, 2005 Kako mislite da slikari i vajari, na primer, određuju cenu? Mislite da ULUS ima neki cenovnik po kome se orijentišu? Treba cenovnik da nebi radili "bud zašto"? Pa za to vam ne treba cenovnik, niste nenormalni. Treba vam cenovnik da nebi naplaćivali više nego što je uobičajno? Pa ako možeš da naplatiš, zašto da ne uzmeš? Šta znači "okvirno cene"? od 20 do 200 eur za oglas? Ako je tako, onda ti i ne treba taj okvir. Samo će oni koji naplaćuju manje zajebati one koji naplaćuju više jer bi na objavljivanje nekog "zvaničnog" dizajnerskog cenovnika prvo klijenti odbijali sve više od toga, a onda bi dizajneri kojim se radi nudili cene ispod cenovnika da bi radili bilo šta. Kao što reče neko skoro: ako ne znaš da odrediš cenu svog rada, možda je bolje da ne radiš freelance već u nekoj agenciji za fiksnu platu gde cene određuje neko ko zna i ubira kajmak od tvog neznanja. (nisam baš citirao ali tako nekako je suština). Link to comment Share on other sites More sharing options...
syndrome Posted November 18, 2005 Report Share Posted November 18, 2005 ^ Plastificiran pogled na stvari. Trziste i prilike nisu bas tako jednostavne, da bi mogao da generalizujes stvari na taj nacin. Neko nije u prilici da se cenjka, ili nema dovoljno mocnu reputaciju da bi ostvario zaradu koju zasluzuje. Sa druge strane, nema puno onih koji uspeju da naplate previse. Cenovnik je tu da ti da polaznu osnovu i da si malo vise obratio paznju, znao bi da svaka firma (pa i agencije) dogovara sa svojom konkurencijom (nekad precutno, nekad ne) svoju cenovnu politiku, jer ne postoji nacin da se izracuna cena za uslugu iz intelektualnog domena, a niko ne zeli da nesto naplati manje nego sto je izvodljivo. Ironija je u tome sto su ti koji naplacuju najvise, veoma cesto same agencije. Jos nesto, okvirne cene nisu tako siroke.. Ne postoji okvirna cena za oglas, Ali zato postoji okvirna cena za A4 oglas sa visualom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bluesman Posted November 18, 2005 Report Share Posted November 18, 2005 Whatever, ja sam rekao šta mislim, meni je ideja standardnog cenovnika za sve, kao i formiranje udruženja zbog standardnog cenovnika, jednostavno bez veze i neprimenjiva, sve što bih rekao dalje bilo bi ponavljanje (ako već nisam) :) Samo mi kaži recimo koliko ti naplaćuješ oglas "A4 sa visualom" (ne znam da li postoji bez vizual-a). Pa neka kažu još 10 ljudi koliko oni naplaćuju, ispod koje cifre nebi radili, pa ćeš da vidiš o čemu pričam. Ali iskreno - ne "wishfull thinking" nego stvarno koliko naplaćuješ oglas? Shvatićeš još jednu stvar: da nisi dvojici klijenata naplatio isto "A4 sa visualom", čak šta više, nisi jednom klijentu naplaćivao istu cenu za svaki "A4 sa visaualom". O čemu onda govorimo kada pričamo o fiksnom cenovniku za SVE dizajnere za SVE klijente? Pa čak i okvirno. Kažeš "tržište i prilike nisu baš jednostavne"? Tačno. Pa tim pre je neostvarivo ovo za šta se zalažeš. Kada je nešto komplikovano onda se ne može težiti generalnom rešenju već skupu pojedinačnih rešenja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trunks Posted November 18, 2005 Report Share Posted November 18, 2005 Nisam čitao sve, ali samo da se na kratko ubacim u priču i kažem da ni meni bukvalno fiksni cenovnik nije dobra ideja, ali nešto tipa preporučene cene ili minimalne cene jeste. Recimo da je po tom "cenovniku" definisana polazna cena nekog A4 oglasa na 200e (lupio sam) i ja radim i tražim klijentu 300e, koji se čudi jer "taj i taj mi je to pre par nedelja uradio za 100 eura" i ja mu pokažem cenovnik. Tj. ne verujem da bi postojala kategorija "a4 oglas" pa sad da se cena razlikuje za svaku veličinu (polovina stranice, blabla) već više nešto tipa "oglasi u novinama". Nadam se da sam bio jasan, pošto Guarana prestaje da deluje. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
igdeman Posted November 18, 2005 Report Share Posted November 18, 2005 Jesi cuo nekad za izreku "nepisano pravilo" (valjda sam dobro napisao). E pa taj OKVIRNI i ponovo da naglasim OKVIRNI cenovnik bi treba da postane bas ta izreka. Kazes slikari. Pa jedino ako si neki ultra slikar (ili si jadan slikar sa jakom pozadinom) onda mozes da naplacujes van standardne cifre, a inace te cene odredjuje neka galerija ili tome slicno gde ti prodajes svoje slike. Naravno mozes ti i da lupis cifru ali ces shvatiti nakon godinu dana da nisi prodao ni jednu i to ne zato sto ti je los rad vec zato sto ti je cena suvise van okvira. Pa covece cak i bendovi imaju ta nepisana pravila gde se odprilike zna koliko kosta svirka (500Eu), a sto je najgore tu cenu su formirali vlasnici klubova. Naravno ti mozes da se pojavi i kazes 5000eu, a on ti na to "STA SI TI J.... MADONA" i cao, nisi uzeo nista. Ali ako znas koji je okvir onda ne mozes da omanes, a bas se o tome i radi. Ako mislis da si mnogo dobar povecas okvirnu cenu i tri puta, ako uvidis da i nisi bog zna sta smanjis cenu i radis za kikiriki. U svakom slucaju insistirali mi na njemu ili ne cenovnik ce doci sam po sebi - klijenti ce ga formirati umesto nas, a da se to ne desi treba ih preduhitriti u startu jer oni sigurno nece biti korektni po tom pitanju :angry: . ZA CENOVNIK -> vizit karta - 40eu. -> html site od 5 do 10 strana - od 150eu. -> full dynamic site - od 300eu. -> flash site - od 300eu. Eto to su neki okviri po kojima radim za sada. I jel radim za kikiriki ili sta :blink: ?? JAH BLESS Link to comment Share on other sites More sharing options...
igdeman Posted November 18, 2005 Report Share Posted November 18, 2005 Recimo da je po tom "cenovniku" definisana polazna cena nekog A4 oglasa na 200e (lupio sam) i ja radim i tražim klijentu 300e, koji se čudi jer "taj i taj mi je to pre par nedelja uradio za 100 eura" i ja mu pokažem cenovnik. <{POST_SNAPBACK}> Ima tu necega, ali bi ti trebao da znas zasto si mu rekao 300 a ne 100. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bluesman Posted November 18, 2005 Report Share Posted November 18, 2005 ZA CENOVNIK -> vizit karta - 40eu. -> html site od 5 do 10 strana - od 150eu. -> full dynamic site - od 300eu. -> flash site - od 300eu. Eto to su neki okviri po kojima radim za sada. I jel radim za kikiriki ili sta :blink: ?? <{POST_SNAPBACK}> Majstore, šta je tu okvirno ? :) od 300 eur može da bude i 3.000.000 eur :) A ako ćeš da mi daš okvir za dynamic site od "300 eur", sorry onda mi i ne treba tvoj okvir jer mi ništa ne pomaže (pod pretpostavkom da ja ne znam koliko da naplatim) :) Na primer, meni je lakše da odradim "full dynamic" site, pa bih recimo za HTML 5-10 strana tražio bar 400 eur. A full dynamic site može da bude.... o-la-la... Link to comment Share on other sites More sharing options...
igdeman Posted November 19, 2005 Report Share Posted November 19, 2005 Majstore, šta je tu okvirno ? :) od 300 eur može da bude i 3.000.000 eur :) A ako ćeš da mi daš okvir za dynamic site od "300 eur", sorry onda mi i ne treba tvoj okvir jer mi ništa ne pomaže (pod pretpostavkom da ja ne znam koliko da naplatim) :) Na primer, meni je lakše da odradim "full dynamic" site, pa bih recimo za HTML 5-10 strana tražio bar 400 eur. A full dynamic site može da bude.... o-la-la... <{POST_SNAPBACK}> Pa eto vidis da napredujemo. Ja sam rekao kako trenutno funkcionisem, ti si izlozio svoje stavove (valjda ce jos neko) i od svega toga nastade nesto. U najgorem slucaju mozda ova tema nekom dobro dodje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
syndrome Posted November 19, 2005 Report Share Posted November 19, 2005 Ova tema bez sumnje nekom dobro dodje, jer ako niste primetili ovo sto ja sada pisem je post #63. Definitivno Massive Issue. Link to comment Share on other sites More sharing options...
igdeman Posted November 19, 2005 Report Share Posted November 19, 2005 Ova tema bez sumnje nekom dobro dodje, jer ako niste primetili ovo sto ja sada pisem je post #63. Definitivno Massive Issue. <{POST_SNAPBACK}> Tako nekako a da bi bilo jos bolje ajde bre otvorite se za svoje price list-e !!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
syndrome Posted November 20, 2005 Report Share Posted November 20, 2005 Ne znam odakle da pocnem. Slabo se bavim grafickim freelance-om u poslednjih godinu i nesto. U ovoj poziciji bih vrlo rado pogledao cene drugih kao referencu, na primer, zato sto ja moje svaki put racunam ispocetka. Iako sam poprilicno precizan u tome, nekad se bre i ja smorim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
igdeman Posted November 21, 2005 Report Share Posted November 21, 2005 Ne znam odakle da pocnem. Slabo se bavim grafickim freelance-om u poslednjih godinu i nesto. U ovoj poziciji bih vrlo rado pogledao cene drugih kao referencu, na primer, zato sto ja moje svaki put racunam ispocetka. Iako sam poprilicno precizan u tome, nekad se bre i ja smorim. <{POST_SNAPBACK}> Pa dobro onda bi mogao da nam otvoris oci i prikazes tu preciznost i nacin na koji ti sklapas cenu :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
henrik Posted November 21, 2005 Report Share Posted November 21, 2005 Ne izazivaj ga, molim te. Link to comment Share on other sites More sharing options...
senchy Posted November 21, 2005 Report Share Posted November 21, 2005 Dobro, a zasto ne bismo stavili otprilike svaklo svoje cene za neke stvari i tako olaksali celu pricu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
designeratwork Posted November 21, 2005 Report Share Posted November 21, 2005 Je ne bih mogao da formiram cenu za dizajn vizitke kao samostalnog projekta, to mi je pomalo smesno, vizitka nikad ni ne ide bez memoranduma, koverte, a onda i racuna, predracuna, priznanica, i ostale papirologije, pa promotivni materijal.. :D Mada mislim da je jos bolje kada si tako vest da klijentu koji ti dodje sa zeljom za dizajn vizitke na kraju prodas i spot, to je po meni dobro odradjen posao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
senchy Posted November 21, 2005 Report Share Posted November 21, 2005 pa da ali ima i ona prica da klijentu koji ti trai sve to, vizitku das gratis pa te on zapamti kao ok lika i dodlje ti opet. Nije poenta coveka koji ti dodje po vizitku odrati do gole koze, vec ga namamiti da ti stalno dolazi. Kad sam rekla da svako stavi svoje cene, nisam ni mislila da su to konacne cifre i ko god ti dodje toliko mu naplatis - nesto okvirno, i onako ce biti razlicitih cena za istu stav i tako bismo na kraju i dobili to od-do...razmislite. Link to comment Share on other sites More sharing options...
designeratwork Posted November 21, 2005 Report Share Posted November 21, 2005 pa da ali ima i ona prica da klijentu koji ti trai sve to, vizitku das gratis pa te on zapamti kao ok lika i dodlje ti opet. Nije poenta coveka koji ti dodje po vizitku odrati do gole koze, vec ga namamiti da ti stalno dolazi. <{POST_SNAPBACK}> Hm.. ko je pricao o dranju? Ja sam naveo samo sta mu sve mozes prodati ne i po kojoj ceni.. A najbolji nacin da ga namamis da dodje ponovo kod tebe je da ode zadovoljan od tebe, a sada da li ces to postici cenom ili kvalitetom to je diskutabilno, ali mislim da je kvalitet presudan Link to comment Share on other sites More sharing options...
miss J Posted November 21, 2005 Report Share Posted November 21, 2005 pa ne mora uvek da bude presudan kvalitet ;) ipak je ovo Srbija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
syndrome Posted November 21, 2005 Report Share Posted November 21, 2005 Pa dobro onda bi mogao da nam otvoris oci i prikazes tu preciznost i nacin na koji ti sklapas cenu :)You asked for it! klik *sinister_laugh* Link to comment Share on other sites More sharing options...
igdeman Posted November 21, 2005 Report Share Posted November 21, 2005 Dobro, a zasto ne bismo stavili otprilike svaklo svoje cene za neke stvari i tako olaksali celu pricu? <{POST_SNAPBACK}> Pa ja sam to vec uradio :blink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
igdeman Posted November 22, 2005 Report Share Posted November 22, 2005 You asked for it! klik *sinister_laugh* <{POST_SNAPBACK}> Brate svaka cast. Kada sam video sta si sve napisao ovo :o je bio moj izraz lica. Jos jednom svaka cast. Premda probao sam nesto da sracunam na tvoj nacin i dobio sam prilicno astronomsku cifru. Predpostavljam da sam negde omanuo u racunici ili sam u velikoj zabludi koliko stvarno treba da kosta to cime se bavim. U svakom slucaju probao sam to da primenim na web design + development za koji je npr. potrebno 120sati rada sa satnicom od 2.84eu i troskom od 70 eu. Ako ti nije mrsko(ipak poznajes svoj sistem bolje nego ja) cisto da vidim koju ces cifru dobiti ?? :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts